Ostalo

Gitare i sve vezano uz njih

Barracuda727 uto 3.8.2021 07:52

E sad jos jedno pitanje u vezi kablova za gitaru, pa trebam savjet  da li su najkvalitetniji kablovi Mogami, Monster i Klotz i da li se isplati investirat u njih jer mi treba nekih 2,5 M najvise tako ne bi trebalo biti puno novaca, da li neko ima doticne kablove i ako ima dal su stvarno toliko dobri kao sto se govori s tim da Mogami prednjaci kao najbolji trenutno u svijetu, a cijena nije uopce visoka, s tim da u music shopu kod nas ima puno shitnijih kablova po daleko vecoj cijeni, ovdje govorimo o nekih 200-300 kn za 2.5M za mogami.....

morrisoN uto 3.8.2021 09:09

Ako si David Gilmour, kupiš, ako misliš da ćeš biti David Gilmour s tim kablovima, kupiš. Ako imaš novce a ni ne znaš zašto ti trebaju kablovi kupiš. Ako ti je draže 200-300 kn popiti u pivama uz ćevape ne kupiš.

Jedno je sigurno, niko od trenutno najboljih gitarista na svijetu nije napravio plan, osigurao svu vrhunsku opremu i tek onda sjeo da uči svirati gitaru. Svi su oni u svojim počecima tamburali na polovnim kantama od gitara negdje u nekoj rupi. Tajna njihovog uspjeha nije u opremi nego u ljubavi, volji i upornosti.

Ne, nećeš bolje zvučati s "ovim" nego s "onim" kablovima. Jednako ćeš zvučati sa svakim ispravnim kablom.

Pojačalo i gitara malo više utječu na zvuk. Ispravni kablovi za gitaru svi isto zvuče.

AmonZero uto 3.8.2021 09:18
morrisoN kaže...
 Ispravni kablovi za gitaru svi isto zvuče.

Vidis s ovim se nebi slozio i to iz svog iskustva.

Zadnji put kad sam kupovao novi kabel manji da imam za spojit na PC, odem u shop i uzmem neki full jeftin, dodem doma spojim i zvuk katastrofa. 

Vratim se u shop i zamjenim taj koji sam kupio i nadoplatim malo i uzmem Koltz i razlika nebo i zemlja. 

 

J*bes svu opremu koju imas ak signal iz gitare ne moze doc u cistom obliku do nekog uredjaja koji ce isti ibradit i proicirat ga nazad tebi kao zvuk.

sexytoiletpaper uto 3.8.2021 09:34
Barracuda727 kaže...

E sad jos jedno pitanje u vezi kablova za gitaru, pa trebam savjet  da li su najkvalitetniji kablovi Mogami, Monster i Klotz i da li se isplati investirat u njih jer mi treba nekih 2,5 M najvise tako ne bi trebalo biti puno novaca, da li neko ima doticne kablove i ako ima dal su stvarno toliko dobri kao sto se govori s tim da Mogami prednjaci kao najbolji trenutno u svijetu, a cijena nije uopce visoka, s tim da u music shopu kod nas ima puno shitnijih kablova po daleko vecoj cijeni, ovdje govorimo o nekih 200-300 kn za 2.5M za mogami.....

 Kablovi ti ne rade realnu razliku, eventualno bi mogli duze trajati. Ako tek pocinjes, uzmi gitaru i eventualno bacio oko na Vox amPlug seriju, jer u pocetnickoj kategoriji ne postoji pojacalo koje ce zvucati dobro kada pocnes obracati paznju na zvuk. I samo drndaj i uci, nema tu neke prevelike filozofije, razvij sluh, razvij tehniku i pocni polagano od petantonicke skale kao najjednostavnije i najkorisnije.

Barracuda727 uto 3.8.2021 09:46

Ugl onda uzimam neki Klotz...ma imam iskustva ali vec jedno duze (skoro 8-9 godina) vrijeme sto posao sto neke privatne stvari nisam svirao ijednostavno ispao iz te kolotecine, tako da, skoro  kao da pocinjem ispocetka, imam zavrsenu skolu od 3 godine za gitaru akusticnu i elektricnu, ali nisam u tome vec dugo i neznam sad sto se promjenilo u meduvremenu , imam Ibanez prvu gitaru i uzeo sam Rolanda ali sam ga prodao i nadi da kupim Marshalla kojeg nikad nisam tako da, puno se toga promjeni ako ne pratis , od kablova sam imao neki neznam ni sam tocno koji je prvo poceo krcati pa kasnije napukao, neki za 80-100 kn, tako da sad sam konacno skupio neke novce pa citam po forumima i gledam recenzije za dobre kablove, gitare i pojacala za 2021... nista preskupo ali da opet imam dobar zvuk i ono sto zelim......tako da hvala na svakom odgovoru...

Ribnjak2048 sri 6.10.2021 18:46

Akustični gitaristi, davno sam kao poklon dobio homemade gitaru iz 90ih. Nisam ju baš mazio pa su mi na mašinici otišle neke hvataljke. Zanima me jesu li to standardne dimenzije pa da mogu kupiti recimo ovu mašinicu i staviti je umjesto svoje. Ili mogu li kupiti samo te hvataljke?

morrisoN sri 6.10.2021 18:50

Trebalo bi da su standardne dimenzije. No homemade je gitara pa.... Mada, homemade je tijelo, hardware je vjerovatno s neke druge gitare, pa opet dolazimo do pretpostavke da su dim nije standardne.

Ne bih preporučio popravku stare mašine nego kupovinu nove.

b00 pet 3.12.2021 04:23
morrisoN kaže...
Postoji brdo aplikacija koje će tablature prevesti u notni zapis i obratno.

 

kupio sam knjigu notnih zapisa od prljavaca, tek kad mi je stigla sam vidio da su to one klasicne note a ne tabovi. klasicne notne zapise neznam i ne mislim ucit citat.  dosta sam googlao o tim notnim zapisima i nasao sam par aplikacija i programa koji bi to trebali konvertirat al jednostavno nije radilo, trebalo je namjestit one timinge da bi to bilo kako treba a sta cu ja skoro pocetnik ne kuzim nista. 

 

i uopce mi nije jasno sta su ti notni zapisi u toj knjizi. neke od pjesama su samo 1 stranica a4 formata. kako u tako malom notnom zapisu moze uopce bit cijela pjesma? pa obicno tab od prosjecnog soloa bude minimalno 1 stranica? jel su to samo ono strumming chords il kaj? 

 

 

ako imas volje volio bi ti poslat bar jednu skeniranu stranicu da je konvertiras i posaljes mi .gp za guitarpro cisto da vidim kakvi su notni zapisi......

Reef ned 20.3.2022 20:00

Znači priča počinje prošloga ljeta kada smo sinu za poklon kupili akustičnu gitaru (IBANEZ V50NJP), njegovo predznanje je bilo nula ali volja i želja uz sve obveze su dovele da svakodnevno nešto svirucka, uglavnom uz youtube. Pošto je glazba koju sluša i pokušava svirati vezana za rock, domaći i strani, njegova je želja električna gitara pa bih volio dobiti neku preporuku. Naravno želje su jedno a mogućnosti drugo pa pokušavamo naći kompromis, nije nerealno dijete i zna da bi bilo lijepo imati Gibson Les Paul ali i da je to za "velike" dečke.
Vidio je Harley Benton SC-550 Plus (3000 kuna) i sviđa mu se a ja sam primjetio da potajno gleda Epiphone Slash Les Paul (6000 kuna) koja je duplo skuplja gitara a kolika je stvarno razlika, ne znam. Naravno, električna gitara donosi i dodatni "trošak" u vidu pojačala pa bih i tu trebao nekakav savjet. Njegovo je sviranje je trenutno vezano za njegovu sobu a tako će vjerojatno i ostati, pa sam razmišljao o Roland Cube-10GX (1100 kuna) . Kakva su vaša razmišljanja o ovome, da li ima nešto što bi bilo bolji odnos cijene i kvalitete? Ako može pomoć bio bih zahvalan, preporuke tipa "Pogledaj po njuškalu, oglasnik je prepun gitara" mi nije baš od pomoći. Hvala unaprijed!

KKristijan ned 27.3.2022 21:57

kakve su ove Ivan's guitar? Vidim da ih ima samo u euro unitu. Budget je do nekih 1500, vise ni sam ne znam sta gledati, njuskalo koliko god gledam rijetko koji oglas ima smisleno nizu cijenu nasrpram nove iste gitare.

dv14 ned 27.3.2022 23:00

Počeo svirati prije nešto više od godinu dana. Najprije na akustičnoj Yamahi F310 pa nakon par mjeseci uzeo Pacificu 112J i polovni Fender Champion 40.

 

Inače sam tip koji se baš i ne zadržava puno na istom hobiju tj. brzo izgubim volju, ali gitara me još uvijek drži. Dobro, ne vježbam tko zna koliko, ali skoro svaki dan možda 20ak min. Ne žuri mi se nigdje i ne forsiram puno, više za gušt. Ali treba tu prakse i prakse..

 

Jedino o čemu razmišljam je da sam trebao ići na manje pojačalo. Ovo je prilično glasno za sobu, a kada ga stišam, više ne hvata baš efekte, pa većinom sviram sa slušalicama.

 

Kad uhvatim malo više prakse, želja mi je kupiti nekakav SG ili Les Paul đir, ali otom potom.

 

 

Prte pon 28.3.2022 09:19
dv14 kaže...

...

Jedino o čemu razmišljam je da sam trebao ići na manje pojačalo. Ovo je prilično glasno za sobu, a kada ga stišam, više ne hvata baš efekte, pa većinom sviram sa slušalicama.

 ...

 

 

 

A jesi možda razmišljao da si skineš/kupiš Amplitube ili Guitar Rig? Pošto većinom sviraš na slušalicama zašto se ne bi uštekao u komp u koristio jedan od ova dva programa koji imaju u sebi hrpu pojačala, kabineta, pedala i čega sve ne.
I skineš si još neki program poput npr. Reaper tako da si u njemu pustiš pjesmu i sviraš/snimaš preko nje.
Otvori se cijela jedna nova dimenzija za takoreći 0 kuna 

Cimet pon 28.3.2022 14:25

Ide bez problema, ja sviram već godinama tako. Samo ju ne uštekaš u onaj rozi port za mikrofon, nego line in plavi. Ista je razina signala/napon koji ide iz gitare u line in (a rozi je osjetljiviji, baš za mikrofon).
Je da se bolji zvuk dobije preko interfacea, al to su već finese

Samo moraš instalirat ASIO drivere da nema prevelike latencije

skip uto 29.3.2022 22:59

Pozdrav, zna li neko gdje se nalemi ulazni jack , jedna zica mi se odspojila i kad sam otvorio poklopac nevidim gdje je bila nalemita, dali je ispala kroz jack ili gdje je nestala nemam pojma , evo slika u prilogu, dva potenciometra najblize jacku su Tone a 2 u sredini su volume.

Cimet sri 30.3.2022 14:25

Ta žica koja je još spojena na ulazni jack ima drugu žicu unutar sebe koja se isto nalemi na jack, slično je koaksijalnom kablu - jedan vodič je namotan oko drugog, vanjski se spaja na masu na konektoru, a unutarnji je za signal

Morat ćeš malo skinuti vanjske izolacije na toj žici na jacku da dođeš do ove koja je unutra pa ju zalemiti

EDIT: na slici se to vidi na ovoj žici koja je spojena na potenciometar, crveno označeno

Zaporožac sub 3.9.2022 09:36
b00 kaže...

dali netko ima volje da mi pomogne sa jednim kratkim tabom?

muci me kratki solo koji pocinje ovdje na 2:00 https://youtu.be/zymMHWz6r88?t=119

 

na netu sam nasao https://gitare.info/lupi-petama-solo/, dosta je slicno originalu i zvuci solidno, al tocno se cuje da fali par nota kad se svira.. volio bi kad bi zvucalo bas kao original

ako nemaš tehniku za odsvirati što je tu odsvirano, tabovi ne pomažu.

jedino znanje +uho, ili nauči svirati po notnim zapisima.