Filox čet 2.7.2020 17:07
Strm kaže...

 Jako si dobro rekao, dolazi iz pravog vremene i prave zemlje...

 

Gle refresh je sigurno jednom rađen, elektroničar sam, dosta se kužim, ali ne dovoljno da bi samoinicijativno radu na vintage hi-fiu.. Vidim da su kondenzatori mjenjani, jer u originalu ne budu ovi Rubycon i Nichicon koji su sad na njemu, vidi se da su potenciometri  također mijenjani...

 

Ja bi ga zadržao za sebe jer mi u ovakvom setupu zvuk aposolutno odgovara, kao i snaga, sa ovim zvučnicima nikad ga nisam tjerao više od 50%, za ugodno glasno slušanje je dovoljno kojih 40ak % snage.

 

Međutim sa novim zvučnicima, ako bi bio slabašan ili bi se zvuk bitno promjenio, definitivno bi išao ili na Sansui ili Technics... Cirka 70e godine

 Dobro, dobro, ako je refreshan nekad bio onda sve ima više smisla. E sad, pitanje je tko je radio i kako je radio taj refresh, međutim ako si ti zadovoljan sa zvukom, to je to, ipak je zadovoljstvo subjektivna stvar. Samo pazi, dosta je slabašno, nemoj zahtjevne zvučnike na to stavljat. 

 

Sansui i Technics su vrh, ali nemoj se samo na sedamdesete orijentirat, sve do 82., 83., 84. se isplati gledat. Ja imam Hitachia (poweramp) iz 1984, zadnja serija Hitachija da je valjala, posli toga su prešli na neke G klase i to više nije ništa valjalo, zato danas ni ne postoje Hitachi pojačala.

 

Zadnje što sam gledao od Technicsa je neko pojačalo snage, iz sedamdesetih, s velikim VUmetrima, cijena mu je bila 40.000 kuna. Pa se nekako mislim da ćeš teže te legendarne Technicse nabavit, kao što ću i ja nabavit Onkyo Grand Integra pojačalo snage koje isto košta 40-50 tisuća kuna, nerefreshano, staro ko biblija.        A refresh ko Ferrari košta.

 

Ja sebi već planiram lagano za drugi sustav uzet Sansui amp-preamp kombo od Kale iz Kaštela, čisto da imam Sansuia, vrhunski sređenog, dok se čovjek još bavi s tim, jer za 10 godina ko živ ko mrtav.     

 

P.S.

To što si elektroničar ne znači da znaš vintage uređaje sređivat. Jedno je lemit, drugo je lemit i sređivat audio uređaje, a skroz je treća svar bavit se prastarim audio uređajima. Pohvale što nisi sam prčkao po tome.     

Filox čet 2.7.2020 17:14
fromilid kaže...

Pojacalo i sub su stari, pioneer vsx817

 Eto glavni krivac problema. Receiveri, koji god da imaš, nisu nikad dobar izbor za muziku. Možeš zvučnike koje hoćeš imat, to će uvijek bit ... bezveze. Stari sub, isto, star je i čemu sub?

 

E sad smo to sredili. Ono što tebi prvo treba je dobro stereo pojačalo. I loše će bit bolje od receivera. Čim uzmeš stereo pojačalo, već nemaš više ni gdje priključit sub, pa smo i to eliminarali. Odlično.  

 

Znači, moj prijedlog za bolji zvuk je prodaja receivera i kupovina stereo pojačala, integriranog. Sub zanemariš, pokloni ga ili ga prodaj, pa na kraju možemo pričat o zvučnicima. Ako imaš mjesta, ja bi radije samostojeće zvučnike.

 

Sad ti počneš pisat koje cijene možeš isplatit i pustiš nas ovde da se tučemo i svađamo tko bi što radije kupio za te pare. 

fromilid čet 2.7.2020 18:16

Jedno je to l, zelje i mastarije, drugo je real world :D

jbl je noviji od tih gothamovaca, nije bas taki ali svejedno udara do kosti.

receiver za sada ostaje, ovo je ipak kucno kino setup za casual filmovi igrice, jutub music i zadovoljan sam.

mislim da necu bronze6 ipak zasad osim ak me ne zasvrbi bas jako po djepu, volio bi ih cuti na mjesto ovih mojih da vidim dal je vrijedno upgrejda.

djigibao čet 2.7.2020 23:09
fromilid kaže...

Mislim da necu bronze6 ipak zasad osim ak me ne zasvrbi bas jako po djepu, volio bi ih cuti na mjesto ovih mojih da vidim dal je vrijedno upgrejda.

 

...uzmes ih, poslusas doma 10tak dana pa ako ti se ne sviđaju vratiš ih...imas pravo na 14 dana u svakoj trgovini da vratiš proizvod bez razloga...

Zoki B pet 3.7.2020 06:27
djigibao kaže...
fromilid kaže...

Mislim da necu bronze6 ipak zasad osim ak me ne zasvrbi bas jako po djepu, volio bi ih cuti na mjesto ovih mojih da vidim dal je vrijedno upgrejda.

 

...uzmes ih, poslusas doma 10tak dana pa ako ti se ne sviđaju vratiš ih...imas pravo na 14 dana u svakoj trgovini da vratiš proizvod bez razloga...

 Upravo tako.

Zoki B pet 3.7.2020 09:25
volegradele kaže...
Bravo Zoki,drago mi je da si zadovoljan,koji je to model po ljestvici?Sto ima jos povise?!U HR nema zastupnika?!

Ako misliš na DAC nema u HR, jedini u EU tko ima su Francuzi na žalost:)

Gustard mislim da nema jači modela ovo je najnoviji jači model, ima jedan skuplj ali je sa Sabre dual 9038pro no taj nisam htio, zapeo sam baš na taj akm čip.

 

Filox pet 3.7.2020 11:51
tajo1960 kaže...

Stigla produžna letva Dynavox X4100 B, kupljena prije cca 2 tjedna. Prvi dojam i osjećaj (na ruku i oko): -Ogromna je! Teška, velika, masivna.     Drugi dojam, na opip i oko: -Jako kvalitetno i fino napravljeno. Izvrsna završna obrada. Djeluje vrlo uredno i ozbiljno.

 

https://www.dynavox-audio.de/produkte/spalte3/netzstecker-leisten/hifi-steckdosenleiste-x4100-schwarzsilber.html

 

Polako prespajanje, pa uključivanje setupa (ištekan je radi jutarnje grmljavine). Moram od nedjelje u grad po naručeni posebni njemački napajački oklopljeni kabel za nju. Do tada će biti na svom, običnom tvorničkom, neoklopljenom... ima da bude sve po PS-u!

 

Opaska: Na slici je brick 2-litrenog mlijeka da se ima osjećaj voluminoznosti i dimenzija proizvoda. 

 Simpatično, molim te da napraviš test utjecaja na zvuk. Baš me zanima hoće li ga bit.

Filox pet 3.7.2020 12:40
tajo1960 kaže...
Filox kaže...

 Simpatično, molim te da napraviš test utjecaja na zvuk. Baš me zanima hoće li ga bit.

Hoću, naravno, iako na zvuk ne očekujem neke velike utjecaje (ipak imam stabilne i dobre komponente).

 

Biti ću jako sretan ako mi se na fazi u sobi, iz koje sada NE napajam liniju (struju vučem iz druge sobe, sa druge faze) preko ove letve više ne javlja brujanje i smetnje struje koja imam od nekog od poluispravnih uređaja u susjedstvu (pisao sam o tome ranije, nekoliko puta). Dakle, ako uočim da NE uočavam više nikakvih smetnji - tada je funkcija letve obavila posao 100% ispravno i prema očekivanjima. To nisu do sada uspjeli otkloniti nekoliko home-made filtara kojie imam i koje sam probao. Ni jedan.

 

Ako ipak čujem (povremeni) brum i zujanje, kad tom "nekom" neki zamrzivač radi - onda ću i dalje napajati setup iz druge sobe kao i do sada.

 Pitam zato jer mi je brat nekidan u testiranju potvrdio da ima razlike kad mu sustav ide preko strujnog kondicija, a nema razlike kad mijenja strujne kabele. E sad, ja ne znam je li taj tvoj Dynavox radi nešto naponu slično kako i ovaj moj kondicio i može li utjecat na zvuk, ali ako ti strujni kabel utjeće na zvuk, onda bi neka aktivna strujna letva sigurno trebala imat neki utjecaj.

blackalbum pet 3.7.2020 16:13


a zašto ne daš nekom električaru
da ti na razvodnoj ploči kabel iz sobe u kojoj ti je oprema prebaci na zdravu fazu, to je 5 minuta posla, pretpostavljam da imaš trofaznu struju, na fazu na kojoj ti se javljaju problemi priključci bijelu tehniku a na zdravu elektroniku

Zoki B sub 4.7.2020 08:07
djigibao kaže...

...jos jedan interesantan video...

 

https://www.youtube.com/watch?v=DC0s6KqQz3g

Sve je fino rekao čovjek, different cables do measure different i to je istina.

Meni ne može nitko ništa reći za analogne kablove jer sam ih brdo probao i ZNAM da ima razlike, nečije tvrdnje pogotovo neiskusnih osoba me ne dira niti najmanje.

 

Što se tiče digitalnih, smatram da tu nema neke zvučne razlike ako radi, no, imao sam slučajeva kada sam svirao na final scratch počne pucati signal ili kasni, iako na kompu smanjiš latenciju događa se.

Uzmeš bolji usb kabal i sve radi kako spada.

Pošto u final scratchu dva gramofona spajaš na usb vanjsku zvučnu karticu koja onda ide u laptop usb kablom i na miksetu rca kablovima. događala se da npr originalni kabal nije radio kako spada bilo je drop outova ili velikog laga, no s boljim kablom je radilo sve ok.

Ne nešto bitno boljem, od par stotina kn ali je radilo uredno, stoga sam sebe pobijam ali u tom slučaju je bilo velike razlike.

Ne mogu biti isključiv i reći da nema nikakve razlike jer ih nisam dovoljno probao, no mislim da ako radi i nema dropoutova to je to, no vrlo lako je moguće da zbog neiskustva griješim :)

Strm sub 4.7.2020 21:31
Dead kaže...
Strm kaže...

Ova stvar zvuči bolje u ovoj izvedbi na youtube-u nego na original cd-u koji se pušta sa jako kvalitetnog cd playera... Kako to kako to

 

Netko gore me je pitao jesam li mijenjao membrane ili ovjes na zvučnicima, mislio sam na ovjes, ups

 

https://www.youtube.com/watch?v=DuJLj7R_zzA&t=231s

 Logično da je ovjes. Membrana ide već malo teže.

A kako komentiraš ovaj odgovor na tvoj prijašnji post:

 Izgleda da su oba zvučnika odličan izbor. Neke recenzije (What Hi-Fi) spominju impresivan bas Q Acousticsa pa je možda to bitno s obzirom na činjenicu da mali kabineti uglavnom malo pate s donjim spektrom. Isto je važno napomenuti da je Q Acoustics rear vented, a Elac front vented pa ako iza zvučnika nemaš dovoljno prostora do zida onda je bolja solucija Elac. Za moj gušt izabra bi Q Acoustics.

 Zvučnici su po dužini prostorije na polovici,a po širini odmaknuti pola metra od zida sa strane gledajući prema meni 45 stupnjeva nagib od zida, tako da je iza prostor otvoren ali ne skroz, ima taj bočni zid koji je na pola metra..

 

Svi govore da je Q malo bolji brand, izgleda da će se na njih ići..

Strm sub 4.7.2020 21:52
tajo1960 kaže...
Strm kaže...
Dead kaže...
Strm kaže...

Ova stvar zvuči bolje u ovoj izvedbi na youtube-u nego na original cd-u koji se pušta sa jako kvalitetnog cd playera... Kako to kako to

 

Netko gore me je pitao jesam li mijenjao membrane ili ovjes na zvučnicima, mislio sam na ovjes, ups

 

https://www.youtube.com/watch?v=DuJLj7R_zzA&t=231s

 Logično da je ovjes. Membrana ide već malo teže.

A kako komentiraš ovaj odgovor na tvoj prijašnji post:

 Izgleda da su oba zvučnika odličan izbor. Neke recenzije (What Hi-Fi) spominju impresivan bas Q Acousticsa pa je možda to bitno s obzirom na činjenicu da mali kabineti uglavnom malo pate s donjim spektrom. Isto je važno napomenuti da je Q Acoustics rear vented, a Elac front vented pa ako iza zvučnika nemaš dovoljno prostora do zida onda je bolja solucija Elac. Za moj gušt izabra bi Q Acoustics.

 Zvučnici su po dužini prostorije na polovici,a po širini odmaknuti pola metra od zida sa strane gledajući prema meni 45 stupnjeva nagib od zida, tako da je iza prostor otvoren ali ne skroz, ima taj bočni zid koji je na pola metra..

 

Svi govore da je Q malo bolji brand, izgleda da će se na njih ići..

Nije ni Elac za baciti; stara je to i jaka njemačka firma koja ima svoj renome i reputaciju. 

Obzirom na snagu pojačala koje si rekao da ćeš koristiti, a i Q Ac. I Elac su relativno niskoosjetljivi zvučnici (ispod 88 dB) - da pogledaš kakav višlje osjetljiv model zvučnika? Čisto da bude lakše pojačalu i da se lakše snađe sa kutijom, sa recimo kakvih 90-92 dB modelom?

Nemam prijedlog koji, samo kažem... razmisli...

 Razmišljao sam o tome, međutim za tu lovu, Elac i Q su Bog i batina..

A i sa ovim zvučnicima koje sad imam, nikad nisam pojačalo tjerao više od cca 40% snage, jer nije velika prostorija za slušanje

Strm sub 4.7.2020 22:01
tajo1960 kaže...
agramTango kaže...

Mene zanima koja je razlika izmedju Dynavox X4100 B i Ifi power station?

 

Osim u kolicini novaca koje bih trebao dati za to.

 

Očita je razlika, koliko sam vidio na brzinu u high-tech pristupu od samog izbora materijala (iz)gradnje do konačnih mogućnosti. Dynavox je produžna letva s malo filtracije i fazne kontrole i gotovo; veliko Al-u tijelo, utičnice i nema filozofije; zna se za što služi.

Njemački je brand, podbrand starijeg i "jačeg" Vincenta, i mislim da nema negu široku gamu "jakih" proizvoda (Dynavox mislim), dok se iFi audio nameće kao relativno novi i probitačan brand koji gazi u želji da osvoji tržište.

Entuzijastička koncepcija, ideja i izvedba proizvoda... pravi mali Spaceshuttle :-) ... i cijenom :-)))

 

Još pogotovo kad ga Choice stavi u Recommended grupu... otvoren put ka uspjehu :-) ... svi će samo njega kupovati :-) ...

 

Dok neki drugi ipak izaberu Dynavox i imaju odličan proizvod koji odlično radi ono za što je zamišljen i napravljen.

 

EDIT posta:

Nekad su "produžne letve" i bile samo elektro-mehaničke produžne letve. Imale nekoliko utičnica jednu do druge na jednoj plohi jedne kutije i gotovo. Plus sklopka. Nekad čak ni sklopka.

 

Kasnije dodana sklopka sa tinjalicom, da se vidi da je upaljeno (još imam jednu takvu "Kontakt" Zagreb od jako odavno). Pa onda su počeli razni dodaci u vidu filtracija smeća iz struje; pa prepnaponske zaštite, pa su ubacili i RJ45 konektor, telefonski liniju, mrežu... danas trpaju cijela mala računala u "produžnu letvu", koja time gubi smisao osnovnog imena "produžna letva", jer postaje uz "letva" i Power conditioner (često) - uređaj za i filtraciju i peglanje struje, napona... gomilaju se funkcije, jer industriji to nije problem napraviti i utrpati u kućište, samo...

 

Kad se vratimo na neki početak priče - "pravi" audio i hi-fi propagira ukapčanje pretpojačala, pojačala, integriranih pojačala, cd playera, gramofona - na zidne utičnice BEZ ikakvih produžnih letvi koje imaju ("sačuvaj Bože" bilo kakav dodatak, filtraciju, čak pogotovo tinjalicu (smeta, pravi smetnje)... Pravi audiofili dovode posebnu ektričnu liniju u sobu, od brojila, i na zid / u zid uglavljuju 4-5-7 utičnica - jednu do druge samo direktno spojene / lemljene žicom u besprekidnom spoju, a sve BEZ ikakvih letvi, kutija, produžetaka, filtracija...

 

I, gdje smo onda? Koga slušati? Kojoj se struji prikloniti? Pravoj, izvornoj tvrdoj Audio-Hi-fi struji koja kaže - Nikakve letve, kabel u zid i gotovo... ili onoj drugoj koja kaže - Ma uzmite letvu sa zaštitom, filtracijom, dodacima, svim hi-tech pogodnostima današnjice... pa ne može ne valjati, može biti samo bolje nego što jest...

 

Ništa ne sugeriram, samo razmišljam...

 Ja sam elektroničar, prije svega, i ne znam sve, ali znam nešta...

 

I sam si rekao, kada se vratimo na početak priče, znaći na stariji hi-fi, na starije komponente koje su daleko više osjetljive nego današnje kao i hi-fi.

 

Imao sam Technics pojačalo iz 70ih, ništa posebno, doma u Slavoniji, slušajući muziku mogao sam čuti kako tata vani u dvorištu pali fleksericu, ili kako mama pali fen u kupatilu, ali kroz zvučnike 

 

Bio sam dovukao u svoju sobu jednu fazu direktno sa brojila, i to tako da je bila što dalje od već postojeće instalacije, i problem se nekim dijelom riješio, međutim da bi skroz uklonio smetnje, morao sam kupiti produžnu letvu sa filterima, i problem je bio riješen.

 

Sad u Zagrebu, nalazim se u stanu, i imam Sanyo iz 80ih, i isto su se znale čuti različite smetnje kroz zvučnike, kupio sam letvu sa filterima i riješio problem.

 

Međutim, nisu sva pojačala toliko osjetljiva, pogotovo nova, i smatram da ako ne čuješ smetnje da nebi trebao ništa poduzimati vezano njih, jer one smetaju tebi, ne pojačalu..

Filox pon 6.7.2020 10:30
tajo1960 kaže...
volegradele kaže...
Ja sam sebi iz razvodne kutije povukao posebnu fazu samo za hifi..nista drugo nije na nju spojeno!

Fazu ili samo "liniju"? Pretpostavljam da znaš razliku.

 

BTW, što se moje nove "letve" tiče - do danas nisam uočio ni jedan trag brujanja/zujanja prisutnog od ranije na problematičnoj fazi kod sebe. Produžna letva (njen elektro dio unutra), čini se, vrlo uspješno guši smeće u struji. Njemci, svaka čast! 👍

 Ček, ako je Dynavox dio Vincenta, zar nije onda to sve kinesko, odnosno, zar nisu Kinezi kupili Vincent ima 5, 6, 7 godina?