Općenito o mobitelima

Blackberry priv, exit review.

ipv7 pet 24.4.2020 19:51

Nakon što sam imao ovaj mobitel duže vrijeme, sada mi dolazi novi mobitel pa bih htio exit review napisati za ovaj mob.

 

Ukratko, ovo je najbolji mobitel koji sam ikad imao, unatoč nesavršenostima. Bolji i od Nokie E71 koju sam tamo davne 2009-e izgubio u vlaku, nikad prežaljena.

 

Krenimo s razlogom zašto sam ga kupio. Fizička tipkovnica. Jednostavno, volim pisati 500+ word eseje na mobitelima. A imao sam svakakve touchscreen mobitele. Od low do high enda, i još uvijek imam high end Xiami što mi firma daje. I prije nego mi netko spomene razne swipe keyboarde, isprobavao sam mjesecima swipe način pisanja, ali jednostavno to nije to. Fizička tipkovnica je bolja. Pogotovo ova kvalitetna koja je na Blackberry Priv-u koja jo[ softverski ima swipe funkcionalnost. Sama fizička tipkovnica ima ugrađen kapacitivni touch s kojim je moguće swipeati i scrollati. I upravo to taj mobitel jako dobro radi, idealan stroj za tipkati poslovne mailove i eseje po redditu. Nažalost današnji smartfoni su više uređaji za konzumaciju medija, a manje radni uređaji. Ali ovaj Blackberry ima i zakrivljeni 5.4" super amoled ekran(drugi zakrivljeni ekran nakon Samsunga). što znači da je super i za konzumaciju medija. Ajmo krenuti sa pros and cons...

 

Pros:

Kvaliteta izrade - Ja nisam inače čovjek koji pati na kvalitetu izrade. Ali za sladokusce ThinkPad laptopa, Blackberry Priv bih opisao kao ThinkPad T seriju među smartphoneima. Gornje slider kućište je neko dobro željezo, a sam ekran je staklo koje nakon godina korištenja nema ogrebotine. I pao mi je par puta i sve je u redu. Donja polovica slider-a je plastika, ali ne ona kineska, nego ona ThinkPadovska, ona čvrsta ali gumičasta koja pokušava emulirati osjet kože. Slider mehanizam je besprijekoran, još i nakon godina korištenja vrlo tečan, lagan za guranje a čvrst u položaju, nema labavosti u slideru.

Najbolje od oba svijeta, Blackberry i Android - Dobiš Blackberry uređaj, sa nekim preloadanim, dobrim Blackberry softverom, i još bogatstvo Android aplikacija i Android ekosistema.

Preloadani softver - Blackberry Hub+ widget je prva preloadana aplikacija koju sam ikada zapravo koristio. Zamislitte kako je ovo dobro, čim unlockate mobitel on unutar jednog widgeta na ekranu prikazuje poruke i notifikacije sa reddita, propuštene pozive, sms-a, facebooka, google hangoutsa, koliko god mail accounta, vibera, whatsappa i još jedno 20-ak drugih servisa s kojima se može integrirati. Jest da to ne ostavlja puno prostora za gledanje prekrasnog wallpapera ali šta se može.

Najbolje od oba svijeta, Fizička tipkovnica i prostrani(za 2015-u) 5.4" touchscreen - Jednostavno najbolje od oba svijeta. Za brze poruke od 3 slova tu je još i neloša virtualna tipkovnica. Kad se slider spusti, virtualna tipkovnica se automatski makne.

Sigurnost - Nije mi potrebno, ali dobio sam to. Nekada je BlackBerry bio preporučeni mobitel od NSA za radnike u državnoj upravi USA. Uključujući još za vrijeme izlaska ovog modela. I doista na svakom koraku security ovo, security ono. Većina toga se lagano pogasi ako smeta, ali ne smeta puno IMO. Većina toga... A ta sigurnost je i malo dvosjekli mač o čemu ću više u cons sekciji.

Jako kvalitetna fizička tipkovnica - Osjećaj tipki, solidan, kapacitivni touch na samoj tipkovnici pa mogu scrollati i po tipkovnici i swipeati po potrebi.

Unatoč ono što mislite, nije previše debeo - 2-3 mm deblji od prosječnog smartphone-a. Obje polovice slider-a su 'urezane' jedna u drugu pa je to ok.

 

Cons:

Qualcomm Snapdragon 808 - Taj SoC niti u 2015-oj godini je bio mid-end, a radi se o high end mobitelu. Povremeno, ali sa starenjem i dolaskom jačih Android aplikacija sve češće pregrijavanje. Obavit će posao ali uz povremeno čekanje.

Android 6 - Ne postoji noviji update od Androida 6. Do prošle godine je dobivao security update-e. Unatoč tome, generalno sve radi na njemu uz povremeni bug.

Previše siguran -  Dvosjekli mač. Bilo je dosta ljudi koji su po XDA forumima pokušali root-ati Priv. Ni jedan nije uspio. Postoje tu i tamo fake tutoriali koji ne rade. To znači da ovaj mobitel nikada neće vidjeti ništa novije od Androida 6.

 

IMO 10/10 dok je bio nov. Danas, ako niste zahtjevni po brzini i količini bug-ova, odnosno, strpljivi ste... ako ga nađete na Njuškalu za 500-700 kn ili manje, preporuka. Ako naiđete na neki noviji model poput Blackberry Key One i Two, nisam ih nikada probao, ali ako su išta kvalitetni poput ovog onda su dobri IMO.

 

Zašto ga umirovljujem? Pa osim Arhaičnog Androida, baterija je gotova. Probao sam sve, factory reset, nova baterija... Ništa. Kada je bio novi trajala je 2 dana, danas jedva 8 sati izdrži, ako ga više koristim onda 6. Svojeg Blackberry Priv-a ne planiram za sada prodati, a i nebi mi bilo na savjesti radi baterije. Zadržati ću ga kao rezervu.

 

Naručio sam si ovoga i nadam se da stigne za tjedan dva:
https://www.unihertz.com/shop/product/titan-39

Ruggedizirani, znači moogu ga bacati i držat na pljusku, 6000 mAH baterija, dual sim, znači mogu firmi vratit poslovni mobitel. I naravno fizička qwerty tipkovnica. Jednostavno nemam još uvijek pouzdanja u touchscreen tipkanje. Nadam se da mi ovaj mobitel potraje 3-4 godine, pa do onda valjda konačno srede touchscreen tipkanje. Ovaj mobitel bi mogao biti pravi radni konj. Kao mrežni inženjer, iznimno, ali nekada moj posao uključuje posjete bauštelama dok postavljamo novi POP na nekoj lokaciji. I ok mi je taj dio posla.

ipv7 sub 25.4.2020 09:20
thebatman kaže...

Nema šanse da je iti jedna fizička tipkovnica brza od pisanja gestama po ekranu, ali svakom svoje. 

 

 Nije brzina tu jedini kriterij, Ima i količina grešaka, i količina pouzdanja u autosuggest. Osim toga daj ponovo pročitaj, ova fizička tipkovnica podržava geste.

 

A tu je i puno ovisnosti o brzini tipkanja korisnika, imaš ljude koji tipkaju s 10wpm, i imaš stenografe koji tipkaju s 120+ wpm.