Razni hardverski problemi

Nestabilnost windowsa na laptopu pri updateovima

AGuyNamedLipa ned 11.10.2020 17:36

Zanima me jel stvar toga da je hardver problem, u smislu da je nesto pokvareno/prestaro. Problem koji imam je da precesto poslije updateanja windowsa 10 ili npr drivera ili instaliranja aplikacija dode do freezanja laptopa, te nakon sto ga resetiram windowsi se ne bootaju i svaki put moram system restorat i onda laptop opet radi. Hvala unaprijed na svim odgovorima

ihush ned 11.10.2020 18:17

-svi problemi koje možeš imati na računalu su ili hardware (neispravna komponenta) ili software (sve ostalo, bios-firmware, driver, os, app, malware + postavke).

-prvi korak za otkloniti problem je otkriti ga, izolirati + ne mora biti jedan problem-uzrok, može i više.

-ili je kvar ili je soft dok o tome što imaš (znanje, boot-live medij itd..) ovisi što možeš probati-provjeriti, testirati i tako potvrdili ili eliminirati kvar-ispravnost.

Valentin17 ned 11.10.2020 19:59
AGuyNamedLipa kaže...

Zadnje nadogradnje Windowsa 10 stvaraju više problema nego koristi. Da li koristiš orginalnu instalaciju Windowsa 10?

Probaj testirati RAM memoriju prema sljedećem tutorijalu te napravi dijagnostiku HDDa/SSDa prema sljedećem tutorijalu.

Za test probaj instalirati verziju 1909 umjesto 2004 sa linka i odaberi opcije kao na slici, skini i instaliraj te odmah ugasi

nadogradnje prema tutorijalu.

Ako nešto nije jasno, pitaj.

ihush ned 11.10.2020 20:45

-clean install na ispravom računalu mora raditi.. to znači da ili nešto nije ispravno ili ne zadovoljava potrebne kriterije, npr cpu-ram-vga.. + driveri zbog izvacivanja supporta +10 godina starih stvari pa ovisi o sreći.

-win install mora biti 'pravi', skinut s ms-stranice, gpt ili mbr (na starijem računalu vjerojatno mbr) .. a ostalo ovisi o tvojim opcijama kao bios i ostatak softwarea, npr sve što instaliraš mora biti 'čisto' ako je nešto s virusom-malwareom tad može biti problem a pogotovo ako je to pirat os tad je logično da updateovi ne prolaze (i možda tad nije neki kvar).. dok s druge strane realno je očekivati kvar, sve se kvari... čak ako je do sad radilo :)

-pa pošto se sam od sebe kvar ne može popraviti, tad jedino što možeš je probati clean + testirati npr memtest ili ostatak kao temperatura, možda najefikasniji načine neki live, hirens-minipe ili linux.. upališ i vidiš .. no tebi nije problem da računalo ne radi nego da update uzrokuje problem i tad ne boota.. tj nemaš problem s radom ili installom win a tad recimo nije kvar-HWa, nego nešto soft+postavke+malware.

 

-ipak kroisti najnoviji win-build 2004, uskoro 2010.. tj po opisu ništa ne može pomoći stariji.