Mrežni hardver

Switch bez napajanja, Switch + POE ili nešto drugo

CroDexter pon 6.4.2020 22:22

Pozdrav,

 

Brat ima internet preko koaksialca koji mu dolazi do dnevnog boravka. Ima razvučenu mrežu po stanu. Spojili smo router na mrežu i odveli signal do ormarića kod ulaznih vrata. U tom ormariću nema struje odnosno ima samo gola žica. Postoji li switch ili nešto slično što ne treba struju da bi mogao razvuči mrežu za još 3 sobe iz tog ormarića.

 

Ili bi trebao ovako nešto staviti u dnevni obravak s čime bi pružio malo struje nekom "glupom" switchu

https://www.protis.hr/products/details/ubiquiti-networks-gigabit-poe-adapter-24v-03a-7w-white/150439

 

https://www.protis.hr/products/details/ubiquiti-networks-gigabit-poe-injector-48v-05a-24w--white/150441

 

Ne znam da li je bitno udaljenost od dnevne do ormarića

 

Hvala

MrBlc pon 6.4.2020 23:34

Switch bez napajanja ne postoji. Postoji prinudni hub bez napajanja koji u osnovi sadrži 6 dioda, ima tri porta i maksimalnu brzinu 10 Mbit/s uz half-duplex. To ti nije dovoljno ni brzinom ni brojem portova.

 

Dakle, treba ti ili adaptor poput onog kojeg si linkao ili provući kabel (obično u blizini vrata postoji električna instalacija).

 

Ako nema opciju kabela, onda preostaje PoE.

 

Prvo, postoji pasivni i aktivni.

 

Pasivni je doslovno ubacivanje napona koji treba uređaju na kabel i onaj tko instalira mora voditi računa da je napajanje prilagođeno uređaju. Ovisno o snazi uređaja i kvaliteti kabela, domet je 50 metara (kabela, ne zračne udaljenosti) ili manje. Switch napajan preko pasivnog PoE-a vjerojatno nećeš tako lako naći, a za obični switch ti treba injektor sa strane napajanja i splitter na strani switcha.

 

Aktivni PoE (802.3af ili 802.3at) je standard kod kojeg možeš miješati opremu, dok je snaga zadovoljena. Tu ti treba switch koji se napaja pute tih standarda (najčešće swithcevi su ti koji napajaju druge uređaje - imaju ugrađen injektor), ali tebi treba da se sam switch moće napajati, te injektor koji podržava isti standard. Tu duljina kabela može biti veća, s ok kvalitetom kabela ide do 100m.

ihush uto 7.4.2020 20:53
CroDexter kaže...

..U tom ormariću nema struje odnosno ima samo gola žica...

 - KISS kaže, spoji žice-utičnicu, za to i postoji (gola) žica (kad zatreba..). POE je samo za situacije kad je nužno ili postavi switch negdje dalje.