Prijenosna računala

Chuwi prijenosna računala (laptopi)

mzopg pet 7.8.2020 01:35

Otvaram temu u kojoj možemo komentirati i predstavljati Chuwi laptope koji se od konkurencije izdvajaju prvenstveno modernim dizajnom (Macbook stil) i iznimno povoljnim cijenama.

 

Za početak "kratka" recenzija zadnjeg Chuwija kojeg sam nedavno kupio. Raditi ću dosta usporedbi sa Macbook Pro (MBP) uređajima iz dva razloga, jedan je što po pitanju dizajna nemam s čim boljim usporediti Chuwi laptope i drugi je jer imam MBP pri ruci.

 

Chuwi Lapbook Pro

 

https://i.ibb.co/0spHbLT/chuwi-lapbook-pro.png

 

Cijena u CN = 1.900kn

Cijena u HR = 2.950kn (+poklon torba)

 

Link na str. proizvođača: https://www.chuwi.com/product/items/Chuwi-LapBook-Pro.html

 

Specifikacija:

- 14.1" fHD IPS display (full laminated screen, max. 300 nits)

- Intel Gemini Lake N4100 (4 jezgre)

- 8GB DDR4 RAM (zalemljen, nije moguća nadogradnja)

- 256GB M.2 SSD (moguća nadogradnja na 512GB)

- Full size tipkovnica + osvjetljenje u dva koraka

- 37.24 Wh baterija (punjač 24W)

- kućište od magnezija (boja space grey)

- portovi: 1x USB 3.0, 3.5mm jack za slušalice, 1x type-c za punjenje i prijenos podataka, micro HD izlaz

- WiFi 2.4/5GHz, Bluetooth 4.0

- 1MP camera

- stereo zvučnici + mikrofon

- dimenzije: 32.4cm x 20.9cm x 1.34cm (najtanji dio 0.58cm)

- težina: 1430 grama

- Original Win 10 Home

 

Dizajn

Već mi je prošlo nekoliko Chuwi modela kroz ruke pa sam naviknut na njihov dizajn i nema više "wow" faktora u tolikoj mjeri, ali i dalje je u pitanju jedan od lijepše dizajniranih laptopa u ponudi. Jako je sličan Macbook Pro modelima, boja je ista, dimenzije gotovo identične.

 

Ono što mi je prvo upalo u oko je da ovaj model nema Chuwi logo na vanjskoj strani kućišta tako da je laptop bez ikakve oznake, malo čudno djeluje, ali ok može se ukrasiti nekakvom naljepnicom, ako nekome smeta minimalistički pristup. Drugo što sam odmah primijetio, a ne vidi se toliko na fotkama je sjajni obrub oko ruba ekrana, donjeg dijela kućišta i oko touchpada. Na prvu mi je djelovao malo "šminkerski" i mogao bi slobodno i bez njega, ali ne mogu reći da ne dodaje jednu dodatnu high-class notu, a i radi određenu razliku između njega i dizajna Macbooka Pro koji je Chuwiju očito "uzor". 

 

Kućište je cijelo od magnezija (barem tako piše u specifikaciji, ja samo vidim da je metalno, e sad je li aluminij ili magnezij teže mi je odrediti). Jedino što je od plastike je donji dio ispod ekrana koji povezuje donji i gornji dio laptopa i sakriva konektore. Sutra stavim fotke na kojima ću sve detaljnije prikazati. Na donjoj strani je poklopac prostora za M.2 SSD i on je isto od metala, ali nije magnezij/aluminij. Bojom je sličan, ali nije identičan ostatku laptopa. Estetski ne smeta i izgleda ok.

 

Pregledao sam kućište sa svih strana i uz najbolji trud i uz maksimalno cjepidlačenje pronašao sam samo jednu sitnicu koja nije savršeno odrađena, a to je upravo taj poklopac koji su malo previše stegnuli pa nije sjeo 100% kako treba i jedan rub je malo virio, slabo vidljivo, ali se osjeti pod prstima. Problem se lako riješi odvidavanjem poklopca, malo se izravna i onda savršeno upadne, 2min. posla. Naravno to je na mom primjerku možda neće tako biti na drugima. Kako sam to ispravio prošao sam i sve vide sa donje strane laptopa i neke nisu bile skroz čvrsto zavidane, vjerojatno ne bi smetalo, ali sam ih svejedno samo malo pritegnuo, ne valja ni pretjerivati sa stezanjem ipak je to sve jako tanko i pretjerana sila može nešto slomiti.

 

Laptop izgleda premium, s obzirom na svoju cijenu izgleda barem 3x skuplje. Otvaranje s jednom rukom je jako teško i gotovo nemoguće jer su na dnu magneti koji su malo jači i dosta čvrsto drže laptop zatvoren. Šarke su također samo nijansu čvršće stegnute od potrebnog da bi se laptop otvorio jednom rukom. Radio sam usporedbu sa Macbook Pro i tamo su magneti malo slabiji i šarke malo slabije stegnute, upravo koliko treba da bi se mogao otvoriti jednom rukom, ovdje su Kinezi za nijansu promašili.

 

Od portova sve radi bez problema, nisam još testirao brzine. Još jedan USB bi dobro došao. Srećom imam dosta bluetooth dodataka (miš, slušalice) pa mi je minimum portova dovoljan. U svakom slučaj situacija je bolja nego na Macbooku, moj model ima čak 2 type-c porta s kojima se mogu slikati bez dodatnog adaptera.

 

Wi-Fi sam kratko testirao, imam preko 100Mbit fiksnu vezu i na njoj WiFi postiže oko 50Mbit/s, solidno, ali moglo bi i bolje. Moram još odraditi test na udaljenost i jačinu signala, moguće je da i metalno kućište donekle blokira signal.

 

Display

Ovo je inače uz dizajn najjača karakteristika Chuwi laptopa. Jednostavno je nevjerojatno koliko kvalitetan display stavljaju na low-budget laptope. Prvi Chuwi koji sam kupio je bio oko 200$, očekivao sam krš i kad sam ga upalio moj višestruko skuplji Lenovo je pored njega izgledao kao 10 godina stariji model. Ovaj Chuwi ima još bolji display.

 

U pitanju je izvrsni 14.1" display sa IPS matricom, odličnim osvjetljenjem i jako dobro podešenim bojama direktno iz kutije. Moram još odraditi kalibraciju pa ću staviti rezultate.

 

Display ima staklo od kraja do kraja, tako da oni koji nisu navikli će možda u početku imati problem sa refleksijom. Ja koristim već dugo takav tip displaya pa sam naučio "fokusirati" se na sadržaj. U svakom slučaju ako netko baš ima problema može uvijek staviti anti-glare foliju. Nisam još testirao laptop na jakom suncu, to ću odraditi narednih dana.

 

U zatvorenom prostoru se može normalno koristiti već od 10% svjetline. Generalno se najviše koristi sa 25-50% svjetline, 50% kad su prozori otvoreni i jako sunce udara kroz njih. Navečer kad su sva svjetla ugašena na 10-15% se sve vidi sasvim dobro. Tu je i jedan mali problem, najniža svjetlina mu je po meni i dalje prejaka, znači na 0% u mraku se i dalje može raditi na laptopu.

 

Slika je izvrsna, može se slobodno usporediti sa slikom na uređajima koje sam platio i po 15.000kn. Nevjerojatno za uređaj od 300$. Nema niti malo backlight-a, kojeg imam na HP-u koji košta 6x više.

 

Okvir oko ekrana je također jako tanak, tako da je cijeli laptop manji od drugih 14" laptopa. Jedino je donji dio malo deblji i tu se nalazi CHUWI logo. Slično kao na MBP.

 

Tipkovnica

Chuwi obično na laptope stavlja jako dobre tipkovnice. Izgledom opet podsječaju na MBP, ali ne koriste isti butterfly sistem. Po meni je tipkovnica jako dobra, mogao bi reći i odlična. Tipkam sa svih deset prstiju i na njoj je to užitak. Tipke su velike i imaju dovoljno hoda, nije prekratak kao na MBP i ne škljocaju. Osvjetljenje je super bonus, rad u mraku je užitak. Osvjetljenje ide u dva koraka, slabije i jače. Ako ću baš cjepidlačiti mogu primijetiti da nije savršeno raspoređeno, ali to je stvarno minimalna zamjerka.

 

Sve se može regulirati preko funkcijskih tipaka, osvjetljenje ekrana, tipkovnice, jačina zvuka...

 

Touchpad

Ovo je jedna od najboljih stvari (uz zvučnike) na Macbooku i kad se na njega naviknete sve drugo je loše, a miš je nepotreban. Drago mi je da je Chuwi i to "kopirao". Touchpad je dovoljno širok, fali mu jedino malo visine, u biti i ne fali to je više moja navika na MBP touchpad koji je stvarno ogroman. Usporediti ću ih ovih dana i staviti fotke. Touchpad je jako precizan, nema lufta, ne klapka i izgleda super. Naravno podržava multi-gestures što je spas za rad u windowsima. Tko nije upoznat može ovdje vidjeti osnovne geste, LINK.

 

Hardware (CPU, SSD...)

Za sada samo osnovno, nisam imao previše vremena za ozbiljnije testiranje.

Instalirao sam windowse sa USB sticka (laptop inače dolazi sa predinstaliranim Win10 Home i kod prvog paljenja se pokreće početno podešavanje, tako da nije potrebna instalacija sa USB-a, to je čisto moj hir), nisam precizno mjerio, ali cijeli proces je trajao oko 7 min., tu je uračunato i moje klikanje i unos wifi lozinke od 128 znakova.  Po meni jako brzo. Instalacija Open Officea 20-30 sekundi. Svi ostali manji programi se instaliraju kroz par sekundi.

 

Otvaranje programa je brže od očekivanja, Windowsi se bootaju za par sekundi, Open office programi isto tako, browser leti, youtube bez problema vrti 4k sadržaj. Sve u svemu za ovo osnovno što sam radio laptop je izrazito responzivan.

 

Staviti ću naknadno dodatna mjerenja.

 

Chrome Netflix fHD CPU usage 25% do 40%, prosječno je na oko 32%, memory usage oko 35%.

 

Laptop je nečujan, nema nikakvo aktivno hlađenje, odličan osjećaj.

 

Grijanje se osjeti umjereno kod zahtjevnijeg rada i to samo na lijevoj strani laptopa. Kod prvog pokretanja pokrenuo se odmah završetak instalacije i podešavanja windowsa i tada se solidno ugrijao, ništa strašno, ali se osjeti ispod ruke. To je bilo najviše što se ugrijao od kada ga koristim. Od tada što god radio maksimalno se umjereno ugrije, bude "mlako" ispod ruke i u biti ne smeta kod rada. Ništa prema tome kako se MBP zna užariti.

 

Baterija

Baterija je navodno kapaciteta 37.24Wh, to bi trebalo biti oko 4900mAh na 7.6V. Punjač je 12V x 2A = 24W. Znači za punjenje od 0 do 100% treba do 2:30 do 3h.

Odradio sam večeras test.

50 min. punjenja = 35% baterije
110 min. = 70%
175 min. = 100%

Dosta sporo, ali to je za očekivati sa 24W punjačem. Srećom baterija traje jako dugo.

 

Nisam još stigao precizno testirati trajanje baterije, ali mislim da u mješovitom radu pri 50% osvjetljenju traje barem 6-7h.

Večeras prije punjenja sam imao oko 30% baterije, stavio sam osvjetljenje na 100% i pokrenuo Netflix na fHD kvaliteti. Odvrtio je 2.5 epizode Breaking Bad-a prije nego se ugasio, znači oko 125min. na 35% baterije. S tim da se gasi na 5%, ap je to realno 30% baterije. Po tome bi mogao na maksimalnim postavkama dobiti blizu 7h, što mi je pomalo nevjerojatno, toliko sam očekivao sa 50% svjetline. Moram to još testirati pa stavim prave brojke. No za sada su dojmovi jako dobri.

 

Punjač je dosta malen i lagan, što je veliki plus, stane u dlan, 95mm x 40mm x 30mm. Crne je boje i izgleda generički. MBP ima puno ljepši punjač, ali veći i barem 3x teži.

 

Zvučnici

Ovo je do sada bila možda i najlošija komponenta Chuwi laptopa koje sam imao, ali na ovom modelu zvučnici su ugodno iznenađenje. Naravno nisu u rangu MBP zvučnika koji su pravo malo čudo, ali su više nego solidni. Nema nikakvih distorzija na 100%, stereo je jako dobar kod gledanja filmova osjeti se i surround efekt tako da pogledati film ili seriju uz ugrađene zvučnike uopće nije loše iskustvo. Glazba isto dobro zvući, ali naravno nema previše basa. Visoki tonovi su zato jako čisti.

 

 

Zamjeram:

  • zbog jakog magneta i malo čvršće stegnutih šarki laptop se nešto teže otvara, čak i sa dvije ruke potrebno je noktima držati donji dio i otvoriti gornji. Isto kod zatvaranja treba malo zadržati gornji dio jer ga inače magnet kad dođe na 2-3cm udaljenosti brzo i jako privuće, ali uhvati se ruka za to nakon par otvaranja i zatvaranja
  • minimalna svjetlina ekrana na 0% je i dalje previsoka, uglavnom to nije problem, ali sam primijetio
  • brži punjač bi bio pun pogodak, 50W bi smanjilo punjenje na 1:30h što bi bilo izvrsno
  • još jedan USB port i čitač kartica bi dobro došli

 

Hvalim:

  • izvrstan fullHD display, za ovu cijenu display je pravo čudo
  • jako lijep dizajn, jedan od lijepših laptopa, vrhunska izrada i materijali (izdržljivost ćemo vidjeti nakon nekog vremena)
  • brz i fluidan rad za njegovu namjenu (surfanje, office rad, youtube, netflix...), mislim da će čak biti dobar i za lightroom/gimp i slično
  • odlična tipkovnica + osvjetljenje
  • jako dobra baterija (moram je još testirati, ali prvi dojam je jako dobar)
  • zvučnici su ugodno iznenađenje, na 100% zvuk je čist, nema distorzija, visoki tonovi su odlični, naravno nema dubokog basa, ali gledanje filma uz ugrađene zvučnike je daleko bolje od očekivanog
  • jednostavna nadogradnja SSD-a
  • cijena je nevjerojatna

 

 

Par savjeta za održavanje laptopa (vrijedi za većinu laptopa):

- kad otvarate laptop uvijek to nastojite raditi po sredini ili ravnomjerno jednu i drugu stranu, tako da se rasporedi sila na šarke. Otvaranje samo jedne strane nepotrebno krivi gornji dio i stavlja puno veću silu na jednu šarku pa može doći do neželjenih posljedica. Ovo nisu masivni laptopi debeli par centimetara i treba na to paziti, gornji dio je debel svega par milimetara. Cijeli laptop je na prednjoj strani tanji od mog mobitela. Ne otvarajte laptop više nego što je to predviđeno, znači nekakvih 120-130 stupnjeva je maksimum, preko toga možete samo slomiti šarke.

 

- ne držite laptop stalno na punjaču, kad se napuni isključite ga. Ovo su laptopi bez aktivnog hlađenja pa je poželjno ne raditi ništa zahtjevno dok se puni jer će se grijati osjetno više što može imati loš utjecaj na bateriju.

 

NOVO

Slučajno sam danas naletio na odličnu recenziju, jako detaljnu, sa puno korisnih informacija. Manje-više se sve slaže sa mojim mišljenjem, čak i dio oko prejakih magneta koji su mi iskreno trenutno jedina manja zamjerka na laptop, pretpostavljam da su oni i uzrok što su određeni korisnici imali problema sa šarkama.

 

Imate i slike BIOSa i specifikacije za svaku komponentu.

 

https://fazadj.top/chuwi-lapbook-pro-14-1-review/

 

 

*post ću povremeno dopunjavati sa dodatnim informacijama i fotografijama

Brki1994 pet 7.8.2020 08:32

Ujak koristi već 2 godine njihove laptope zbog veličine i praktičnosti. Koristio sam par sati jedan model i potpisujem sve što si rekao. Prvo sam mislio kinesko smeće, ali kvaliteta izrade je na na nivou.

Broj portova je u redu jer ionako nemaš u pokretu ili na kavi u kaficu više od jednog usb-a.

Jedna zamjerka koju imam su performanse procesora koji iako solidan, zna "štucati" tu i tamo, ali ipak se radi o 5 Watnom procesoru pa se nebumo žalili.

Sve u svemu, na temelju mog limitiranog iskustva s njima, preporučam!

mariclius pet 7.8.2020 10:17

Odlična recenzija sa korisnim savjetima. Naručio sam taj model na mall.hr, ali nemaju ga na zalihama pa ću izgleda morati čekati do 17.08. Poslao sam upit i danas dobio odgovor. Šteta. Imaju onaj jeftiniji model, ali čekati ću ovaj.
Par pitanja...
1. Što se tiče dodatnih portova, to se može naručiti ovako nešto?
(Ne dopušta mi staviti link pa dole ima dvije slike za taj adapter).
2. Ako zamjeniš ssd koja bi bila preporuka za 512 gb i koliko vrijedi ovaj šta je unutra?
3. Ovaj mini hdmi, koji kabel kupiti ako bi spojio konzolu na laptop?
4. Preporuka za taj bolji punjač?

mzopg pet 7.8.2020 22:34
mariclius kaže...
Odlična recenzija sa korisnim savjetima. Naručio sam taj model na mall.hr, ali nemaju ga na zalihama pa ću izgleda morati čekati do 17.08. Poslao sam upit i danas dobio odgovor. Šteta. Imaju onaj jeftiniji model, ali čekati ću ovaj.
Par pitanja...
1. Što se tiče dodatnih portova, to se može naručiti ovako nešto?
(Ne dopušta mi staviti link pa dole ima dvije slike za taj adapter).
2. Ako zamjeniš ssd koja bi bila preporuka za 512 gb i koliko vrijedi ovaj šta je unutra?
3. Ovaj mini hdmi, koji kabel kupiti ako bi spojio konzolu na laptop?
4. Preporuka za taj bolji punjač?

Evo na brzinu.

1. navodno je taj type-c USB za power i data, znači trebao bi raditi za prijenos podataka, pa bi prema tome taj adapter koji si stavio trebao raditi, ali to još treba provjeriti. Naručio sam jedan pa napišem kad stigne. Inače taj koji si stavio je preskup, to se može nabaviti kod Kineza za 70-80kn. Ja sam za MBP uzeo 7 u 1 adapter za 100kn na Aliju.

 

2. Unutra je manje poznati Netac SSD, obično Kinezi stave njega ili Foresee. Mislim da mu je cijena oko 50$ na Aliju. Po brzinama koliko vidim uopće nije loš, ali napravim još mjerenja pa stavim. Ako bi ubacio 512GB ja obično koristim Samsung EVO modele, navikao sam na njih i nikada nisam imao problema. Ona osnovna serija je meni sasvim dovoljna.

 

3. Kako misliš spojiti konzolu? Da igraš na laptop ekranu? Mislim da je taj micro HD samo izlaz, ne i ulaz. Daj malo više informacija.

 

4. Nije to tako jednostavno, ovaj type-c ne podržava PD (Power Delivery), a vjerojatno ne podržava ni brže punjenje, ali to još treba istražiti. U svakom slučaju koliko sam ja shvatio maksimum je 24W, dok ovi novi Aerobook modeli podržavaju PD i može se koristiti jači punjač, ali isto nisam siguran podržavaju li brzo punjenje ili ne. Razlika je što preko PD-a uređaj "dogovori" koja mu jačina struje treba i onda se mogu koristiti različiti punjači, bitno je da je voltaža odgovarajuća, dok bez PD-a moraš koristiti odgovarajuću snagu inače možeš samo napraviti štetu.

 

Evo jedan zgodan video gdje se vidi kako se mogu koristiti zamjenski punjači, ali potreban je trigger s kojim se odredi napon.

https://www.youtube.com/watch?v=V0X3Sk3WTmM

 

U videu se vidi i kako je u biti kućište bez logotipa (brenda) pozitivna stvar, jer se može za par dolara nabaviti super efektna naljepnica i brendirati laptop.

On je stavio transformer logo i meni izgleda odlično.

 

mariclius kaže...
Taj model ima samo na mall.hr, a evo što kažu...

Što oni brljaju, na stranici im piše:

 

Na zalihi kod dobavljača – Predviđeni datum otpreme: 12.8.
Dostava MALL
Osobno preuzimanje u poslovnici u Zagrebu - predviđeno 12.08.2020
Dostava za Zagreb i okolicu 13.08.2020
Dostava za ostale županije 13.08.2020

 

Vidim da je još netko ostavio ocjenu, poklapa se sa mojim mišljenjem, s tim da bluetooth još nisam testirao.

https://www.mall.hr/prijenosna-racunala/chuwi-lapbook-pro-prijenosno-racunalo-nb-ch-lapbook-pro-?tab=reviews

 

Stric_Jura kaže...

a što je s softverskom podrškom?

 

baš gledam nigdje sl. linkova za BIOS, upgrade/update Android ROMova za tablete...

Dolazi sa aktiviranim Windowsima 10, tako da podrška ide preko MS-a, a po pitanju drivera uglavnom su to INTEL komponente pa se skinu direktno sa njihovih stranica. Može se staviti INTEL Driver & Support assistant pa on sam provjerava ima li novih drivera i odradi nadogradnju.

 

BIOS po meni nema potrebe nadograđivati, bez obzira što volim brljati i uvijek imati zadnju verziju ovdje to za prosječnog korisnika stvarno nije potrebno.

Inače kod ovog modela BIOS je potpuno otključan, to još nisam vidio. Znači sve opcije su vidljive i to je s jedne strane dobro jer se može sve podesiti kako tko želi, ali s druge nije jer je vidljivo i ono što nije dostupno na laptopu pa može uzrokovati probleme ako se omogući nešto što nije raspoloživo.

 

Treba računati da njihova podrška još nije niti približno podršci na koju je netko navikao kod poznatijih brendova. Osobno koristim dosta uređaje DELL, APPLE i HP kompanija i podrška koju kod njih imam ovdje je nezamisliva. Na primjer nemaju službeni web na kojem se može odabrati uređaj i vidjeti raspoloživi software/driveri već se to sve odvija preko foruma. Isto tako u slučaju problema treba biti spreman da to neće ići brzo i jednostavno kao kod ranije spomenutih kompanija. Koliko vidim rade na uspostavljanju ozbiljnije podrške, otvorili su servise po kontinentima, ali još je to u povojima. Oni su i dalje više bazirani na prodaju nego na after sale uslugu.

 

Uz to hardware koji oni koriste je obično stariji, znači nije najnoviji model, npr. wifi / bluetooth chip, čitač kartica, CPU i slično. Iznenadilo me što su uopće stavili DDR4 RAM. Meni to osobno nije problem jer mi je tako svejedno ide li WiFi do 200Mbit ili 500Mbit.

 

Prednost je svakako cijena, kvaliteta i dizajn.

 

Za Android tablete stvarno ne znam, koliko vidim to isto ide preko foruma, ali nisam još niti jedan kupio tako da nemam informaciju iz prve ruke.

 

markec997 kaže...

Bio sam se zapalio za huawei matebook 13 ali sad sam otkrio chuwi corebook pro... cini mi se mnogo isplativiji buy, pogotvo jer je duplo jeftiniji..

Chuwi Corebook Pro djeluje stvarno zanimljivo, za 400$ to je "poklon". Meni se posebno sviđa display koji ima omjer 3:2 što je super za posao. Manje mi se sviđa što ima aktivno hlađenje, navikao sam se na ove lagane i tihe uređaje. Naravno Corebook ima i nešto jači CPU.

 

Matebook 13 je odličan uređaj, ali je kako si napisao najjeftiniji model duplo skuplji od Corebooka.

Dobri su i Redmi Book Ryzen modeli.

mariclius pet 7.8.2020 22:56

Stavi onda naknadno link ako budeš zadovoljan sa tim adapterom. Naručio bi si i ja odmah.
Za ssd mi je sada jasnije pa ću si gledati uzeti tako nešto kao samsung evo.
Ovo za PS4, ulaz, izlaz to se baš ne kužim:)
Je li moguće uopće spojiti ps4 na taj laptop i igrati? Mislim da sam tako trebao pitati:)
Ovo za punjač, držati ću se ovoga što ide uz laptop:)
Danas provjerio na mall.hr i piše da je pošiljka spremna za predaju dostavnoj službi. Izgleda da je bolje samo to pratiti bez da ih se kontaktira:)

mzopg ned 9.8.2020 01:11
mariclius kaže...
Stavi onda naknadno link ako budeš zadovoljan sa tim adapterom. Naručio bi si i ja odmah.
Za ssd mi je sada jasnije pa ću si gledati uzeti tako nešto kao samsung evo.
Ovo za PS4, ulaz, izlaz to se baš ne kužim:)
Je li moguće uopće spojiti ps4 na taj laptop i igrati? Mislim da sam tako trebao pitati:)
Ovo za punjač, držati ću se ovoga što ide uz laptop:)
Danas provjerio na mall.hr i piše da je pošiljka spremna za predaju dostavnoj službi. Izgleda da je bolje samo to pratiti bez da ih se kontaktira:)

Za adapter nema problema, javim kad stigne i kad vidim kako radi.

 

PS4 ne možeš spojiti na laptop kako bi koristio ekran laptopa preko HDMIa, za tako nešto ti treba video capture uređaj, nešto ovako:

LINK

LINK

m77 ned 9.8.2020 11:24

Jesi imao kakvih problema s wifi-jem? Čitao sam na par strana da bi ljudima na svim uređajima brzina interneta bila normalna, jedino kod chuwi laptopa bi se negdje progutalo 2/3 te brzine.

uniball ned 9.8.2020 12:00

Gdje se sve mogu kupiti ovi laptopi? Ja vidim na nabava.net da ih ima emmezeta i mall.hr, s tim da su u emmezeti slabiji modeli.

Dajte neke linkove, vidim da autor teme spominje neku cifru od 2950 kn + poklon torba ali gdje je to??

Također, nitko ne spominje imaju li ti laptopi naše znakove na tipkovnici?

 

Po meni je i velik minus samo 1 god. jamstva pa treba i to napomenuti.

 

 

 

mzopg ned 9.8.2020 17:54
m77 kaže...
Jesi imao kakvih problema s wifi-jem? Čitao sam na par strana da bi ljudima na svim uređajima brzina interneta bila normalna, jedino kod chuwi laptopa bi se negdje progutalo 2/3 te brzine.

Nemam problema s wifi-em, naravno ne postiže brzine kao drugi uređaj preko žice, ali nisam primijetio neka veća odstupanja u brzini između njega i drugih laptopa. Imam sad kod sebe nekoliko laptopa pa ću odraditi test ovih dana.

 

Unutra je ovaj čip:

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/docs/wireless-products/dual-band-wireless-ac-3165-brief.html

 

uniball kaže...

Gdje se sve mogu kupiti ovi laptopi? Ja vidim na nabava.net da ih ima emmezeta i mall.hr, s tim da su u emmezeti slabiji modeli.

Dajte neke linkove, vidim da autor teme spominje neku cifru od 2950 kn + poklon torba ali gdje je to??

Također, nitko ne spominje imaju li ti laptopi naše znakove na tipkovnici?

 

Po meni je i velik minus samo 1 god. jamstva pa treba i to napomenuti.

 

 

 

Kod nas ih imaju mall.hr i emmezeta.

Imaju i distribuciju iz Španjolske, tako da nema carine/pdva i stiže kroz 6-7 dana.

Može se kupovati preko Aliexpressa pa se odabere ES skladište ili preko ebaya direktno od Španjolskog predstavništva.

Aliexpress

Ebay ES

Ebay ES 2

 

Cijena na mall.hr se stalno mijenja, mislim da im je vezana uz nekakav tečaj, u vrijeme otvaranja teme bila je 2953kn. Uz to su imali vikend akciju 70kn popust na sve preko određene cifre, pa se moglo dobiti i tih 70kn popusta. Za torbu nigdje ne piše, ali ja sam je dobio uz laptop, e sad je li to stalno tako ne znam. Torba na aliju košta oko 100kn, pa je i to zgodan poklon. Ručna torba sa dosta pretinaca.

 

Nemaju naše znakove na tipkovnici, naravno u windowsima se stavi HR tipkovnica pa se može dobiti šđžčć. Mislim da sam već pisao o tome, moguće u temi sa laptopima, pa dopunim recenziju u ovoj temi. Naljepnice se mogu staviti, ali to neće biti "zgodno" jer tipkovnica ima osvjetljenje pa je poanta da svjetlo prolazi kroz slovo, a ako se stavi naljepnica to će biti prigušeno.

Ispravak netočnog navoda, model iz mall.hr ima lijepo riješenu HR tipkovnicu, sve je ugravirano i izgleda kao original.

 

Ne mislim da je 1 god. garancije nekakav minus, ipak su ovo low-budget laptopi koji daju jako puno za svoju cijenu. Uostalom i drugi proizvođači imaju nekakve limite, npr. većina ima samo 12mj. garanciju na bateriju.

 

Svi Apple uređaji (Macbook, iPhone...) koji su višestruko skuplji imaju samo 12mj. garancije.

 

Može se dokupiti osiguranje. Kod nas Uniqa, Triglav... Vani sam koristio CPS za skuplje uređaje, uglavnom kad bi kupovao preko ebaya, ali mislim da se može i direktno kupiti osiguranje za sve i svašta, a cijene su jako povoljne, tipa 100kn godišnje za jeftinije uređaje.

 

mariclius kaže...
https://www.mall.hr/prijenosna-racunala/chuwi-lapbook-pro-prijenosno-racunalo-nb-ch-lapbook-pro-

Imaju naše znakove, jedan drugi forumaš mi je to napisao.

Meni je stigla poruka od mall.hr da je paket predan dostavnoj službi(DPD).
Nadam se ove dane stiže.

Ovaj moj primjerak nema, a mislim da nemaju ni drugi.

Ispravak netočnog navoda, model iz mall.hr ima lijepo riješenu HR tipkovnicu, sve je ugravirano i izgleda kao original.

 

Ako su predali DPD-u to ti je za dan-dva kod tebe. 

 

mariclius kaže...
Na mobu nema edit. Torba je uz taj model gore šta sam stavio link. 3010 kn + 20 kn dostava.
Kolega mzopg očito ima neki kod pa mu dođe 50-ak kn manje.

Baš javi da li si i ti dobio torbu.

Cijena kad sam otvarao temu je bila 2953kn, ali mijenja se svakih par dana, malo gore, malo dole.

Nekad budu i dodatne akcije, ja sam ulovio nekakvu akciju -70kn na sve preko određenog iznosa.

Gentlemen6 ned 9.8.2020 21:43

Pozdrav,

Evo da se nadovezem na temu,zainteresitan sam za kupnju Chuwi HeroBook Pro laptopa,prije svega da napomenem da mi laptop nije potreban za igre, nego eventualno za surfanje i MS Office stoga gledam nesto do 2000kn i naisao sam na ovaj model laptopa pa me bas zanimalo misljenje i recenzija ljudi moji su ga uppttbaljvalk,trenutno je na mallovoj sfranici 2.060kn,te se mislim fa ga uzmem. Preporucate li ga?

Unaprijed zahvaljujem

Lp

 

Nemo nemo ned 9.8.2020 23:09

Ja sam naručio LapBook Pro preko Mall.hr i došao  mi je sa tipkovnicom koja ima hrvatske znakove (šđžčć) i sa poklon torbom!

Prvo sam se nećkao oko HeroBook-a ali u korist LapBook Pro prevagnulo je "bolji" procesor (LapBook Pro ima celeron N4100 sa 4 jezgre naprema HeroBook koji ima Celeron N4000 koji ima 2 jezgre) i metalno kučište naprema plastičnog koje ima HeroBook. I "najobičnije" surfanje, pogotovo Chrome, dosta optereti procesor a da ne spominjem Youtube, gledanje filmova ..., tako da je, smatram, bolje imati 4-jezgreni od 2-jezgrenog procesora. A i metalno LapBook Pro izgleda fantastično dobro! :) Kao Office stavio sam Libreoffice (ideju mi je dao mzopg - hvala mu na tom). Što se tiče garancije od "samo" godinu dana, neki dan kupuje neka cura Iphone u dućanu i na upit o garanciji odgovara prodavač: "godinu dana". 

uniball ned 9.8.2020 23:59
Nemo nemo kaže...

Što se tiče garancije od "samo" godinu dana, neki dan kupuje neka cura Iphone u dućanu i na upit o garanciji odgovara prodavač: "godinu dana". 

 To je apple i oni su to mogu dopustiti, to je neka druga klijentela u pitanju i nema smisla uspoređivat te proizvode.

 

Gledaj malo HP laptope koji koštaju oko 3000 kn i koji su konkurencija ovom Chuwi, svi imaju 3 god. jamstva, isto tako i Dell.

Acer i Lenovo 2 godine.

Super je ovo ako imaju naše znakove ali meni je jamstvo od 1 god. deal break i radije bi gledao neki HP sa 3 god., što je sigurno sigurno je jer laptopi često crkavaju.

mzopg pon 10.8.2020 00:25
Gentlemen6 kaže...

Pozdrav,

Evo da se nadovezem na temu,zainteresitan sam za kupnju Chuwi HeroBook Pro laptopa,prije svega da napomenem da mi laptop nije potreban za igre, nego eventualno za surfanje i MS Office stoga gledam nesto do 2000kn i naisao sam na ovaj model laptopa pa me bas zanimalo misljenje i recenzija ljudi moji su ga uppttbaljvalk,trenutno je na mallovoj sfranici 2.060kn,te se mislim fa ga uzmem. Preporucate li ga?

Unaprijed zahvaljujem

Lp

 

Za to bi trebao raditi bez problema, imaš puno recenzija na Aliexpressu za taj model pa pogledaj. Za 2000kn nemoj imati nerealna očekivanja, dobiti ćeš lijepi dizajn i jako dobar display. Kupiš, pogledaš, ako ti ne odgovara imaš 14 dana za povrat.

 

ludimata kaže...

Pozdrav, nadam se da su podigli kvalitetu proizvoda,
jer iz mog iskustva sa 2 chuwi tableta, izbjegavao bih ih u širokom luku.
Sve je  super dok su ispravni i nema problema...al kad počne...

Mislim da nema proizvoda koji nema određeni broj uređaja s problemima. Što je jeftiniji to je obično i znak da je nešto "žrtvovano" poput provjere kvalitete, podrške i slično. Unatoč tome ja sa niti jednim Chuwijem nisam imao problema, imam ih 4, a najstariji ima preko 4 god. Možda sam imao sreće, ali opet od 4 kom. da svi rade bez problema mi je ok pokazatelj.

 

Zato sam imao problema sa Dell XPS strojem od 22.000kn, nakon par mjeseci napuhala se nekakva spužva oko ekrana i pokrila manji dio ekrana, toliko o kvaliteti izrade.

HP 34" Curved, 17.000kn, upalim ga, ima toliko backlight bleedinga sa svih strana da sam poludio, to mogu tolerirati uređaju od 2-3kkn, ali ne ovome.

 

Chuwi i dalje nema podršku na nivou Applea, Della i ostalih, niti približno, ali definitivno napreduju iz godine u godinu i po pitanju kvalitete i po pitanju servisa i podrške.

Uz to rezervni dijelovi se nađu na Aliexpressu i imaju jako dobru cijenu.

 

Nemo nemo kaže...

Ja sam naručio LapBook Pro preko Mall.hr i došao  mi je sa tipkovnicom koja ima hrvatske znakove (šđžčć) i sa poklon torbom!

 Sad si mi dao misliti, ne znam u što sam ja gledao, ali evo pitam dragu ima li šđžčć i ona kaže da ima. 

 

uniball kaže...

 

Gledaj malo HP laptope koji koštaju oko 3000 kn i koji su konkurencija ovom Chuwi, svi imaju 3 god. jamstva, isto tako i Dell.

Acer i Lenovo 2 godine.

Super je ovo ako imaju naše znakove ali meni je jamstvo od 1 god. deal break i radije bi gledao neki HP sa 3 god., što je sigurno sigurno je jer laptopi često crkavaju.

Nema laptopa ispod 8-9kkn koji izgleda kao Chuwi.

Chuwi je dizajn laptop, Macbook style, on nije uređaj s fokusom na hardware. Uz to nema uređaja ispod barem 6-7kkn koji ima display u rangu Chuwi uređaja, ti HP-i imaju jeftine matrice i izgledaju kao cigle u uspredbi sa ovim laptopom. Imam jedno i drugo i razlika je ogromna. Ovaj laptop imaš volje nositi sa sobom bilo gdje.

Uz to svi ti drugi brendovi su prisutni već godinama na našem tržištu imaju izgrađenu sevisnu mrežu, distribuciju i sve ostalo, Chuwi do jučer nije postojao izvan Kine.

uniball pon 10.8.2020 11:35
mzopg kaže...
Nema laptopa ispod 8-9kkn koji izgleda kao Chuwi.

Chuwi je dizajn laptop, Macbook style, on nije uređaj s fokusom na hardware. Uz to nema uređaja ispod barem 6-7kkn koji ima display u rangu Chuwi uređaja, ti HP-i imaju jeftine matrice i izgledaju kao cigle u uspredbi sa ovim laptopom. Imam jedno i drugo i razlika je ogromna. Ovaj laptop imaš volje nositi sa sobom bilo gdje.

 To si u pravu, imam sad neki HP 15.6" čiji ekran je katastrofa, služi me ok već 3 godine ali bi svakako probao i ovaj Chuwi.

 

Inače, ako tipkovnica ima naša slova znači da je te tipke prepravljao neki uvoznik za HR.

Vi koji ste uzeli taj laptop, šta vam piše u papirima, tko je uvoznik?

Nemo nemo pon 10.8.2020 14:13
uniball kaže...
mzopg kaže...
Nema laptopa ispod 8-9kkn koji izgleda kao Chuwi.

Chuwi je dizajn laptop, Macbook style, on nije uređaj s fokusom na hardware. Uz to nema uređaja ispod barem 6-7kkn koji ima display u rangu Chuwi uređaja, ti HP-i imaju jeftine matrice i izgledaju kao cigle u uspredbi sa ovim laptopom. Imam jedno i drugo i razlika je ogromna. Ovaj laptop imaš volje nositi sa sobom bilo gdje.

 To si u pravu, imam sad neki HP 15.6" čiji ekran je katastrofa, služi me ok već 3 godine ali bi svakako probao i ovaj Chuwi.

 

Inače, ako tipkovnica ima naša slova znači da je te tipke prepravljao neki uvoznik za HR.

Vi koji ste uzeli taj laptop, šta vam piše u papirima, tko je uvoznik?

 Meni je laptop, kupljen preko Mall.hr, došao sa "otvorenom" kutijom. Smatram da je razlog tome pregled sa njihove strane (ipak Mall.hr daje garanciju), zamjena punjača (utikač u struju) za "europski" te zamjena tipkovnice zbog "hrvatskih" slova! A tko je uvoznik, nemam njegovu dokumentaciju kod sebe pa ne mogu pogledati!

Nemo nemo pon 10.8.2020 14:31
Gentlemen6 kaže...

Sto mislite o Chuwi LapBook Pro,te imaju li MS OFfice instaliran?

 MS Office nema instaliran. Dolazi sa Windows Home 64-bit. Ja sam instalirao LibreOffice hr verziju. Čita Word, Exell, PDF dokumente. 

https://www.libreoffice.org/

LapBook Pro koristim 5 dana i svaki put me oduševi pogled na njega, njegova tipkovnica, zaslon, brzina dizanja sustava, nečujan rad, baterija. Nevjerojatno koliko je lagan! Imam torbu za laptop koja je teža od njega! Koristim ga za "surfanje", youtube, gledanje filmova online i za to je savršen.

Gentlemen6 pon 10.8.2020 14:41

Sto se tice surfanja, jel ti brz, gdje si ga kupio, evo ja bas razmisljam da ga uzmem na mall.hr stranici, jel se moze sikunti na njega MS Office on mi je bas neophodan za rad. Ne razumijem kako im se cijene na mall.hru stalno mijenjaju iz dana u dan, te pada te raste nisam ni sam pametan da li da pričekam jos mozda padne cijena, sad je trunutno 3.010,00kn plus 20kn postatine sta mi je skroz banalno s obzirom da nije kupljena stvAr od 100kn nego od 3000kn.

Nemo nemo pon 10.8.2020 14:49
NEW_MAN kaže...
Imam Chuwija nekoga i nakon godinu dana baterija ne drzi ni pet minuta. Uredaj je ok ali baterija je groblje.

Ja svoj LapBook Pro imam/koristim 5 dana tako da ne znam što će biti za godinu dana. Kineske mobitele koristim već nekoliko godina (preko 5) i na njima sam primjetio napredak u kvaliteti kako HW tako i SF! Sam Xiaomi je bio nepoznanica izvan Kine do prije par godina a danas proizvodi kvalitetne uređaje, usudio bi se reći uz bok Samsungu! Dok su mnogi drugi kineski proizvođači koji su isto nudili jeftine uređaje, a nisu mogli pratiti kvalitetom, nestali sa tržišta.

Tako da, smatram, Chuwi laptopi od prije godinu i nešto i sada nisu isti po pitanju kvalitete.

Sve u svemu, vrijeme će najbolje pokazati. 

Ja "svog" Chuwi-ja koristim kako je mzopg, glavni "krivac" zbog kojeg sam nabavio Chuwi-ja i uživam u njemu, naveo: kada se puni, ne koristim ga. Ta 3 i po sata ga "pustim na miru" dok se ne napuni! Isto tako, kada ga ugasim, ne zatvaram poklopac (ekran) nego ga ostavim da se ohladi 10-tak minuta, radi flat kablova odnosno njihovog kontakta sa/na matičnoj ploči.

Nemo nemo pon 10.8.2020 15:20
Gentlemen6 kaže...

Sto se tice surfanja, jel ti brz, gdje si ga kupio, evo ja bas razmisljam da ga uzmem na mall.hr stranici, jel se moze sikunti na njega MS Office on mi je bas neophodan za rad. Ne razumijem kako im se cijene na mall.hru stalno mijenjaju iz dana u dan, te pada te raste nisam ni sam pametan da li da pričekam jos mozda padne cijena, sad je trunutno 3.010,00kn plus 20kn postatine sta mi je skroz banalno s obzirom da nije kupljena stvAr od 100kn nego od 3000kn.

 Ja sam svoj LapBook Pro uzeo na Mall.hr. Došao mi je za 3 radna dana. Tu ne računam subotu koja im je kao radna. Smatram da im se "cijena stalno mijenja" zbog usklađivanja sa tečajem USD! MS Office možeš instalirati bez problema. Ja ga nisam stavio jer mi ovo nije laptop za posao. Nisam još probao napraviti neki dokument u libreoffice-u i probati ga otvoriti u MS Office-u ali planiram, u narednom razdoblju. Smatram da bi trebalo raditi bez problema.

Što se tiče surfanja, ima DDR 4 8 GB. Znači brzi RAM. I SSD koji je brži od svakog HDD-a. Ciljano sam uzeo Celeron N4100 koji ima 4 jezgre koje idu 2,4 GHz. U prijevodu, na "dobroj" wi-fi mreži gledao sam online film bez problema. Nemoj očekivati čuda i probati ga usporeeđivati sa nekim ROG laptopom. To nije ista kategorija. Ja sada, iako sam na wi-fi mreži od 5 Mbita(!) imam otvorenu Youtube stranicu na kojoj se vrti neka recenzija u HD-u + još 2 stranice (osim Bug forum) nekih časopisa i sve radi OK. jedino mi je sporo učitavanje/čitanje ali to je zbog brzine mreže! I da, Kaspersky radi u pozadini i provjerava svoje!

Sa "svime time" iskorištenost CPU je 34% pri brzini od 1,3 GHz uz 41% iskorištenost RAM-a!

Temperatura procesora je, kako Speccy kaže, 51°C.

Ja zadovoljan!