Lovac pet 8.5.2020 23:23

VIDEO

Krajem godine nam stiže novi psihološki/survival horror naziva The Medium. Zašto je poseban? Za početak iza njega je Bloober Team (ekipa iza Layers of Fear i Observer naslova).

Mislim da zaslužuje svoju temu jer ovo bi mogao biti pravi spiritualni nastavak Silent Hilla (onih od ekipe iz Team Silent-a) jer su dobili pojačanje u vidu poznatog skladatelja serijala te producenta Silent Hilla 3 i 4 - riječ je o gospodinu pod imenom Akira Yamaoka. Bacite pogled na trailer i obratite pažnju na tematiku i glazbu.
Ako ne bude odgoda plašimo se krajem ove godine na PC-u i Xbox Series X, a izravno od developera:

"Become a medium living in two worlds: the real and the spirit one. Haunted by a vision of a child’s murder, you travel to an abandoned hotel resort, which years ago became the stage of an unthinkable tragedy. There you begin your search for difficult answers. As a medium with access to both worlds, you have a wider perspective and can see more clearly that there’s no one simple truth to what others perceive. Nothing is what it seems, everything has an other side."

Paralelni svijetovi, napušteno odmaralište gdje se desila tragedija i istraživanje. Zvuči poznato? Da, Silent Hill 2.

Ne znam za vas, no meni je ovo najveći hype nakon Cyberpunka 2077 te ću ovdje podijeliti vijesti čim se sazna nešto više.

EDIT: Iako je trebala izaći krajem ove godine, zbog problema vezanih uz pandemiju igra je odgođena, a novi datum izlaska je 28. 1. 2021.

Lovac pet 24.7.2020 00:43

VIDEO

 

Novi trailer; ne samo da će igrač prebacivati između dviju stvarnosti, već istovremeno možemo biti u oba svijeta. U tom slučaju, čak se i kontrole "splitaju" te se istovremeno upravlja s oba svijeta. Nemam pojma kako će to funkcionirati u praksi, no u teoriji zvuči interesantno.

Damir22 sub 30.1.2021 12:01

Evo malo sam igrao danas, tesko je ista pametno reci....

 

Atmosfera, muzika, cijela ideja i prica igre su mi odlicni, posebice muzika i zvuk stvarno daju spooky element igri.

 

Graficki izgleda dobro, nije to nesto spektakularno, ali stvarno dobro izgleda, lokacije su stvarno pogodjene.

 

Nazalost sve ovo pada u vodu, jer je jako jako tesko postici da igra radi na 30FPS na 1080p rezoluciji, po netu se citaju horror price kako najjaci harver ima poprilicnih problema s ovom igrom, onda mozete zamisliti kako je sa starijim hardverom.

 

Uspio sam nekako postavke namjestiti da fps ne pada ispod 30 (barem za sada nije), no stvarno bi se priklonio misljenju da se radi o losoj optimizaciji, a ne toliko hardverskoj gladi, ili da taj hardver stvarno ima sto za raditi.

 

Fixne scene, fixni kutovi kamere, polagano hodanje po vecinom staticnim ekranima - neznam drugo objasnjenje za tako slabe performanse na nekom normalnom hardveru.

 

Ona fora s dvije stvarnosti, iako funkcionira donekle ok, je u biti klasicni split screen, crta na pola ekrana, svaka polovica prikazuje svoje, opet najcesce staticne slike, samo je kretanje lika identicno na obadva dijela ekrana. Postoji mogucnost prosirivanja jedne od stvarnosti, onda dobijete otprilike 1/4 - 3/4 ekran. Dosta zbunjujuce, mozda na nekom 40" monitoru to izgleda odlicno, na klasicnom 24" je to pomalo bezveze.

 

Dodatna glupost je ta, sto bez obzira sto su prikazane dvije razlicite scene, ako postoji potreba interakcije, onda ce vam se na obadvije stvarnosti pokazati ikona, znaci u normalnoj stvarnosti stojite pred kapijom, i normalno je da imate ikonu za interakciju, dok u drugoj stvarnosti stojite pred prolazom, otvorenim, no, opet se pokazuje ista ikona, samo je drugacija tipka - znaci ako stisnete tipku druge stvarnosti, lik ce brljati rukama po praznom prostoru, i tako otvoriti kapiju koje u toj stvarnosti nema....

 

Ovo dodatno usporava cijeli tijek igranja, jer moras pratiti doslovce dvije razlicite scene....Bolje bi bilo da se u stvarnosti prebacivamo, kako je to vec vidjeno u nekim naslovima.

 

E sad, tu se opet vracaju performanse igre na scenu, iako je 25-30fps po danasnjim mjerilima smijesno, opet, za igru koja je slow walking simulator, cak niti tih 30fps nije neka velika zamjerka, dodatno frustrira sto svaka izmjena scene, kuta gledanja, prelazak iz prostorije u prostoriju uzrokuje trzanje i prekide.

 

Nadam se nekom patchu koji ce malo pokrpati optimizaciju i performanse, igrivo je to i ovako, mislim da je vrijedi probati zbog atmosfere i price, ako mozete progutati 25fps u 2021 godini.....

doktor1 sub 30.1.2021 12:25

To za split screen da je isto nije istina; i tada dolazi do pada FPSa

 

https://youtu.be/cm4uNK5ydGw

 

Meni se FPS kreće od 45 - 70 u jednoj "dimenziji", većinu vremena na 50 gdje sam ga i zaključo, max postavke, no do problema dolazi kada dolazi "duhovni" svijet i renderiraju se potpuno različite stvari kao šta je gore u videu objašnjeno i tada dolazi do pada FPSa; onda radi od 30 do 50.

Mislim da zaključam na 30 nebi bilo problema, jer ovdje niti nem potrebe za nekih 60, 75 itd performansama...

_________

 

Inače tko ima ultrawide monitor ima fix za rezoluciju iako je developer rekao da je "nemoguće" zbog dual screena, no standardni Rose je to riješo za pola sata!

Split screen na ultrawideu je odlična stvar jer su polovice jednostavno veće...

 

Inače, sviđa mi se igra; mistična avantura sa Silent Hill vibrom šta je meni kao velikom ljubitelju horora i avantura odlično.

No po viđenom od sada ne treba očekivati neki horor da te izuje iz nanula, šta je i dobro, jer nisam fan previše jump scarevoa. Ovdje je atmosfera kojoj doprinosi i odlična muzika te dizajn odlična.

Damir22 sub 30.1.2021 12:34

Naravno, svaki svijet prikazuje svoje, no, koliko se tu radi o stvarno zahtjevnim scenama, a koliko se radi o losoj optimizaciji....

 

Opet kazem, 30fps je sasvim dovoljno za ovaj tip igre, zanimljivo je da fps ne raste smanjivanjem rezolucije, isti je kod mene na 720,900 i 1080p, mozda bude razlika 1-2fps....

 

EDIT - vidim da si na dx11, probaj prebaciti na dx12, meni je smanjilo trzanja, i stabilniji je fps, cak mozda i za 2-3fps veci nego na dx11

doktor1 sub 30.1.2021 18:40

Ja čekam godišnji od ponedeljka da odigram pošto ovakve igre igram oko pola noći, ali Sadness je totalno creepy, a atmosfera odlična.

Odmah me zanima šta je Ursula napravila jer sam vidio onda kako njeguje T u kolicima.

Malo dalje od toga sam i došao te sada čeakm godišnji...

MEGATAMA sub 30.1.2021 20:13

Tek sam probao igru i onaj pocetni dio radi sasvim ok,tesko je i primjetit fps frop uz onakve kutove kamere tojest kao stare Rezi igre,vjerovatno je kasnije drukcije tojest vise se primjete oscilacije.

Btw DSO portal napisao da su nakon novog patcha performanse pale za 20fps u Steam verziji...bravo dev.

 

Prvi dojam mi je bio wtf radi one uvodne animacije gdje su lica likova i ekspresije emocija podosta lose ali onda kad je krenula igra nisam mogao vjerovat kako dobro izgleda.

I da istina je da su sjebali SDR verziju probao sam nakon HDR slike i sdr i uzas je na sta to lici,valjda ce popravit.

Hexfire ned 31.1.2021 16:52

Prošao danas. Teško je ovo preporučiti za punu cijenu jer su performanse i sam gameplay igre ispod očekivanja. Ali ako ste od onih kojima atmosfera i priča mogu prekriti sve ostalo, go for it. Da nemam ovo na gamepassu vjerojatno nikad ne bih odigrao i bilo bi mi žao. 

Damir22 uto 2.2.2021 18:20

Zavrsio....

 

Ne sjecam se kad sam ovako neku igru progutao u komadu, cca 15 sati, od toga pola sata prvi dan, ostatak u komadu se nisam maknuo od ekrana.....

 

Nije me smetala grafika, nisu me smetale ponekad ocajne performanse i dropovi.... jednostavno igra ima pricu, atmosferu...i tjera te da ides dalje, ako volis ovakav tip igara.

 

Dodatni bonus mi je svakako (kad se malo naviknes na ponekad cudne kuteve kamere) sto vidis lika, vec su mi dosadili ti indie psiholoski horrori iz prvog lica. 

 

Jos mi se svidjelo i sto puzzle nisu teske, nisu izmisljali neke kerefeke, vec su zdravorazumske,i nesto sto bi i u stvarnom zivotu tocno tako rijesio, ako trebas gorivo - moras ga naci, ako trebas kljuc, negdje je u nekoj ladici, na ormaricu, ne moras hodati kilometrima okolo i kombinirati majmunovo jaje s dlakom skocimisa u bakinoj pegli da bi dobio kljuc. Ok, sve osim jedne, gdje je evidentno da bi "rjesenje iz zivota" bilo prejednostavno, pa su morali malo zakomplicirati stvari.

 

Kraj je onako..... nadam se da je samo priprema za drugi dio igre, ili nekakav dodatak, steta bi bilo da ostane samo na ovome, s obzirom da SPOILER ALERT - ni neznas ustvari kako igra zavrsi, tko je ostao ziv, a tko umro.

 

Iako je sve dosta dobro objasnjeno....

 

I da, stvarno je optimizacija losa, nakon negdje trecine igre, fps se znacajno popravi,  znao sam na istim setingsima u dual screenu imati i po 70 ps, poneke scene su isle i preko 120fps u dual svijetu, nisam instaliao patch ni nista....

Hexfire uto 2.2.2021 18:50

Ne vjerujem da si igrao 15h, ali ok. Problem sa tim zagonetkama je što one to uopće nisu. Za 2-3 treba malo promisliti, a ostale su više gnjavaža zbog koje igra izgleda duža nego ustvari je.

Meni je kraj ok, ionako je nebitno tko preživi. Its a journey not a destination.

Ne mogu reći da me nastavak posebno privlači, eventualno ako će više biti u Spirit Worldu koji izgleda fora.

Damir22 uto 2.2.2021 19:24
Hexfire kaže...
Ne vjerujem da si igrao 15h, ali ok. 

 Pa cuj, mozda i nije bilo 15, mozda je bilo 13, nisam vodio evidenciju, tu negdje...

 

Ukusi su razliciti, meni je igra sjela daleko bolje nego neke puno razvikanije igre u zadnje vrijeme, kojih se prisilim igrati pola sata-sat, i obrisem....

MEGATAMA sri 3.2.2021 08:50

Igra je cak i bolja nego sam ocekivao,atmosfera,vizuali,prica sve je odlicno ali performanse....neki djelovi igre uistinu kao da nisu prosli kroz proces optimizacije....jedna scena bude 60fps a iduca manje kompleksna valjda 5fps 🤣🤣

 

I nije do raytracea ili dual prikaza jer po testovima igra u single prikazu i bez RT zna imat potpune padove performansi,jednostavno nije dovrsena.

 

 

Damir22 sri 3.2.2021 20:39
MEGATAMA kaže...

 

I nije do raytracea ili dual prikaza jer po testovima igra u single prikazu i bez RT zna imat potpune padove performansi,jednostavno nije dovrsena.

 

 

 Ista stvar je bila i s njihovom prethodnom igrom, blair witch, koja je u nekim dijelovima isto bila uzasno neoptimizirana, no ipak ne ovoliko, odnosno mozda i je ali spasavao ju je first person, i ipak drugaciji settings, u kojem su mogli vise detalja sakriti, nego sto su ovdje.

 

Sve u svemu, meni je igra bila odlicna, sve mane na stranu, nema replay value, ali mozda za par godina kada trenutni top hardver bude onako svakodnevan i uobicajen, da je pokusam jos jednom odigratina full...

MEGATAMA čet 20.10.2022 18:51

Skinuo i Ps5 verziju...iako nisam prosao niti one za Pc i XsX 😀

Vidim da su dodali motion upravljanje za one first person scene kada pregledavamo iteme te happtic pa je naprimjer kisa imersivnija tojest kada padaju kapi kise.

Najdalje sam dosao na XsX verziji pa bih si trebao dat truda i dovrsit igru.....