Periferija

Ducky Shine 7 [RECENZIJA]

Lovac sri 10.2.2021 17:03



Ducky, kod nas njihove su tipkovnice poznate kao "uglavnom neki high-end kojeg je teško nabaviti".
No kakve su točno, malo tko zna jer:
a) skupe su
b) teško dobavljive

Budući da si nikad nisam oprostio što u Japanu nisam uzeo Topre Realforce za "po doma", a ne mogu se jednostavno dobaviti, odlučio sam vidjeti oko čega se diže sva ta buka sa Shine serijom tipkovnica, kakve su izradom naspram recimo Logitecha, Razera, Corsaira i sl. koji su i skuplji i YT ih servira kao kvalitetne komade periferije.

U trenutku pisanja, najjeftinija kod nas bila je tek nešto više od 1300kn, a od svake je samo po jedna na centralnom skladištu dobavljača. I to je jeftino s obzirom na dobiveno, no o tome nešto kasnije. 1300kn, za tipkovnicu. Naravno pitanje "vrijedi li" teško ima odgovor koji svima odgovara, no za svakog tko je spreman izdvojiti >100eur na tipkalo, svakako - DA.


PAKIRANJE

Ducky Shine 7 dolazi s odličnim bundleom, pa se tako u pomalo artističkoj kutiji nalazi:

- tipkovnica (znam, stock i vjeverica)
- Ducky keycap puller koji je zavidne izrade
- korisničke upute
- odvojiv kabel s pozlaćenim konektorima (USB-c na USB; napomena: 1.5m, osobno sam se zeznuo pa naknadno naručio 2m budući da mi je ovaj maaalko kratak)
- dodatni visoko kvalitetni PBT keycapsi (mogu biti različite boje; ja sam dobio ljubičaste: 2 su custom, 1x ESC, 4x strelica, 2x enter, 1x backspace i 1x crni "normalan" spacebar)
Stiglo mi je limitirano "blackout" izdanje (označava boju finisha) te je tipkovnica već na prvi dodir pobudila u meni pitanje "kako to da Corsair nije sram naplatiti 2000+kn za top modele"; masivna, čvrsta i s nevjerojatno dobrim keycapsima uz relativno skromne dimenzije budući da nema dedicirane tipke već se sve pametno izvodi preko FN-a.

IZRADA i DIZAJN

Kod jakog pokušaja savijanja nema apsolutno nikakve privremene deformacije oblika niti pucketanja. Gornji dio tijela napravljen je od nevjerojatno čvrste legure cinka i aluminija dok je ispod prava "old-school" masiva od plastike. Premium u svakom pogledu.

Keycapsi su takozvani "doubleshot" PBT te imaju divnu mat teksturu, ali ne toliko izraženu da bi bilo neugodno pod prstima. Na njima je lako čitljiv konzervativan font bez nekakvih "gaming" eksperimenata, a kad ih se ukloni, u mom su slučaju ispod mali, smeđi plusići što pak znači da tipkovnica koristi provjerene CherryMX Brown prekidače koji su i dalje najbolji izbor za ljude koji dosta tipkaju, ali i igraju na istoj tipkovnici. Isti su okruženi bijelom, reflektivnom površinom koja radi čuda po pitanju izgleda osvjetljenja - a da je dobro, stvarno je.

Prednja je strana poprilično klasična s tek USB-C utorom na sredini. USB pass-through dobro bi došao, ali opet ne žele svi da im tipkovnica uzima dva USB slota na škrtim MBO-ima.

Okretanje na dno, vide se četiri gumene noge s kojima tipkovnica neće klizati čak ni po drvenom stolu s glatkom presvlakom, a tko želi dodatni nagib, postoje duple nožice - za manji i nešto veći nagib; naravno svaka sa svojim gumiranim cipelama da ne padne kad iskusan plesač počne izvoditi svoje pokrete na relativno teškoj tipkovnici.

Kao cjelina, tipkovnica je spoj klasike pa je tako nešto viša, gotovo pravilno četvrtasta (iznimka su blage kosine trokutastog oblika sa svake strane koje joj daju dašak modernog uz zadržavanje ozbiljne "ja sam kvaliteta" face), a od dodanih tipki tu su ona za kalkulator, mute, pojačaj/stišaj glasnoću.

MOGUĆNOSTI

Znate kad šetate gradom i sve je puno moderno odjevnih momaka poderanih traperica, sunčanih naočala, pa s druge strane imamo djevojke u ultra-kratkim minjacima, modernih torbica i frizura koje otkrivaju tek jedno uho kako bi se razaznao red piercinga. I onda vam nešto odvuče pažnju. Ide gospođa koja zrači osmijehom, suknja joj ispod koljena, a na glavi moderan, crni šešir. Nosi samo tamno crveni ruž i odiše elegancijom, tiha je, a svi bi zapravo jednu takvu; elegantnu i čednu. Tako bih otprilike opisao Ducky Shine 7 nakon što počnete otkrivati njezine mogućnosti ili po BUG-ovskom "fičure".

Nisam spomenuo, no tipkovnica ispod ima i 4 mala preklopnika. Kombinacijom prva 3 korisnik definira položaj "FN" tipke pa tako ona može biti gdje god želite; s lijeve ili desne strane razmaknice. 4. služi za prebacivanje između 6 i N-key rollover-a.

Najbolja stvar? Shine 7 i dalje ima dvostruki PCB i može SVE bez softwarea. Da, da... Ovo je opaka geek mašina gdje se sve može HW (doduše imate RGB app samo za osvjetljenje koji je toliko bazičan da ga neću ni spominjati, a sve možete ionako na tipkovnici. Evo samo nekih mogućnosti:

- lock WIN tipke
- kompletna multimedijska kontrola
- "trackball" - FN+NumLock uključuje/isključuje funkciju, a numpad se tada koristi za upravljanje kursorom miša
- RGB intenzitet i to zasebno po bojama (Red, Green, Blue)
- promjena režima rada LED-a te promjena brzine animacije (ako ista postoji)

Ima ovdje još brdo mogućnosti, a u Ducky manualu mogu se naći i upute kako ih koristiti. Naravno, kako je sve HW ima i zgodne efekte, tako primjerice želite privremeno onesposobiti WIN tipku za igranje, a tipkovnica 3x zatreperi kao potvrda i sl.
Uglavnom za ovu sekciju potrošio bih previše vremena, a ako vam se čini komplicirano - zapravo uopće nije, a nakon toga tipkovnicu prenesete na drugo računalo i opet bez bilo kakvog bloatwarea u stilu Synapse-a imate sve kako to vama odgovara.

TIPKOVNICA JE ZA TIPKANJE ILI KAKVO JE ISKUSTVO?

Spomenuti smeđi plusići (ili križići? Uglavnom nema veze s religijom) sugeriraju da su ovdje taktilni prekidači (više info na CherryMX stranicama) te smatram da ih ne treba posebno predstavljati, no kod Shine 7 na njima su zbilja izvrsni "capovi" i jedni od boljih stabilizatora koje sam ikad probao (na žalost točan info vam nemam koji dolaze kao default).
Rezultat je jedan predivan mehanički zvuk bez nekog zvuka trešnje ili ružnog opružnog odjeka, a s druge strane čuje se da je gornja ploča metalna legura. Pri tipkanju nema ljuljanja (desni shift se malo i može pomicati, no ništa značajno)

OCJENA i ZAKLJUČAK:

Pakiranje: 9/10 - ne znam kad je posljednji put došlo toliko dodataka uz neku tipkovnicu, no imajte na umu da Ducky zasebno prodaje odmorište za dlanove (kome je potrebno) te u pakiranju nema ništa za one kojima je tipkovnica visoka i to ću im ipak uzeti za manje zlo s obzirom na cijenu i dostupnost originala - kojeg kod nas jednostavno kupiti ne možete te ste osuđeni na jeftinije alternative ili pak gađanje po Amazonu. Isporučeni kabel koji je fino odvojiv te ga krasi koji miligram zlata ipak bude nekome kratak

Kvaliteta izrade: 11/10 - prvoklasni materijali, "doubleshot" PBT kapice za tipke i jedne od najsjajnijih LED-ica koje sam imao priliku isprobati. Roditelji oprez: moguće koristiti kao hladno oružje; ovo je jednostavno puno bolje od npr. Razer Huntsman-a, Logitech G815/915 pa i hvaljenih Corsaira K serije koje nerijetko budu skuplje

Osjećaj tipkanja i mogućnosti: 9.5/10 - ovisit će o odabranom switchu, no sve ono oko njega na takvom je nivou da se usudim reći kako je ovdje CherryMX na steroidima i nikad vam se neće desiti znojni prsti koji kližu, a razmaknica se izrazito lako pritišće čak i na krajnjim rubovima; macro naredbe i upravljanje osvjetljenjem super su riješene na samoj tipkovnici te nakon cca 20min proučavanja priručnika sve ima smisao i bude super jednostavno bez potrebe za instaliranjem bilo kakvog softwarea

Isplativost: 9/10 - u ovom cjenovnom rangu, svakako best buy (uz neke modele tvrtke Leopold koji su ipak konzervativniji), no Ducky svakako ima više stila. Ocjena dolje jer će neki morati dokupiti odmorište za dlanove i dulji kabel što je trošak od cca 150 do 400kn (ovisi o kvaliteti)

KONAČNI SUD 9.5/10
Savršena tipkovnica? Sigurno ne, ali prokleto blizu te isto tako sigurno pokriva najviše što može od programera i kreativnih pisaca preko gamera do HW geekova koji žele samo najbolje bez ikakvih kompromisa. Uz to dolazi solidan bundle zamjenskih tipki, a setovi se lako mogu kupiti i online te se tipkovnica tako može bez problema modificirati (standardni raspored + CherryMX). Netko će prigovarati na cijenu i da, sigurno nije jeftino, no isto tako ima "gaming" tipkovnica koje nude manje za više te izradom nisu ni blizu Ducky-u. Pametnom dovoljno; ako ih uspijete naći na zalihi.

Dimenzije (mm): 458x134x38
Težina bez kabla: 1440g

P.S. Ako se sjetim još neke bitne informacije, budem dopisao

Entropija sri 10.2.2021 21:40

Ja imam shine 3 sa blue switchevima... uzo jos 2014. dok sam bio poslovnom prilikom u hong kongu za nekih tada 800kn. Iskreno nisam pratio dalje sto imaju u ponudi ali evo ako mi vjerujete nosim ju na posao dok moram nesto vise pisati. Rekao sam da cu si uzet jos jednu najmanje velicine ali nikako da se odlucim. A materijal i izrada je top kvaliteta.