Periferija

Gdje kupit lampu za projektor?

XXX-Man sri 29.9.2021 13:01

Te jetinjak lampe ne valjaju ništa. Još ti mogu uništiti druge komponente projektora.

U najboljem slučaju svijetli jačinom od 50% od originalne i odradi par stotinjaka sati...

 

Ako je eksplodirala lampa, treba odraditi i čišćenje projektora da se ukloni staklo iz njega

ihush sri 29.9.2021 13:28
netmail8 kaže...

Pozdrav,

trebam lampu za Optoma ds 330, za orginal traže cca 1600kn, dali su sigurne lampe s Ali-a od 100-300kn ili to ne vrijedi kupovat? (Orginal lampa se rasprsnula u sred rada.. )

Hvala

 kao svaka druga roba.. original i 'original' .. možeš tako kupiti jeftin rolex-lolex, nešto fejk.. možeš kupiti normalnu robu, iste ili različite kvalitete, atesta, trajnosti, pa i specifikacija kao lumeni-luxi, jamčeni sati rada (cca 2000h) itd. pa do tog da 'neoriginal' ne mora odgovarati recimo grlo ili nešto treće..

-orignal je skup, nešto drugo je jeftinije.. što bi prosječan kupac želio? .. naravno jeftinije ili đabe, no tad i rizik, tj to je tvoja odluka, tvoj interes, tvoj projektor, tvoja briga.. tvoja odluka, ne nešto za temu tj pitati druge. .. tj možemo ti reći kupi original ili kupi jeftino.. nama je isto, tebi možda.. tko to treba odlučiti? - ti.

 

-zašto je ''original'' skup ili skupji? čak kad je ista-identična roba, bit će skuplje, jer je to tako, trošak-lanac-support.. tj proizvođač projektora kupuje lampu i ona mu je trošak + mora dati jamstvo, servis (uvoznik) .. mora imati lager, mora osigurati za tržište na kojem prodaje projektor i prodaju potrošnog materijala tj te lampe koju recimo on ne proizvodi i to mu je direktni trošak. .. tad je ta lampa za taj trošak skuplja nego direktno od proizvođača + svaki trgovac u lancu uzme svoju zaradu, skuplje nego direktno pa ista roba u eu mora biti skuplja nego iz kine od proizvođača direktno. Čista logika+biz. Problem je u ovom primjeru što ne možeš znati da je to ista lampa, isti proizvođač .. tj možeš uspoređivati samo iste stvari, ne kruške i jabuke.. a ovako je samo slično, možda isto možda nije. Nisu svi auti isti nemaju istu cijenu no za auto ti ne treba objašnjavati zašto je ferrari skuplji od fiće.. i koji bi radije imao ili izabrao. Isto-slično je s tom lampom, samo za nju ne znaš dovoljno da bi znao dali se tebi to stvarno isplati a to može znati tek ona osoba koja se time bavi ili ti kad to probaš-kupiš i vidiš.. tj treba ti konkretno iskustvo s takvom lampom a to nećeš naći tj manja šansa da netko na forumu ima istu situaciji pa da ti može tako pomoći, prije ćeš dobiti na lotu.. + čak da sam ja kupio neku lampu i bio zadovoljan, to ne znači da ćeš ti kupnjom neke druge-slične proći jednako, može biti dobro-loše.. jer nije isto a tad nije ništa usporedivo i ne postoji odgovor nego ga ti moraš donjeti čak i pogriješiti recimo kupnjom te jeftinije lampe.. pa možda radi, možda je baciš, možda napravi veću štetu.. a možda je isto. 

 

-nećeš to znati dok ne probaš i nećeš naći nekog na forumu.. tj male šanse, pa na kraju podsjetnik, ti ćeš odlučiti, dobro-loše.. i tad ćeš imati to iskustvo što je ipak neka korist-pozitivno u životu mada nije riješenje za projektor lampu :)

 

-računica.. parsto kn je iznos koji možeš prihvatiti, kockati se.. pa po toj logici možeš naručiti, probati. Ako izgubiš nije strašno, ako prođe ok i ako radi normalno tad si uštedio + nešto naučio.

-ako ne radi, tad si opet na početku tj kupuješ original.. a tad je recimo gubitak novca + vremena tvoja odluka + rizik da pogrešna lampa napravi veću štetu na projektoru.. tad to može biti daleko skuplje nego da odmah kupiš original. ..

-bi li se uopće pitao da je cijena ista ili slična? .. tad bi svakako kupio original, čak i kad bi znao da je ista lampa, isti proizvođač-kvaliteta itd.. dakle cijena je onaj primarni kriterij kojim ćeš odlučiti a pošto si već to gledao-tražio tad ćeš vjerojatno i probati.. tj sve to već znaš, samo tražiš recimo podršku-ohrabrenje .. :)) ali podsjetnik, ti si taj koji treba odlučiti, tebi je to nešto važno, ti plaćaš, ne mi ostali.. to je ona razlika odgovornosti koju u životu moraš ponekad preuzeti na sebe, čak i pogriješiti .. tj bolje na ovom primjeru nego na nekim 'skupljim' stvarima u životu.