Općenito o ICT biznisu

Kako otvoriti vlastiti webshop?

bunker uto 20.11.2018 18:02
ulicno pojacanje kaže...

Pozdrav svima,

 

potrazio sam na ovdje na forumu teme vezane za webshop ali nisam nigdje nasao kako ga otovriti.

Zanima me ako je netko uspio sto je sve potrebno da bi se otvorio. 

Hvala

 

- moraš otvoriti-osnovati-registrirati pravnu osobu-tvrtku-obrt

- iznajmiti poslovni prostor  ( možeš i svoj prostor ali ti svejedno treba ugovor o najmu na kojeg će iznajmljivač plaćati porez  )

- ishoditi NKD od zavoda za statistiku nakon što ćeš imati rješenje trgovačkog suda

- ugovoriti i sklopiti ugovor sa knjigovodstvom

- zaposliti se u toj tvrtci ako nisi negdje drugdje zaposlen

- iznajmiti prostor za webshop ( hosting )

- riješiti domenu ( imaš pravo na free preko carneta ako je pravni subjekt registriran u RH )

- ishoditi MTU za skladište, a i iznajmiti skladište ( ugovor o najmu, čak i sa samim tebom ako si sam daješ prostor, može i u sklopu poslovnog prostora ali imaš uvjete od min 6 m2, wc, protupožarni aparat, odvojen makar paravanom od ostatka poslovnog prostora...)

- na hostingu instalirati neku ecommerce platformu

- kupiti, instalirati i podesiti ssl certifikat na tvoj ecomerce

- u nekoj poslovnoj banci otvoriti oslovni transakcijski račun

- sa nekom  od tvrtki za prihvat plaćanja ( payment gateway ) sklopiti ugovor

- instalirati i podesiti payment gateway na svoju online ecomerce platformu

- sa svim bankama čije kartice misliš primati sklopiti ugovor o prihvatu njihovih kartica

- proći testiranje koje će banke provesti nad tvojom stranicom

- od fine ishoditi certifikat

- sa poreznom riješiti detalje oko prostora ( treba im ugovor o najmu i sl )

- riješiti fiskalizaciju računa na prodajnom mjestu ( tvoje je online prodajno mjesto ali postupak je isti )

- opet na poreznu ali sada na općinu , registrirati prodajno mjesto

- sklopiti ugovore sa distributerima od kojih ćeš kupovati ono kaj prodaješ na svom webshopu

- biti spreman svakodnevno par sati utrošiti na rad oko webshopa ( punjenje artiklima, micanje starih artikal, narudžbe od distributera, otprema i dostava kupcima... )

- sklopiti ugovor sa nekom dostavnom tvrtkom koji će ti vršiti prikup i dostavu tvojih artikala

- ako ćeš primati i paypal uplate onda imaš i zakonske obveze glede iskazane valute i preračuna, plus kaj moraš otvoriti ipaypal businec acount i povezati ga sa svojom npr visa busines karticom

- od banke ishoditi i neku prepaid poslovnu karticu kojom ćeš plaćati rizične uplate ( facebook kampanje i sl )

- ugovoriti sa servisima ovlaštenim deal inače si izgorio ako će te tretirati kao i bilo koga drugoga...

 

 

.....i tak..ima još toga ali ovo je onako naprvu kaj moraš odraditi u prvih mjesec dana... Puno strpljenja u borbi sa birokracijom, poznavanje propisa ( kazne su velike ) , dosta stručnog znanja oko platforme na kojoj bu ti tvoj ecomerce ( hosting boli kita ako ti se ruši stranica ili ima nekih grešaka ...), hrpa love ( sve nabrojano košta a proći će mjeseci ili godine dok dođeš do prve zarade, a svaki mjesec postojanja tvrtke košta od 4000 kn ( plus plaće zaposlenika )  pa naviše )....

 

- cifre mjesečne djeluju male ali ih ima dosta pa se nabere ( kojekavi porezi, prirezi, knjigovodstvo, payment, banke, provizije na kartičnu i obročnu otplatu, najmovi, režije , plaće u bruto iznosu ako imaš zaposlenika, trošak hostinga i ssl certifikata, možda i do 50 000 kn da ti neko složi dobar ecomerce na hostingu i da ga povremeno krpa i nadograđuje....cifra fiskalizacije, dostave, prikupa,.... 

 

Uglavnom, treba ti dosta posla, para, vremena, znanja, a i malo sreće da te u startu nezroka neka kazna ( a milion je zakona i pravila i prije ili poslije buš negdje pogriješio, čak ne nužno ti ali kao vlasnik firme i online trgovine si odgovoran čak i za greške drugih...) ....

 

Slobodno pitaj ako te još kaj detaljnije zanima, sve sam to prošao x puta radeći to za klijente.

 

 

 

 

 

 

 

ulicno pojacanje sri 21.11.2018 18:42

Veliko hvala od mene a sigurno i od ostalih na ovako iscrpnom odgovoru sigurno si dobro upucen ako ti je to posao.

 

Ovako na prvu kada si to ovako detaljno prezentirao otvarati vlastiti webshop se ne isplati!!

Uzas koliko birokracije nije ni cudo da smo u banani treba sve te sisace(mislim na drzavne namete) namirit. Mislim da ne zelim imati posla morat cu naci drugi nacin.

 

Pada mi na pamet da je onda bolje ponuditi svoje proizvode online trgovinama(ebay i ostale).

Nisam nikad prodavao nista na ebayu uvijek kupujem. 

Da li se jednostavno uploada slika proizvoda s cijenom i kako ide placanje ako netko zeli kupit proizvod

Unaprijed hvala 

bunker sri 21.11.2018 21:59
ulicno pojacanje kaže...

...da je onda bolje ponuditi svoje proizvode online trgovinama(ebay i ostale).

Nisam nikad prodavao nista na ebayu uvijek kupujem. 

Da li se jednostavno uploada slika proizvoda s cijenom i kako ide placanje ako netko zeli kupit proizvod....

 

 

Dok si god rezidentni porezni obveznik ove drzave, većinu ovoga prije navedenoga nećeš moći izbjeći bez obzira gdje buš prodavao.

 

Da bi se bavio prodajom, moraš biti registriran pravni subjekt kojemu je to djelatnost, a na ostvarenu dobit plaćaš poreze.... Sve izvan toga je izvan zakona, stavlja te u rang švercera na placu koji svaki dan izaziva sreću krijući se od kojekakvih inspektora na trznici dok pokušava nešto prodati...

 

Možeš ti prodavati na ebayu, amazonu, bazaru, ekupi....ali to te neoslobadja obveze da moraš biti registriran za tu djelatnost i plaćati poreze. Sve te platforme deru mjesečnu cifru plus postotak od prodaje plus tečajne fore paypala i banaka..

 

.  No i tamo postoje razna pravila koja moraš zadovoljiti da bi bio zakonit i njima prihvatljiv, i na svakoj od tih platformi imaš guide kako se registrirati kod njih za prodaju, no većina prodavača na tim platformama su tvrtke. 

 

Kao fizička osoba možeš prodati štogod na njuški, fejsovom marketplacu, letsgo i sl apk, no oib je svuda i brzo ti porezna dodje doma kad skuze da prodaješ a nigde tvrtke ni poreza.... Ostaje ti i problem uvoza onoga  kaj prodaješ jer isto česte ili veće količine carina registrira i reagira u suradnji sa poreznom....

 

Inače, ako si u nečemu dobar, bavi se time bez obzira na birokratske prepreke, jer svaki put prema vrhu je trnovit i strm..  No nekakvo muljanje i usputno bavljenje nečime te sigurno neće dugoročno u nikaj dobrog dovesti.  

 

Velika većina onog kaj sam ti nabrojao se radi samo jednom, dok krećeš u to, a posle je daleko manje obveza, najcesće tjedni ili mj sastanak sa knjigovodjom. .... Ako ti se neda ili nemaš vremena i živaca za birokraciju, platiš nekom da to odradi za tebe...

 

Imaš i opciju da van rh registriraš tvrtku, no time si neke stvario rješio, ali ti se otvorilo sto drugih problema....

 

Bez upornosti i volje teško buš uspio u bilo čemu, tako da ako imaš ideju i volju za shop nemoj da te obeshrabre i pokolebaju birokrate i sl.... U svakoj djelatnosti i branši ima daleko više trnja nego ruža...

 

😀

 

 

ulicno pojacanje ned 25.11.2018 18:19

Bunker sve je to meni jasno da bih trebao imati registriran pravni subjekt i placat poreze. I sve bi ja to radio da ne zivimo u ovakvoj nakaradnoj drzavi gdje se za skupe lijekove skupljaju cepovi od boca a za skupe automobile koji su nepotrebni ti, ja i svi ostali daju iz svog dzepa. ja osobno niti ne racunam na mirovinu i zelim zaraditi sada dok sam sposoban za sebe i svoju obitelj. Nemam nista protiv da platim uslugu programera,knjigovode, proviziju nekoj platformi za prodaju itd., ali imam protiv da odvajam od sebe da bih dao raznoraznim uhljebima.Bio sam malo po svijetu i uredenim drzavama i vidio kako bi to trebalo funkcionirat i odlucio doci nazad i ukljuciti mozak. To sto drzava i oni koji vode ju nisu sposobni urediti sustav ili ne zele da funkcionira na dobrobit vecine nije moj problem, niti smatram da bih ja tu njihovu nesposobnost trebao platit porezom. Ionako im dajemo 25% na sve sto kupimo!!! i mislim da je to ionako dosta. Da li tebe tvoj sef placa za nesposobnost?

 

oib i kako funkcionira kod nas

evo moj primjer dobije poziv za ostavinsku raspravu dodem na nju i informiram se sto sve trebam napraviti. gospoda mi kaze trebate povaditi svu imovinu koja je bila na pokojniku, kazem ja pa to mozete dobiti sve iz porezne preko iob-a imate na papiru oib. kaze ona meni slusajte gospodine oib to ne funkcionira bas onako bi trebalo(i to nakon koliko godina od kad smo uveli oib, pa do kad bi ja trebao cekat!) i da se ne bi dogodila pogreska molim vas da vi odete osobno to povaditi. kazem ja njoj bio sam u drzavi(svedska) u kojoj to sve funkcionira na to je zasutila samo. mislis li da bi i dalje trebali placati njihovu nesposobnost? zasto bi ja morao ici po neku potvrdu u drzavni zavod za statistiku, kakve on ima veze s webshopom.

 

Porez je PLJACKA! porez se u proslosti placao samo kad bi se islo u ratove za vojsku, problem je sto se to drzavi omililo!!! da sve funkcionira ne bi ni ja imao nista protiv poreza. Danci, norvezani, svedani placaju velike poreze ali se ne bune jer im je drzava uredena!

 

Da se vratim takav ce i biti plan vjerojatno, trenutno konstruiram svoj stroj. Nakon toga slijedi izrada i testiranje s prvim proizvodima.Vjerojatno ce se krenuti iz garaze s proizvodnjom nikakav uvoz samo izvoz van s gotovim proizvodima kakvi god bili. na nase trziste ni ne racunam. 

Za pocetak prodaja preko njuške, fejsovom marketplacu, letsgo kako si rekao da ispitamo trziste i da li ce proizvod ici. Sigurno ima neki limt do kojeg mozes prodati preko njuskala i sl to cu se raspitati da mi paraziti ne bi pokucali na vrata.

 

Da, volim ono sto radim obozavam nesto napraviti i reci ja sam to napravio ali ne moram imati na ledima jos njih 5 koji su se nakacili kao paraziti, dovoljno je tesko i ovako kao sto sam znas pretpostavljam. Ja znam jer sam radio u industriji najlakse je preprodat ili nakacit se na nekog kao parazit.

Uporan sam ko konj i koracic po koracic doci cu do svog cilja ako ne tu u rh velika je planeta.

bunker ned 25.11.2018 19:53
ulicno pojacanje kaže...

.....

Uporan sam ko konj i koracic po koracic doci cu do svog cilja ako ne tu u rh velika je planeta.

 

A realnost je takva kakva je. Načelno se slažem sa tvojim stavovima, no društvene okolnosti se mjenjaju tako da većina birača izabere kvalitetno na parlamentarnim izborima.  Demokracija je dvosjekli mač, jer ako većini paše da nosi okove onda bu oni to tako zaokruzili i time okovali i ostale kojima ti okovi nepašu. Čak i da na nekim izborima na vlast dodje vrhunski management, prošlo bi par desetljeća dok bi njihov rad donio osjetnu korist najširim slojevima stanovništva. Ja, a i ti, živimo sad i zaradjivat trebamo sad. I gdje god radio, moraš se prilagoditi lokalnim zakonima i običajima.

 

Da se ovo nepretvori u politikanstvo, ajmo mi na temu.

 

Ima hrpetina zakona koji u rh reguliraju poslovanje. I u svim drugim državama je to sve unaprijed odredjeno zakonom, a ostvarivanje prikrivene neoporezovane zarade se kazneno progoni u svim državama.

 

Tema je otvaranje webshopa , pretpostavljam u cro, i gore sam ti opisao postupak. Ako imaš i proizvodnju onda moraš još ispoštovati i niz drugih zakona do faze dok tvoj proizvod dobije sve ateste i odobrenja za prodaju. I naravno, osim za prodaju moraš biti registriran i za proizvodnju. A uz skladište za webshop moraš imati i proizvodni pogon za kojeg moraš ishoditi kojekakve papirine, ugovore, najmove, industrijske komunalne priključke.... 

 

Ja ti objasnjavam trenutni zakonodavni okvir, jer ti jedna kazna može zapečatiti sudbinu ( doživotne ovrhe i sl...). 

 

Do 1 travnja 2019 bi trebao u rh zaziviti START, najavljen kao platforma kojom ćeš moći online pokrenuti tvrtku. Poučeni projektom e-gradjani, znamo da bu i nadalje najveći dio posla podrazumijevao obilaženje ustanova, banaka ...

 

I sve ti je povezano uzročno posljedičnom vezom. Nesmeš ni proizvoditi ni prodavati niti se reklamirati sko nisi pravno registriran za to.

 

Bez nkd ( dzs ) nemreš u banci dobiti transakcijski račun niti prijaviti prodajno mjesto na poreznoj niti ishoditi od fine certifikat nuzan za fiskalizaciju ...

 

Bez transakcijskog računa i ugovora sa bankama nemožeš primati kartične jednokratne i obročne uplate. I kartične i gotovinske uplate podliježu fiskalizaciji. 

 

Kao tvrtka imaš i kojekakvih pogodnosti naspram fizičke osobe, ali to bu ti knjigovodja sve objasnio...

 

Država je aljkava kada treba tebi izaći ususret. Nažalost, itekako je organizirana i povezana kada te treba kazniti, tada je sve umrezeno, i automatikom sve leti dosta brzo.  Rekoh ti, nekakva djelatnist nacrnjaka ti može prolaziti neko vrijeme, ali u dosta ograničenom krugu ( pilar drva u kvartu, prodavač svog vina ili rakije, soboslikar i sl...) A čim bi krenule nekakve novcane transakcije, uvoz i kupovina repromaterijala, ...vjeruj da bi brzo dočekao kucanje na vrata i plave koverte.

 

Čim bi se malo povećala proizvodnja, morao bi zaposliti radnike, a radnik hoće ugovor, prijavu, zdravstveno...ili buš zaposljavao samo bitange i penziće... Kaj ak se netko od njih ozljedi pa dodje hitna, zandarmerija, sanitarna i niz drugih inspekcija.  ...

 

 

Misliš li se time ozbiljno i dugoročno baviti, bolje kreni pravilno, makar taj put bio sporiji i trnovitiji, nego nagadjati stranputicama gdje se vrlo lako oklizneš i zapadneš u dugove koje našim ovršnim sistemom taj čas dodju na milione kroz par godina od inicijalnog duga. Spominjao si ostavinsku, možda si naslijedio kakvu imovinu i ziher nebi volio da ti ju ovrha popapa....

 

Uglavnom, kažeš da si uporan, tako da vjerujem da te nebu obeshrabrile početne birokratske prepreke...

 

😀

 

 

 

O_O_O čet 12.9.2019 14:41
ulicno pojacanje kaže...

Veliko hvala od mene a sigurno i od ostalih na ovako iscrpnom odgovoru sigurno si dobro upucen ako ti je to posao.

 

Ovako na prvu kada si to ovako detaljno prezentirao otvarati vlastiti webshop se ne isplati!!

Uzas koliko birokracije nije ni cudo da smo u banani treba sve te sisace(mislim na drzavne namete) namirit. Mislim da ne zelim imati posla morat cu naci drugi nacin.

 

Pada mi na pamet da je onda bolje ponuditi svoje proizvode online trgovinama(ebay i ostale).

Nisam nikad prodavao nista na ebayu uvijek kupujem. 

Da li se jednostavno uploada slika proizvoda s cijenom i kako ide placanje ako netko zeli kupit proizvod

Unaprijed hvala 

 Otidji u Irsku, registiraj web shop na kucnu adresu. Kad se pocme nesto prodavati (vise od 10,000 eura godisnje ili slicno) onda se registirraj kao obrt/kompanija.

jarpe94 uto 8.6.2021 15:29

Pozdrav!

 

jel moguće napraviti filtere za grad, dakle da se ne prikazuje na naslovnici već samo kad se pritisne na žensko/muško obuću i ostalo kategorije. Webshop je rađen u Magentu 2.

 

Primjer stranice kako bi htio da izgleda, znači, kad se klikne na obuću tek se onda sa strane pojave gradovi u kojima je dostupan taj artikl. 

 

https://karla.hr/

 

veliki pero uto 8.6.2021 15:38
ulicno pojacanje kaže...

Pozdrav svima,

 

potrazio sam na ovdje na forumu teme vezane za webshop ali nisam nigdje nasao kako ga otovriti.

Zanima me ako je netko uspio sto je sve potrebno da bi se otvorio. 

Hvala

 DEL


Soniccro uto 24.1.2023 17:00

moze pitanje

 

ako neko odluci prodavati polovne stvari koje ima ili je skupljao , napraviti stranicu i prodavati tako sta se mora platiti prije na račun bez kartica, dali se moze imati online stranica di ljudi mogu kupiti te stvari, stranica im posalje podatke za uplatu oni plate racun i to je , dali se za to mora imati obrt ili to moze raditi fizicka osoba

Soniccro uto 24.1.2023 22:03
sandokan111 kaže...

Sigurno ne mozes kao fizicka osoba :)

 zasto, kako prodajem na njuskalu i na grupama, zasto ne mogu imati svoju stranicu kao kolekcionar di prodajem recimo sličice ili novčiće ili markice polovne stvari a uplata na račun kao da sam prodao na njuskalu i ako to nije neki priljev novca recimo godisnje ispod 50 000 kuna mozda i puno ma nje puknio sam napamet

Cryogenic uto 24.1.2023 23:04
Soniccro kaže...
sandokan111 kaže...

Sigurno ne mozes kao fizicka osoba :)

 zasto, kako prodajem na njuskalu i na grupama, zasto ne mogu imati svoju stranicu kao kolekcionar di prodajem recimo sličice ili novčiće ili markice polovne stvari a uplata na račun kao da sam prodao na njuskalu i ako to nije neki priljev novca recimo godisnje ispod 50 000 kuna mozda i puno ma nje puknio sam napamet

  Možeš, složiš Shopify web shop u sat/dva, imaju sve implementirano što se tiče plačanja kao i svaki web shop, i to sve bez previše zajebavanja. Sa tvoje strane potreban samo dizajn.

sandokan111 uto 24.1.2023 23:36
Soniccro kaže...

zasto, kako prodajem na njuskalu i na grupama, zasto ne mogu imati svoju stranicu kao kolekcionar di prodajem recimo sličice ili novčiće ili markice polovne stvari a uplata na račun kao da sam prodao na njuskalu i ako to nije neki priljev novca recimo godisnje ispod 50 000 kuna mozda i puno ma nje puknio sam napamet

 Zato jer ne mozes.

Cryogenic kaže...

  Možeš, složiš Shopify web shop u sat/dva, imaju sve implementirano što se tiče plačanja kao i svaki web shop, i to sve bez previše zajebavanja. Sa tvoje strane potreban samo dizajn.

 Ne mozes.

 

https://www.netokracija.com/prodaja-rabljene-robe-online-169600

 

Ne smijes po zakonu kao fizicka osoba obavljat poslovnu djelatnost. To je tako prosto jasno ko pasulj. Mozes do nekog doba. Mozes ti pokusavat izbjec te stvari, mozda ti i bude islo. Ali zakonski, nije dozvoljeno.

silvio3105 sri 25.1.2023 06:54

Nažalost, u odgovorima nije stajalo više detalja o tome gdje se točno prelazi granica koja bi nešto okarakterizirala kao obavljanje djelatnosti trgovine u svrhu ostvarivanja dobiti. Uostalom, razumljivo nam je i bez odgovora Inspektorata da ta granica ovisi o puno okolnosti, ponajviše o svrsi prodaje, ali ni ona nije jasno definirana zakonom. Hoćemo li biti kažnjeni zbog prodaje 3 ili 10 majica? Ni od Inspektorata ne dobivamo konkretne odgovore – sve ovisi."

sandokan111 sri 25.1.2023 14:12
silvio3105 kaže...
Nažalost, u odgovorima nije stajalo više detalja o tome gdje se točno prelazi granica koja bi nešto okarakterizirala kao obavljanje djelatnosti trgovine u svrhu ostvarivanja dobiti. Uostalom, razumljivo nam je i bez odgovora Inspektorata da ta granica ovisi o puno okolnosti, ponajviše o svrsi prodaje, ali ni ona nije jasno definirana zakonom. Hoćemo li biti kažnjeni zbog prodaje 3 ili 10 majica? Ni od Inspektorata ne dobivamo konkretne odgovore – sve ovisi."

 Upozoren si. Ti sad testiraj gdje je ta granica. Prilicno je jasno da je granica 0kn ako se stvari obavljaju u komercijalne svrhe.