Općenito o ICT biznisu

Kaznena odgovornost direktora kod d.o.o poduzeća

bozoou pon 11.7.2022 20:02

Pozdrav,

 

zanima me kako to funkcionira sa kaznama kod d.o.o poduzeća … kada ide direktor u “ćuzu”, a kada se kazna prebija preko računa poduzeća?

Nije mi to baš jasno kakva i kolika je odgovornost direktora kod d.o.o-a?

 

Bit ću zahvalan na bilo kakvom pojašnjenju. :)

Antoniio22 pon 11.7.2022 22:21

Pa imaš prekršaj, odnosno, o o što je po zakonu navedeno kao prekršaj. U istom tom zakonu su propisane i kazne, kako za firmu, tako i za odgovornu osobu u firmi. Za neke prekršaje je određeno da ih plaća samo tvrtka, a negdje i tvrtka i odgovorna osoba. Pretpostavljam da na to misliš.

Slobodno me ispravite.

bunker pon 11.7.2022 23:09


Bozoou , nitko ti nemre ovak nabrzaka istresti iz rukava. U RH imaš na tisuće zakona i podzakonskih akata na osnovu kojih uz firmu može biti i kažnjen direktor jer je on odgovorna osoba u pravnoj osobi i odgovara za poslovanje tvrtke. Firmu možeš i ugasiti no direktorova odgovornost ostaje...

Čak i mnogi zakoni za koje nikad nebi rekao mogu u sebi sadržavati članke odgovornosti za direktora, npr zakoni koji tretiraju tematiku periodičnih pregleda vozila u tvrtci, održavanje vježbi evakuacije i sl.... Puno puno je toga zbog čega diša može odgovarati novčano, ovrhom ili u zatvoru....

Tebe vjerojatno više zanima kako izbjeći odgovornost, a za to su ti dobre savjetodavne tvrtke u kojima rade bivši predsjednici i ministri i sl...

ihush uto 12.7.2022 09:03
rokonja kaže...

 Direktora tvrtke se u 99% nećega može krivit, a vlasnik tvrtke 100% nije kriv. I u 99% će tvrtka i direktor platit globu ili kaznu (direktor manju od tvrtke).

- krivica i odgovornost su dvije odvojene kategorije.

- ovisno upravo o odgovornosti, vlasnik je odgovoran ili nije, ovisno o registraciji firme na sudu, dok je direktor odgovoran kao djelatnik, odgovorna osoba u ime firme... pri čemu svaki može biti kriv za neko djelo, odgovoran itd. ovisno što počini i što se može dokazati..

- 90% firmi (malih) kao jdoo i sl su s jednim zaposlenim, vlansik-direktor u jednoj osobi, tj kad je to jedna osoba tad je svakako odgovorna ..

- prave firme moraju imati barem tri djelatnika, odvojeno-različite osobe, svaka odgovorna za svoj resor-dio, kao preduvijet da bi se netko 'treći' kao vlasnik izuzeo od odgovornosti kao doo i sl. dok firme s potpunom odgovornošću znaće da vlasnik svojom imovinom i formalno pokriva sve štete-odgovornost.

 

-iznos kazne.. odgovorna osoba palća neki iznos, pravna (firma) u pravilu viši i do 10x ... upravo po osnovi odgovornosti, dok je krivica stvar nekog djela i dokaza, a realno pravna osoba ni ne može počiniti djelo nego to čine ljudi-osobe-fizičke.. pa se može reći da firma nikad nije kriva, ali je odgovorna uvjek kao i vlansik ili ona osoba na koju je prenio te odgovornosti kao vlasnik i kojoj upravo to piše u ugovoru.