Ostalo

Black Friday 2021

Najbrži čet 21.10.2021 11:40

Black Friday 2021, možemo i ove godine polako krenuti sa tom temom!

26.11 nam pada dugo očekivani BF, što se prošle godine uzeli, što ove godine planirate i koje trgovine preferirate?

Teme gdje se možete prisjetiti kako je bilo prošle godine

  1. 2017
  2. 2018
  3. 2019
  4. 2020

 

Razlog zašto nisam 2019 godine JA otvorio temu? Većinom iz razloga što tema bude, komentiranje prvotnih dizanja cijena, te veliki (MEGA) popusti  za black friday koji su u suštini na razini regularnih cijena, rješavanje (pra)starih zaliha i druge po zakonu zabranjenje marketinške podvale.

 

Ukratko: znajte što želite kupiti i koliko ste to isto spremni platiti te čekajte takvu cijenu.

 

Već su počeli s "black friday" ponudama, a vjerujem da i vama iskaču oglasi na društvenim mrežama:

https://www.letkomat.hr/black-friday/

https://www.mall.hr/kampanja/black-friday

https://www.notino.hr/black-friday/

https://www.links.hr/promo/black-friday-week

https://bazzar.hr/black-friday-hrvatska

https://www.mangooutlet.com/hr/black-friday

https://www.arenacentar.hr/hr/blackfriday/

https://www.ekupi.hr/hr/Black-Friday/Gaming/c/BF09

https://egamer.hr/shop/

https://www.ekupi.hr/hr/Black-Friday

https://edigital.hr/blackfriday

https://svijet-medija.hr/novosti-i-akcija/black-friday-hrvatska-2021-crni-petak-u-svijetu-medija

kiwi_91 pon 1.11.2021 15:18

Evo tri potencijalno zanimljive ponude s mall.hr Black Friday ponude:

 

Napajanje:

Asus ROG Strix 550 W - 655 kn (10 god. jamstva)

Asus ROG Strix 650 W - 700 kn (10 god. jamstva)

 

Recenzija - u pitanju je platforma iz Seasonic Focus serije, a trenutno su te cijene povoljnije od SS-a.

 

 

Perilica rublja:

Lord W1 - 9 kg, 1400 okr./min (5 god. jamstva) - 2619 kn

 

Čini se da je to više-manje ekvivalent Bosch WAU24 modelu ako je suditi po izgledu (osim kontrolne ploče) i specifikacijama/energetskoj naljepnici. Na službenoj stranici ima više slika, a tako sam i dolje izdvojio slike stražnje strane Lord W1 i Bosch WAU28 (s video priloga: youtu.be/9-D5eiNziqQ?t=1229). Ne mogu reći je li i mehanika unutra jednaka, ali sve ukazuje na to da je.

Neko vrijeme sam pratio perilice i taj Bosch WAU24 ne znam da je ikad bio ispod 3000 kn pa mislim da je ovo dobra cijena da dobijete vjerojatno mehanički jednak model.

ihush pon 1.11.2021 16:12
kiwi_91 kaže...

.. da dobijete vjerojatno mehanički jednak model.

 -možda/vjerojatno.. tj vjerojatnje upravo suprotan odgovor, ne.. tj pošto je ovo pc forum, prikazat ćemo pc-primjerom (razumljivim svima..) :)

-jednako da po izgledu kućišta zaključuješ o kvaliteti-mogućnostima računala.. pri čemu osim kućišta i ostale komponente izgledaju isto.. no izgled je samo izgled.

-npr ram-modul, diskovi.. izgledaju isto, no nije isti kapacitet, brzina čak ni tip ddr3-4-5.. i to je jasno svima, do praktičnih stvari kao napajanje, koje opet izgleda isto no nije iste snage-klase-jamstva.. čak ni broja žica za priključke kao vga-power dok cpu ne moramo ni objašnjavati da je po izgledu isti tj samo čitanjem oznaka primjetimo razliku po izgledu, dok je jezgra ono što ne vidimo a ono što se ekšli plaća, performanse-klasa..

 

-npr slika, obik je identičan, izgled.. no već objašnjeno, izgled nije istoznačnica kvaliteti ili identičnoj komponenti.. može i ne mora biti, npr materijal-klasa od koje je lim, plastična cijev, koliko brzo će istruniti-puknuti, zuji li u radu itd.. moguće da je isto, moguće da je razlika u svakom pojedinom dijelu, kategoriji-klasi u koju spada pa tako običan prekidač može imati atest od recimo 2000 korištenja kad se raspadne ili 10.000 .. a o tome ovisi i cijena. Opet, s računalima, znamo da neko koje izgleda isto i ima cijenu 3000kn kao drugo do njega isto s cijenom od 13.000kn sigurno nemaju iste komponente.. tj na izgled možda, no 99% različito.. ali da, postoji i 'prevara' pa neki trgovac može i tako poslovati.

 

-moguće, svašta.. npr da isti pogon negdje u kini proizvodi obje perilice, isti radnik, smjena, isti dijelovi, identični.. i moguće da je samo zbog imena-brenda jedna skuplja-druga jeftinija, moguće. .. no pragmatičnost kineza, možeš naručiti bilo što, bilo koju klasu-kvalitetu.. nećeš dobiti nešto za cent skuplje-bolje jer se u zakonu velikih brojeva sve broji, nakupi se.. pa prekidač koji je skuplji neće biti slučajno ugrađen u jeftiniji model.. tj zato noname u pravilu dok ne stekne status dobrog branda ipak korisit jeftinije a ponekad isto-identično kao skuplji.

-samo crijevo koje vidimo na slici može biti skuplje-jeftinije.. i kad se sve zbroji, kad se na to dodaju marže, porezi.. tad se nakupi i tad je možda početna razlika od dollar već došla na 100$ .. dok će naravno trgovac u reklami 'zaokružiti' na 99$ .. ne zato jer postoji matematički razlog nego trgovina-reklama..

 

-brand je važan, često važniji od same robe, vrijedniji-skuplji, veliki trgovački lanci ne proizvode ništa, nisu proizvodnja nego trgovina, no za svoj 'brand' pošto su dovoljno veliki naruče direktno od proizvođača koji recimo proizvodi sve, za sve pa i skuplji brand.. tad možeš imati identičan proizvod niže cijene jer se tad ne plaća taj brand.. no ponekad mora biti neka umjetna razlika tj ovisi o robi, zaštiti, tržištu, pa je dovoljno da si sličan za tužbu-zabranu itd.. recimo da je takva roba u pravilu jeftinija jer brand nije dobio svoj dio za ime-logo.. ali svaki trgovac želi zaraditi više tj neće možda spustiti za isti iznos cijenu ako može prodati za kunu više.. balansirat će ili će zaokružiti na 99,99.. ali ni lipe niže jer nakupi se..

 

-kako znati isto ili nije, isplativo, jednako kvalitetno?..,. nikako, tj može biti, ne mora, može biti u slučaju perilice a-prve, ne mora u slučaju iduće serije-b-druge.. tj ne znači da je jedan primjer odgovor za ostale, može-ne mora.. i tad je bilo koji zaključak implicitno pogrešan (ne zbog da-ne, nego bez svih infoa, relevantnosti-korelacije zaključak a je zbog nekog a, tad b.. nije tj nema korelacije i time samo moguća slučajnost za pogodak a tad si u loto kategoriji ne znanje-logika itd.).

-ako u prvoj seriji-a recimo šlauf brzo puca, moguće-vjerojatno da će proizvođač to u idućoj seriji ispraviti i tad će možda b biti bolja.. a unutar istog branda, cijene, klase.. itd. itd. itd..

 

-što imamo od komponenti kod računala? mbo, cpu, napajanje.. svaka je klasa za sebe, dok recimo mbo ima dijelove-tranzistore-priključke i svaki je opet klasa za sebe, atesti, trajnost npr usb porta ..

-što imamo kod perilice? motor, žice, lim, šarafi, šlauf.. tihi-miran rad, dodatne funkcije kao sušilica ili bolji soft-programi.. logičniji, precizniji, neki alarm ili automatika timer.. alarm može biti tih-pretih, može biti iritantan.. sama plastika ili lim mogu biti kvalitetniji, kvalitetno obrađeni, trajni .. ili zveckavi-drmavi-lomljivi.. a sve to izgleda isto-slično, no odavno izgled nije kriterij, previše stvari već generički mora izgledati isto, pa će sva ulazna vrata izgledati isto-slično a razlika je samo jesu li lijeva ili desna.. mora izgledati isto, jer su sve ostale stvari takve-zadane pa svi auti imaju žmigavce-kontrole na istim-sličnim mjestima kao što svaki daljinski ima iste mogućnosti osnove.. isto jer je sve ostalo isto, kao pruga-vlak ili širina parkinga za auto i trake u prometu.. ne može tad auto biti recimo dvostruko širi ili vrata visine metar osim za patuljke.. :) dok bijela tehnika ima i zadane gabarite zbog ugradnje-namještaj, pa tako svi kuhinjski elementi imaju standard, visina stola, dimenzije frižidera.. sve je u nekim gabaritima već zadano ti time 90% isto-slično.. kao u računalu, zgodna usporedba, jer mbo utori moraju biti kompatibilni kao i svaki ram modul.. tad će oba proizvođača mbo i rama proizvoditi stvari upravo tih dimenzija i oblika i time će biti isti-slični, jer to je stvar industralijazcije od prije par stoljeća.. standard, globani biz.

-jedino što je 'sigurno' da će model za eu koristiti euro-220v strujni priključak, dok će isti model za usa-uk koristiti 110v itd opet kao za računala, jer roba je ista, kao što je auto za uk tržište isti ali volan na drugoj strani.. ili kao što postoje miševi za ljevake, može postojati perilica s otvaranjem vrata lijevo-desno.. za sad to nisam vidio, no zašto ne, na frižideru je to normalno (montaža-univerzalno).. itd.

 

-kad dodamo takve razlike, tad već imamo problem tumačiti što je isto, izgledom ili kvalitetom.. i možda, ista perilica može za eu tržište biti jedne klase-kvalitete, za uk druge.. jer uk ima jamstvo 6god, eu 2 god.. time je već moguće da je uk model kvalitetniji pri čemu može i dalje izgledati isto, no imat će tad bolje 'šarafe' ili što je već kritičnije kod neke robe.

-tj dovoljno je imati razliku u jamstvu, 2, 3, 5, više .. i tad nam takve 'sitnice' postanu nevažne, tj ako neka roba ima jamstvo 2god, tad vjerojatno nije pretjerano trajno tj po isteku roka popravak plaćaš.. a ako je ista perilica s jamstvom 5god tad je 'bolja' tj ako se pokvari, popravi se.. dok će logično s dužim jamstvom vjerojatno biti nešto skuplje pa tako možeš kupiti računalo ili bijelu tehniku s dužim jamstvom.. ali to plaćaš, i dalje je ista-identična roba-proizvod, apsolutno identično, ne slično.. a što je bolje? .. svaki proizvod, svaka kupnja, nema pravila tj ime-renome-brand nam služe kao orjentir-jamstvo ali realno ne znamo i nagađamo-nadamo se, dok istovremeno ne želimo istu stvar platiti dvostruko tj platiti brand ako je i noname isti.. to će ostati dvojba za svakog kupca i svaku pojedinu kupnju, nema odgovora za sve nego pojedinačno a odgovor bi imali tek kad bi imali sve podatke, specifikacije pa i testove + i tad opet poneki model može trajati godinama a neki se kvariti svakih par dana pa pojedini mogu biti izuzetak.. sve je samo možda, odluka na kupcu, tad jedino cijena ostane univerzalni kriterij pa je po svemu jeftiniji 'bolji' tj ako i nije tad je barem jeftiniji ... osim ako se pokvari a tad postane skuplji :)

kiwi_91 pon 1.11.2021 17:47

ihush

 

Slažem se da postoji mogućnost da na kraju nije jednaka mehanika u toj perilici i u Bosch-u (što sam i napisao u prethodnom postu), ali gotovo sve navodi ka tome da jesu. Naravno, na drugima je da odluče žele li potencijalno uzeti u rizik mogućnost da ipak nije jednako te da možda kontrola kvalitete te druge postproizvodne značajke nisu na razini kao kod Bosch-a, ali čini mi se da je cijena dovoljno dobra da bi vrijedilo riskirati.

 

Evo i još nekih sličnosti.

Osim bočnih stranica, prednjeg dijela (vrata i donji dio), stražnjeg dijela, bubnja (službene slike su potpuno jednake kod Lord i Bosch modela), donjeg dijela oko filtra, ono što mi je još dalo na sumnju da su mehanički jednaki (ili u najmanju ruku vrlo slični) su specifikacije na EU stranicama koje su također u većini stavki jednake.

 

Bosch WAU24U61BY

Bosch WAU28R60BY

Lord W1

*WAU24 je 1200 okr/min, a WAU28 je 1400 okr/min pa je on relevantniji kod segmenta oko karakteristika centrifuge i kod ukupne mase proizvoda (WAU24 - 68,356 kg; WAU28 - 70,339 kg; Lord W1 - 70,6 kg). 

 

Čak su i upute za uporabu više-manje c/p:

https://lord.eu/wp-content/uploads/2019/10/LORD_W1_4251539600322_cs_user_manual_9001565097_A.pdf

https://manuall.cz/bosch-wau24u61by-pracka/

ihush pon 1.11.2021 19:33

ne kažem da je ili nije ista-identična.. nego da slično ili vanjska sličnost u današnjem bizu ne znači baš ništa, tj ne treba po tom kriteriju stvarati zaključak.. odnosno, da, može-moguće, ako je igledom isto-slično tad je možda i ostatak identičan, a tad je cijena osnovni kriterij dok za ostalo ostane samo možda, tj po toj loci je logičnije kupiti 'isti' jeftiniji uz rizik da je niže klase-kvalitete tj tad je cijena recimo linearno-usporediva dok u slučaju da je stvarno identično nema smisla platiti više samo zbog branda.. tj zato logika daje prednost jeftinijem, .. ali, da je cijena recimo ista, što bi izabrao? 99% poznatiji brand, ako ništa drugo zbog ovlaštenog servisa, mada ako su iste tad ni za drugu servis nije problem, osim po jamstvu tj mreža servisa ili kad kataloški tražiš potrošni materijal što se iz generičkog opisa često ne zna.. tj trgovac bi tad morao znati koji su modeli kompatibilni itd.

-da je cijena ista, uzeo bi poznatiji brand, pošto nije, pošto je tad osnovni kriterij cijena, tad prednost ima jeftiniji model.. a tek korištenjem možeš otkriti probleme, možda će se kvariti možda neće + a tad ni drugi brand ne znači ništa jer u toj priči nisi kupio dvije perilice pa da je to usporediv test, tj i bosch bi se možda jednako mogao kvariti.. i nismo ništa pametniji nakon što sam napisao par postova.. :)

picajzla0707 pon 1.11.2021 19:39
kiwi_91 kaže...

...ali čini mi se da je cijena dovoljno dobra da bi vrijedilo riskirati.

 a bogme se isplati riskirati kad ima i 5g garancije

ovaj malo iznad se veseli što je kupio bošovu vešmašinu na popustu, a zapravo isti kujac ko ova lord, samo njegova je dva i pol puta skuplja i ima samo 2g garancije

blackdevil pon 1.11.2021 19:53
Tilenius kaže...

Ako će ovi tu naši imati ovakve cijene za Black Friday skidam kapu, no svi znamo da se to neće dogoditi.

 mislim da je sad svejedno odakle naručuješ. isti ti vrag narucio iz zagreba il njemačke :D

BEASTMODE49 uto 2.11.2021 16:16
Tilenius kaže...

Ako će ovi tu naši imati ovakve cijene za Black Friday skidam kapu, no svi znamo da se to neće dogoditi.

 Pozdrav, moze li link za kupnju obzirom da je ne mogu pronaci na Amazonu, vjerujem da se u rekordnom roku prodala ako je stvarno bila ta cijena..

darkborg pon 8.11.2021 17:04

Nema više pravog black fridaya, tu i tamo uleti nešto ok što se rasproda u roku odmah ali uglavnom je ili pumpanje cijena pa lažni popusti ili bezvezne stvari koje nitko ne kupuje.

SimeKZ pon 8.11.2021 20:42

Meni je genijalno kako su nasi trgovci spremni taj black friday dovesti do najveceg smeca u povijesti snizenja. Tehnicki je BF 26.11... ali ne, nasi trgovci vec 25.11. pripremaju punu ponudu. Tako da kad dode 26.11. je gotovo, ostale dvije podloge za mis i grijac za casu. 

 

Jedino kaj hocu je neki Ankerov punjac i to je to. Al' to cu tesko pronac kod nas, amazon sigurno bude imao.

Najbrži pon 8.11.2021 22:16
darkborg kaže...
Nema više pravog black fridaya, tu i tamo uleti nešto ok što se rasproda u roku odmah ali uglavnom je ili pumpanje cijena pa lažni popusti ili bezvezne stvari koje nitko ne kupuje.

 Ove godine neću ništa uzimati od tehnike, sada ciljam na odjeću. Za PC mislim da nisam već 3 godine ništa kupovao, sve fercera

 

Pravi BF skoro da nikad nije ni bio u HR, rijetko se našlo pravih >70% popusta.

hahhaajaads pon 8.11.2021 22:40
Najbrži kaže...
darkborg kaže...
Nema više pravog black fridaya, tu i tamo uleti nešto ok što se rasproda u roku odmah ali uglavnom je ili pumpanje cijena pa lažni popusti ili bezvezne stvari koje nitko ne kupuje.

 Ove godine neću ništa uzimati od tehnike, sada ciljam na odjeću. Za PC mislim da nisam već 3 godine ništa kupovao, sve fercera

 

Pravi BF skoro da nikad nije ni bio u HR, rijetko se našlo pravih >70% popusta.

 Ja ove godine jedino ciljam za bajk, iako, blage nemam jel oni uopce idu na popust, a i ako idu ko zna kakav je (khm, 50% gore 45% dole).