Prijenosna računala

Laptop ima veću temperaturu nakon servisa

Dragy pet 21.1.2022 16:03

Pozdrav,

 

danas sam odnio svoj laptop Lenovo Legion Y540 u servis (točan model bi bio Legion Y540-15IRH Laptop (Lenovo) - Type 81SX) i serijski broj PF1YE2WB za mijenjane termalne paste i čišćenje unutrašnjosti laptopa.

 

Specifikacije:

Intel i7 9750h

GTX 1660 Ti 6GB

16GB Ram

 

u standby modu dok se ništa ne radi prethodno je laptopu temperatura bila cca 40-45 stupnjeva, a dok sam testirao sa Cinebench R23 rezultati su bili sljedeći:

 

https://i.imgur.com/LH1LjYI.png

 

https://i.imgur.com/fdYtnnU.png

 

 

Moram napomenuti da sam undervoltao laptop sa ThrottleStop programom, koristim ga već godinu dana i nemam absolutno nikakvih problema što se tiče toga, dapače samo poboljšanja po pitanju temperature i rada laptopa.

 

Što se tiče buke / jačine zvuka vrtnje ventilatora, bili su sasvim okej, nisu radili ''100%'' jer vrlo rijetko bi došlo do PROCHOT limita od 95 stupnjeva u ThrottleStopu.

 

 

 

Dakle laptop je bio gotov nakon par sati, nanešena mu je pasta arctic mx 5 (kako mi je rečeno od strane servisera) i dodatno je očišćen od prašine. Nisam upitao servisera na koji je način nanio pastu da ne ispadne da mu pametujem (lol).

 

Testirao sam opet laptop sa Cinebench R23 i rezultati su lošiji nego prije.

 

https://i.imgur.com/2FASOpR.png

 

https://i.imgur.com/ptRePVu.png

 

 

Također temperature su veće od 3c pa do 5c nego li što su bile prethodno, nisu pretjerano ali definitvno se vidi po rezultatima što mi nema nikakvog smisla, a uz to buka / zvuk od laptopa dok vrti Cinebench R23 je kao da polijeće ratni avion, dakle radi u 100% full loadu, ili mi se to možda čini jer je laptop full očišćen pa je protok zraka bolji?

 

 

Pošto sam više softverski orijentiran a ne hardverski, što bi točno moglo biti?

 

1) Krivo nanešena pasta

2) Krivo vraćen hladnjak

3) Nešto treće?

4) Ništa?

 

 

Što se tiče originalne termalne paste, nažalost ne znam točno koja je, ali sam proslijedio upit ovlaštenom serviseru u slučaju da oni znaju, pa ako odgovore editam post opet.

 

 

 

 

Valentin17 pet 21.1.2022 16:15
Dragy kaže...

Moguće je da je korak jedan ili dva, isto tako je moguće da nešto ne valja sa pastom koja je korištena. Pročitao sam upravo u temi Termalne paste - pitanja i odgovori da je kolega ima problema sa tom pastom, izgleda da postoji cijela serija koja je problematična.

Što se tiče buke, prašina je izolator, ali ne vjerujem da je do toga pošto nisi prije imao problema sa temperaturama, prije je nešto od ovoga iznad i ventilator se više mora vrtjeti ne bi li ohladio komponente. Moj savjet je da možda pričekaš par dana, pasta je svježe nanešena, možda nakon par zagrijavanja i hlađenja uspostavi bolji kontakt između procesora i hladnjaka.

Dragy pet 21.1.2022 16:22

Hvala na odgovoru.

 

Definitivno ću probati par dana se igrati sa Cinebenchom da malo opteretim laptop, također ću nešto i zaigrati pa vidjeti hoće li i to pomoći.

 

Zaboravio sam napisati da sam laptop uzeo krajem 2019 godine tako da se pasta nije mijenjala dvije godine, što mi se čini razumno vrijeme za promjenu, s obzirom da ovaj laptop postigne temperature kao pečnica u full loadu.

 

 

 

možda nakon par zagrijavanja i hlađenja uspostavi bolji kontakt između procesora i hladnjaka. - jeli ovo stvarno zna biti uzrok i kod drugih korisnika? Ali inače nije da pasta odmah mora raditi kako treba?

 

 

 

Valentin17 pet 21.1.2022 16:27
Dragy kaže...

Arctic MX-5 je pasta koja je po prirodi gušća, idealno ju je razmazati tanko po čipu, ako je korištena metoda nanošenja "zrno graška" i hladnjak tako vraćen, pitanje je kako se je pasta rasporedila. Po meni za laptope je najbolja pasta AC MX-4, ona je više tekuća i bolje se rasporedi po čipu čak i ako se ne razmazuje, ali sada je tako kako je, treba pričekati. Cinebench nije realan test, temperature treba pratiti tijekom igranja npr., to je realan pokazatelj. Teško je reći sada nešto, vidjelo bi se kako je posao odrađen ako bi se laptop rastavio i skinuo hladnjak.

Dragy pet 21.1.2022 16:32
Valentin17 kaže...
Dragy kaže...

Arctic MX-5 je pasta koja je po prirodi gušća, idealno ju je razmazati tanko po čipu, ako je korištena metoda nanošenja "zrno graška" i hladnjak tako vraćen, pitanje je kako se je pasta rasporedila. Po meni za laptope je najbolja pasta AC MX-4, ona je više tekuća i bolje se rasporedi po čipu čak i ako se ne razmazuje, ali sada je tako kako je, treba pričekati. Cinebench nije realan test, temperature treba pratiti tijekom igranja npr., to je realan pokazatelj. Teško je reći sada nešto, vidjelo bi se kako je posao odrađen ako bi se laptop rastavio i skinuo hladnjak.

 

 

U redu, probam malo igrati pa ću poslikavati rezultate, hvala na odgovoru još jednom!

Chico12 sub 22.1.2022 09:18

Ne vjerujem da bi trebalo biti do paste. Ja sam prije par dana promijenio pastu na macbook pro 15 mid 2012 gdje sam upravo stavio mx-5 arctic a ranije je bila neka obicna gigatech. Razlika je osjetna(cinebench r23).

Dragy sub 22.1.2022 16:14

Tako mi se čini da će i kod mene biti, kupim ja serviseru MX4 pastu  pa neka to stavi, jer možda je i kod mene slučaj paste kao i u tebe Tony pa bolje igrati na sigurno i staviti ono što je provjereno (MX4), a kao što sto sam rekao temperature su definitivno mi lošije nego što sam ih imao prije!

Dragy ned 23.1.2022 01:10

Malo sam se igrao sa par igrica i mogu reći da temperature i nisu baš ''bajne'' kako sam i zamišljao, naravno sve u okviru realnosti.

 

Nisam očekivao da će nova pasta smanjiti temperature za -10c, to bi bilo nerealno, ali da temperature budu veće nego što su li prethodno bile, e to mogu potvrditi da nije okej :(

 

 

Iako nisam poslikavao sve što sam igrao (imao sam poteškoća nekih sa slikanjem) mogu reći da na 60% CPU korištenja temperature dosežu i do 80c, što po meni nije idealno, iako mi je čudno što na 100% GPU korištenja temperature se dobro drže, samo je CPU temperatura ''problematična''.

 

 

Temperature ispod su u prosjeku cca 30 min do sat vremena igranja, nažalost nisam imao više vremena testirati sve, iako pretpostavljam da bi to išlo 5+ stupnjeva gore kad bi se igralo po 2 sata ili više bez prestanka.

 

https://i.imgur.com/XL1fyCL.png

 

 

Temperature:

 

 

Assassins Creed Valhalla (High Settings)

 

CPU - 50% korištenja do 75c

GPU - 100% korištenja do 70c

 

 

Forza Horizon 4 (Medium Settings)

CPU - 70% korištenja do 80c

GPU - 100% korištenja do 82c

 

 

Warcraft 3 Reforged (Ultra Settings)

CPU - 50% korištenja do 70c

GPU - 80% korištenja do 75c

 

 

Metro Exodus (High Settings)

CPU - 50% korištenja do 80c

GPU - 100% korištenja do 76c

 

 

prosjek je realno malo ispod ovih brojki, ali kao što sam već prethodno napomenuo undervoltao sam laptop tako da po mom skromnom mišljenju temperature su podosta veće nego što bi trebale biti.

 

 

EDIT:

 

Još sam ''otkrio'' da temperature u loadu na Cinebenchu po određenom coreu znaju biti i do 10c razlike!

 

https://i.imgur.com/dxCfEK9.png

 

Dragy ned 23.1.2022 02:10

Editao sam još post vezano za RealTemp rezultat pa ako i to može dodatno pomoći!

 

Što se tiče NT-H1, čitao sam dosta o toj pasti zadnjih par dana, ali koliko vidim nigdje je nema za kupiti u Splitu, tako da ću ići sa MX4, ili alternativno ću naručiti NT-H1 pa kad dođe promijeniti pastu.