Razni hardverski problemi

Racunalo nemoze pokrenuti windovse,nedost. bootmgr

joka1 pet 18.9.2020 23:43

Pozdrav ljudi!  Pocela grmljavina i nevrijeme i krenem u kucu da iskopcam racunalo iz  struje i kad sam dosao u sobu udari grom blizu kuce i cujem kvrc,kao kratki spoj dva pola i upalio se sam kompjutor i stalno resetira u krug.Prodje ocitavanje biosa i krene podizati windows i odmah iza toga prekid i brzo plavi ekran da nemozes vidjeti sto pise. Mislio sam da je windows od udara groma ostecen pa sam mijenjao nekoliko HDD medjutim jednako se ponasao Kompjutor. Nakon mijenjanja nekoliko napajanja odustanem od svega i odnesem Kompjutor u servis. Ljudi rekli da je otisla maticna ploca i da treba zamjeniti M.plocu. Donesem racunalo doma i ustekam internet u TV i pronadjem istu maticnu plocu i kupim je. Inace koristim vec godinama ovaj kompjutor i dobro me sluzio za sve godine.Maticna ploca  je stari model 775,Gigabyte GA P35-DS3P  rev. 2.0 ..ista kao i moja.    Na kupljenoj maticnoj je bio drugaciji procesor intel  E5288  2.58Ghz a na mojoj Intel Q6600 2.4Ghz. Maticnu plocu sam zamjenio kao i moj bolji procesor ugradio na kupljenu maticnu plocu.Pospajao sve kablove i upalim kompjutor,pokrene sada drugi bios i stane racunalo kada treba da podigne racunalo. Resetiram racunalo i podesim racunalo za instalaciju noviih windowsa.Imao sam od prije Na 2 dvd-a  windowse i krene instalacija i dodje do 25% i izbaci neki eror i kaze da je mozda problem sa softwerom.Ok ja uzmem drugi dvd i opet isto,probam na drugih pet hdd-a i opet sve isto.Sve sam hdd-je  formatirao normalno ali nista se ne dogadja. Uzmem treci dvd sada 32 bitnu verziju i instaliram windowse bez problema do kraja. Ok sada imam OS,U postavkama biosa pise da samo operira sa optickog i hdd drive-a. Sad bi ja da instaliram nekako 64 bitni windows na drugi hdd ali nemam vise 64 bitnih dvdova jer ova dva sam bacio,a imam 64 na usb-u ali ne prima usb. I sto sad. Skinem 64 bitni win. na drugi prazan formatiran hdd,postavim bios da se pokrene sa drugog hdd sa kojeg ce da instalira novi 64 bita windowse i uspije instalirati i mislio sam super,sada cu da odspojim 32 bitni hdd i da ostavim friski win 64 bita.Medjutim opet problem nakon biosa pojavi se da fali bootmgr. Sada ponovo aktiviram ispravan hdd sa windows i instaliram novi 64 bita na dvd koji pokrenem da popravim nedostajuci bootmgr,medjutim opet nista,sve ide u krug.nemogu popraviti windowse na 64 bit,hdd-u  .. Neznam vise sto da uradim.Mozda je problem sa biosom,i da ga trebam nadograditi jer sam promjenio procesor.Skinem bios za moj procesor i maticnu,sprzim na cd i probam instalirati bios i neide,kaze nemoze pronaci novi bios. I tu sam stao,i trazim pomoc.Hvala unaprijed.

 

PS Instaliran Bios na maticnoj je  Serial Ata AHCI Bios version iSrc 1.07 08042006   ... sasvim drugaciji nego na mojoj staroj maticnoj.

joka1 ned 27.9.2020 19:38

Riješio sam problem.Oba dva instalacijska dvd sa 64 bita su neispravna.Instalirao sam novi OS sa novog DVD-a.Jedino imam problem sa Bios update koji je stari,neka beta verzija.Award v.107  i na monitoru piše kad upalim PC da se samo sa pržilice i HDD- a može napraviti update Biosa . Neznam što dalje.

Tražio sam na internetu ali nikako da pronadjem za Maticnu taj bios update. Maticna je Gigabyte GA P35 DS3P   ver.2.0  Na staroj istoj matičnoj je bio od druge firme.I mogao sam instalirati update biosa sa Usb-a.Ovdje sad ne ide. Gledao sam tipa kako je promjenio 2 Bios čipa sa druge matične da povrati bios i matičnu jer je instalirao krivu verziju biosa. On je koristio neku posebnu lemilicu,koja ne grije nožice čipova grijačom direktno dodirom i sve odjednom zagrije i zamjeni,vrlo brzo i jednostavno.Ja to nemam a sa običnom bi lemilicom spržio čipove. 

joka1 uto 13.10.2020 16:50

Instalirao bih noviju verziju Biosa iz dva razloga, sporije mi radi sada računalo sa istim CPU i radnom memorijom,a drugo nemogu instalirati nove windowse ako bude potrebe,a biti će sigurno.Možda budem instalirao win 10.. U opisu instalacije Biosa piše da noviju verziju mogu staviti na hdd,a ja nisam nikad tako radio vec sa usb-a. Gdje da stavim novi Bios u Hdd.Inače bi to instalirao sa Bios utility.Hvala na pomoći.