Razni hardverski problemi

Legion 5 - WiFi i trackpad ne rade

Engineering_Sample sri 30.9.2020 11:23

Bok svima.

 

Kupio sam laptop jučer i instalirao Windowse 10 na njega sa službene MS stranice. Nakon toga sam zaboravio šifru za laptop pa sam ih reinstalirao, ali nakon reinstalacije nije radila wifi kartica (nakon prve reinstalacije nije trebalo skinut ni drivere ni nikaj, samo je radila). Reinstalirao sam ih još jednom pa kad ni onda nije proradila restartao sam ju u biosu i instalirao drivere pa je proradila. Danas ujutro upalim laptop i opet ne radi, ali mi sad ne radi ni trackpad. Probao sam reinstalirati drivere ponovo, nije pomoglo. Trenutno pokušavam ući u Linux live da vidim da nije do windowsa problem, ali eto već se pol sata nisu upalili. TRackpad ne radi ni UEFI-ju, a jučer je radio. Kaj još mogu provjeriti prije nego nosim laptop na reklamaciju?

 

E: Ovo je laptop u pitanju. KLIK

E2: Trackpad je bio isključen

E3: Ili nije. Sad se opet neće upalit.

qwertYxoZ sri 30.9.2020 19:59
Engineering_Sample kaže...
Puno hvala, proradilo je.
Mozes mi mozda objasnit zakaj sad radi, a nije radilo kad sam sam instalirao najnovije drivere sa sluzbene stranice?

 Vjerovatno si odabrao krivu verziju/model drivera ;)

 

Btw kakav ti je laptop u ja gledam isti samo 1650 ne ti grafu

Engineering_Sample sri 30.9.2020 20:03

A kaze na Lenovo webu da je to verzija za taj laptop i da ima i za intelov i realtekov u jednom da ne moras birat.

Nisam ga imao prilike isprobati kaj se tice performansi zbog ovih problema, al kaj se tice izrade i toga nisam bolji laptop drzao u rukama. Cvrst je, nikaj se ne savija previse. Najvise me se zapravo dojmio taj neki materijal oko tipkovnice, jako je udoban za ruke drzat na njemu.

MGloc sri 30.9.2020 20:08

Mislim da je najbolje ostavit da MS skine , ja barem tako radim , jer ako instaliravas win 10 na laptop iz 2009 ili 2010 dok win 10 nije ni postojao moguce da ga ne mozes instalirat(driver)  jer je namjenjen za vistu/7.Zato ako imas stariji pc/laptop instalirat sa proizvodaceve stranice ili CD-a ali na preporucenom sustavu a to je win 7.

A za sve ove novije laptope 2015-2016 ddr4 platforma najbolje win 10 neka sam skida sta odgovara , ti ga samo pokrenes i ostavis pola sata zavisi o brzini interneta , par puta se restarta i to je to.

 

A kako bi Ihush rekao :Da bi radilo kako treba sve treba biti dobro podeseno u BIOS-u/UEFI i MS windowsu s tim da je hardver ispravan ukoliko nije najlakse je "eliminacijom" utvrdit kvar i programima tipa memtest,hdd tune,aida64 itd...

 

edit:A zna biti i banalan problem da si iskljucio trackpad pa se iscudavas kako ne radi, ili kako sam ja iskljucio wifi karticu pa zvao sluzbu za korisnike na kraju je teta utvrdila da sam trebao samo pritisnut FN+F9 da ukljucim mreznu.

Engineering_Sample pet 2.10.2020 08:16

Opet ne rade ni WiFi ni touchpad. Mislim da se to desi nakoj kaj ode u sleep. Ostavio sam laptop poklopljen prek noci pa ujutro nije radilo, nakon restarta je proradilo. Nakon toga sam isprobavao nesto pa sam ga sam stavio u sleep, opet su prestali radit, al sad ih restart vise nije upalio. Jel ima neka postavka u windowsima mozda koja ih gasi da ju promijenim?

Filox pet 2.10.2020 08:28
Engineering_Sample kaže...
Opet ne rade ni WiFi ni touchpad. Mislim da se to desi nakoj kaj ode u sleep. Ostavio sam laptop poklopljen prek noci pa ujutro nije radilo, nakon restarta je proradilo. Nakon toga sam isprobavao nesto pa sam ga sam stavio u sleep, opet su prestali raditJ, al sad ih restart vise nije upalio. Jel ima neka postavka u windowsima mozda koja ih gasi da ju promijenim?

 Da, sleep. Ugasi sleep i hybernate, pa nećeš imat tih glupih problema. Kad ne koristiš laptop, ugasi ga.

Engineering_Sample sub 17.10.2020 22:46

Evo, vratio mi se laptop sa servisa u utorak i od tad ga normalno koristim. Rekli su na servisu da nisu uočili kvar nakon kaj su instalirali windowse i updateali drivere sa službenim Lenovo programom za to. Ja sam doma instalirao Winse sa iste instalacije koju sam i prije probao i sve je normalno radilo, wifi je proradio i prije skidanja drivera i ne crkavaju više ni touchpad ni wifi, tak da mi stvarno nije jasno zakaj se ovo bilo događalo.

pr0n_addict sub 17.10.2020 23:48
Engineering_Sample kaže...

Evo, vratio mi se laptop sa servisa u utorak i od tad ga normalno koristim. Rekli su na servisu da nisu uočili kvar nakon kaj su instalirali windowse i updateali drivere sa službenim Lenovo programom za to. Ja sam doma instalirao Winse sa iste instalacije koju sam i prije probao i sve je normalno radilo, wifi je proradio i prije skidanja drivera i ne crkavaju više ni touchpad ni wifi, tak da mi stvarno nije jasno zakaj se ovo bilo događalo.

Lako moguće da su usput update-ali i BIOS jer taj Lenovo program usput i za to služi (osobno umjesto toga koristim njihovu UWP aplikaciju - Lenovo Vantage).

Ne znam jesi li to bio napravio. Zbog toga ti vjerojatno instalacija Linuxa nije pomogla otkriti/riješiti problem jer nije stvar do OS-a ili drivera.

Ovo je samo moja pretpostavka, ali najbitnije je da ti sada sve uredno radi.