Prijenosna računala

Najbolja kombinacija za Linux CPU/GPU

marko94 pon 19.9.2022 20:11

Pozdrav,

 

Trenutno sam u potrazi za novim laptopom.

 

Najviše cu koristiti  Linux , ponekad Windows . ( volim isprobavati razlicite distribucije :) )

 

Kako sam cuo da AMD/Nvidia kombinacija ima problema na Linuxu, zanima me koja su vaša iskustva.

 

I naravno ,ako moze preporuka koji AMD,Intel Cpu i koja graficka ( vecina je integrirana, tako da nemam iskustva koliko su te dobre).

 

Meni laptop treba za multimediju, stream, casual gaming (football manager i mozda jos poneka ), ucenje za programiranje itd.

 

Hvala

dax-lax uto 20.9.2022 04:20

Ne znam kolko će ti pomoći moja iskustva.
Od 3 mašine, dvije su na linuxu. T440 na mintu i intel i5 nuc na zadnjem lts ubuntuu. Oba stroja su s intel cpu-om i intel integrušama ali mogu reći da sve radi bez problema out of the box i to stabilno i snapy. Na nuc-u mi je steam s aktiviranim proton layerom pa si instaliram i odigram koju lakšu igru.
Skori plan mi je staviti ubuntu na glavni stroj s intel cpu-om i rx580 grafom da vidim kak je s driverima ali vjerujem da bi isto trebalo sve štimati.
Kad se devovi odluče ubaciti vr podršku za većinu cvika, nemam baš više puno razloga ostajati na winsima.

ihush uto 20.9.2022 20:42

-intelica (poznata kao de-akcelator..) radi uvjek, nema problema (ali ni nešto više, koristi, tj ovisi što želiš.. ili što očekuješ).

-preostale dvije (jedine) prave gpu su amd (tj ati) i nvidia.. rade ok, većinom.

-pravila, amd je uvjek ovisniji o soft-driveru, fičeri-stabilnost, pogotovo za nove serije a gpu stalno ide nešto novo, godina-dvije kao i support distri pa ovisi kako se poklopi, kad što izađe i lag-kašnjenje da se pokrpa-updejta za novo, dok staro radi ok. Nvidia je uvjek imala prednost kao hw, ne ovisnost o softu-kemijanju.. ali, glavni fičer kao cuda je vlasništvo-closed, dok se posljednjih godina više zbog svađa šefova stvorio problem-inat što već.. tj dok su win bili 'normalni' s izlaskom svakih 5god + sp bilo je ok za sve, programeri su imali vremena, dugoročno-stabilno.. no s w10 i uvođenjem polugodišnjih buildova stvoren je problem timinga-posla, jer win je +90% desktopa a lin 2%.. zadnja rupa na svirali i u polugodišnjem ritmu uz ostale poslove problem što neki dev-tim nešto treba napraviti pa opet za pola godine, dok je ms promjenio drivermodel tj requiremenste od xp-dx90c s wddm 1-1.1 na 2.0... pa imaš situaciju da za 'isti' win10 imaš nekoliko 'istih' drivera za chispet-gpu-sve.. npr 1703-1809-1909.. i da jednostavno linux dev nema vremena nešto napraviti, prekratko-ritam..

-paralelno, svi osevi, već desetljeće imaju iste-identične requirementse.. i čak isti hw (sad apple ima svoj čip-m1..) tj pc-mac je bio isti, kao i gpu dio (+firmware za maca, tj spešledišoni cpu-gpu ali u osnovi isto kao i ostalo..). Mada je ekšli linux (distre) u periodu od recimo 2018 generički ok, radi outofbox.. osim za novo-najnovije što uključuje chipset, gpu.. dok ne izađe s kašnjenjem za linux support. Vrijeme prije je bio problem uefi-gpt.. 2014.. to je riješeno, no kad je sve sjelo počeo je ms-win s buildovima i polugodišnjim ciklusima ... koji se sad gase, ostaje jedan-jesenjski godišnje pa će biti vjerojanto bolje, pogotovo za ubuntu povezane distre koja izlazi klasično u proljeće-04-05 a win ostaje na jesenskom roku 09-10-11..

 

-gpu.. odavno je to ok, opengl-cl.. tj to je isto kao i directx za win, malo kaska u razvoju ali je ok.. i sve (baš sve) traži nešto od gpu danas, nema 'samo za surfanje' jer je to jednako multimedija i primarno ovisi o gpu, .. ostale sitnice kao generacija cpu-jezgra tj simd-ovi, kao npr sse4.2 je uvjet za macos-metal (graphics).. kao i priča oko gpu amd-nv prije par godina oko svađa-raskida dok je mac do tad radio s nv prešao na amd jer je nvidia nešto kenjkala.. ili je ipak krivac bahati-jaki apple koji može ucjenjivati velike-jake.. kao margina cijene i sl. (ajfon).. tj pošto je apple prešao na m1 to je tad bio ekšli razlog poslovnog raskida s nv .. a ostalo su možda samo pravni igrokazi kako bi se to objasnilo.. tj mac je u osnovi identičan-sličan, bsd-nix-linux.. i sve što vidiš na macu nema posebnog razloga da ne radi na lin (ili win) ... osim pravno-licence kojima kontroliraju pa ti često linux ispadne beskoristan u bizu npr video-kodeci ili banalno font i sl.

 

-preporuka za izbor kde, npr kubuntu.. ako radi ok-outofbox, radit će bolje-glađe upravo zbog plasma fičera tj korištenje gpu za gui, jednako kao pod win-aero pri čemu su dx-ogl ista stvar, slična.. i pravi soft podržava oba standarda tj ovisi za koju platformu se odluče pa recimo gaming traži dx..

-linux je jedan, ostalo su distre, nakupine softa i skinova, više izgled nego prava razlika pa ako radi jedan radit će i ostali dok za neke light distre ideš samo kad nemaš jači hw-resurse no tad je beskoristan za korištenje tj surfanje i sl. pogotovo za rad kao video ili gaming jer su isti resursi u pitanju od mmx-a cpua do količine rama ili grafičke pa tako i minecraft traži barem ogl-clinet1.2+.. dok su intelice ispod gen hd-4000 deklasificirane, nemaju nužno, neovisno kako nazoveš i koji os..

-skineš iso i napraviš stikić.. bootaš-vidiš, tad znaš kako supporta i ako imaš problema tad tražiš drugu distru.. sad problema ne bi trebalo biti osim s nekom egzotikom ili recimo kad izađe nova nv-4 serija, tad par mjeseci pauziraš dok se ne posloži sve..

-ponovo, linux je jedan .. a gpu dio kao x11 i frontend koji se koristi za gui je jedina 'prava' razlika, no povezano s appsima (frontendom) i dll-hellom koji zbog dependencyja i nadogradnji nakon nekog vremena recimo 2-4god ubije dobaru distru no pošto recimo ubuntu stabilna izlazi svake dvije god to nije veći problem.. tj ne ostati predugo i ne biti prerano, sredina-optimum, tad problema nema. .. a to uključuje sve oseve koji na kraju rade na istom hw, sve je isto.. i možda razočarenje na kraju, nisi ti kao korisnik onaj tko stvarno bira os nego su to appsi tj ako nešto koristiš tad te req. moraš zadovoljiti pa tek nakon tog može tvoj izbor koji se svede na izbor pozadinske slike (nevažno) :) ..

-razlike? nema bitnih.. ni u radu ni u performansama, osim što je lin klasično posljednja rupa na biz-it sceni za desktop juzere tj support.. a tamo gdje je jak kao server-mreža gpu nije bitan (osim za specifične apps, druga priča, tad stvarno ne biraš os nego posao-app).

-vidljiva razlika za npr gaming? pa recimo pogledaš steam-ponudu-support za oseve.. win-mac-... lin. to je tako..