Prijenosna računala

WIFI adapter na prastari laptop

paor čet 25.8.2022 14:18

Dobio sam jedan otpisani laptop (HP xn8220) na koji je instaliran W7 i sve solidno vrti, osim problema da se ne mogu spojiti na kućni wifi. Na net-u ne mogu pronaći odgovarajući drajver za W7.
Pitanje - da li OVAKVI mogu premostiti postojeću konfiguraciju u svrhu uspostavljanja wifi veze?


Hvala

ihush čet 25.8.2022 16:42

-w7 je mrtav... instaliraj w10-11, bilo što novije sa supportom. bez supporta je čak bolje što ti wlan ne radi :)

-ako baš želiš w7 može, raditi će..

-driveri.. sigurno postoje, ali prvo trebaš znati što (i kako tražiti nakon isteka zakonskih support godina + mrtav os..), wlan je neka od intel-realtek-artheros.. kartica-čipova, ako pronađeš oznaku ili bilo koji podatak dalje google.. prvo tražiš na stranici branda kao hp ali po isteku supporta + mrtav os, ne mora postojati noviji driver, trošak koji hp ne želi, tad tražiš na str proizvođača kao intel-realtek-atheros.. i nađeš za svaki os, dok je realno važno samo da je recimo 64bitni jer je zapravo driver isti-nepromjenjen-stalan.. ali, nije tako jednostavno tj oem računala +brand, obično neka dodatna app služi kontroli (paljenje-gašenje) wlana, ako i posebne fn tipke i opcija u biosu.. ponekad ovisiš o takvoj app-softu da bi recimo upalio adapter dok je driver zapravo najmanji problem.. ako ga imaš, tj i to je problem starosti i čišćenja iz ms-supporta za neke starije uređaje, neke drivere više ne pronađe automatika i nisu u install-bazi pa moraš sam pronaći.

-da bi install nešto napravio driver mora biti certificiran od ms-a.. ako nije ignorira instalaciju tj tad imaš poseban rebootmod F7 (drži shift i restartaj win, drži shift.. dok se ne pojavi izbor-opcije..) tad win dozvoli install takvog drivera.

-može i kupnja bilo kojeg usb-stikić adaptera, radit će.. ali ugrađeni je bolji, signal-antene.. osim što staro nema nove standarde-brzine.. + na usb portu ovisiš o usb-2.0-3.0 ograničenju. Zgodnije je tad kupiti ugradbenu pciexpress karticu i zamijeniti postojeću ali nema ih baš po trgovinama osim ebay i sl. .. tj lakše-brže-jeftinije je u nekom servisu uzeti s neispravnog laptopa.. par minuta posla

-standardi.. ako je wlan upaljen-uključen (nije isključen u biosu ili soft-tipke ili app) i ako je ispravan, ograničen je standardima tj brzinom na kojoj će se spojiti a to jednako ovisi o modemu-routeru što on nudi-podržava i kako je podešeno, upaljeno-isključeno npr dualband-5ghz, brzine od g-naviše ako ac-ax.. i može raditi samo ono što podržavaju oba uređaja.

 

-provjeri, da je wlan uključen (ne isključen, bios, fn-tipke, soft-app..), spoji se žicom na mrežu privemeno, možda automatika ipak pronađe dirver i instalira.. tad kad proradi ukloniš žicu. ..možda je neispravan, možda je bolje-brže nabaviti novi adapter ali pitanje koji model tj što će od tog biti moguće na recimo usb 2.0 .. itd.

mzopg čet 25.8.2022 21:46
paor kaže...

Dobio sam jedan otpisani laptop (HP xn8220) na koji je instaliran W7 i sve solidno vrti, osim problema da se ne mogu spojiti na kućni wifi. Na net-u ne mogu pronaći odgovarajući drajver za W7.
Pitanje - da li OVAKVI mogu premostiti postojeću konfiguraciju u svrhu uspostavljanja wifi veze?


Hvala

Mogu, to im je i svrha, s tim da je prije kupovine dobro provjeriti imaju li driver za Win7, da ne bi bilo kao što je sad s laptopom.

 

Ovo što je kolega napisao sve stoji i to su dobri savjeti.

 

Imaš ovdje nešto drivera za taj laptop (od broja 11 pa na dalje, koliko vidim link vodi na hp.com ftp server tako da bi trebalo biti sigurno za download), jesi li ih isprobao?

http://hpnotebookdrivers.com/hp-compaq-nx8220-notebook-pc-windows-xp-professional-drivers/

 

Ukoliko je unutra Intel WiFi onda možeš i otići na:

https://www.intel.com/content/www/us/en/download-center/home.html

Skineš alat koji će ti ponuditi za automatsku nadogradnju drivera i onda će ti on poskenirati računalo i javiti ima li novih drivera za njega.

ihush ned 4.9.2022 03:03
paor kaže...

Na kraju sam ipak morao spojiti laptop žicom i onda pomoću OVOGA  doći do drajvera. Prethodno na HP web-u nisam nikako uspio pronaći potrebno.

 -da, prvo mjesto gdje treba tražiti drivere je oem-proizvođač kao hp.. ali kad nešto zastari, prođe vrijeme zakonskog supporta + noviji os, tad se tamo često ne može pronaći (nema).. to je normalno.. :)

-oem kao hp ne radi drivere.. to radi 'pravi' proizvođač kao intel-realtek-.. proizvođači čipova, ne oem-i koji samo slažu 'legiče'.

-kad znaš naziv-model uređaja kao wlan-adapter.. tad se može po tome pronaći ali i to je problem većini juzera tad ovakvi programčići pomognu.. (ponekad) i ovo je ok primjer, ali ponekad neće..

-driver sigurno postoji, ... sigurno se nalazi u ms-katalogu, za sve uređaje koji su ikad bili na win.. ali za neke starije stvari izbace iz installera-baze i tad se traži 'ručno' na ms-katalogu.. 32-64bit, xp-7-8-10.. jedino treba znati naziv-model-nešto.. za pretražiti.

.. npr intel wifi 5300 i sl.

driveri su zapakirani u .cab file, kao zip, unzipati-raspakirati.. i kroz update drivera pokazati folder ostalo obave win. Prednost što su to uvjek ok-stabilni-provjereni driveri + certificirani (ako nisu certificirani installer ih odbije, ne napravi se ništa mada je driver ok.. tad ide reboot-f7 mod..)

-taj ms-katalog driver je obično posljednji-najnoviji koji postoji za stare uređaje, tek ponekad proizvođač još doda neki noviji, .. intel inače komplicira-skriva download drivera, zakomplicira, jer ne želi on biti support juzerima nego bi to trebao raditi oem, koji to i radi dok je računalo novije-aktualno.. kasnije nitko realno to ne želi raditi, no proizvođač kao intel (ili drgui) i ms kao najpopularniji os to uvjek imaju.

-zato se može reći da je drugo mjesto traženja ili pravi proizvođač ili microsoft.. + u katalogu je jednostavno ako znamo nešto od naziva-modela-serije..

 

pa eto, par načina kako se može riješiti, tako treba riješiti.. ne razne driverbustere-iobit i sl. jer su u pravilu smeće+malware, kao uputa ostalima sa sličnim problemom i primjenjivo za razne uređaje-drivere...

BlackMoon ned 4.9.2022 03:56
David87 kaže...
paor kaže...

Dobio sam jedan otpisani laptop (HP xn8220) na koji je instaliran W7 i sve solidno vrti, osim problema da se ne mogu spojiti na kućni wifi. Na net-u ne mogu pronaći odgovarajući drajver za W7.
Pitanje - da li OVAKVI mogu premostiti postojeću konfiguraciju u svrhu uspostavljanja wifi veze?


Hvala

 spoji ga na LAN i instaliraj ovo https://www.iobit.com/en/driver-booster.php

Ako ti ponudi drivere instaliraš pa vidi da li radi.

 Bože sačuvaj! Ako nekom želiš zlo, predloži mu ovo. Strašno!

mbaksa ned 4.9.2022 08:39
paor kaže...

Na kraju sam ipak morao spojiti laptop žicom i onda pomoću OVOGA  doći do drajvera. Prethodno na HP web-u nisam nikako uspio pronaći potrebno.

Možeš li dati screenshot Device Managera - kategoriju Network adapters? Da pokušamo utvrditi što se točno dogodilo...

 

Imam dvije pretpostavke - da si imao Intelov WiFi adapter za koji Windowsi nisu imali driver. Ili da si imao Broadcomov WiFi adapter kojeg Windowsi nisu uopće registrirali, sve dok nisi instalirao drivere za Intelov čipset na matičnoj ploči.

ihush ned 4.9.2022 11:58

- ili je instaliran intel wifi assistant.. (koji pali-gasi..).

- ili broadcom driver .. npr na sonyjevoj stranici..

- ali, problem s wlan adapterima je što nisu sve serije s istim karticama za razna tržišta, usa-eu-azija.. i može biti drugi brand, intel-realtek-atheros.. (a po sjećanju netko je kupio broadcom-brand..)

-kao btw, na hp stranici je support za win 2000-xp-vista i to samo za 32bit os-driver .. za 64bit MORA biti 64bitni driver (dok dodatna app-soft može biti 32-ili-64 ali je pitanje kako instalirati, npr u emulacijskom modu i sl. dok se driver ne smije tako..).

 

-drugi brandovi kao dell, lenovo.. mogu imati bolji support, kao sony, ali je problem instalirati-setup.exe koji je brandiran za taj brand (i ne želi instalirati driver na tuđi uređaj) + ovisnost o prepoznatoj winver pa ništa ne instalira jer nije prepoznao win (jer nije 2000,xp,vista.. ili 32bit).

 

-ponovo, kad imamo nešto, naziv-brand ili oznaku kartice, tad je u ms-katalogu to lakše pronaći i ne ovisi o installeru-setupu jer ms to ima za sve brandove ili generički

-jedino moramo znati nešto o tome što tražimo, npr otvoriti laptop i pročitati oznaku-naziv ili info alatima ili bootanjem nekog liveosa kao ubuntu ako prepozna itd.. ili čitanjem manuala-supporta kao što tu piše za broadcom..

 

-kad wlan ovisi o apps-softu koji pali-gasi (kontrolira sve + dodatni fičeri za recimo pamćenje passova na raznim mrežama, sve to danas radi win, nekad je to morao raditi 'driver'.. tj ta app) + u to vrijeme razne tužbe linux-ms upravo zbog takvih stvari jer su tako onemogućavali korištenje pod lin i oem to poveže svojim inače smećastim appsima, recimo hp-quickbutonsi (tipke kojima palimo-gasimo npr zvuk itd) i najveći problem je upravo ta app, ne driver koji je zapravo relativno lako pribabiti.. tj verzija drivera koja to ne radi kroz takvu dodatnu-treću apps nego sam os-driver.

-takve stvari su prije cca 5-10 god praktički nestale, svaka linux distra u 99% prepozna i podrži outofbox ali ostaje problem sa starijim ili pojedinim serijama +10god..

 

-driver, mora podržavati čip, mora biti 32 ili 64bitni ovisno o osu a danas su 99% na 64bitnom win, tad driver s hp stranice ne pomaže, mada teoretski može raditi recimo xp-ov, tj radio bi na 32bit win10 .. a 32bitni osevi su već ubijeni, od ove godine neće biti dostupan ni win32 osim partnerima dok su linux distre tek poneka ostavile 32bit os..

+problem da noviji win (i linux distre) odbacuju prastare drivere, nisu u installer-bazi (ali postoje u katalogu..) pa bi teoretski recimo win10 iz recimo 2015te možda imao uključen driver i radio outofbox no tad bi trebalo obaviti nadogradnju na aktualnu verziju što je opet dupli posao tj lakše-brže je pronaći pravi driver, 'samo' je problem znati što se traži, to juzer mora negdje pročitati-uočiti.

mbaksa pon 5.9.2022 03:39

OK, znači da je bilo ono prvo - da imaš Intelovu WiFi karticu pa je trebalo instalirati Intelove drivere.

 

Jedan od uzroka pomutnje je i to što taj laptop dolazi u konfiguracijama s različitim WiFi karticama, a HP za Vistu (najnoviji OS među ponuđenima) nudi samo drivere za Broadcom WiFi karticu, dočim ti imaš Intelovu. A ako se odabere XP 64-bit kao OS, onda se nudi i driver za Intelovu WiFi karticu.

David87 sri 7.9.2022 09:28
BlackMoon kaže...
David87 kaže...
paor kaže...

Dobio sam jedan otpisani laptop (HP xn8220) na koji je instaliran W7 i sve solidno vrti, osim problema da se ne mogu spojiti na kućni wifi. Na net-u ne mogu pronaći odgovarajući drajver za W7.
Pitanje - da li OVAKVI mogu premostiti postojeću konfiguraciju u svrhu uspostavljanja wifi veze?


Hvala

 spoji ga na LAN i instaliraj ovo https://www.iobit.com/en/driver-booster.php

Ako ti ponudi drivere instaliraš pa vidi da li radi.

 Bože sačuvaj! Ako nekom želiš zlo, predloži mu ovo. Strašno!

Zašto zlo? O čem pričaš ti. Da li si isprobao ovo ili bezveze trabunjaš? Imam plaćenu verziju i software odrađuje sve što se tiče drivera perfektno.

BlackMoon čet 8.9.2022 01:58
David87 kaže...
BlackMoon kaže...
David87 kaže...
paor kaže...

Dobio sam jedan otpisani laptop (HP xn8220) na koji je instaliran W7 i sve solidno vrti, osim problema da se ne mogu spojiti na kućni wifi. Na net-u ne mogu pronaći odgovarajući drajver za W7.
Pitanje - da li OVAKVI mogu premostiti postojeću konfiguraciju u svrhu uspostavljanja wifi veze?


Hvala

 spoji ga na LAN i instaliraj ovo https://www.iobit.com/en/driver-booster.php

Ako ti ponudi drivere instaliraš pa vidi da li radi.

 Bože sačuvaj! Ako nekom želiš zlo, predloži mu ovo. Strašno!

Zašto zlo? O čem pričaš ti. Da li si isprobao ovo ili bezveze trabunjaš? Imam plaćenu verziju i software odrađuje sve što se tiče drivera perfektno.

Driveri se skidaju isključivo sa stranica proizvođača hardvera ili onoga tko ih zastupa, ili preko WU servisa. Nikako instalirati razne sumnjive programe i pustiti ih da sami traže i instaliraju drivere, tko zna kakve i tko zna odakle. Posebno bi istakao taj IObit, koji štanca svakakve sumnjive aplikacije za optimiziranje, čiščenje računala, potpuni uninstall i tko zna što još, dijeli besplatne aplikacije ograničenih mogućnosti, pune reklama i oglasa i traži svu silu podataka od korisnika za kupnju pune verzije. Samo nob ili početnik može se navući na njihova sranja. Instaliraj neki firewall s pop-up notifikacijama, pa ćeš vidjeti koliko će ti puta iskočiti prozor kad pokrenem jednu od njihovih famoznih aplikacija. Ili si ti jedan od onih koji svakih mjesec dana reinstalira windowse pa te nije briga? E pa ako jesi, ne uvlači druge u to i ne stvaraj im nepotrebne probleme!