VlatkoZ čet 7.5.2020 23:21

Pozdrav,

ima li netko resinski 3d printer?

Kupio sam photon pa imam par pitanja.

 

Kako čistite FEP film, ja sam svojeg čistio prema preporukama i već ga nakon drugog dana morao mjenjati jer sam ga probušio :-)

 

Kako čistite i s čime resin sa podloge i sa isprinta? Uspio sam nabaviti IPA ali samo jednu litru jer ga je sada jako teško nabaviti, postoji li neko zamjensko sredstvo i da je lakše nabavljivo (nisam uspio naći ni etanol - nestašica).

 

Uz printer sam uzeo i resin ali mi se čudno ponaša, možda je to i normalno nemam pojma jer se tek privikavam. Problem mi je što se nakon uspješnog ispisa na FEP filmu stvori tanki sloj stvrdnjenog resina. Ipsadne da više resina izgubim nego što stvarno utrošim na printani element. Još se borim sa svim postavkama ali to je sve normalno za ulazak u novo područje.

 

Svaka pomoć i savjet su dobrodošli:-)

 

VlatkoZ ned 24.5.2020 14:16

Evo da odgovorim samom sebi a možda nekome i pomogne.

 

Stanje sa nabavkom etanola se popravilo pa sam nabavio 5 litara. Kupio sam vodoneporpusnu (ona koja dihta:-) plastičnu posudu od 2 litre i sada u njoj držim cca 1 litre etanola cijelo vrijeme.

Kada mi završi ipis na printeru skinem podlogu sa ispisom i cijelu stavim u tu posudu na par minuta, sastružemi ispis i ostavim ga još malo u etanolu. U drugu plastičnu posudu ulijem vruću vodu i zatim vadim ispis iz etanola i umačem u vruću vodu te skidam "support". Ovako je puno lakše jer resin omekša i sa maketarskim kliještima bez problema skidam "support" sa ispisa - skoro bez traga (ovisno koliko sam dobro napravio pripremu). Nakon svega toga ispis satvljam na sunčanje jer mi još nisu stigle 405 nm ledice iz Kine. Poslije sunčanja ispis obradim sa brusnim papirom, stavim primer (ponekad preskočim primer) i obojim željenom bojom.

 

Što se tiče problema FEP filma i samog resina problem sam riješio tako što sam cijeli printer prebacio u drugu prostoriju koja ima manje prirodnog svijetla. Resin se sada normalno skida sa FEP filma a i više mi se ne javlja stvrdnjeni komad resina na filmu kao prije. Sam film sastružem dobivenom plastičnom lopaticom (špahtlom) i resin kroz cjediljku vratim u bocu za kasnije ponovno korištenje. Film obrišem sa papirnatim ručnikom (il toalet papirom) umočenim u etanol sa što manje pritiska da ne ostanu ogrebotine na filmu. Na netu i raznim korisničkim videima nitko ne preporuča etanol na FEP filmu ali na jednom video proizvođača sam našao video kako prikazuju da se film čisti sa papirnatim ručnikom namočenim u IPA pa sam i ja tako odlučio raditi.

 

Sve u svemu sada puno bolje i lakše baratam samim printerom i samim ispisom. FEP film koji sam mjenjao drugog dana od kupnje printera još uvijek drži, manje imam bezveze potrešenog resina i sada sam dovoljno spretan da više ne koristim rukavice (koliko je to pametno sada je drugo pitanje). Iz Kine sam konačno doio i metalno cjedilo pa više ne koristim jednokratne papirnate koje sam dobio uz printer.

 

Sve u svemu printer je odličan, daje odlične ispise sa jako sitnim detaljima.

 

Preostaje mi savladati postavljanje "supprta" na prava mjesta i sama orjentacija objekta kako bi ispis dobio sa što manje naknadne obrade (šmirglanja).

Za pripremu objekta za ispis koristim CHITUBOX i Photon File Validator, nakon desetak svojih ispisa nisam imao većih problema osim krivo postavljenih "supporta":-)

 

Nadam se da sam nekome pomogao:-)

davorp1402 sub 27.6.2020 20:51

Odličan review i uputa.
Može napisati par detalja o smaom ispusu. Mislim koliko je to stvarno precizan printer. Na kojem najmanjem koraku si printao.
Navodno bi trebao u UV sa alkoholom nikako bez alkohola jer dolazi do nekih problema.

VlatkoZ sub 27.6.2020 22:42

Nakon dva mjeseca posjedovanja i cca mjesec dana redovnog printanja stvari polako sjedaju na svoje.

Problem zbog ne prijanjanja na podlogu sam rješio podešavanjem bottom exposure time (povećao sam ga) pa sada imam veselja kada skidam ispis:-) ali više nemam neuspješnih ispisa.

Sam ispis je stvarno detaljan i sve ovisi o samoj pripremi i orjentaciji elementa kod pripreme (kako ga se zakrene i kako se postavi support). Na žalost z wobling nisam uspio skroz eliminirati ali sam ga smanjio na najmanju moguću mjeru - postoji zamjenski dio za z os ali mi se trenutno ne da zezati sa time.

Ja sam počeo sa školskim ispisom od 0.05 mm ali sam se prebacio na 0.03 mm. Detalji su odlični i oštri. Uspio sam dobiti oštri ispis elemenata širine 0.2 mm i rupe promjera 0.5 mm.

Više nemam problema sa resinom na FEP filmu pa sada printam samo nadolijevajući resin, jednom tjedno provjerim film da ne propušta negdje - izlijem resin, očistim posudu i ulijem vodu te ostavim na toalet papiru i nadam se da nema vodenih tragova na papiru:-)

Ispise ispirem u posudi sa etanolom uz pomoć pincete (pridržavanje) i tvrdog kista. U početku sam tako oprani ispis prao pod vrućom vodom zbog lakšeg skidanja supporta ali sada sam se ulijenio te support skidam sa maketarskim kliještima i kasnije pobrusim ako treba. Više ne koristim rukavice (znam da nije najbolja odluka) niti one jednokratne papirnate filtere (naručio sam preko hebaja metalnu cjediljku i silikonski lijevak za to).

 

Za sada pripremu stl datoteka vršim preko CHITUBOX-a (ručno postavljam support i onda ga preuredim da trošim što manje resina) i tako pripremljen photon datoteku provjerim u Photon File Validator-u. U slučaju potrebe, a uvijek se pojavi, tu odmah ručno dodam piksele da datoteka bude ispravna (jednostavna radnja). Snimim takvu datoteku, stavim na stick i stick uštekam u printer. Onda preostane samo čekanje, koje može potrajati ovisno o visini modela, rezoluciji ispisa i uključenom anti aliasingu (treba ga posebno uključiti u CHITUBOX-u).

 

Na internetu pišu svega i svačega ali to sve uzmite s rezervom.

Ima tu još nekoliko sitnica s kojima sam se zezao ali to objasnim naknadno ako netko bude imao problema.

 

Sretno!

 

Manzi sub 27.6.2020 23:32

Evo nakon godinu dana korištenja, ili malo manje, nisam više siguran. Orijentirati modele tako da poprečni presjek bude što manji, veće modele prošupljivati (stijenka 1.2mm) i izbušiti rupe (sve vrlo jednostavno u Chitubox-u. I svakako pogledati 3dprinting pro na YouTubeu.