Prijenosna računala

Nadogradnja SSD-a i HDD-a u laptopu

Dragy sri 26.1.2022 02:55

Pozdrav,

 

planirao sam nadograditi postojeći M2 nvme i staviti SSD umjesto trenutnog HDDa, samo ne znam točno koji bi mi bio najbolji izbor.

 

Laptop: Lenovo Legion Y540-15irh

 

 

Trenutne specifikacije

 

CPU I7 9750H

GPU GTX 1660 TI

RAM 16GB SAMSUNG 2666 MHZ

256 GB Samsung Nvme SSD

1TB 7600 RPM HDD

 

 

 

Specifikacije sa službene stranice: https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/Legion/Lenovo_Legion_Y540_15IRH/Lenovo_Legion_Y540_15IRH_Spec.PDF

 

 

 

Ovdje možete vidjeti što točno moj laptop podržava (ako vam se neda listati po gornjem linku)

 

https://imgur.com/a/EBukaXd

 

 

Planirao sam uzeti neki M2 od 500gb do nekih cca 700 kuna i SSD od 1tb do 1k kuna.

 

 

Hvala na pomoći!

ihush sri 26.1.2022 09:25

-što se tiče tehničkih spec i teoretskih pravila, bolje ti je uzeti jedan-veći ssd-nvme (ssd=nvme način rada mem.ćelija, isto, razlika je samo interfejs-kontroler i propustnost..) zbog TRIMa, tj trajnosti-habanja..

.. što je manje slobodnog prostora to će se brže istrošiti ograničen broj ciklusa zapisa (trajnost).. no to je u milionima sati pa nije problem barem par godina (do isteka jamstva..) problem je kasnije tj ako uspoređujemo trajnost čip-diskova s klasičnim hdd koji može raditi i nakon 10-20god.. i recimo zato se za storage-arhivu-backup koriste hdd (osim što su po gb jeftiniji).

-tim pravilom je bolje jedan veći disk tj za isti iznos možeš kupiti recimo nvme-2tb ili ssd.

-ali, naravno postoji i drugo pravilo, nikad sva jaja u istu košaru ili kad crkne nešto manje ili veće, manje=manje gubiš.. +dva diska mogu biti brža od jednog.

 

-što je pametnije, brže ili trajnije.. što kad su to dvije suprotnosti ili kad su teorije dok u slučaju provjeravanja u praksi imaš gubitak podataka (tj podrazumijeva se da imaš backup, npr iskoristiš postojeći hdd koji uklanjaš i tako eliminiraš taj rizik kvara, jer sve se kvari a kvar nije baš predvidljiva pojava dok se s klasičnim hdd ipak nešto može primijetiti u početku npr zvuk spinup diska i klikanje..).

 

-ako je kriterij brzina, .. dodatni problem-kriterij (kako odlučiti).. unutar iste serije-generacije ssd ili nvme (ista pravila jer je ekšli sve isto), manji disk obično ima nižu brzinu, tj manje keša i ostatak, tj ovisi gdje je granica, no veći je u pravilu brži pa treba pogledati brzine R/W za recimo 250-500-1t-2t.. recimo da je 500 vjerojatno sporiji od 1-2tb i to toliko da dobitak s drugim diskom nije dovoljan paralelnim radom diskova.

 

-drugi problem odluke po kriteriju brzine..

- razlika kad se pređe s hdd na ssd je ogromna-osjetna u svemu, od paljenja osa nadalje.

- kod usporedbe ssd-nvme je to daleko manje, tj seek je isti, razlika je u propustnosti tj sata3-kontroler=600 dok pciex ide 1000-2000-3000.. 6000+ ovisno o generaciji i širini sabirnice, recimo x10 veća propustnost no to se osjeti samo kod rada s velikom količinom podataka za kopiranje..

.. a tad nastavak problema tj stvarnost-reklama, količina keša, koliko dugo može raditi max brzinom i tad pad na 'normalnu' +.. toplina a time zagrijavanje pa nakon recimo 70c throtlanje.. i nema upraov ono što je primarni razlog kupnje tj brzine. Mora biti adekvatno hlađen + ovisi o rasporedu ostalih komponenti pa i snazi računala tj jače računalo više grije jer sve jače više troši.. tako će identično po rasporedu računalo s jačom vga-gpu jednostavno više trošiti i više zagrijati okolinu tj pošto je sve to blizu toplina sustava će brže podići temperaturu diska.. i dok u desktopu to možeš riješiti ventialatorom u laptopu su kriteriji drugačiji tj ne možeš mijenjati postojeći design.. i tad slabije računalo može biti trajnije pa i brže za ovakve usporedbe jer tad cpu nije primarno važan nego samo disk.. tj ovisi što radiš, ako je to video obrada tad gpu+cpu+ram itd..

 

-što je bolje? nema jednog odgovora + sutra će izaći nova serija s novim odgovorom, cijenom, hlađenjem, jamstvom itd..

-tako da na kraju ipak sam odlučuješ-biraš, čak može i po brandu ili izgledu, dovoljno legitiman razlog jer je teoretski sve to isto.. :)

 

(umjesto riječi disk treba koristiti drive, jer više nisu diskovi..) :)