The_Fichek sub 5.12.2020 18:25
StonedAssassin kaže...
Po specifikacijama tog zyxela on podržava 2.4G. Ne bi trebao imati problema spajanjem na njega iako bi žica trebala biti brža.

Nisam znao di drugdje postavit pitanje pa sam stavio na povezivanje na internet. Ne radi se o povezivanju. Meni je racunalo spojeno na taj router žicom. Fora je sto sa kompa na koji bi stavio wifi karticu hocu odasiljati wifi signal, kao hotspot. I sad nisam siguran, ako uzmem wifi karticu koja ima 2.4 i 5Ghz modul, hoce li ona biti limitirana routerom jer router podrzava samo 2.4Ghz. Utjece li uopce wifi routera na wifi mogucnosti wifi pcie kartice koja bi bila u kompu koji je zicom spojen na taj router?

ihush sub 5.12.2020 18:27
The_Fichek kaže...

Pozdrav, kratko pitanje. Može li PCIE Wifi kartica, tipa https://www.aliexpress.com/item/32787964442.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.2c152e0eON6SIH, odnosno Intel 7260AC 2.4G / 5G Dual Band odašiljati 5Ghz, unatoč tome što router Zyxel VMG5313-B30 (spojen na taj komp žicom) ne podržava 2.4Ghz?

 -mreža radi na podržanim standardima, uključeno-omogućeno tj svi uređaji podržavaju i niži standard pa tako i zyxel.. no samo pitanje je spetljano kao da je nešto drugo cilj, npr brzina koju očekuješ.

-uređaj može biti bugovit, neovisno adapter ili router.. može imati problema, smetnje, pad brzine ili imaju li oba iste standarde kao 802.11ac da bi iskoristio tj imao tu brzinu kao moguću, dok ovisno o smetnjama može biti niže-sporije itd. a to ne ovisi toliko o teh.spec koliko o 'sreći' npr pozicija antena-zid-armatura ili susjedi i zazeti-slobodni kanali wlana.. u jednom slučaju može biti super, u drugom loše jer to je wlan a time i smetnje-signal za razliku od žice.

 

+ adapter nema MIMO dok je korištenje dvaju mreža samo mogućnost no ako radi brža tad je sporija višak i može se isključiti tj može samo raditi smetnje ili trošiti resurse + možda prebacivanje napravi prekid itd.

-ponekad (ovisno o signalu) može bolje rezultate dati niži standard, jer je istovremeno manje osjetljiv na smetnje i time manje porblema, gubitaka paketa itd. recimo ovisno o udaljenosti, pa se može desiti da je npr za gaming bolji 2,4 (žica najbolja) dok za gledanje yt prekid nije problem jer računalo-mreža kešira i važna je propustnost kao za download.. tad ako imaš stariju opremu (mrežni switch-router..) na npr fast-100mbps žica može biti sporija od wlana, dok gbe-1000mbps traži takav switch + žice (svih 8 pinova, ne samo 4, 2 para..) ali će žica u oba slučaja imati bolji ping (manji lag) i time u prednosti za npr gaming..

 

+ pitanje koliko se isplati gledati online-kina.. jer od 1.1. plaćaš +pdv + cijena je slična po domaćim trgovinama, jamstvo itd.. dok i obični mini-mali usb stikići za recimo 70kn rade ok .. tj samo ako baš želiš, no vjerojatno za 100-200kn imaš po trgovinama koliko će te možda (i više) ispasti nakon nove godine.. a da će stići prije, teško, već su sad zastoji.

sLim95 pet 18.12.2020 14:37

Pozdrav, da ne otvaram novu temu. Trebam kupiti pcie wifi karticu pa gledam sada ima ih od od 50kn do 500kn. Trebam preporuku za najjeftiniju opciju koja ce odradivat posao spajanja pc-a na wifi, pc ce se spajat na mobitel znaci bit ce udaljeni pola metra.