Razni hardverski problemi

PC se smrzava. Ekran rozi, žuti...

stef_zg sub 14.5.2022 12:46

Evo mene opet s ovim mojim problemom i s apdejtima u odnosu na ono kaj je bilo u kolovozu - naime, problem je i dalje tu nakon čitavog niza svakakvog pokušavanja.

 

Dakle, da podsjetim, komp mi se iz čistog mira, totalno random, smrzavao na način kao u prvom postu. Pokazali bi se artefakti na ekranu ili bi otišao cijelu u jednu boju ili bi titrao i onda u standby/restart/ili klasični freeze.

 

Nisam imao pojma kako da to riješim, svašta sam pokušavao i na kraju sam odnio grafičku (MSI RX 570) u ADM u servis da je oni testiraju, računajući da je ipak grafička. Međutim, kod njih je grafička bila u drugom kompu tjedan dana i, po njihovim tvrdnjama, pod maksimalnim opterećenjima osam sat dnevno i nijednom se nije dogodio nijedan problem. Ja sam za to vrijeme u svojem kućištu imao stari Radeon R9 270X s kojim nije bilo nikakvih problema.

 

Kad su mu vratili grafičku i ja je stavio nazad u komp, nije bilo nikakvih problema jedno dva tjedna kad se ponovno počeo javljati isti problem koji se onda s vremenom počeo mijenjati. Pred kraj bih komp morao upaliti desetak puta. On se digne, uđe u Windowse, radi 10-ak sekundi i opet se smrzne. Ja ga ugasim na gumb, upalim opet i tako desetak puta. Nakon toga bi se kao “ugrijao” i radio normalno eventualno se smrzne još jednom kroz 8-satno radno vrijeme.

 

Do momenta kad se više jednostavno nije mogao upaliti. Stisnuo bih gumb, na dijelić sekunde bi se popalili ventilatori i onda bi se ugasio. I više nije reagirao uopće na gumb. Donio sam drugo napajanje od frenda, spojio ga i upalio normalno i rekoh “eureka, napajanje the whole time”. Kupim novi Corsair TX 850, stavim ga u komp, upalim ga. Radi sve normalno, rekoh ajd idem ga restartat i - opet isto.

 

Odnio sam komp čitav u ADM (jer je tamo kupljen po komponentama) da oni istestiraju komponente i vide kaj je jer više nisam imao snage. Zovu me za tri dana da više ne znaju šta da rade, da kompjutor radi najnormalnije, bez ikakvih problema. Razgovaramo o mojim periferijama, da ga možda muči nešto od periferija i da će oni probati još par dana se s njim baviti i vidjeti ako se nešto dogodi.

 

Zovu za tri dana da radi najnormalnije i da stvarno više ne znaju kaj da rade. Nisu ništa naplatili pa nemreš reći da su me htjeli oženiti niti išta. Jednostavno čovjek više nije imao ideje.

 

Donesem komp doma, pospajam sve, upalim ga i radi normalno dva dana. Nakon toga opet ista stvar. Reko’, jbt, možda je struja u sobi, pitaj boga. Odnesem ga u drugu sobu, spojim ga samo na jedan monitor, povadim sve periferije van i pustim ga. Dva dana je radio bez problema. Nakon toga spojim drugi monitor, pustim ga, radi normalno dva dana. Nakon toga pospajam sve periferije (bežični miš, žičanu tastaturu i zvučnike), upalim ga i pustim da radi dva dana i sve ok.

 

Vratim ga nazad u sobu, pospajam sve nazad i radim na njemu. Par dana radi sve normalno i opet ista stvar. S time da se sad ne odbija upaliti na gumb nego opet moram prolaziti ciklus od nekoliko paljenja da se on “ugrije” i da onda počne normalno raditi. Bilo je momenata kad opet nije na gumb reagirao. Onda bih morao isključiti napajanje, “ispucati” struju iz matične s power gumbom, onda ponovno spojiti napajanje i upalit ga.

 

Stvarno više nemam ni živaca ni ideja. Promijenio sam HDMI kabele, isključio sam jedan monitor pa radim samo na jednom. Promijenio sam napajanje, koje sam platio 900 kuna, reinstalirao sam drivere i ne znam više kaj da radim. 

 

Jedino kaj mi je ostalo je da reinstaliram Windowse, ali čini mi se da je problem očito hardverski samo ga ja ne mogu dokučiti gdje i kako. Dolje je priložen video kako to izgleda, snimljen prije pol sata.

 

Je li moguće da neka komponenta tako random rikava pa da nijednom njima nije u servisu, a onda meni rikne doma? Najbliže sam nekako da je matična možda, ali počinjem i vjerovati da imam neko magnetsko polje u stanu jer više stvarno ne znam kaj da radim.

 

Svaka pomoć ili ideja je dobrodošla.

 

 

https://vimeo.com/manage/videos/709813132

Sint1 sub 14.5.2022 13:02

Imao sam slican "misterij" sa kompom, necu ulaziti u detalje jer je i moja prica duga.

Problem sam rijesio tako da sam prodao komp na dijelove (sve prodane kompomente su radile, ni jedan kupac se nije javio da mu nesto ne radi, ali sve te komponente skupa meni jedostavno nisu radile).

Kupio sa mini pc sa grafickom karticom, malo je bucan, ali radi normalno i sacuvao sam tonu zivaca i vremena sa tom kupovinom.

Damir22 sub 14.5.2022 13:38

Slicno mom davnom iskustvu sa athlon 1000 procesorom i konfom....

Usred igre se ugasio, i nemozes vise upaliti, odnesem na servis, sutradan zovu sve ok. Ja donesem komp kuci, on nece upaliti. Ja vratim njima. Tri tjedna poslije uz svakodnevno radi-ne radi, nosi kuci, nosi njima servis vise nezna sto naoraviti, daje mi zamjenski pc (druga vremena to bila), da ovo sve detaljno istestiraju i provjere.....

Tri, dakle 3 mjeseca poslije, vracaju mi komp kao ispravan, ja donesem kuci, on ne radi..... Vratim se nazad j rekoh sad ne idem kuci, hocu da vidim da radi. Lik sve raskopa, izvadi iz kucista, slozi, radi.... I onda meni sine lampica i pitam dali su ga testirali nakon vracanja u kuciste...

Nisu naravno. Ukratko, jedno mjesto na ploci gdje ide vijak je ocigledno pustalo, i kad se zasarafi pravilo spoj s kucistem. Preskoci taj vijak, komp radi najnormalnije.....

Samarzija sub 14.5.2022 14:06

Problem imaš od 08mj prošle godine a tek sad razmišljaš o reinstalaciji Windowsa?
Previše vremena si tu potrošio da to ne bi napravio.
Ako ti je to tlaka zbog postojećeg sowtwera reinstalacija Windows na postojeći disk, kupi se neki ssd, bar to danas nije skupo. I pukni na njega novu instalaciju.
Opcija 2 ti je tesiranje sa live usb linuxom. Ako ti opet bude problema, onda si isključio software, i ideš na hardware...Ako treba i spojiti komponente van kućišta -samo tu budi OPREZAN, strujni udar itd...Dakle samo ako znaš što radiš..

stef_zg sub 14.5.2022 14:39

pa ne znam, ne vidim kako windowsi mogu imati veze s činjenicom da se komp na gumb nije želio upaliti...

 

kaj se kućišta tiče, oni su moje komponente testirali u postojećem kućištu i nikakvih problema nije bilo.

renato1977 sub 14.5.2022 17:59
stef_zg kaže...

Dakle, čudan problem mi se počeo događati.

 

Instalirao sam igru MTG Arena. Dan ili dva kasnije mi se iz čistog mira, dok ništa ekstra nisam radio, samo smrznuo komp onda se slika kao raspala sva i morao sam ga ugasiti na gumb. Slična stvar nešto kasnije kad se samo pojavio ekran onako roze boje nakon čega je ili otišao u standby ili sam ga sam ugasio ne sjećam se. Kad sam ga restartao i pokrenuo Photoshop, opet ista stvar.

 

Onda par dana nikakvih problema i sad maloprije, kad sam pokrenuo FM 2021, se opet smrznuo i pojavio se ovakav žuti ekran. Probao sam apdejtati drivere, ali očito ne pomaže.

 

Ima li itko ikakvu ideju ili je krepala grafička čega se najviše bojim?

 

Opis PC-ja je dole.

 Daj si prvo provjeri memoriju..

Jedan keks van pa vidi-ako se  opet dogodi isto stavi ovaj drugi pa probaj

Neki aftermark hladnjak ubaci jer ovaj stock je na samoj granici

Ne mora značit da je grafa riknula

Jel si probao neki benchmark odvrtit?

mzopg sub 14.5.2022 18:51

90% da je matična u pitanju, imao sam sličan problem na jednom računalu. Prenapon je oštetio dio ploče, tako da je nešto radilo ok, nešto nije, a i sve je radilo kako je od volje, 10 dana sve ok onda prestane raditi zvučna, pa onda opet sve ok, pa ne radi grafa... Očito je prenapon oštetio dio matične, kad staviš drugu grafičku možda je manje strujno opterećenje pa sve radi ok.

 

Kako ti radi kad izvadiš grafu i koristiš iGPU?

 

Nemaš tu previše opcija nego jednu po jednu komponentu mijenjati i čekati da se problem pojavi, vidim da si nešto već isprobao (grafa, napajanje), moj savjet je krenuti od matične.

stef_zg uto 15.11.2022 13:53

Evo, nakon par mjeseci kaj nisam želio posla imati s kompom sam ga se ponovno primio da probam to riješiti. Sad je najnoviji moment da ili uopće ne POST-a kad ga upalim ili se boota i čimi uđe u windowse nakon vrlo kratkog vremena, ni minute, ekran ode u jednu boju ili titra u recimo sivoj boji i onda se ugasi. komp nastavi raditi, sve komponente u njemu, ili se restarta pa opet ili ne POST-a ili se od windowsa javi onaj recovery screen. 

 

Ja fakat više nemam ideje, ali sam sve bliži opciji da je ploča otišla. htio sam grafičku možda prebacit u x4 utor, ali mi ne stane od ostalih kablova koji su na na ploči uštekani. kako su oni mislili da se išta na taj slot ubaci kraj tih kablova ja fakat ne znam.

stef_zg pon 9.1.2023 11:56

Evo malo da se čisto opet požalim. Ja svako toliko u ovaj thread novosti napišem, valjda da si dušu olakšam.

 

Dakle, (ne pitajte me zašto sam takav debil) kupio sam novu matičnu jer sam po nekim forumima i negdje pronašao da bi to mogao biti problem. Kupio sam ASrock Steel Legend B550, stavio u komp, sve uštekao nazad i, naravno, ista stvar.

 

Bez više ikakvih ideja, dao sam komp dečku tu preko ceste koji ima servis, odnosno održava softverski i hardverski sustave. On ga je uzeo, testirao dan i pol i rekao mi da je 90 posto siguran da su RAM-i jer da su oni jedini izbacivali grešku neku na svim živim testovima. Posložio mi komp da sve radi, kaže ne ruši se toliko često, tu i tamo, ali gotovo sigurno je memorija.

 

Otišao ja kupit novu memoriju, Kingston Fury DDR4 3200 Mhz, stavio u komp, u kojem je nova ploča jel, spojio sve i - isti krc. Zvao sam ga nazad da ga pitam kaj se događa i na kraju smo došli zajedno, odnosno više on, do zaključka da grafička nakon svih živih apdejta windowsa ili čega već jednostavno nije kompatibilna više s tim procesorom i da se očito tuku. Ja se ne kužim toliko da mogu to preispitivati pa vjerujem čovjeku da zna kaj govori.

 

Dao mi drugu grafičku da testiram sam, ali taj HD 5770 ne stane na ovu ploču jer ima neki steel legend metalni dio koji je previsok pa, eto, grafička ne stane. Ići ću u jedan svoj stari komp koji sam tetki dao izvadit stari radeon neki da vidim dal će on pasati prije nego što ritualni bacim kompletan komp s 9. kata kroz prozor.

 

Procesor (valjda) nije problem. Sve drugo je promijenjeno - napajanje, ploča, memorija. Nije ni monitor jer imam dva pa sam probao i jedan i drugi i na HDMI i display port. Nije ni kabel jer sam probao drugi HDMI kabel. Nije ni periferija jer se sve to događalo i kad sam testirao samo s monitorima spojenima bez ičega drugog.