Općenito o ICT biznisu

Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena...

crazy_luđak sri 3.6.2020 10:56

Logicno da nema jamstva kad nema proizvoda, nego napisao si

npr jamstvo koje tako ograničavaju na npr 12mj mada je po osnovi materijalnog nedostatka 24mj, tj nisi fizička osoba pa ti taj zakon ne pomaže.

-zato treba paziti kad ljudi samo zbog troška-pdv-a kupuju nešto na firmu, npr računalo.. i tad mogući problemi s jamstvom itd..

Kakvi su mogući problemi s jamstvom kada kupiš proizvod na firmu? Tko i kako ograničava jamstvo na 12mj.? Zar nije relevantno ono što piše na proizvodu, bez obzira na kupca?

sandokan111 sri 3.6.2020 11:09
crazy_luđak kaže...
Kakvi su mogući problemi s jamstvom kada kupiš proizvod na firmu? Tko i kako ograničava jamstvo na 12mj.? Zar nije relevantno ono što piše na proizvodu, bez obzira na kupca?

 Nisu "problemi" vec moguca ogranicenja jamstva. Recimo cesto ces ovako nesto nac kod gradjevinskih alata. Za "profesionalne" upotrebe bude godina, za "normalne" 2. Ista stvar je i s osiguranjem za taxi vozila itd itd. Mnogo stvari se ogranicava kad je u pitanju njihova poslovna uporaba jer podrazumjeva ucestalije i intenzivnije koristenje kupljenog proizvoda. Naravno, nekad to nema smisla, ali se i dalje uvrsti u jamstvene uvjete cisto jer im to zakon dozvoljava, al to nije nista novo, to se svugdje radi. Naravno, ti mozda to neces koristit uopce u poslovne svrhe (kupis busilicu, bavis se IT-em) ali je to nebitno ako je kupljeno na pravnu osobu tako se racuna.

ihush sri 3.6.2020 14:53

-jamstvo je stvar proizvođača-reklame-renomea... ali i trgovca-distributera tj cijene.

-zakon, nema obaveznog jamstva, roba ne mora imati jamstvo ili ono može biti bilo kojeg trajanja, mjesec-godinu-deset.. i može ti jamstvo dati tko želi, npr trgovac, tj onaj tko ga daje određuje uvjete.

-zakon, upravo zbog toga, u eu uveden materijalni nedostatak, sasvim druga osnova tj nije jamstvo nego odgovornost trgovca za ispravnost robe +2godine, neovisno o jamstvu tj ti se možeš po kojoj želiš osnovi poznati na reklamaciju kvara, tj ono što ti je 'bolje', .. a jamstvo je u pravilu bolje-jače-konkretno, popravak-zamjena-novo ili povrat, dok mat.ned. pregovaraš s trgovcem-cjenkaš se i kako se dogovoriš. Na kraju moraš imati ispravnu robu ili svoj novac. Ne miješati jamstvo i mat.nedostatak. Jamstvo je za teh robu praktičko obavezno i u pravilu duže od 2god dok je trgovac tad samo posrednik, tj on je ovbezan riješiti problem jer je mjesto maloprodaje tj račun=ugovor. Firme nisu pod tim zakonom, može ti prodati vleprodaja itd.. i tumačenje je takvo da se ne možeš pozvati npr na materijalni nedostatak ako isti proizvod kupiš na firmu, jer (tumačenje) se zakon odnosi na fizičke osobe, ne na pravne-firme.. + a pošto jamstvo nije zakonom obvezno tad trgovac može i često to kod nas radi, istu robu prodaje s dva trajanja jamstva, 24 ili 12mj.. mada je proizvođač sve pokrio tj plaća (tako u drugoj godini uredno naplate servis-popravak + vjerojatno dobiju kroz distributera od proizvođača.. 'snalažljivost' ili muljaža ali zakon dozvoljava.

Luka123 sri 3.6.2020 15:17

Pozdrav kupio sam ocu mobitel nekih od 406 kn sa poštarinom. Međutim mobitel ima grešku te neprepoznaje brojeve odnosno nedohvaća imena iz imenika, dakle ako 098 bez predznakova +385, nepiše koga zoveš, i obrnuto ovisi kako si spremio u mobitelu, ovo se odnosi i na dolazne pozive.


Kako je paket stigao jučer, zanima me postupak vraćanja moba...
Jer naime adresa sa koje je slano piše:
Internet Mall d.o.o. ,Ulica kneza Branimira 28, 10000 Zagreb...

Da li se paket vraća putem DPD-a s kojim su oni meni poslali paket i hoću li dobiti troškove poštarine nazad?

Luka123 čet 4.6.2020 01:52
sandokan111 kaže...

Neces dobit troskove postarine natrag, odnosno, njima si platio postarinu, oni ce ti te novce vratit, ali posto ti sada saljes postom njima, to ti nece refundirat. Tehnicki si na nuli

 kako sam na nuli ako plaćam 2 puta poštarinu?
valjda sam u minusu :/?

sandokan111 čet 4.6.2020 03:29
Luka123 kaže...
sandokan111 kaže...

Neces dobit troskove postarine natrag, odnosno, njima si platio postarinu, oni ce ti te novce vratit, ali posto ti sada saljes postom njima, to ti nece refundirat. Tehnicki si na nuli

 kako sam na nuli ako plaćam 2 puta poštarinu?
valjda sam u minusu :/?

Platio si cijenu + postarinu. Dobio si uredjaj. Vracas uredjaj, placas postarinu. Znaci platio si 2 postarine + uredjaj. Refundiraju ti racun, odnosno uredjaj + postarinu. Znaci "ispusio" si ovu drugu postarinu, ali si "na nuli" jer te nitko ne tjera da saljes proizvod natrag postom. Tvoje je da vratis uredjaj natrag i oni vracaju natrag cijenu uredjaja + postarinu. Tvoj "komod" je vracanje uredjaja postom (ajmo to tako nazvat).

ihush čet 4.6.2020 09:26
Luka123 kaže...
sandokan111 kaže...

Neces dobit troskove postarine natrag, odnosno, njima si platio postarinu, oni ce ti te novce vratit, ali posto ti sada saljes postom njima, to ti nece refundirat. Tehnicki si na nuli

 kako sam na nuli ako plaćam 2 puta poštarinu?
valjda sam u minusu :/?

 -miješaš pravo povrata i reklamaciju.

-kupljeno na daljinu možeš vratiti u roku 15 dana, bez razloga.

-reklamacija nije vraćanje iz gornje rečenice. Ako reklamiraš i ako je kvar-reklamacija pokrivena jamstvom (npr utvrdi se kvar-nedostatak) tad je to pokriveno, ali ti tad ne vraćaš uređaj nego ga reklamiraš i tad tek imaš osnovu tražiti naknadu za poštarinu ali to je trošak koji si ti napravio slanjem dostavom, možeš osobno, možeš kako želiš.. tj ti šalješ-plaćaš a ako imaš osnove to kao trošak potražuješ od trgovca po osnovi jamstva. Mogu i oni to platiti, ako žele.. tj to ovisi o jamstvu-trgovini kao reklama tj kao što dostava ima cijenu npr 30-300kn ali ovisi i o cijeni kupljenog pa može biti gratis itd.

 

-iskoristi pravo povrata, plati poštarinu, eventualno pitaš da oni plate ili nadoknade.. sve ostalo je pretjerano za očekivati u odnosu na iznos itd.

-ako reklamiraš tad kvar mora biti potvrđen, možeš dobiti zamjenu no ako je to takav proizvod bit će isti-jednako i tad imaš problem. Vrlo lako servis može osporiti takav kvar i tu ti zakon neće puno pomoći, tj inspektorat mora uzeti procjenu stručnjaka za svaku teh.robu i ako ovlašteni servis kaže 'ispravno' tad ti ostaje dokazivanje da je to materijalni nedostatak kao privatni spor-tužba .. do 6mj je vještačenje na trošak trgovca, nakon tog da nisi primijetio na tvoj trošak.. tek da znaš kako se neke stvari (ne)isplati ili nisu stvari koje se riješe za par minuta ako druga strana ne želi i ima bar neki argument a to je prvi kriterij npr ispravnost, ako radi, u čemu je kvar-neispravnost? .. u formatu unesenog broja-kontakta? tad korisnik mora u tom formatu unjeti broj i tad će raditi, tad nije kvar tj to je tad takav soft i tad je svaki mobitel te serije identičan pa zamjena za 'ispravan' ne postoji jer su isti i jedino što možeš je dobiti nazad svoj novac.. dok je poštarina ipak teže za očekivati tj u svakom poslu postoji rizik, svaka roba ima cijenu-kvalitetu.. kupac bira, gdje-što kupuje i u nekoj mjeri prihvaća da fićo nije mercedes, tj uređaj za 400kn nije iz klase 4000kn dok je poštarina stvar koji kao što kaže sandokan ti možeš sam dostaviti odnosno tvoj komoditet i time trošak koji sam stvaraš pa nema automatizma tko će ga snositi.

 

-ali možeš tražiti-pitati, trgovac može ako želi platiti.. ne zbog zakona nego npr reklame ili je naprosto dobroćudan, pa pitaj.

Luka123 uto 9.6.2020 21:20

Bio je rok 14 dana, i mall.hr ima sve automatizirano na stranici, i nemoraš naravno navesti razlog, što i nisam, iako je uređaj bio tehnički/software-ski neispravan.
Poslao sam im poštom običnom, pa nek se j..... samo da mi vrate lovu...

A sad poštarinu preživiti ću...

 

*Troškove prijevoza uvijek snosi pošiljatelj, ako nije unaprijed dogovoreno drugačije. Ne prihvaćamo pošiljku s otkupninom.*

Marina985 pon 15.6.2020 08:37

Pozdrav!
Nadam se da će mi netko moći pomoći sa konkretnim savjetom.
Robotski usisavac, star 5 mjeseci "odlazi" na servis.
Služba ga je uredno pokupila i vratila sa servisa nakon cca mjesec i pol.
Uređaj se uredno palio/punio, ali nije imao snagu da se pokrene i usisava.
Nakon povratka sa servisa, radio je doslovno jedan dan!!!
Sad opet ima isti problem.
Što napraviti, kako se postaviti, što mogu zahtijevati?
Hvala! 😊

ihush pon 15.6.2020 09:14

-traži nazad novac. komuniciraj 'papirnato' tj prvo žalba trgovcu uz kraći rok u kojem tražiš rješenje nakon kojeg prijavljuješ nadležnima na mingo.hr .. tj ovisno o odgovoru ako je negativan.

Alfredo nr.2 sub 1.8.2020 16:19

Ako si kupio preko interneta imaš 14 dana da vratiš proizvod i dobiješ novac natrag bez da navodiš razlog.
Ako si kupio u dućanu, nemaš to pravo ali proizvod oni moraju slati na servis. Odnesi im ga i nek ga pošalju.

sandokan111 sub 1.8.2020 21:23
hektor67 kaže...

Jučer kupio monitor, koji je neispravan, danas kontaktiram prodavača i dobijem odgovor "Nosite u servis". Jel to u redu?

 Nije.

Odnesi ga njima i trazi da napisu da se uredjaj NE SERVISIRA vec da trazis novi ili povrat novca. Ne odlazi dok taok ne dobije napismeno da ti se ne dogodi da ti servisiraju monitor od 1 dana.

Alfredo nr.2 kaže...
Ako si kupio preko interneta imaš 14 dana da vratiš proizvod i dobiješ novac natrag bez da navodiš razlog.
Ako si kupio u dućanu, nemaš to pravo ali proizvod oni moraju slati na servis. Odnesi im ga i nek ga pošalju.

 S tim da obavezno navesti da se uredjaj NE SERVISIRA.

Damir22 sub 1.8.2020 22:03

Kupac nema nista s servisom, niti ga zanima tko je servis....

 

Kupio si u trgovini? Ne radi od prvog momenta? Nema tu sto servis raditi - povrat novca ili novi, identicni uredjaj.

 

Ne kazem da je trgovina kriva, uredjaj je mozda DOA, trgovac tu nije nista kriv, niti je svjestan, ali je OBAVEZAN prodati ispravan proizvod.

 

Dakle, ne radi, zamjena, a onda oni s dobavljacem ganjaju dalje zamjenu, popravak, ili jednostavno financijsko odobrenje za taj iznos, to se krajnjeg kupca apsolutno ne tice, ne treba ga se ticati, u momentu placanja trgovina, dakle trgovina - daje proizvod, u najboljoj vjeri, ako se ispostavi da s proizvodom nesto nije u redu, vraca se korak nazad, i opet je na trgovini da ispuni osnovni uvjet kupoprodaje - za ispravan novac dobivamo ispravan proizvod.

Nema servis nista s time, ne prihvacaj to.

Regenmeister pon 3.8.2020 21:05

Crkla mi je osobna vaga VIVAX PS-156B kupljena prije oko godinu i pol u Pevecu. Probao sam sa zamjenom baterije, resetom i ostalim pokušajima no više se uopće ne pali.

Poslao sam upit Pevecu s detaljnim opisom problema, ali stigla je odbijenica s njihove strane uz obrazloženje da je jamstvo za taj artikl 12 mjeseci i da oni ne mogu više ništa učiniti. Za kraj me upućuju da probam kontaktirati s proizvođačem oko rješenja.
Jesu li u pravu i trebam li se zaista obraćati Vivaxu ili su oni kao prodavač ipak odgovorni one 2 godine?


Hvala unaprijed na savjetima.

ihush uto 4.8.2020 00:28

-ovisi po kojoj osnovi :)

-jamstvo ne mora uopće postojati, može biti 0-12-24... to nije stvar zakona nego proizvođača+tržišta (naručitelj-distributer-tržište-cijena..).

-materijalni nedostatak + zakon je nešto sasvim drugo (ili isto) :)  .. tj služi upravo zato, ali je sasvim druga osnova i odgovornost. Nema veze s proizvođačem (osim renomea...) nego isključivo odgovornost trgovca, ali se ne odnosi na sve robe, male vrijednosti i sl. + sve je stvar dogovora za razliku od klasičnog jamstva proizvođača kad je trgovac samo posrednik, dok je u oba slučaja on odgovoran tj onaj tko je kuporodajnim ugovorom povezan s kupcem pa tako i zakonim u EU..

-ako je jamstvo isteklo, traži po osnovi materijalnog nedostatka, predaj reklamaciju u trgovini, traži papire za sve i nakon tog prijavi na mingo.hr ili kupi drugu vagu, u drgoj trgovini, drugi brand, drugi uvjeti kao jamstvo.. jer i ti kao kupac biraš među ostalim i to.

sandokan111 uto 4.8.2020 09:48
Regenmeister kaže...

Crkla mi je osobna vaga VIVAX PS-156B kupljena prije oko godinu i pol u Pevecu. Probao sam sa zamjenom baterije, resetom i ostalim pokušajima no više se uopće ne pali.

Poslao sam upit Pevecu s detaljnim opisom problema, ali stigla je odbijenica s njihove strane uz obrazloženje da je jamstvo za taj artikl 12 mjeseci i da oni ne mogu više ništa učiniti. Za kraj me upućuju da probam kontaktirati s proizvođačem oko rješenja.
Jesu li u pravu i trebam li se zaista obraćati Vivaxu ili su oni kao prodavač ipak odgovorni one 2 godine?


Hvala unaprijed na savjetima.

 Samo ti njima to odnesi tamo i reci da ima materijalni nedostatak. Kao i kod prijasnjeg korisnika, ako odbiju primit uredjaj na reklamaciju "jer je istekla garancija" onda im reci da ti to daju napismeno, i da ti ne pricas o garanciji vec o materijalnom nedostatku. Znaci, neka ti daju napismeno "Odbijamo primit uredjaj na reklamaciju zbog materijalnog nedostatka (opis sto je) po cl. 404 zakona o obveznim odnosima". Kad to dobijes salji prijavu na mingo. To naravno neces dobit vec ce zaprimit uredjaj.

Čitatelj uto 4.8.2020 10:04
Regenmeister kaže...

Crkla mi je osobna vaga VIVAX PS-156B kupljena prije oko godinu i pol u Pevecu. Probao sam sa zamjenom baterije, resetom i ostalim pokušajima no više se uopće ne pali.

Poslao sam upit Pevecu s detaljnim opisom problema, ali stigla je odbijenica s njihove strane uz obrazloženje da je jamstvo za taj artikl 12 mjeseci i da oni ne mogu više ništa učiniti. Za kraj me upućuju da probam kontaktirati s proizvođačem oko rješenja.
Jesu li u pravu i trebam li se zaista obraćati Vivaxu ili su oni kao prodavač ipak odgovorni one 2 godine?


Hvala unaprijed na savjetima.

 

Trebas se maknut od Vivax i MS-industrial (isto sranje drugo pakovanje) branda,

to je "HR" kinez od MSAN-a. (Matic Stipe - od tuda MSAN)

 

Bolje ti je da svoje novce zapalis i gledas kako gore, imat ces vise od toga, nego da kupujes

Vivax/MS-industrial.

 

PS - Ta vaga ima i sluzbeno 12 mjeseci, jamstvo je proslo, i mozes ju reciklirat.

Za 60kn si kupis mehanicku vagu, trajat ce ti dok ne prohrdja.

R36 sri 19.8.2020 14:45

Neću dužit.

 

Šogorica je potpisivala ugovor s T-comom na 24mj. Oni nakon 12mj tj sad skuže da ona uopće nije imala pravo na Mangentu 1 jer taj frend više nije u Mangenti. 

 

Oni joj sad kažu da joj više ne mogu odobravat popuste i da mora plačat 40kn tarifu skuplje i normalno s GB manje. Umjesto 159kn sad 199kn.

 

Šta joj je čini?

 

Šta mogu proizvoljno mjenjati potpisani ugovor? Tko ih šljivi što nisu dobro provjerili.

sandokan111 sri 19.8.2020 15:08

Po nekoj logici stvari, to naravno ne drzi vodu. Takav ugovor se raskida. Ne mogu oni preinacit ugovor u nesto drugo. Morat ce se natezat s njima. Tcom ima jaku pravnu sluzbu tako da ako se odluce natezat bit ce zaguljeno. Svakako prijava tcomu na povjerenstvo i na kraju i hakomu.

R36 sri 19.8.2020 15:14
sandokan111 kaže...

Po nekoj logici stvari, to naravno ne drzi vodu. Takav ugovor se raskida. Ne mogu oni preinacit ugovor u nesto drugo. Morat ce se natezat s njima. Tcom ima jaku pravnu sluzbu tako da ako se odluce natezat bit ce zaguljeno. Svakako prijava tcomu na povjerenstvo i na kraju i hakomu.

 Oni su pogriješili jer da je znala da nema pravo na Mangentu ne bi uopće potpisivala ugovor.

 

A u njihovim općim uvjetima piše : 

 

108. U slučaju izmjena ovih Općih uvjeta Hrvatski Telekom će obavijestiti Korisnike usluga pisanim ili
elektroničkim putem o namjeravanim izmjenama i njihovom pravu na raskid ugovora, u skladu s
ovim Općim uvjetima i to najkasnije istodobno s objavom tih izmjena. U slučaju izmjena ovih Općih
uvjeta, iste će se početi primjenjivati na postojeće Korisnike usluga protekom razdoblja od trideset (30)
dana od dana njihove objave. Ako su izmjene Općih uvjeta isključivo u korist Korisnika usluga,
primijenit će se na postojeće Korisnike usluga danom objave. Ako su navedene izmjene za Korisnika
usluga nepovoljnije u odnosu na ugovorene, Korisnik usluga ima pravo raskinuti Pretplatnički
ugovor bez naknade, odnosno ima pravo na povrat neiskorištenog novčanog iznosa u roku od trideset
(30) dana od dana objave tih izmjena.

sandokan111 sri 19.8.2020 15:58

Ne diraju mene toliko njihovi opceniti uvjeti. Tu svasta moze pisati. Zakonski gledano takav ugovor se treba raskinuti, al kazem, imaju jaku pravnu sluzbu ko zna sto se tu jos da iskopati. Uglavnom prvi korak je slanje na povjerenstvo. Nakon toga ide drugostupanjsko ako odbiju i onda hakom.

R36 pet 11.9.2020 10:12
R36 kaže...

Neću dužit.

 

Šogorica je potpisivala ugovor s T-comom na 24mj. Oni nakon 12mj tj sad skuže da ona uopće nije imala pravo na Mangentu 1 jer taj frend više nije u Mangenti. 

 

Oni joj sad kažu da joj više ne mogu odobravat popuste i da mora plačat 40kn tarifu skuplje i normalno s GB manje. Umjesto 159kn sad 199kn.

 

Šta joj je čini?

 

Šta mogu proizvoljno mjenjati potpisani ugovor? Tko ih šljivi što nisu dobro provjerili.

Da se pohvalim...pobjedio sam pravnike T-coma na njihovom terenu. 

 

Šogorici su prvo odbili prigovor, pa sam ja napisao drugi progovor i uvažili su ga.

 

Kažu - da može raskinut ugovor bez penala i da ne mora plaćat tarifu od 199kn i da više nije ugovorno vezana na tarifu. 

Nisu joj ukinuli ni popust za mob, ali mora nastavljat plaćat samo rate za mob od 80kn što je njoj ok, jer je tako i onako dobila veliki popust na mob kao i na rate kad je potpisivala ugovor.

 

Dio odgovora t-coma je u prilogu.

 

R36 pet 11.9.2020 10:13
R36 kaže...
R36 kaže...

Neću dužit.

 

Šogorica je potpisivala ugovor s T-comom na 24mj. Oni nakon 12mj tj sad skuže da ona uopće nije imala pravo na Mangentu 1 jer taj frend više nije u Mangenti. 

 

Oni joj sad kažu da joj više ne mogu odobravat popuste i da mora plačat 40kn tarifu skuplje i normalno s GB manje. Umjesto 159kn sad 199kn.

 

Šta joj je čini?

 

Šta mogu proizvoljno mjenjati potpisani ugovor? Tko ih šljivi što nisu dobro provjerili.

Da se pohvalim...pobjedio sam pravnike T-coma na njihovom terenu. 

 

Šogorici su prvo odbili prigovor, pa sam ja napisao drugi progovor i uvažili su ga.

 

Kažu - da može raskinut ugovor bez penala i da ne mora plaćat tarifu od 199kn i da više nije ugovorno vezana na tarifu. 

Nisu joj ukinuli ni popust za mob, ali mora nastavljat plaćat samo rate za mob od 80kn što je njoj ok, jer je tako i onako dobila veliki popust na mob kao i na rate kad je potpisivala ugovor.

 

Dio odgovora t-coma je u prilogu.

 

 

ihush pet 11.9.2020 12:26
R36 kaže...
..

Da se pohvalim...pobjedio sam pravnike T-coma na njihovom terenu. 

 

..

 

- ne, nisi ih pobijedio, nego si samo koristio svoje pravo, zakon, ugovor, pravila igre.

- Samo si tražio ono što ti pripada. Točnija rečenica je nisi izgubio, jer si tražio. Jer si znao svoja prava i kako ih ostvariti.

- velik dio korisnika ne napravi ništa, osim njurganja.. + opeateri koriste 8. mjesec itd. i to bi jednog dana u nekoj idealiziranoj budućnosti trebalo biti sankcionirano npr od hakoma kao pokušaj prevare-krađe.. kao za banke-švicarce ili maskirana osoba koja želi podići tuđi novac iz banke.. pokušaj je također djelo. No do tad korsinik MORA zaštititi svoja prava (pa i šogorice..) :)

R36 pet 11.9.2020 12:38
ihush kaže...
R36 kaže...
..

Da se pohvalim...pobjedio sam pravnike T-coma na njihovom terenu. 

 

..

 

- ne, nisi ih pobijedio, nego si samo koristio svoje pravo, zakon, ugovor, pravila igre.

- Samo si tražio ono što ti pripada. Točnija rečenica je nisi izgubio, jer si tražio. Jer si znao svoja prava i kako ih ostvariti.

- velik dio korisnika ne napravi ništa, osim njurganja.. + opeateri koriste 8. mjesec itd. i to bi jednog dana u nekoj idealiziranoj budućnosti trebalo biti sankcionirano npr od hakoma kao pokušaj prevare-krađe.. kao za banke-švicarce ili maskirana osoba koja želi podići tuđi novac iz banke.. pokušaj je također djelo. No do tad korsinik MORA zaštititi svoja prava (pa i šogorice..) :)

Kolega slažem se...

 

Ma da nije bilo mene - šogorica bi odustala.

 

Ali jebi ga ekipa se na prvo cimne kad im odbiju prigovor. Prednost je ta što sam odmah u startu znao da su oni zajebali tj napisao sam : Ne radi se ovdje o mojoj grešci, nego vašem propustu.

 

Al nema veze...svaka dobivena parnica protiv takve pravne ekipe je slatka pobjeda.

 

ihush pet 11.9.2020 14:51

-da.. da je dobivena parnica, ali nije, nego je to njihov interni pravilnik iza koje stoji uputa-pravna služba, model APP.. tj po istim praivlima bi tad uvjek bio isti odgovor, ili imaš ili nemaš pravo, tj oni to već na prvoj instanci znaju i time svjesno krše pravila-zakon-ugovor osporavajući ga .. i to treba sankcionirati, tj hakom, kao što je zabranjeno nakon pokrenutog raskida-prelaska lovljenje-cjenjkanje-preotimanje tj kažnjivo, ali samo na papiru, ne upraksi .. dok ne postane praksa-automatika bit će ovako.

-ako tražiš + ne odsutati na prvoj stepenici tad ćeš možda dobtii, a to nije ideal koji želimo u uređenom društvu gdje se podrazumijeva pravo-pravda tj da se ne moraš natezati za svoje tj dok se drugu stanu na sankcionira za pokušaj (kao i pokušaj pljačke-prevare, isti kriterij).. oni će to pokušavati, mada sve znaju jer moraju znati i imaju pravnu službu koja te radne naputke daje agentima koji te prvi put odbiju (kao da rade na svoju ruku, što bi opet bila odgovornost-krivica firme tj kako god gledamo postoji mogućnost sankcija, da hakom to želi, barem upozorenja i ako se ponovi, sankcija.. no nema).

Spiridon sri 16.9.2020 22:19

Pozdrav

 

Upravo sam u prepisci sa središtem Fortrona u Njemačkoj. Imam njihovo napajanje, Hyper 700 W koje sam kupio povoljno u nekoj osječkoj trgovini.

Trgovina inače i nije baš opskrbljena pa sam odlučio reklamaciju obaviti drito...

Fortronova djelatnica mi je potvrdila da je napajanje već bilo na popravku pa mi je sad nejasno što mogu očekivati...

Inače, sporni PSU krči što je vjv ventilator a i kad upalim komp, prve 3 sekunde se jako čuje ventilator od procesora - ustanovio sam da CPU bude pod opterećenjem od 58 W a dok vrtim igru (WoT), opterećenje bude 38 W! Riječ je o i3 6100...

 

Dakle, njihov servis je već imao taj PSU u rukama i stavili su naljepnicu "No fault detected", tako nekako...

Sad ne znam šta će odlučiti (ženska u emailu spominje "repair", jbg...)...

 

Ja plaćam pošiljku u DE a oni natrag...

 

Hvala

Damir22 sri 16.9.2020 22:33

Kupio si ga kao novo, ili kao rabljeno?

 

Ako je kao novo, pravac trgovina, i rijesi sve s njima, rabljenu robu su ti prodali kao novu.... cak i ako je refurb, ili bilo koja varijanta, to je MORALO biti naglaseno kod kupovine, ako nije - pare nazad.