dadotb sub 2.5.2020 09:48

Postovanje

 

imam mtel ZTE modem/ruter ( BIH mtel VDSL ), odlicno radi kad je samo on u pitanju,..Medjutim, zbog velicine stana stavio sam u sobi pored kompa i TP Link WR 840N ruter kako bi signal pojacao, uredjaj je nov kupljen, radi odlicno pola dana, pa odjednom nestane internet, pa nakon gasenja i paljenja ZTE modema sve proradi neko vrijeme...smara malo gasiti 2-3x na dan sve to ( nestaju i TV kanali na minut ) i nije to rjesenje svakako...ima li pomoci ?? kad je samo upaljen ZTE modem, koji i mora biti upaljen radi TV, VDSLa i telefona onda sve sljaka za 10, sem sto u kranjim sobama je slab signal, pa otuda sam i kupio TP link ruter, koji odlicno pojacava signal , ali ocito uparen sa ZTE modem nije sretna kombinacija..hvala unaprijed. 

ihush sub 2.5.2020 10:33

-normalno je sa se jednom ili po potrebi modem resetira, dobije novu wan adresu i sl. (stvar operatera-centrale).. uobičajno jednom/24h. Kad su neki radovi ili opterećenje tad je to češće, to je normalno.

-normalno je da tad nestane internet+ostalo, + dodatno kašnjenje routera koji može proraditi tek kad proradi modem (kaskadno-lančano) a to su automatika-rutine koje kao kod paljenja traju cca 2min pa 'kad ulovi..'

-problem je na što misliš kad kažeš 'upariti'? Modem trebaš spojiti npr LAN-port1 (1-4) na routerov-WAN-port. To su dvije odvojene mreže, ne jedna. Ali router može raditi i kao AP, tad se router zapravo gasi (funkcije kao router-firewall-dhcp..) tj tad je glavni router-modem i njegov wlan-sid/pass jedino što radi dok je tad AP samo repeater-extender istog signala. U kojem modu ovisi o tvojim potrebama ali tad i rutina-automatika možda ima više problema, sporiji restart i sl. tj to ovisi o algoritmu-softwareu kojeg ima router. U oba slučaja prvo modem mora dobiti liniju (proraditi internet) a tek tad router stvarno krene u konfiguraciju + ovisno o trajanju prekida i pogođenom ciklusu, prekid može biti u par sekundi do par minuta i ne vjerujem da je uzrok router nego prije pogrešna postavka-opcija u njemu tj ako ga koristiš kao AP jer mu to nije primarna namjena i tad automatika-algoritam možda ide tim 'pogrešnim' putem tj pokušava prvo pogrešan način-mod rada pa je trajanje prekida recimo dvostruko duže od normalnog.

 

+btw, ne pojačavaš signal, nego reemitiraš.. imaš dva uređaja koji samo bolje pokriju zadani prostor. Nevažna sitnica ali često su neke sitnice uzrok ovavkih problema.. problem je samo otkriti koja je sitnica uzrok ovog problema ili možda uopće nema veze s tvojom opremom, možda radovi-operater..

MrBlc sub 2.5.2020 11:08

Pretpostavljam da ti TP link radi kao repeater. Identične probleme sam imao na T-com ZTE routeru - jednostavno, sve što nije spojeno direktno na njega, već preko dodatnog AP-a je pucalo. Na kraju smo dobili novi router, pa je tako riješen problem.

 

Alternativa je taj TP link podesiti da radi kao router, pa onda ZTE uopće  "ne vidi" uređaje iza njega, ali onda imaš dvije odvojene mreže, ne možeš imati file share među njima (bar ne jednostavnim podešavanjem), za preusmjeravanje portova trebaš podesiti na oba uređaja i slično...