Mrežni hardver

Kupnja switcha 48 utora 100 Mb

ihush pet 28.1.2022 21:02

-po trgovinama od 500-1000kn, recimo 800kn .. ali neću navesti trgovinu + malo tko ima na stanju-lageru, većina po narudžbi.

-vjerojatno je tp-link najjeftiniji, zatim d-link, koji je isti-sličan.. a možeš pronaći vrlo povoljno i cisco-hp i sl. tj fast-100 može biti bagatela.. i povremeno nađeš te brandove po cijeni tplinka.

-preporuka, ako možeš biraj neki smart.. osjetna prednost pred 'glupim' svičem, + možda ima par gbe portova + možda podržava vlanove (rudimentarni router..) itd.. opet za isti-sličan iznos do recimo 1000-1200kn..

-gbe sam znao vidjeti po recimo 1600kn.. pa potraži, moguće da je sve poskupjelo, moguće da 100tke više nisu u ponudi kao prije (rasprodano) .. a možda se nađe, pogotovo neka manja trgovina ali u pravilu ne drže na lageru nego povlače od distributera po potrebi, a tad su i cijene iste po raznim trgovinama tak da to nije neki kriterij-razlika.

Valentin17 pet 28.1.2022 21:50
anarchyST kaže...

 Pogledaj ovdi

Ma slao sam im mail, nemaju ga.

ihush kaže...

Nema uopće kod naših dobavljača, provjerio sam. Daj mi pošalji link na neku trgovinu. Ja tražim i ne mogu pronaći ni jedan model sa 48 portova, može i do 1200 kn. Ne treba mi smart switch, dovoljno je ovako nešto kao sa linka, ali nema za kupiti nigdje.

ihush sub 29.1.2022 10:15
Valentin17 kaže...
..

Ma slao sam im mail, nemaju ga.

..

-trgovac koji nešto može prodati, ako postoji kod dobavljača, tad to naruči, pogotovo kad kupac (ozbiljan) traži.. + pogotovo u toj situaciji jer tad mu neće stojati na polici i skupljati prašinu.

-kontaktiraj neku manju trgovinu, neku 'svoju' u kvartu, gdje znaš ljude.. to im je posao i smisao, žele prodati robu.

-ako si tražio, ako nema kod dobavljača.. tad ne mogu ja 'izmisliti' link na kojem će imati robu, msan-lost-veleprodaje su oni od kojih oni povlače robu pa svaka trgovina koja posluje s lostom ima te artikle u ponudi-cjeniku.. dok će iz msana vjerojatno biti dlinkov i sl.

-veće trgovine se ne trude oko male narudžbe ili informativnih poziva.. može biti ljenost a može i nedostatak ljudi-pandemija i loša volja.. Možda ti za recimo tjedan odgovore da je dobavljivo kao što piše 1-2 radna dana. .. pošto svi webshopovi povlače iste cjenike veleprodaje svi imaju oznaku npr na nabava.net 1-2 dana po narudžbi.. tj ako nema uvoznik, nema ni maloprodaja osim ako je nekome ostao na lageru a to pametan trgovac ne drži na lageru jer proda vrlo malu količinu godišnje. Razlika između tih shopova je samo popust-marža na cijenu do kupca ili fizička trgovina s većim troškovima od weba pa i viša marža npr 5-9%.. što ti na tisuću kuna daje oscilaciju cca +/-100kn.

 

-ako misliš biti u pc-it branši, imaj svoju malu trgovinu, mjesto gdje ćeš takve stvari naručivati i dobiti, .. ili eu, ako je baš hitno, jer netko mora imati na lageru.

 

-ima links 24-portni gigabitni... možeš stakirati pa s dva komada ili 3x16 imaš potrebnu količinu, ako nije problem više mjesta u ormariću ili konačna cijena.. ni veliki ne drže baš sve na lageru a to nije roba koja se često prodaje tj praktički isključivo kupuju firme kad se radi neki veći projekt a tad ne kupuju kroz maloprodaju nego direktno od vele.. pa je poželjno imati kontakt u recimo msanu za narudžbe ili info kad će biti na tržištu (ako je naručen kontigent, kad stiže itd..).

Nuclear_Phoenix sub 29.1.2022 11:18

To će ti najprije Senetic imati, kupi 2 komada po 24 i budi sretan. Kaže da 48 port nije dostupan ali možeš pitati.

 

https://www.senetic.hr/product/TL-SF1024

 

P.S. Po meni, ovo je glupa kupovina, koji god uzeo. Em je 100tka, em je neupravljiv. Bilo bi bolje da potražite polovni ali upravljivi gigabitni od HPa (Aruba?), Cisco, Mikrotik ili Planet/Juniper. Kad-tad će ti zatrebati osim ako nije za telefoniju, onda zanemari.

 

P.P.S. Ako ti treba baš 48 portova a ovaj je nedostupan, kupi 2x24 + 1x5port gigabitni pa ga iskoristi kao uplink za ova dva po 24.

Valentin17 sub 29.1.2022 11:36
Nuclear_Phoenix kaže...
 Kad-tad će ti zatrebati osim ako nije za telefoniju, onda zanemari.

Samo računala, nikakva telefonija, brzina mreže je 50 Mb/s, računala pristupaju serveru, manje pdf datoteke sa nacrtima, skicama.

Hvala za info o dućanu i konkretnu pomoć. U server ormaru nemam previše mjesta da bi ubacivao switcheve sa 24 porta.

Hrvoje001 sub 19.3.2022 22:29
Valentin17 kaže...
Nuclear_Phoenix kaže...
 Kad-tad će ti zatrebati osim ako nije za telefoniju, onda zanemari.

Samo računala, nikakva telefonija, brzina mreže je 50 Mb/s, računala pristupaju serveru, manje pdf datoteke sa nacrtima, skicama.

Hvala za info o dućanu i konkretnu pomoć. U server ormaru nemam previše mjesta da bi ubacivao switcheve sa 24 porta.

Navodiš da je brzina mreže 50 MB/s, ali tražiš switch od 100 MBita, odnosno cca 12 MB/s.

Za firmu s tolikim brojem usera ne bih gledao ništa ispod gigabitne mreže.

Valentin17 ned 20.3.2022 07:36
Hrvoje001 kaže...

Navodiš da je brzina mreže 50 MB/s, ali tražiš switch od 100 MBita, odnosno cca 12 MB/s.

Za firmu s tolikim brojem usera ne bih gledao ništa ispod gigabitne mreže.

Hvala. Stari switch je bio 100 MB/s, druga tri 52 port switcha su 100 MB/s, u međuvremenu sam kupio novi 100 MB/s switch i sve radi savršeno kao i prije. A razlika u cijeni nije baš mala. Sve ovisi i potrebi, za otvaranje word, pdf dokumenata veličine 200 KB max. sa servera, otvaranje maila ovo radi savršeno i nikakvih problema tu nema. 

Ajar ned 20.3.2022 08:36
Valentin17 kaže...

Zna netko gdje mogu kupiti switch iz naslova? Da je plug and play i da ne padnem na guzicu kad vidim cijenu.

 

https://www.lost.hr/ponuda/item/19358-tp-link-48-port-preklopnik-switch-4810-100m-rj45-ports-1u-19-metalno-kuciste

 

Našao sam ovaj, ali ga ne mogu nabaviti nigdje. Molio bih preporuku.

 iako su nekoliko puta mijenjali lokaciju i naziv firme, ovima je lost bio glavni (i jedini?) dobavljač. i uvijek su bili spremni nabaviti ono što je kupcu želja te potrijeba. i moglo se cjenkati (za gotovinu). lost je veleprodaja a ovi sad postali servis. niš ne kužim ali probaj ih nazvati i pitati.