Općenito o mobitelima

Kamere u smartfonima- Rasprava

ocean77 pet 23.10.2020 22:49

Gledam bas na jednom stranom forumu sto je neki Poljak stavio uzorke sa P40 PRO+.

Ona 10X kamera je gimmick, meni osobno dosta losa jer i kod najmanjeg uvecanja imas vodene bojice.

Ovako 1:1 prolazi i to je to.

Srecom taj mobitel ima i 3X kameru koja je skroz upotrebljiva zbog te fokale, a usput radi i dosta dobre fotke koliko vidim.

Ja bi isao da kupujem taj mob iskljucivo na Plus verziju i to ne zbog 10X kamere vec 3X jer obicni ima samo 5X od tele kamera.

 

Evo jedan CROP dolje jedne od tih njegovih fotki sa tom 10X...vjeerojatno je slicno i na Mate 40 PRO...detalji nula bodova.

digitall sub 24.10.2020 08:55

dok sam se igrao sa gcam morao sam istraživati koji verziju s kojim setupom za koju verziju androida od kojeg gcam modera... i onda dode neki android update i sjebe sve skupa.. da ne govorim o testiranju u kojim uvjetima je koja verzija bila bolja, pa s kojim postavkama.. pol zivota izgubio, da bi na kraju koristio stock za video i sl..

 

ne želim tako nešto nikad više u svom životu

ocean77 sub 24.10.2020 08:59

Ne kazem da toga nema, ali mogu navesti primjere gdje to nije tako...npr. Pocophone F1, stavio i sve bez greske, doslovno Pixel u drugom kucistu, Xiaomi Mi8 također, sada imam Gcam na Mi Note 10 i također sve radi kako treba.

Vidim da ekipa i na Oneplus mobitelima isto koristi bez problema.

digitall sub 24.10.2020 09:16

vjerojatno je i to nešto napredovalo, ali ne želim više nikakve zajebancije.

to uključuje i ovo s gms. meni je to ista kategorija.

a sad je to okvirno ista zajebancija.

huawei ne zelim i zbog velike rupcage u ekranu, to me previse iritira

ocean77 sub 24.10.2020 09:28

Evo uzet cu za primjer Pocophone F1 (slicno vrijedi i za desetke drugih), odes na XdA temu posvecenu tom mobu, podsekciju Gcam gdje se nalazi i link za skinuti.

Klikom na taj link Gcam je doslovno na mobu u roku minute ovisno o brzini mreze koliko treba da se skine file od 70-100 mb.

Obzirom da se radi o APK fileu instalacija je dalje ista kao i za bilo koju drugu app sa Play Store...sama app na vecini mobitela radi bez greske, a benefiti su ogromni.

Trebam li uopce spominjati da je 98% svih fotki koje sam napravio sa Mi Note 10 upravo sa Gcam, a svaka fotka izmami osmjeh na lice.

Ne sjecam se zapravo da sam ikada bio toliko zadovoljan sa kamerom i samim IQ na nekom mobu kao na ovom, a bas sam cjepidlaka.

Spoj ovako mocnog hardwarea i odlicnog SW ocekivano mora dati vrhunske rezultate.

Meni se toliko svidja ovaj 108 MP senzor da se iskreno nadam da ce i sljedeci Mi Note doci sa nekom njegovom mozda novijom verzijom.

 

R36 sub 24.10.2020 09:39
ocean77 kaže...

Pazi njega, on Nokiu ne broji po pametnim telefonima.🤣

 

Naravno da se i Nokia racuna i ona je zapravo pionir svega sto imamo danas, znaci i veci senzori i nekakav oblik zooma...Nokia je koristila crop na konto velikog senzora i velike rezolucije sto neki i danas koriste, npr. Samsung na S20+.

Huawei nije radio na zoomu kako neki ovdje nazivaju tele kamere vecih fokala, to je zasebna kamera i zaseban senzor sa pripadajucom optikom koja opet moze biti klasican sustav leca ili periskop, odnosno prizma.

 

 

Kolega, pričamo o mobitelima zadnje 4-5 godina...a Nokia je izašla 2012. U svoje vrijeme je imala naprednu kameru, ali je to daleko bilo do pametnog i kompaknog mobitela. Na kraju krajeva znamo kako je Nokia prošla.

 

Nemoj me uzet za rijeć...ali mislim da je Samsung bio prvi koji je nešto slično napravio i to davne 2004-2005 ali za J.Korejsko tržiđte. Sjećam se jer smo se mi frendovi nadali da bi mogao taj foto mob doći i u EU.

 

Ja sam baziram na mobitele koji su/imaju odličnu kameru, a kompaktni su. Tu je prvi veliki napredak napravio Huawei s P20. Nitko do tad nije stavio 40mpix u kompaktno kučište...

mzopg kaže...

Huawei je bez google servisa nekompletan uređaj za globalno tržište, Kinezima je to ok. Jednako kao što je Mi 10 Ultra za entuzijaste i ljude koji imaju volje podešavati uređaj kako bi radio prema njihovim željama. 1400 eura za flagship koji nije za globalno tržište je previše. Mi 10 Ultra isto tu ima problema, ali se može nabaviti za 650-700 eura, što je i ipak vrijedno nekakvog rizika. Mislim da će Huawei seriji 40 cijena padati jako brzo.

 

iPhone i Pixel spadaju u drugu kategoriju, uređaji koji iz prve kvalitetno rade kako se od njih očekuje i nemaju previše opcija/mogućnosti u usporedbi sa drugim Android uređajima.

 

Svašta si ti sad tu napisao, nešto točno, nešto ne.

 

Huawei se prvenstveno fokusirao na kamere i tu su bili predvodnici. Xiaomi je fokusiran na kompletan uređaj i pokušavaju prezentirati i postaviti nove standarde.

 

Mi 10 Pro set kamera i Mi 10 Ultra nemaju veze jedne s drugima. Ne znam odakle ti da je to isti set kamera? To su dva jako različita uređaja kad se gledaju osnovne komponente poput baterije, displaya, kamera. Od 4 kamere samo jedna je ista, telefoto 2x, ostale su potpuno drugačije. Glavni senzor Omnivision, 5x periskopska kamera gdje su "rezali" Sony senzor IMX586 kako bi dobili custom senzor i ultrawide 12mm koji pokriva najšire područje od svih trenutnih ultrawide kamera. Pa ako ovo nije napredak onda ne znam što je.

 

Zatim imaš bateriju i cijeli sistem punjenja koji je poduhvat sam za sebe. Baterija se sastoji od dvije jedinice, sistem punjenja gdje se struja dijeli preko posebnih konvertera. Grafen za bolju provodljivost, poseban sistem hlađenja kako bi se izbjeglo pregrijavanje i skraćivanje trajanja baterije. 34 zaštitne mjere koje vode računa o tome. Napredni algoritmi koji paze i optimiziraju napone u čelijama. Rezultat, gubitak od svega 10% kapaciteta na 800 punjenja! Kod trenutnih uređaja gubitak je do 60% na 400 punjenja. 120W punjenje, oko 25min. od 0 do 100%.

 

Detaljnije: https://en.gizchina.it/2020/08/xiaomi-mi-10-ultra-120w-55w-explained/

 

10 bitni 120Hz TCL display, sa 240Hz sampling rateom, sa podrškom za HDR 10+ i 1120 max. nitsa.

 

Sve to zapakirano u verziju sa transparentnim kućištem i dizajnom kamera koje ne djeluje poput igračke kao na Poco ili Mate 40 već kao ozbiljan kamera uređaj.

 

Od svega toga ti istakneš 120x zoom koji je čista marketinška brojka i nema nikakvu realnu i korisnu vrijednost. Fascinantno je da je na 10x jako dobar, a upotrebljiv i do 30x, ali sve preko toga je samo brojka.

 

 

 

Kažeš Huawei 1400 eura., imaš sad P40 Pro+ za 765,29 eura po jučerašnjem tečaju HNB., ili ti 5800kn na Njuškalu s garancijom. Ista prića će ti biti s Mate serijom. Brzo će krenut padat cijene ako uopće Mate serija dođe u HR. Neki kažu da neće doći.

 

Mi 10 ultra je napravila skok u 5x optical zoom-u što je prošlogodišnji P30 Pro imao. Tako da to meni nije neko oduševljenje jer sam to imao na P30 Pro i sad na P40 Pro. Slažem se da je to marketinška brojkao 120x zoom kao i Samsungovih 100x na Ultri i P40 Pro+ 100x ali ajde nema veze. 

 

Pričati o bateriji i nekom poduhvatu nema smisla, jer sve što se napuni za 30min više od 50% je meni ok. Meni je čak ok i ovaj Iphone 18w pumjač - napuni bateriju za 30min 50%, kao i ovaj od Huawei 40w 74% za 30min.

Dok Huawei nije izbacio 40w punjač konkurencija nije uope imala brzo punjenje...i onda je sve to skočilo naglo - tko će imat brzo punjenje.

Huawei Mate 20 Pro je prvi mobitel koji je imao reverzibilno punjenje...i onda su krenuli ostali to razvijat.

Pa evo ti P40 Pro + mobitel prvi sa keramičkim kučištem. Tko još to imam?Nitko. I onda kad Xaomi to izbaci sljedeće godine, onda ćemo se diviti.

 

Reći da Huawei nije od P20 Pro pokrenuo mobilnu industriju u jednom drugom smjeru bi bilo pogrešno. 

 

Xaomi i ostali su se počeli trudi da to nadmaše...što je ok i to podržavam., al do tad ih nije bilo ili su se uspavali.

 

Nastavno ma Xiaomi Mi 10 Ultru. Ja kao korisnik koji mjenja mob sam primjetio - 120x zoom, prozirna pozadina i to brzo punjenje. Sve ostalo meni nije zapelo za oko, jer ostale stvari sam imao ili imam na P30 Pro tj P40 Pro. Šta se ja imam divit prvom 5x optičkom zoomu kad je to Huawei još prošle godine imao.

Primjetio sam da nema IP zaštitu dok svaki top model Samsunga, Huaweia, pa čak i Iphone ima. Rađe bi da mi je vodootporan nego da mi se baterija napuni 20min prije nego kod ostalih.

 

Nevezano za sve to - ma meni je Ultra top mob. Napokon nešto što ima smisla razmotrit priliko kupovine., jedino što mi se općenito kod Xiaomi ne sviđa je taj MIUI - kako god okreneš uvijek ima netko neke probleme., i uvijek je prića budu oni to ispeglali. Nešto slično kako i One Plus mobiteli.

 

Ja se ne sjećam da je netko imao problema na Samsungu, Huaweiu, Iphoneu s notifikacijama, proximity senzorom i sl. Uvijek puste novu verziju MIUI-a s bagovima pa se j... To je osobno meni glavna prepreka da prilikom sljedeće kupiovine mobitela ne razmotrim u Xiaomi. 

 

R36 sub 24.10.2020 09:52
ocean77 kaže...

Gledam bas na jednom stranom forumu sto je neki Poljak stavio uzorke sa P40 PRO+.

Ona 10X kamera je gimmick, meni osobno dosta losa jer i kod najmanjeg uvecanja imas vodene bojice.

Ovako 1:1 prolazi i to je to.

Srecom taj mobitel ima i 3X kameru koja je skroz upotrebljiva zbog te fokale, a usput radi i dosta dobre fotke koliko vidim.

Ja bi isao da kupujem taj mob iskljucivo na Plus verziju i to ne zbog 10X kamere vec 3X jer obicni ima samo 5X od tele kamera.

 

Evo jedan CROP dolje jedne od tih njegovih fotki sa tom 10X...vjeerojatno je slicno i na Mate 40 PRO...detalji nula bodova.

Ići cropat sliku s 10 optičkim zoom nema nikakog smisla.

 

Odi napravi crop slike s MI 10 Note s 3.8x optičkim zoom, na 10x pa se javi i pokaži sliku.

 

Ti imaš obrambenu reakciju da sam sebe tješiš za Mi 10 Note i sebe uvjeravaš u nešto. Al ok.

 

digitall kaže...

dok sam se igrao sa gcam morao sam istraživati koji verziju s kojim setupom za koju verziju androida od kojeg gcam modera... i onda dode neki android update i sjebe sve skupa.. da ne govorim o testiranju u kojim uvjetima je koja verzija bila bolja, pa s kojim postavkama.. pol zivota izgubio, da bi na kraju koristio stock za video i sl..

 

ne želim tako nešto nikad više u svom životu

Bravo,

 

Zato ne shvačam zašto se kolega toliko to trudi predstavit da je jednostavno. Brate nije jednostavno za nekog koga boli briga za apk. 

 

Ma sve si rekao s ovim svojim postom.

 

Sad pretpostavljam da imaju verzije gcama koje rade normalno al radi se o mobitelima starijm po godinu dana. Pa već bi i moja baba ispeglala gcam verziju. U godinu dana ja več imam novi mob, tako da se meni ne isplatit ćekat godinu dana da se netko sjeti napravit i složi stabilnu verziju gcama koja će odgovarat u svim uvijetima.

ocean77 sub 24.10.2020 10:14
R36 kaže... 

 

Kolega, pričamo o mobitelima zadnje 4-5 godina...a Nokia je izašla 2012. U svoje vrijeme je imala naprednu kameru, ali je to daleko bilo do pametnog i kompaknog mobitela. Na kraju krajeva znamo kako je Nokia prošla.

 

Nemoj me uzet za rijeć...ali mislim da je Samsung bio prvi koji je nešto slično napravio i to davne 2004-2005 ali za J.Korejsko tržiđte. Sjećam se jer smo se mi frendovi nadali da bi mogao taj foto mob doći i u EU.

 

Ja sam baziram na mobitele koji su/imaju odličnu kameru, a kompaktni su. Tu je prvi veliki napredak napravio Huawei s P20. Nitko do tad nije stavio 40mpix u kompaktno kučište...

 

 

 

Puno je tu teksta i svasta nadrobljeno i masa netocnih info i poluinfo.

Evo ovo boldano je ocito ignoriranje stvarnosti jer Lumia 1020 je bila i kompaktna (kompaktnija od svih danasnjih) i imala je veliki 1/1.5 senzor od cca 40MP i bila je definitivno smartphone sa tada vrlo aktualnom platformom.

Senzor u toj L1020 je cak i veci od senzora koji npr. Zvonac ima u najnovijoj Xperiji.

 

Sto se tice brzog punjenja, Oneplus ga je poceo prvi gurati sa Oneplus 5, a paralelno je i Huawei nudio nesto slicno, a onda je samo lavina pokrenuta i dosli smo do Ultre sa suludo brzim punjenjem.

 

Sto se keramike tice, imao ga je Xiaomi jos na prvom Mix modelu 2016.

 

Ti doslovno svaku stavku pripises Huaweiu bila ta info tocna ili ne...ja se cak nebi kladio ni za Xiaomia da je prvi imao keramiku, ne znam, ali je definitivno Huawei nije stavio prvi sa ovogodisnjim modelom.

zvonac sub 24.10.2020 11:44
R36 kaže...

 

Kolega, pričamo o mobitelima zadnje 4-5 godina...a Nokia je izašla 2012. U svoje vrijeme je imala naprednu kameru, ali je to daleko bilo do pametnog i kompaknog mobitela. Na kraju krajeva znamo kako je Nokia prošla.

 

 

 

 

 I dan danas je ta kamera odlična, kao što rekoh, ondašnji softver tj aplikacija za kameru su bile puno bolje, nije bilo gcam-a, jer nije bilo potrebe, doduše to je i druga platforma, al hoću reć, jednostavno nije bilo potrebe da se popravlja app za kameru, dok su došla ažuriranja popravilo se što je trebalo i to je to, e vidiš, to je ono što fali današnjim smartfonima, a tu šepaju na veliko..

Ljudi gledaju samo hardver, optika, veličina senzora, da li ima zoom itd. 

 

Većina današnjih proizvođača stavi sve top komponente, al problem nastaje sa softverske strane, algoritmi za kamere se prilagođavaju tržištu tj ono što ljudi traže, a ne zapravo no što trebaju predstavljat i u suštini, bit toga je da ak nekaj fotkaš, da takva slika i ispadne, bar približno, a ne da ispada slična ili fula svugdje gdje može (kontrast, oštrina, dinamički rasopn, boje, wb itd.)

 

Sa inferiornijim hardeverom a superiornijim softverom bolju fotku napraviš neg obrnuto, jer, u potonjem čuči neiskorišteni potencijal, a to je danas pod normalno i svaki smartfon pati od neke softverske boljke a vezana je uz kameru, nažalost.

 

Sjećam se problema oko kamere na HTC 10, pa to je bila koma u početku, HTC je sljedeća dva mjeseca svako malo izbacivao updajte da sredi kameru, nakon toga, to je bio mob "s drugom boljom kamerom" kamera na početku i poslije updejta, razlika dan i noć, doduše još je imao poslije problema s fokusom, al to je riješeno tek prelaskom na drugu verziju androida, poslije toga, ta kamera jednostavno više nije trebala nekih poboljšanja.. A isti je slučaj sa HTC U11 kojeg još koristim, kamera odlična tj softver za kameru vrlo dobra, a kolko čujem to isto vrijedi i za HTC 12.

 

E, onda je došlo vrijeme kompjuterske fotografije i googl sa svojim gcam-om koji radi čuda, ali, čujem kritike na račun te iste aplikacije al očito od strane korisnika koji poznaju fotografiju i odmah počnu nabrajat mane gcam, što je i istina, al trenutno je gcam nešto najbolje što google nudi, pa čak i uz minorne greške (za većinu ljudi nebitne) a veće greške za naprednije amatere koji se ujedno i bave fotografijom te im upada u oči i teško se mire s tim, što je razumljivo..

 

 

 

ocean77 sub 24.10.2020 11:53

Mane Gcam...😄

 

Meni je najveca mana Gcama Pixel, a to sam rijesio da sam uzeo Xiaomi sa top hardwareom i spario ga sa Google SW i nikad nisam bio sretniji.

 

Ako netko smatra da i tu ima mana, Gcam sada ima i opciju RAW i onda to upalis i doradis si po svojem ukusu.

Ja sam prezadovoljan i bez toga, ali probao sam i to i moze se izvuci jos vise.

zvonac sub 24.10.2020 11:58
ocean77 kaže...

Mane Gcam...😄

 

Meni je najveca mana Gcama Pixel, a to sam rijesio da sam uzeo Xiaomi sa top hardwareom i spario ga sa Google SW i nikad nisam bio sretniji.

 

Ako netko smatra da i tu ima mana, Gcam sada ima i opciju RAW i onda to upalis i doradis si po svojem ukusu.

Ja sam prezadovoljan i bez toga, ali probao sam i to i moze se izvuci jos vise.

 Bio je topic u vezi gcama na xda forumu, komentari za tu app kao i na dpreview forumu, šteta što nisam spremio to u bukmark.

Neko ko se bavi ozbijlnijim fotkanjem dok bi "secirao" sliku, našlo bi se tu štošta za analiziranje, al dobro, nećemo sad o tome

 

Današnji problem smartfona nisu kamere, nego softver, to je tak jasno.

 

 

mzopg sub 24.10.2020 17:35
R36 kaže... 

 

Mi 10 ultra je napravila skok u 5x optical zoom-u što je prošlogodišnji P30 Pro imao. Tako da to meni nije neko oduševljenje jer sam to imao na P30 Pro i sad na P40 Pro. Slažem se da je to marketinška brojkao 120x zoom kao i Samsungovih 100x na Ultri i P40 Pro+ 100x ali ajde nema veze. 

 

Pričati o bateriji i nekom poduhvatu nema smisla, jer sve što se napuni za 30min više od 50% je meni ok. Meni je čak ok i ovaj Iphone 18w pumjač - napuni bateriju za 30min 50%, kao i ovaj od Huawei 40w 74% za 30min.

Dok Huawei nije izbacio 40w punjač konkurencija nije uope imala brzo punjenje...i onda je sve to skočilo naglo - tko će imat brzo punjenje.

Huawei Mate 20 Pro je prvi mobitel koji je imao reverzibilno punjenje...i onda su krenuli ostali to razvijat.

Pa evo ti P40 Pro + mobitel prvi sa keramičkim kučištem. Tko još to imam?Nitko. I onda kad Xaomi to izbaci sljedeće godine, onda ćemo se diviti.

 

Reći da Huawei nije od P20 Pro pokrenuo mobilnu industriju u jednom drugom smjeru bi bilo pogrešno. 

 

Xaomi i ostali su se počeli trudi da to nadmaše...što je ok i to podržavam., al do tad ih nije bilo ili su se uspavali.

 

Nastavno ma Xiaomi Mi 10 Ultru. Ja kao korisnik koji mjenja mob sam primjetio - 120x zoom, prozirna pozadina i to brzo punjenje. Sve ostalo meni nije zapelo za oko, jer ostale stvari sam imao ili imam na P30 Pro tj P40 Pro. Šta se ja imam divit prvom 5x optičkom zoomu kad je to Huawei još prošle godine imao.

Primjetio sam da nema IP zaštitu dok svaki top model Samsunga, Huaweia, pa čak i Iphone ima. Rađe bi da mi je vodootporan nego da mi se baterija napuni 20min prije nego kod ostalih.

 

Nevezano za sve to - ma meni je Ultra top mob. Napokon nešto što ima smisla razmotrit priliko kupovine., jedino što mi se općenito kod Xiaomi ne sviđa je taj MIUI - kako god okreneš uvijek ima netko neke probleme., i uvijek je prića budu oni to ispeglali. Nešto slično kako i One Plus mobiteli.

 

Ja se ne sjećam da je netko imao problema na Samsungu, Huaweiu, Iphoneu s notifikacijama, proximity senzorom i sl. Uvijek puste novu verziju MIUI-a s bagovima pa se j... To je osobno meni glavna prepreka da prilikom sljedeće kupiovine mobitela ne razmotrim u Xiaomi. 

 

 Samo brzinski. To što je nešto već postojalo ne znači da ne može biti bolje, evo ti primjer tih 120x zoom, koji je trenutno shit, ali recimo da se za 10 godina pojavi pravi kvalitetni 120x zoom ti bi rekao to mi nije zanimljivo jer sam to već vidio 2020. 

 

5x optički na Mi 10 Ultra je ozbiljan korak naprijed i po kvaliteti i mogućnostima, uz to ta kamera (telefoto 5x 120mm) može snimati 8k video.

 

Po pitanju baterije nije u pitanju samo brzina već i drastično produljenje trajanja baterije, samo do 10% gubitka na 800 punjenja, a trenutno imamo do 60% gubitka na 400 punjenja.

 

MIUI je izvrstan UI, ali ne treba uspoređivati MIUI koji je netko flashao itd. gledajmo službeni globalni MIUI. Evo recimo na Poco F2 Pro radi ko zmaj. Uz to ima toliko opcija da ti treba par dana kako bi sve isprobao.

 

Keramičko kućište je Xiaomi imao još kod Mi 6 modela, bila je verzija sa tim kućištem, a zatim i Mi Mix kako ti je kolega Ocean77 napisao, to je bilo debelo prije P20 Pro.

 

Računaj da Huawei postoji već preko 30 godina i da su blisko vezani uz samu kinesku vlast, dok je Xiaomi tu 10 godina i ovo što su napravili u tom periodu je čudo. To je najmlađa firma uvrštena u Fortune 500.

 

Mada nema mi sad smisla ovo prepucavanje tko je što prije i bolje. Huawei je napravio malu revoluciju u svijetu kamera na mobitelima i to uopće nije upitno, ja bi čak rekao da je vrh bio sa P30 Pro, tada su već svi počeli pričati o jednom uređaju isključivo sa gledištem na kamere, do tada je to prvo bio mobitel pa onda sve ostalo.

 

Kinezi imaju problem sa privatnošću korisnika, Xiaomi je tu nešto ozbiljnije pristupio, a morati će i Huawei jer polako gubi poslove na globalnom tržištu i ima velikih problema sa Amerikom zbog toga. Naravno da su tu i druge zakulisne igrice u pitanju, ali nije da im Kinezi nisu dali povoda.

ocean77 sub 24.10.2020 19:03
zvonac kaže...

 Bio je topic u vezi gcama na xda forumu, komentari za tu app kao i na dpreview forumu, šteta što nisam spremio to u bukmark.

Neko ko se bavi ozbijlnijim fotkanjem dok bi "secirao" sliku, našlo bi se tu štošta za analiziranje, al dobro, nećemo sad o tome

 

Današnji problem smartfona nisu kamere, nego softver, to je tak jasno.

 

 

 

Ja nemam puno zamjerki na Gcam ako govorimo o Xiaomiu.

Ono sto mi se svjdja u odnosu na npr. Huawei koji zbog raznih faktora ne moze imati Gcam je to sto Gcam ima bolji IQ, nema peglanja šuma, fotke imaju razumnu kolicinu šuma pa samim tim i fine detalje.

Huawei kao i Xiaomi nema bas najbolje algoritme i jedina pomoc je RAW ili PRO mode za neke bitnije fotke.

Ja sam se na Mate 20 PRO uspjesno nosio sa nekim njegovim slabostima i uz malo znanja se moze izvuci zadovoljavajuci IQ.

 

 

 

 

R36 pon 26.10.2020 12:21
ocean77 kaže... 

 

 

Puno je tu teksta i svasta nadrobljeno i masa netocnih info i poluinfo.

Evo ovo boldano je ocito ignoriranje stvarnosti jer Lumia 1020 je bila i kompaktna (kompaktnija od svih danasnjih) i imala je veliki 1/1.5 senzor od cca 40MP i bila je definitivno smartphone sa tada vrlo aktualnom platformom.

Senzor u toj L1020 je cak i veci od senzora koji npr. Zvonac ima u najnovijoj Xperiji.

 

Sto se tice brzog punjenja, Oneplus ga je poceo prvi gurati sa Oneplus 5, a paralelno je i Huawei nudio nesto slicno, a onda je samo lavina pokrenuta i dosli smo do Ultre sa suludo brzim punjenjem.

 

Sto se keramike tice, imao ga je Xiaomi jos na prvom Mix modelu 2016.

 

Ti doslovno svaku stavku pripises Huaweiu bila ta info tocna ili ne...ja se cak nebi kladio ni za Xiaomia da je prvi imao keramiku, ne znam, ali je definitivno Huawei nije stavio prvi sa ovogodisnjim modelom.

 WP i kad je imao 2-3% tržišta bio je katastrofa. Imao sam Lumiu 640 službenu. Uzeo je iz znatiželje. Patnja je to bila.

 

OP3 - dash punjenje 20w, nakon toga Huawei 22w punjenje. Slažem se da su oni krenuli s brzim punjenjem. Zaboravio na OP

 

Da sječam se, Mix... ne mogu se i ja svega sjetit.

 

Oko kamere da...poslije P20 Pro nije više ništa isto.

 

HCMAA pon 26.10.2020 12:56

NOKIA:

prvi veliki senzor
3x pravi optički zoom(N93)
ND filter
zvuk kod videa skoro studijske kvalitete (808)
oversampling(više pixela u jedan)
xenon flash
Carl Zeiss optika

da je sada moguće izbaciti 808 sa senzorom nove generacije...OIS... PDAF...F 1.8...bila bi opet na vrhu

zvonac pon 26.10.2020 18:30
HCMAA kaže...
NOKIA:

prvi veliki senzor
3x pravi optički zoom(N93)
ND filter
zvuk kod videa skoro studijske kvalitete (808)
oversampling(više pixela u jedan)
xenon flash
Carl Zeiss optika

da je sada moguće izbaciti 808 sa senzorom nove generacije...OIS... PDAF...F 1.8...bila bi opet na vrhu

 Slažem se, to je bio odličan mob.. I dan danas se jako dobro drži, xenon flash e to je prava stvar na mobu, softver za kameru daleko bolji neg današnji softveri, fotke koje je radio bile su prirodne, samo eto, sad je drugo vrijeme..

hrka11 pon 26.10.2020 18:34

Je li netko ima samsun s20 ultru od vas?

Ja sam je uzeo i iskreno nisam nesto pretjerano odusevljen sa slikama...kad je svjetlost dobra slike su perverzija,ali vecina i drugih mobitela tada napravi dobru sliku.

Ovaj zum je pizdarija jer realno koji ce ti k...to jos slika je neiskoristiva,mutna.Imam osjecaj da i sada zamuti lica nekako pogotovo di je slabije svijetlo ili u zatvorenu prostoru.

Nista posebno,nisam pretjerano odusevljen da bih rekao waooo...

ocean77 pon 26.10.2020 18:46

Danas isprobao opet malo Huawei Mate 20 PRO, mob je i danas na pragu 2021 vrhunski, kamere jako dobre, mob je brz i fluidan, ekran odlican i ima GMS out of the box, mislim da bi mogao komotno cijelu 2021 sa tim mobom.

Za mene zadnji najbolji Huaweii ujedno najkompletniji, mob ima doslovno sve osim hi refresh ekrana.

mzopg pon 26.10.2020 22:35
hrka11 kaže...

Je li netko ima samsun s20 ultru od vas?

Ja sam je uzeo i iskreno nisam nesto pretjerano odusevljen sa slikama...kad je svjetlost dobra slike su perverzija,ali vecina i drugih mobitela tada napravi dobru sliku.

Ovaj zum je pizdarija jer realno koji ce ti k...to jos slika je neiskoristiva,mutna.Imam osjecaj da i sada zamuti lica nekako pogotovo di je slabije svijetlo ili u zatvorenu prostoru.

Nista posebno,nisam pretjerano odusevljen da bih rekao waooo...

 Jasno ti je da Ultra ima 4x optički zoom i samo na toj vrijednosti ćeš dobiti dobru fotku, sve drugo je digitalni mix i biti će podnošljivo do određene vrijednosti ne puno više od 4x.

hrka11 pon 26.10.2020 22:43
mzopg kaže...
hrka11 kaže...

Je li netko ima samsun s20 ultru od vas?

Ja sam je uzeo i iskreno nisam nesto pretjerano odusevljen sa slikama...kad je svjetlost dobra slike su perverzija,ali vecina i drugih mobitela tada napravi dobru sliku.

Ovaj zum je pizdarija jer realno koji ce ti k...to jos slika je neiskoristiva,mutna.Imam osjecaj da i sada zamuti lica nekako pogotovo di je slabije svijetlo ili u zatvorenu prostoru.

Nista posebno,nisam pretjerano odusevljen da bih rekao waooo...

 Jasno ti je da Ultra ima 4x optički zoom i samo na toj vrijednosti ćeš dobiti dobru fotku, sve drugo je digitalni mix i biti će podnošljivo do određene vrijednosti ne puno više od 4x.

 Ma znam to...nego sam mislio opcenito...od zuma nisam ni ocekiva nesto specijalno.

mzopg pon 26.10.2020 23:34
hrka11 kaže...
mzopg kaže...
hrka11 kaže...

Je li netko ima samsun s20 ultru od vas?

Ja sam je uzeo i iskreno nisam nesto pretjerano odusevljen sa slikama...kad je svjetlost dobra slike su perverzija,ali vecina i drugih mobitela tada napravi dobru sliku.

Ovaj zum je pizdarija jer realno koji ce ti k...to jos slika je neiskoristiva,mutna.Imam osjecaj da i sada zamuti lica nekako pogotovo di je slabije svijetlo ili u zatvorenu prostoru.

Nista posebno,nisam pretjerano odusevljen da bih rekao waooo...

 Jasno ti je da Ultra ima 4x optički zoom i samo na toj vrijednosti ćeš dobiti dobru fotku, sve drugo je digitalni mix i biti će podnošljivo do određene vrijednosti ne puno više od 4x.

 Ma znam to...nego sam mislio opcenito...od zuma nisam ni ocekiva nesto specijalno.

 Taj 4x ti je odličan i za "portrete", dobiješ "prirodni" bokeh efekt. Moraš stati malo dalje, ali imaš pravi bokeh.

ansha sri 28.10.2020 17:58
ocean77 kaže...

Danas isprobao opet malo Huawei Mate 20 PRO, mob je i danas na pragu 2021 vrhunski, kamere jako dobre, mob je brz i fluidan, ekran odlican i ima GMS out of the box, mislim da bi mogao komotno cijelu 2021 sa tim mobom.

Za mene zadnji najbolji Huaweii ujedno najkompletniji, mob ima doslovno sve osim hi refresh ekrana.

Bas jucer bratu ispa Mate 20 Pro sa max 20cm na plocice, bye-bye ekran... Inace ga nosi u caseu al taj dan ga izvadio