Povezivanje na Internet

Fiksni internet bez ugovorne obveze

forrestDumb sri 17.6.2020 14:29

Pozdrav, sljedeći od mjesec bi trebao uzeti fiksni internet bez ugovorne obveze pa me zanima koji provider je najbolji za to?

Do sad smo imali Optimu i kad smo uzimali taj internet rekli su nam da će brzina biti između 25 do 50 mbit ali na kraju je 12 bilo max ii rekli su da ne može brže od toga iako je prije toga bio HT i brzina je bila 25mbit a u Optimi su rekli da ne možemo zbog infrastrukture brže os 12 imati tako da oni ovaj put ne dolaze u obzir pa me zanima kako ostali provideri stoje po tom pitanju.

ihush sri 17.6.2020 14:55

-prvo, čemu bez ugovorne? (mislim, jasno je, ne želiš vezanje-ugovor.. no to je 'pogrešno'.. tj radiš krivo i tako nećeš ništa napraviti samo ćeš plaćati više, ne manje..).

-posotje dva ugovora, osnovni koji služi za ugovorni odnos operater-korisnik (npr po isteku ugovorne i sl.) dok je ugovorna za neki 'paket' tj neki 'benefit' koji ipak dobiješ ili platiš manje. Npr cijena opreme-priključak, ako ne želiš ugovornu tad plaćaš jednokratno cijenu modema (koji je dvostruko skuplji od usporedivog na tržištu ali potreban i ne možeš ga kupiti u trgovini... mada nešto eu o tome želi promjeniti za sad to stoji + problem jamstva itd..).

-drugi dio cijene mjesečne usluge, u pravilu je bez ugovorne skuplja usluga, tj kao paket dobiješ nešto recimo gratis, dok bez tog paketa plaćaš sve, nema gratis ničega. Tako posluju svi operateri tj radije izgube jednog korisnika nego da su 'nesigurni' za mjesečne prihode, tj upravo zato žele ugovornu dok ti ipak nešto u tome daju povoljnije. Ne žele korisnika koji može svaki tren raskinuti uslugu a time i plaćanje jer je to loše za plan-biz, tj zakonom velikih brojeva operaterima je to isto, tj ti odeš s mreže a-na-b, drugi korsinik obrnuto i ništa se globalno ne mijenja.

 

-ugovor, ako želiš da ti operater isporući ugovoreno uprav tad ti kao korinsik taži ugovor, inzistiraj na ugovoru i ugovornoj obvezi tj ugovor je zakon, osnova odnosa i onog što operater mora ispuniti.

-ako su ti obečavali veće brzine tad ih moraš dobiti tj sad je po hakomu obvezno 70% nazivne u vršnom opterećenju (podiže se granica, prije 50%, sad 70, ide prema 80-više.. postupno), tj ako infrastruktura ne omogućuje više tad ne mora ni nuditi više, ali ako nudi-reklamira tad mora isporučiti reklamirani-ugovoreno ili plaća kaznu. Sad je 10kn sat pa računaj, tj ako ne otklone problem (imaju 15 dana rok) tad možeš tražiti naknadu i dobiti tj po tome bi ti zarađivao daleko više nego da plaćaš nekoliko pretplata. Bez ugovorne nemaš takav paket-ugovor tj nemaš osnovu za žalbu-tužbu nego se stvar radi po tekućem cjeniku i osnovnim paketima-usluzi a to ne garantira npr više od 4mb i sl.

 

-upravo obrnuto, tebi je više u interesu imati ugovor, što više ugovora i sitnih slova koje će to sve definirati kao uzajamnu obvezu, tebe za plaćanje isporučenog, dok drugu stranu za isporuku ugovorenog. Da si to riješio na pravi način, dobijao bi od operatera 240kn po danu dok ne riješe problem.. jasnije?

 

-tj ne miješaj agenta koji ti uvaljuje-prodaje pakete i operatera-firmu koji isporučuje uslugu i odgovara za ugovoreno. Agent će obećati svašta, no to moraš imati 'papirnato' (ili dokazati) i upravo to traži na ugovoru.

 

-zašto želiš bez ugovorne? npr ako sutra poželiš promijeniti operatera.. ok, no iste žice, iste firme (tcom je vlansik optime, iskona, A1 ostalih, imaš dvije firme koje na istom bakru i centrali rade isto-jednako, nešto sasvim drugo je optika ili coax-bnet ali ako si na fixnoj-tel parici tad je nevažno koji operater važno je kvaliteta linije-parice i centrala, udaljenost tj to su teh.mogućnosti i nevažno je koji operater jer su fizička ograničenja ista).

 

-normalan korisnik ne želi 'sutra' promijeniti operatera, nego želi normalnu-kvalitetnu sulugu, želi brzinu i nižu cijenu, tj ne treba miješati stanje-zakone-pravila od prije npr +10god i danas, prava potrošača-zakoni su otišli daleko i primer ti je kazna 10kn po satu ne isporučivanja ugovorenog, ali tad moraš znati kako se to pravno treba odraditi, ne svađom ili natezanjem s agentom nego žalba-prijava-mingo-hakom, papirnato + ugovor! jer upravo ugovor ti daje pravnu osnovu, dvostrano, tj to je jednako obveza operateru upravo za ono što (bar tako pišeš) želiš, tj da isporuče ugovoreno (obećano).. npr veću brzinu. Jasnije? :)

ministar čet 18.6.2020 23:53
forrestDumb kaže...

Pardon, nisam se dobro izrazio.
Znači ne želim doslovno bez ugovora nego bez ugovorne obveze na 24 mjeseca jer nisam siguran da li ću sljedeće dvije godine biti u istom stanu.

uslugu mozes preseliti na drugu adresu.. mislim da se kod nekih operatera to placalo nesto sitno, pa provjeri

ihush pet 19.6.2020 09:45
forrestDumb kaže...

Pardon, nisam se dobro izrazio.
Znači ne želim doslovno bez ugovora nego bez ugovorne obveze na 24 mjeseca jer nisam siguran da li ću sljedeće dvije godine biti u istom stanu.

- vlasnik ugovara liniju.

- svaki ugovor se može raskinuti, razlika je s ili bez razloga tj štetnost-penali koje tad snosiš. Ako postoji opravdani razlog tad nema penala. Smrt, preseljenje i sl su opravdani razlozi za prijevremeni raskid + moguć je i prijenos ili kad vremenski nisi siguran, prihvatiš i plaćaš do isteka osim ako misliš da ćeš u prvoj godini već mijenjati stan.. veća ušteda je plaćati npr 3-6mj tako do isteka nego bez ugovorne za isti taj period tj tad ovisi što je tebi isplativo a to nije stvar prava korisnika nego tvoj izbor a time i posljedice-rizik-cijena jer ipak si odrasla osoba, svjesna.. ili-ili.

 

- ako namjeravaš promijeniti operatera tad ćeš morati prihvatiti ugovornu obvezu jer svi to postave kao uvjet za priključak ili tad plaćaš opremu a to ti se nikako ne isplati ako znaš da ćeš u tom roku raskinuti ugovor tj uslugu.

Vandit pet 19.6.2020 10:47

Kako živim kao podstanar isto mi je bitno imati internet bez ugovorne obveze. Do sada sam imao tri ugovora: 

 

Optima - najgori mogući internet. Imao sam njihov internet na tri adrese i ne znaš na kojoj je bio lošiji. Bio je doduše najjeftiniji, očito s razlogom. Bježi od njih. 

 

Bnet - najbolji internet, išao je preko koaksijalnog kabela. Super zadovoljan, kada sam odlazio iz prošlog stana najviše mi je bilo žao što više ne mogu koristiti njihov net. 

 

Iskon - u novom stanu sam uzeo njihovu optiku bez ugovorne obveze za 190.00 kn. I više nego zadovoljan.