Mrežni hardver

Spajanje telefonskih žica

Crank1d pon 25.2.2013 18:39

Nedavno su momci iz T-coma došli spojiti telefonski kabel sa susjedove kuće na moj tavan, stavili nadžbuknu kutiju gdje se spajaju kablovi no problem je - ne znam koje žičice spojiti s kojom. Jedan od montera mi je rekao da spojim plavu s plavom i crvenu s crvenom, što sam i napravio. UTP kabel ima isto dvije žice - crvenu i plavu. No, utičnica ima bijelu i smeđu žičicu tako da sam spojio plavu sa bijelom i crvenu sa smeđom i testirao telefon ali nije bilo signala. Probao sam i drugu kombinaciju, crvenu s bijelom, plavu sa smeđom ali bezuspješno. Da napomenem, nisam električar tako da bih bio zahvalan na pomoći i da netko objasni točan postupak spajanja žica od tavanske nadžbukne kutije do zidne utičnice. Priložio sam par slika da se vidi kak to sve izgleda.

ihush pon 25.2.2013 18:52

-'mješaš boje'... nevažno. Boje žica služe samo zbog standarda, tj da kad izvučeš žicu iz zida ne moraš razmišljati kako su spojene s druge strane.

- 'žica na žicu'. .. prevedeno, dolazna parica (jedan par = dvije žice, crvena-plava), spojiš je bilo kojom kombinacijom, važno da znaš što si spojio. Koriste se samo dvije za telefoniju, nekad davno je treća uvedena kao rezerva..

- na utičnici, žuta i crvena ili plava i crvena, ili zelena i crvena.. gledaj samo srednji par pinova i razumjet ćeš. Srednji par je u sredini konektora RJ11 i utičnice.

 

edit:

- da, kod tebe je bijelo-smeđa. Dolaznu žicu spajaš na 'šaraf'.

 

edit:

-btw, ako koristiš (ili ćeš koristiti) internet, ne smiješ koristiti razvodnik prije splitera (tcom) ili modema (ostali i tecom novi). Tako da ti tad utičnica s tri priključka ne korsit.

Crank1d pon 25.2.2013 20:27

Znači, trebam kupiti utičnicu s jednim ulazom za telefon?

Kako početi s spajanjem? Prvo gore na tavanu spojim telefonski s UTP kabelom. S obzirom da si spomenuo da nije bitno koja boja s kojom se spaja da li će onda raditi ako spojim crvenu sa crvenom i plavu s plavom?

ihush pon 25.2.2013 21:28
Crank1d kaže...

Znači, trebam kupiti utičnicu s jednim ulazom za telefon?

Kako početi s spajanjem? Prvo gore na tavanu spojim telefonski s UTP kabelom. S obzirom da si spomenuo da nije bitno koja boja s kojom se spaja da li će onda raditi ako spojim crvenu sa crvenom i plavu s plavom?

- možeš ostaviti postojeću utičnicu ali nema koristi od druge dvije (jer je takva tehnologija, imao bi prekide-smetnje na ADSLu da na njih spojiš telefone ali ovako neče smetati). Kupnja nove utičnice je trošenje novca i vremena.

- ponavljam, boja služi RASPOZNAVANJU žica kad ih izvučeš iz zida, svejedno koja žica, najlogičnije je koristiti upravo crveno-plavi par (ostatak je višak, kao i utičnica).

-jednako tako postoje standardi i oznake po bojama (color-code) za utičnice i mrežne kablove. Na slici se ne vidi dobro, (čini mi se..) imaš označene boje na spojnici. Koristi odgovarajuće parove npr crveno i plavo. npr mrežni kabel za kompjutor ima 4-para (8 žica) naračasta/zelena/plava/smeđa + bijelo-šarena par. Ako na utičnici nema crvene boje, logično je koristiti naračastu. Telefonske žice ugl imaju zeleno-crveni par, ili četverožilni kabel drugi par žuto-crna, ali može biti i druga kombinacija. Pošto je ovo telefonski kabel (glavna tel. linija) može se koristiti zeleno-crvena, može plava jer je srednji par po RJ45 - RJ11 standardu kompatibilan itd...

 

-za današnje potrebe je 'pametnije' provuči mrežni kabel, upravo zbog dovoljno žica i standarda. Može biti i mrežna utičnica (kao telefonska ali dvostruko veća RJ45) u nju normalono može i telefonska (mala RJ11) i sve novije utičnice imaju taj color-cod označen sa stražnje strane tako da je jednostavnije. Jedini problem kad radiš kabel je imati klješta za krimpanje (alat) dok starinske utičnice možeš šarafcigerom spojiti.

 

Stvar je samo da moraš spojiti dvije žice, boja samo pomaže da znaš koje su spojene ili ćeš nakon par godina kad se nešto radi morati ići na tavan to provjeravati...

 

vidi slike (shemu).. i posebno u sredini plavi par - telefon.

 

edit:

- evo jednog primjera što se desi ako se ne držaiš standarda (urednosti).. slika lijevo-desno. {#}

maki040 sub 10.9.2016 19:09

Treba mi vasa pomoc. Tehnicar je lani modem na zivo spoijo jer je nasa uticnica neka stara njemacka.

 

Uglavnom imao sam sada probleme s uslugom i rekli su mi da kupim uticnicu i da se to spoji kako treba.

 

Uticnicu sam kupio, sad samo ne znam kako to sve spojiti. Iz zida imam tri boje, zutu, crnu i crvenu. Trenutno koristi se samo crna i crvena.

 

Jel moram sve spojiti s uticnicom? I kako spojiti, jednostavno svaka boja ide svojoj?

 

Hvala

ValentinaK uto 14.4.2020 19:06

Pozdrav,

 

Trebam pomoć sa spajanjem telefonskih i internetskih žica, naime slučajno smo povukli kabel i više ne znamo kako su žice bile spojene. 

Na ruteru svijetle samo lampice WLAN i POWER. 

Žice idu ovako:

S jedne strane - s druge strane

- narančasta   - spojena je sa smeđom

- plava       - spojena je s bijelom

- crna        - bijela 

- crvena      - plava

 

Kako spojiti preostale 4 žice koje nisu spojene ( crna i crvena s jedne strane i bijela i plava s druge strane)?

 

Telefon ne radi, na mobitelima nam prikazuje signal wifi-ja (pojavljuje se ikona kao da je mobitel spojen na internet) , ali internet ne radi. 

 

Prilažem i slike žica u ruteru i s druge strane.

MrBlc uto 14.4.2020 19:21

Nemaš dvije bijele, već jedna ima plavu crtu, a druga smeđu.

 

Plava i bijelo-plava su dovod. Obično se za dovod koristi crna i crvena, a kako okreneš nema veze. Spoji bijelo-plavu na crnu, a plavu na crvenu (to bi bilo najbliže nekim konvencijama, ali radilo bi i obrnuto).

 

Telefon je pretpostavljam negdje na katu ili u drugoj prostoriji, pa se neiskorišteni par u kabelu iskoristio za vratiti telefonski signal.

MarkoVuk uto 17.11.2020 17:39

Pozdrav svima.. Molim vas pomoć. Ugovorio sam paket intetnet i tv ( A1 telekom). No nemam utikač za telefon/internet. Iz zida mi idu 3 žice za telefon i sada trebam to spojiti na utikač. Kako da to napravim? Koji utikač da kupim? Jel normalno da su 3 žice? U prilogu slika

Lil Dice uto 17.11.2020 18:41

Za spojiti konektor direkt na taj kabel trebaš krimp kliješta, a bez njih imaš dvije opcije. Staviti zidnu utičnicu ili uzeti telefonski kabel (vjerojatno ima jedan u kutiji od routera) odrezati jedan kraj i zavrnuti žice s ovima u zidu.

Mandak uto 11.1.2022 20:29

Sinoć sam nešto radio i prekinule su mi se dvije žice od telefona. Ja sam ih spojio i sada sve trenutno radi. Ima li veze to što sam sam jednu žicu stavio uz drugu i zavrnuo ih nekoliko puta da se spoje? 

Lil Dice uto 11.1.2022 21:24

Zvuči kao da si napravio kratki spoj, al onda ti ne bi radilo. Crvena s crvenom, crna s crno međusobno se ne smiju dotaknuti. Nema problema ako je zavrnuto bez spojnice, samo izolirke preko toga i to je to.

Mandak uto 11.1.2022 21:57

Prvo sam spojio jednu, izolirao to, zatim drugu i to izolirao tako da nema međusobnog spoja. Danas je dva puta nakratko prekinulo pa ne znam je li to uzrok. Inače dobro radi kad surfam, gledam video preko Interneta ili TV programe. Hvala za odgovor.

dein sri 20.12.2023 18:21
tandara kaže...
A kako nego presjeći jedan kraj tel. kabela i zavrnuti žice, malo izolirke i gotovo. Nisam ni znao da postoji drugi :D

 Meni su oksidirale parice upravo zbog toga što su bile virile izvan razvodne kutije i izolirkom zamotane, odnosno nisu bile spojene na tel. utičnicu kako bi se to uvijek i trebalo spajat zbog vlage. Najprije su potamnile, pa onda pozelenile. A tek da nije bilo izolirke... To svakako šljaka, ali nije to dovljno da bude dugoročna solucija kako su mene neki uvjeravali.

bpodnar sri 7.2.2024 00:47

Pozdrav svima, da li netko zna raspored PINova tj. koje "rašlje"  idu na koji PIN na ženskom RJ11 fast clip konektoru? Spajam telefonski kabal na novu utičnicu i nikako dobiti DSL signal na ruteru pa očito da ili nisam dobro spojio ili te rašlje nisu ostvarile kontakt žicu kroz izolaciju. umetnuo sam u rašlje 2 i 3, dakle srednji par, a stoje cik-cak pa sad nisam siguran koje je koji PIN. Neznam drugačije objasniti, ali nadam se da me razumijete, prilažem skicu koju sam nabrzinu napravio pa nek netko kaže jel to ispravno tako

 

 

Posmatrač sri 7.2.2024 11:41
bpodnar kaže...

Pozdrav svima, da li netko zna raspored PINova tj. koje "rašlje"  idu na koji PIN na ženskom RJ11 fast clip konektoru? Spajam telefonski kabal na novu utičnicu i nikako dobiti DSL signal na ruteru pa očito da ili nisam dobro spojio ili te rašlje nisu ostvarile kontakt žicu kroz izolaciju. umetnuo sam u rašlje 2 i 3, dakle srednji par, a stoje cik-cak pa sad nisam siguran koje je koji PIN. Neznam drugačije objasniti, ali nadam se da me razumijete, prilažem skicu koju sam nabrzinu napravio pa nek netko kaže jel to ispravno tako

 

 

 Na svijetlo plavu i plavu zicu. 4 i 5 kontakt....

 

ihush sri 7.2.2024 12:17

-gle.. moraš vidjedti shemu na utičnici, neke oznake moraju biti ili moraš znati napamet.

-koliko 'razumijem' nacrtano, imaš 4-kontakt mjesta za ušarafiti žice? (ne 8, telefonski kabel..)

-ovisno o shemi kako su pinovi razvedeni kroz plastiku, mogu to biti srednji (ili vanjski) par, ali može biti i po redu, 1-2, 3-4.. tj klasičnim permutacijama imaš 4 moguće kombinacije koje si već do sad mogao isprobati i slučajno pogoditi.

- dvije žice, na 4 moguće pozicije, pri čemu nije važno plus-minus, crveno-crna. ili su unutarnji-vanjski parovi ili su po redu, 4 kombinacije.

 

-dodatni problem može biti 'dojč' oprema, tj davno, dok su švabe prelazile na adsl.. uveli su f-konektor i novi raspored (šest žica), dok je dio uređaja imao umjesto unutarnjeg para-pina vanjski par i tad je potreban 'cross' kabel tj s jedne strane na utičnici unutarnji par, s druge vanjski na uređaj (ili obrnuto).. to je jedina pipljava kombinacija a moguća ako sad starija oprema završi na balkaniše tržištu da se potroši.. no to je problem samo s telefonskim uređajima, ne modem-mreža.. 

 

-naše utičnice, stare-telefonske su ugl bile trokrake kao šuko.. spaja se lijevo-desno, srednja višak.

 

-mrežna utičnica, posljednjih desetak godina se koristi za sve kao i mrežni kabel.. u pravilu, ako se majstor drži sdandarda, srednja 4-5 plava žica je za telefoniju tj čistu liniju.. no s prelaskom na gigabitnu mrežu se koriste sve žice, tj do gbe je fast-100 koristio 4-žice, 1-2-3-6, ostalo slobodno-višak.. gbe koristi sve, nema viška, nema provlačenja više linija istim kablom-utičnicom, mora biti odvojeno. Zidna (ženska) utičnica mora imati svoju shemu spajanja, tj ima A-B raspored, za eu je korišteniji B (usa-a), dok mix a-b daje cross i to moderna oprema detektira i radi kao mdix automatski tj u davno vrijeme je to predviđeno kao cross mogućnost, danas nevažno no zbunjuje juzera kad čita shemu na utičnici.. b-narančasta prva jer eu standard-preporuka.

 

-problem, moguće.. ako se previše na ćoravo traži, prespaja, pogotovo ako je žica s druge strane čitavo vrijeme spojena na mrežu-uređaje.. lako može pregoriti oprema, kvar.. uvjek isključiti, ne držati spojeno dok se radi žica-utičnica.. tj ako si probao više kombinacija i ni jedna ne radi, tad je logična pretpostavka da je možda uređaj-modem pregorio u tim pokušajima..

+ drugi problem, strpljivost, znanje (kako radi internet-mreža..) tj spajanjem treba neko vrijeme, gledaju se ledice na modemu, power, dsl.. ostalo. treba nešto vremena dok započne, dok server-centrala s druge strane počne komunikaciju s modemom.. ako juzer bez iskustva na kraće vrijeme spoji, izgleda kao da ne radi, da je pogrešan raspored-spoj-kontakt i krene 'popravljati', tražiti dalje.. a trebalo je sačekati možda par sekundi duže..

-ili treći, možda najveći problem za ovaj slučaj.. linija ne mora biti uključena, tj ponekad uključe tek kad korisnik nazove i prijavi problem.. zaborave-preskoče i sl. tad naravno ni jedna kombinacija ne radi a moguće da juzer pokvari isprvnu opremu raznim pokušajima i kratkim spojevima.. montaža ima cijenu, mada je lako ponekad je nužno, pogotovo s novim linijama gdje može biti bilo koji problem ne u stanu-kući nego na liniji-centrali i sl.

 

-zato to ne bi trebao raditi početnik bez iskustva, mada je zapravo lako.

neflite sub 10.2.2024 19:30

Pozdrav. Je su ove žice OK spojene? Utičnica ima 2 konektora za telefon, ali meni treba jedan samo. Internet mi je dosta sporiji nego što je deklarisan pa da vidim da nije do utičnice i RJ11 kabla.

crozoki sub 10.2.2024 20:01
neflite kaže...

Pozdrav. Je su ove žice OK spojene? Utičnica ima 2 konektora za telefon, ali meni treba jedan samo. Internet mi je dosta sporiji nego što je deklarisan pa da vidim da nije do utičnice i RJ11 kabla.

 Prvo što trebaš da napraviš je da preko  žica koje izlaze iz zida (to je tvoja instalacija) pređeš par puta nožem da se bakar sjaji i onda to sve spojiti. i one konektore na šarafima ulašti, možeš i finim šmirgl papirom sve ulaštiti, konektore i žice. loši spojevi i oksidacija skidaju brzinu

neflite sub 10.2.2024 20:54
crozoki kaže...
neflite kaže...

Pozdrav. Je su ove žice OK spojene? Utičnica ima 2 konektora za telefon, ali meni treba jedan samo. Internet mi je dosta sporiji nego što je deklarisan pa da vidim da nije do utičnice i RJ11 kabla.

 Prvo što trebaš da napraviš je da preko  žica koje izlaze iz zida (to je tvoja instalacija) pređeš par puta nožem da se bakar sjaji i onda to sve spojiti. i one konektore na šarafima ulašti, možeš i finim šmirgl papirom sve ulaštiti, konektore i žice. loši spojevi i oksidacija skidaju brzinu

 Hvala, znači može to brzinu da smanji. Ovo nije dirano jedno 15 godina. Ne treba li šta prespajati ako internet radi? Pitam jer sam laik od ovoga i po nekoj mojoj bedastoj logici kužim da možda taj drugi port nekako ne crpi mu brzinu ako je djeli na dva porta, mada drugi port ne daje signal za internet pa mislim da je u redu to onda.