Odabir boljeg laptopa

kupio sam lenovo ideapad g560a i sad ga nemogu dic..stavim windows xp cd, i pise mi kad stavim na boot : "Loading FreeDos 123 - InitDisk... i ispod... Enter new date....enter new time, ja to upisem,, i stisnem enter i pojavi se "C: \>" STA DA RADIM??
U BIOS-u moraš DVD pisač postaviti kao ''first boot device''. Na taj ćeš način, kada pokreneš laptop moći bootati Windows XP i instalacija može započeti.
jesam uspio sam.. ali sada opet kada mi boota, i pocne ucitavat stvari za instalaciju, pise dole loading windows, i onda mi odjednom samo se pojavi plavi ekran i pise, a problem has been detected, i kao da je prekinuo instalaciju da nebi ostetio kompjuter, i dole jos pise neki errori i to..??? jel problem u laptopu ili???
Ne, u laptopu 100% sigurno nije problem.
Najvjerojatnije je problem u samom Windowsu, odnosno, da budem precizniji, instalacijskom CD-u. Provjeri je li sve u redu s CD-om, je li možda oštećen, a također je upitno i to je li sam Windows ispravno nasnimljen (presnimljen) gore (na CD), budući da se radi o piratskom Windowsu, koji je prošao kroz više ruku, dakle nije OEM.

kupio sam lenovo ideapad g560a i sad ga nemogu dic..stavim windows xp cd, i pise mi kad stavim na boot : "Loading FreeDos 123 - InitDisk... i ispod... Enter new date....enter new time, ja to upisem,, i stisnem enter i pojavi se "C: \>" STA DA RADIM??
U BIOS-u moraš DVD pisač postaviti kao ''first boot device''. Na taj ćeš način, kada pokreneš laptop moći bootati Windows XP i instalacija može započeti.
jesam uspio sam.. ali sada opet kada mi boota, i pocne ucitavat stvari za instalaciju, pise dole loading windows, i onda mi odjednom samo se pojavi plavi ekran i pise, a problem has been detected, i kao da je prekinuo instalaciju da nebi ostetio kompjuter, i dole jos pise neki errori i to..??? jel problem u laptopu ili???
Ne, u laptopu 100% sigurno nije problem.
Najvjerojatnije je problem u samom Windowsu, odnosno, da budem precizniji, instalacijskom CD-u. Provjeri je li sve u redu s CD-om, je li možda oštećen, a također je upitno i to je li sam Windows ispravno nasnimljen (presnimljen) gore (na CD), budući da se radi o piratskom Windowsu, koji je prošao kroz više ruku, dakle nije OEM.
s tim cd-om sam vec prije instalirao windowse i radio je, a ostecen nije, jer sam probao na oba dva cd original i sprzeni...
sad skidam xp dark 2011... pa cu vidit.. nadam se da ce radit..

Dakle, prošlo je puno vremena, ali se nadam da ćete mi pomoći, kupila sam jučer lenovo g500, isti problem i kod mene. Napravim sve tako
1.CD/DVD
2.HDD
3.Black screen- atheros(tak nekak)
uglavnom, neznam više što da radim, molim Vas pomagajteeeeee mi BIG HEEEELP
tenkju unaprijed

Ili, recite mi što da napišem pored tog C:/> da dam ime particiji? :O

Dakle, prošlo je puno vremena, ali se nadam da ćete mi pomoći, kupila sam jučer lenovo g500, isti problem i kod mene. Napravim sve tako
1.CD/DVD
2.HDD
3.Black screen- atheros(tak nekak)
uglavnom, neznam više što da radim, molim Vas pomagajteeeeee mi BIG HEEEELP
tenkju unaprijed
FreeDOS? ... Ovisi koji OS imash pri ruci, Win/linux.. ubaci medij, podesi BIOS (UEFI/Legacy) i instaliraj.
-ulaz u BIOS, vjerojatno tipka s lijeve strane ili F/neshto npr F10
-ovisno o OSu samo npr WinOsam ili Ubuntu12 mo\e na UEFI, za ostale mora biti stari legacy BIOS.
btw, install OSa je jednostavna stvar, naravno postoji par preduvijeta...

Da, pokreće se na FreeDOS. Pošto sam uz komp dobila Win8 htjela bih ga instalirati. Da pojasnim malo situaciju...
I nakon što sam isprobala sve moguće (Promijeniti u Biosu uefi/legacy, pozicije Cd-u HDD-u i Atherosu, upisivanje svega i svačega čudim se već kak nisam nešto smrdala...) neće se upaliti boot sa Cd-a a to me najviše zeza... dakle, možete li mi detaljno za Win8 reći postupak, postavke u biosu (mislim za bootanje)
Bios boot mi izgleda ovako
Boot Mode[Legacy Support, ali mogu i uefi]
Boot Priorety[Legacy first, opet mogu i uefi]
USB Boot[Disabled]
EFI
Boot Device Priority
Internal HDD:ST1000LM024 HN-M101MBB
SATA ODD :PLDS DVD-RW DS8A9SH
Network Boot:Atheros Boot Agent
(probala sve kombinacije, ali ako imate neku ideju pomozite)
Dakle to bi bilo to, ako i nakon svega danas ne uspijem nosim kod informatičara, jer ja odustajem, samo da napomenem ovo mi je prvi put da to ikada radim, Hvala Vam na pomoći

Da, pokreće se na FreeDOS. Pošto sam uz komp dobila Win8 htjela bih ga instalirati. ...
..
Dakle to bi bilo to, ako i nakon svega danas ne uspijem nosim kod informatičara, jer ja odustajem, samo da napomenem ovo mi je prvi put da to ikada radim, ..
- medij (DVD) mora biti ispravan, bootabilan. (ako imaš neko računalo pri ruci, provjeri dali boota, dosta amatera ne zna snimiti ispravno boot/install medij). Na MSovim stranicama postoji i tool za kreiranje boot-install USBa, google, to možda popravi stvar ako imaš USB flash disk od bar 4GB ili nabavka (može s MSa) drugog medija. Original-netaknut-ISO... moguće da je ovo neka loaderska verzija koja možda zato.... itd.
- uđi u BIOS, učitaj defaultne/tvorničke postavke. (nakon promjene, save & exit). Osmica može bootati s EFIjem, inače je 'optimalnije' prebaciti na legacy ali tad ovisno o BIOSu/UEFIju treba redosljedom isključiti npr secure boot da bi se odgovarajuća opcija mogla izmijeniti.
- dva načina za boot (s bilo kojeg medija), redosljed u BIOSu ili quick.. (naziv može biti drugačiji, kao i tipka). Npr Ako se ne varam, Lenovo te serije ima posebnu tipku za ulaz u BIOS, možda i za ovo..
- obično na ekranu piše koja tipka služi za quick-boot-meni. (F2-F8-F9...) Ako ga iz nekog razloga ne možeš uhvatiti, vjerojatno treba promijeniti neku postavku u BIOSu (omogućiti ili barem dodati par sekundi pauze, idi po redu u BIOSu i pokušaj pogoditi koja bi opcija bila za to, ponekad pomaže čitanje uputa..). RTFM je zakon.
- kad se napokon pojavi izbor boota, odabereš DVD... u tom trenutku će se pojaviti poruka ''press any key...'' -moraš u 5 sec. stisnuti 'bilo koju' tipku. (osim neke koju ne smiješ) i kreće install.
-u installu, kad dođeš do diska, obriši sve particije (sve), desno 'Advanced', dalje automatika obavlja potrebno, ''next..''. Može se optimalnije podijeliti, ali za prvi put je i ovo OK.
btw, da primjećuje se prvi put, izgleda spetljano, zapravo pisofkejk.

Heh, pronašla ja i tipku i sve, i sva hepi eo da ću stisnit na cd/dvd waaaaa vrištim , i onda ništa
... vrati me na FreeDOS... :( a ja onak, došlo mi čist da plačem, uglavnom, nemogu probat nigdje drugdje cd zato jer u svom bivšem kompu ( odnosno trenutnom dok ovog ne upalim ) nemam čitač cd/dvd-ova jer je otišo laser pa je i to bio jedan od razloga za novi komp, heh, jedva čekam da se izvježbam pa da i meni bude pisofkejk :3 , a dotad... odustajem, stvarno odustajem, nosim ga vjerovatno danas kod inf. pa nek se on s njim živcira, a ja ću nestrpljivo iščekivati da bude gotov sa svime... Hvala ti na pomoći, i iako mi nije pomoglo, hvala na trudu koji si uložio da mi pomogneš :) <3 Javim se kad mi komp opet dođe ;) :*

Evo nisam htio otvarati novu temu pa ću postaviti pitanje ovdje, koji laptop bi po vama bio best buy do 4500 kn danas?
Ja sam gledao u linksu ovaj http://www.links.hr/artikl-014.630.085 čini mi se ok, i čuo sam da toshiba ima neku jebacku garanciju.

Heh, pronašla ja i tipku i sve, i sva hepi eo da ću stisnit na cd/dvd waaaaa vrištim , i onda ništa
... vrati me na FreeDOS... :( a ja onak, došlo mi čist da plačem, uglavnom, nemogu probat nigdje drugdje cd zato jer u svom bivšem kompu ( odnosno trenutnom dok ovog ne upalim ) nemam čitač cd/dvd-ova jer je otišo laser pa je i to bio jedan od razloga za novi komp, heh, jedva čekam da se izvježbam pa da i meni bude pisofkejk :3 , a dotad... odustajem, stvarno odustajem, nosim ga vjerovatno danas kod inf. pa nek se on s njim živcira, a ja ću nestrpljivo iščekivati da bude gotov sa svime... Hvala ti na pomoći, i iako mi nije pomoglo, hvala na trudu koji si uložio da mi pomogneš :) <3 Javim se kad mi komp opet dođe ;) :*
dakle... nakon par tjedana čekanja isplatilo se, dns sam podigla kmp , inače sam nosila komp kod jedon malo "lijenijeg"(kako moja frendica kaže :'D"
hahahahahhahah informatičara, pa nikako dočekat komp, ali evo, stigao jeeeeeeeee <3 <3 baš sam sretna, komp je super, brz, sve super radi, prvi utisak: jako dobar omjer dobivenog i uloženog! :-) evo, hvala svima na pomoći, ako bude još neš treblo javiiim se