Mrežni hardver

Kućni NAS? Iskustva? Preporuke?

Trawis pet 3.2.2023 19:26

Upravo ovo što je Quantum rekao. Bitno je kakvi su podaci, odnosno koliko su ti važni, prema tome radiš plan redudantnosti i backupa (i lokacijskih backupova).

 

2 moja primjera:

a) torrent mašina/server - datoteke spremljene na eksternim HDD-ovima, ako neki od njih rikne neće mi bit problem jer nisam stavio to kao neki prioritet. Neke kolekcijske filmove/serije i slično sam napravio backup na druge diskove koji zasad nemaju nikakvu redudantnost (no imat će) i na istoj su lokaciji. No i da svi ti diskovi riknu, bilo mi malo žao, ali to je sve :)

b) muzika - spremljena na 4 različita kompa/laptopa/servera, od kojih su 3 u istoj prostoriji, 4. je 20 metara dalje i 1 backup u cloudu. Zašto? Ti podaci su mi bitni i pobrinuo sam se da ih sačuvam na raznorazne načine pa ako bilo koji ili više njih vrisne, teško da će svih 5 opcija u isto vrijeme.

burexmesom pon 22.1.2024 07:00

Pozdrav,

 

Evo jedno pitanje, pa ako mi neko može objasniti ako sam dobro shvatio.

 

Dakle brat i ja imamo firmu, i zbog nedavne selidbe radimo udaljeno, te je ova opcija s dropboxom, google driveom i sl prestala funckionirati zbog ograničenosti pohrane (lokalno na kompu).

 

Ono što mene zanima jer, mogu li ja kupiti NAS, i dakle koristiti ga na jednom kompu da je stalno spojen, ajmo reći svojevrstan local disk na koji spremam sve što radim, a da mu mogu pristupiti s drugog laptopa bilo di, bilo kad?

 

Tj. bolje je pitanje, može li na tom drugom laptopu biti isto stalno vidljiv da mogu direktno raditi u njemu na fileovima bez nekih aplikacija i sl.

 

 

Te također ako imate koju preporuku za koji model uzet? Dakle namjena je striktno prijenost podataka, bez ikakvih opcija za streamanje i sl. Veličina pohrane do 2tb, po mogućnosti koliko vidim pametno je uzeti dual bay

 

Hvala, lp

ihush pon 22.1.2024 12:44

-svaki nas radi osnovno-isto, identično..

- tj pravila mreže su standard, nadstandard, dok za model-brand u pravilu ne dajem savjete, to je ipak tvoj izbor, skuplje-jače pa i boja ili neki deseti fičer.

 

-savjeti, sad firme koje proizvode nasove daju i neki cloudservis.. ovisno o potrebama može biti zgodno a može biti i problem istekom supporta, previše mogućih kombinacija ili različitih potreba pa i nešto što ćeš možda sutra trebati ili pitati se zašto nemaš dok je cijena možda slična za različite klase-mogućnosti.. zato je to bolje obaviti s osobom koja to zna, admin-mreža-backup-programer onog što koristiš, banalno kao da želiš kupiti ključeve-gedore ali nemaš ideju koje veličine ili oblik trebaš.. ili što bi ti moglo biti korisno-potrebno sutra, ne samo za bazic potrebe, tj dok za nešto ne znaš ni ne možeš znati da ti je možda korisno-potrebno itd..

-zato u nas temi sudjeluju ugl. oni koji barem dio tog znaju-koriste, .. dok su popularni brandovi qnap-syn-tplink.. a sve to je 'isto' kao npr auto-mobitel, no nije baš isto..

-s druge strane, da znaš nešto o mreži, appsu-programu koji koristiš, bazi-backupu.. tad bi to isto mogao na bilo kojem računalu, serveru, sklopiti sam za sličan iznos cijene nasa računalo koje tad može više, nema ograničenja na broj diskova koje fizički stanu itd no tad je potrebno znanje računala-mreže i kako to sve posložiti, koji os-soft kao linux distru ili win.. dok svaki korisnik može imati svoje specifične-različite potrebe počevši od licence-cijene ili koristi li npr adobe-msoffice ili nešto deseto.. dok domaći knjigovodstveni soft može imati svoje potrebe-pravila i većinom je za win platformu itd..

-pošto u bizu ništa nije đabe, plaćaš svaki fičer koji 'dobiješ'.. tad je potrebno znati što stvarno trebaš, što bi moglo biti korisno za sutra i sve kombinacije ovisne o radu, dok ono navedeno u prvom postu kao potreba-kriterij možeš na 1001 i više načina, đabe, mrežno, pa i postojećim modemom-routerom ili shareom na računalu, ... zato, prije bilo koje odluke to treba znati, zato to treba odlučiti-savjetovati osoba koja će to sve znati uz tvoje info-potrebe.. detalji koji ti sad ne padaju na pamet ili tek kad nešto vidiš tad znaš da postoji, da je moguće, da je već dostupno na računalu itd..

-cijena? nasevi su mini-osakaćena računala, dakle početna cijena kao jeftikaner uredsko računalo pa naviše..

-prednost nas-kutijice vs da sam to riješiš na drugi način, .. jednostavnost, za osnovno uz upute klik-nextaš i radi.. no i tad je poželjno znati nešto više, npr kako backupirati, kako nešto popraviti kad dođe problem dok upute i reklama to banaliziraju ili preskoče.. tako u temi imaš one koji to sve znaju, mogu bez kupnje nas-a, no imaju novac dok žele slobodno vrijeme trošiti na nešto drugo.. pa kupe nas, dok suprotan tip kao hobisti upravo sami to žele, ne gotovo pri čemu u pravilu mogu više nego što će dati neka tipizirana kutijica.. ali i sve zbrljaviti-sfušati ili zapustiti.. nema jednog odgovora za sve, nema generičkog, mada bazične-osnovne fukncije jesu zajedničke no možeš ih riješiti na razne druge načine, ne samo nasom.. koji je samo naziv mrežnog računala, servera, mrežno-spojen-storage.. to je računalo sa mrežnim shareom, svako koje vidiš oko sebe i npr ima internet.. a da bi dijelio file-storage treba samo uključiti share za neki file-folder-disk.. i to danas rade razne kutijice, tv-dvbt-playeri, routeri.. mrežni uređaji, kao i to da danas većina npr printera ima mrežnu mogućnost, ne samo usb-kabel i razlika je uprao u tome što tad svi imaju mrežni pristup tom uređaju, svejedno printer-storage ili nešto deseto.. i to ne samo u kućnoj-firma mreži, lanu, nego i internet-wlan, kao rad od kuće itd.. a tad je važno kako se što podesi, sigurnost-pass kao i cloudservisi koji su uračunati u cijenu-usluga s nekim rokom trajanja itd..

 

-možda nepotrebno duži text, tek pokušaj navođenja zašto bi ti to trebao obaviti netko tko to sve zna + tvoje potrebe + tvoj kriterij, tvoj novac i posao.. a ako to na kraju ispadne loše, npr gubitak podataka bez backupa, tad ... (dalje ne treba..).

burexmesom pon 22.1.2024 12:52

Hvala vam, za početak mi je trebao odgovor ako se to može, a sad mi slijedi daljnje istraživanje.

Nisam baš u toj struci ni ne poznam nekog ko se bavi s time, ali trebalo mi je ovo kao potvrdan odgovor da se može to koristiti.

Shvaćam da ću zbog svojeg neznanja vjerojatno pretplatiti, al s druge strane vjerojatno ću prije doći do željenog

Hvala vam!

Valentin17 pon 22.1.2024 17:45
burexmesom kaže...

Pozdrav,

NAS se spaja na mrežu kao i svaki drugi uređaj tipa ruter, switch, računalo, printer. Znači tebi treba NAS kao uređaj, ali moraš si složiti i VPN server da bi svojoj mreži mogao pristupati izvana sa toga drugoga laptopa. VPN server tipa Wireguard, OpenVPN možeš vrtjeti u virtualci Ubuntu Server 22.04.03 ako imaš neko jače računalo ili laptop, a možeš za to iskoristiti neko drugo računalo/laptop.

Čak za početak uz obavezan backup podataka možeš napraviti običan file share na Win računala koje imaš, samo staviš unutra jedan 2 TB disk na koji staviš folder koji dijeliš sa drugim laptopom te uzmeš neki vanjski disk na koji radiš backup podataka sa nekim besplatnim alatom.

Mladen pon 22.1.2024 18:01

I Qnap i Synology imaju već OpenVPN, Qnap na nekim modelima i WireGuard.

Naravno, slaganac je uvijek jeftiniji ali traži i puno znanja/iskustva da se to sve skupa posloži u dobru cjelinu, pa je za krajnjeg korisnika cijena opet podjednaka.

Npr. par virtualki na Hyper-V ili Proxmox hypervisoru gdje svaka radi svoj dio posla, što već kome treba (storage, router, VPN, nadzor ...).

 

 

 

 

Valentin17 pon 22.1.2024 18:19
Mladen kaže...

Uh, jedan polovni Ryzen 3600, 32 GB RAMa, ploča, 2X 2 TB IronWolf i SSD 1 TB za Proxmox i virtualke pa fino kao jednu virtualku složiti TrueNAS i njoj prosljediti dva diska od 2 TB, na drugu virtualku složiti npr. Ubuntu Server 22.04.3 i na nju instalirati WireGuard. Joj kako bi se perjalo s tim, PfSense ruter da i ne spominjem.

Mladen pon 22.1.2024 18:50

Još bolje neki "G" model (4650G Pro + ECC RAM) ili nešto od Intela sa int. grafikom.

Sam Proxmox je praktično odvojiti na poseban par (ZFS mirror), dovoljni su i 2.5" diskići, virtualke i dnevni file-server na SSD-ove a sve ostalo na hdd-ove, a kako današanje ploče podržavaju i 128GB ni apetit ZFSa više nije problem :).

Nema univerzalnog recepta, ovisi sa koliko i kakvim podacima se upravlja, npr. u projektnim uredima se podaci najlakše dijele na aktualne/otvorene projekte kojih je otprilike uvijek podjednako jer novi dolaze a završeni idu u stare/zatvorene pa se tako slože i serveri, jači NAS ili PC kao glavni, NAS kao backup a treća stavka 3-2-1 pravila još jedan NAS na drugoj fizičkoj lokaciji.

 

 

Friday pon 22.1.2024 19:48
Mladen kaže...

Još bolje neki "G" model (4650G Pro + ECC RAM) ili nešto od Intela sa int. grafikom.

 

 

 

Koristim mainstream komponente bez ECC rama za svoj homelab vec dugi niz godina i nikad nisam imao problema. Trenutno je u pogonu  i5 10400 sa 64GB vulgaris rama. Gore imam SophosUTM, virtualke sa bazama, 3 ubuntu virtualke, 1 xpenology i svakakvih "letecih" virtualki za sve i svasta bude (sve se vrti na esxi). Ne znam da li je ECC svojevrstan prerequisite za ZFS ali definitivno ga ne bih gurao tamo gdje nije nuzan. Jer to onda znajacno ogranicava izbor ostalih komponenti.

 

A da se nadovezem na kolegu gore koji trazi lagani pristup svojim podacima: uzmi si jedan synology (DS223+ ili DS220+), stavi oba diska u SHR, zamoli nekoga da ti slozi wireguard pristup sa laptopa za remote lokaciju i to je to. Gdje god budes bit ce ti kao da si u uredu.

Mladen pon 22.1.2024 19:55
Friday kaže...
Ne znam da li je ECC svojevrstan prerequisite za ZFS ali definitivno ga ne bih gurao tamo gdje nije nuzan. Jer to onda znajacno ogranicava izbor ostalih komponenti.

 

 Nije nužan, radi i na običnom ali kad imaš neku pločicu kao Supermicro za AM4 ili AM5 sa managamentom i 10Gbit mrežnima, pašteta je da se baci :).

Valentin17 pon 22.1.2024 19:57

Ja imam TrueNAS za backup podataka na polovnom i5 4670k 16 GB RAMa, 240 GB SSD i dva 4 TB IronWolf diska, za sada nemam problema.

Kupio sam LSI SATA kontroler sa Ebaya i bome došlo mi je do oštećenja podatka, prijavljeni disk sam izvadio, spojio na Win računalo i vidio da HDD Sentinel prijavljuje greške u komunikaciji,

na kraju sam kontroler izbacio te diskove priključio na ploču, od tada radi bez problema i nije više dolazilo do degradacije RAID 1 polja.

https://www.youtube.com/watch?v=RHKjJ6G8Ivc

Evo ako nekome treba uputa za postavljanje TrueNASa, za svaku pomoć stojim na raspolaganju.

ihush pon 22.1.2024 23:04
Valentin17 kaže...

..

Kupio sam LSI SATA kontroler sa Ebaya i..

 -lsi nije za obična kućišta.. hlađenje-ventilacija (turbo propuh).. pregrijavanje. poželjno prišarafiti neki ventilator bar..

+ nepotreban na novijim (unazad 10god) mbo osim da je neka konkretna potreba.. dok za raid može soft, dynamic itd. tj. ima smisla za više diskova i ako se baš nešto staro (mbo-cpu-ram) želi iskoristiti no tad više problema nego koristi sve zajedno.. npr napajanje i sama količina diskova već postanu veći izvor problema, kao više loto listića.. uz recipročnu sreću pa jedno hoće drugo neće.. da je obrnuto bilo bi super :)

-prvi kriterij servera (ili nas-a) mora biti sigurnost podataka, pouzdanost, ne kilavljenje i kvarenje .. nešto kad se složi da radi narednih +5-više godina..

ihush uto 23.1.2024 18:08

-za učenje je ok.. pa kao btw, nađe se upotrebljivih za šaku eura (30tak, vs eu cijena od više stotina), s kablovima i key-čipom, tj pripaziti ima li sve jer može biti neisplativo kao i to radi li u hw ili sw modu, tj raid ili samo priključak (prednost za novije diskove-kapacitete tad ne ovisi o staroj granici kontrolera na par tb.. dok soft raid nije problem osu itd.. no logičnije je učiti na pravom raidu, podešavanje-driveri-install itd.. odnosno treba proći sve, barem vidjeti jednom tad ćeš znati kad zatrebaš detaljnije..).

-u takvom učenju, važno.. znati kako ne uništiti postojeće raid-polje, podatke, volume.. tj kad se nešto zblenta tad obično automatika nudi rebuild i sl. .. treba znati kad odbiti, posljedice, za učenje vs spašavanje, pogotovo za raidove kao 5 s 3-više diskova, odnosno kad nabavljaš to ti treba biti kriterij, ispod raid5 nema potrebe-smisla, može tad bilo koji 'glupi' kontroler..

-kao i pec-pec-test prstom.. tad naučiš da ne treba baš sve prstom dotaknuti, vruće i to iznad prihvatljive-ljudske granice 70-72c, često lsi na +90.. no efikasna metoda koja ostane u sjećanju i malo juzera pokaže želju za ponavljanjem, dovoljno je jednom :))

-montirati vent može biti pipljavo jer je hladnjak relativno mali + finovi koji uvjetuju kako i kojim šarafom pričvrstiti no bez server-propuha turbo ventova to je nužno za takav tip kartica, držati ispod 60 (poželjno 40..) i tad je ok.

 

edit: btw2.. kao i napajanje, ako se računa da svaka pojedina komponenta u računalu za sebe traži cca 10-15w izračuna se 'na prste', diskovi su 10-15w (noviji ispod 10).. pa ako ih je desetak i ako ostalilh uređaja ima kao gpu koja možda traži struju, više rama.. tad je zgodno dodatno napajanje, dvije žice za paljenje s glavnog ili adapter, kao i obični sata-molex kablovi s više priključaka od 2 do 5-više.. no pripaziti na railove, pogotovo starija-slabija napajanja, lako se pređe stvarna granica u takvom računalu recimo s 8 diskova.. barem provjeriti na deklaraciji što piše po railovima, jer može biti nestabilno-rušenje.. kao i svaki kabel-kontakt na starom koji oksidira ili plastika postane krhka pa puca.. paziti, razne sitnice koje inače ne moramo previše paziti-razmišljati pogotovo na novim komponentama jer takve stvari za učenje se rade na vrlo starom.. pa kao podsjetnik-hint :)

Quantum sri 31.1.2024 04:45
Friday kaže...

 

Ne znam da li je ECC svojevrstan prerequisite za ZFS ali definitivno ga ne bih gurao tamo gdje nije nuzan. Jer to onda znajacno ogranicava izbor ostalih komponenti.

 

Nije - to je mit koji odavno postoji. ZFS nije nista manje ili vise osjetljiv na prisutnost ECC RAM, nego bilo koji drugi file system. Detalji ovdje.

 

Valentin17 kaže...

Kupio sam LSI SATA kontroler sa Ebaya i bome došlo mi je do oštećenja podatka, prijavljeni disk sam izvadio, spojio na Win računalo i vidio da HDD Sentinel prijavljuje greške u komunikaciji,

na kraju sam kontroler izbacio te diskove priključio na ploču, od tada radi bez problema i nije više dolazilo do degradacije RAID 1 polja.

 

Nije iskljuceno da si kupio los kontroler (neispravan) ili da si uzeo kontroler sa chipsetom koji je slabo podrzan u TrueNAS-u (pretpostavljam da je rijec o Core-u, jer Scale je na Linuxu i s njim nisam imao previse iskustva).

Ako se zeli pouzdanost, za nas obicne smrtnike na TrueNAS Core-u se preporucuju LSI SAS chipseti 2008, 2308 ili 3008 (za full flash polja) cisto zbog toga jer su enormno dobro testirani, a driveri prilicno dobro izbruseni. Kolektivno, rijec je milijardama sati u mnogobrojnim instalacijama - s time se malo koji drugi kontroler na trzistu moze usporediti.

 

Ako si pool napravio na tom LSI kontroleru i TrueNAS je prijavio greske na poolu, u pravilu zaista jest hardverska greska.

Mozes li podijeliti jos malo detalja oko toga sto se desilo?

Valentin17 sri 31.1.2024 16:54
Quantum kaže...

 

Ako si pool napravio na tom LSI kontroleru i TrueNAS je prijavio greske na poolu, u pravilu zaista jest hardverska greska.

Mozes li podijeliti jos malo detalja oko toga sto se desilo?

Složim konfiguraciju i5 4670k, ASUS B85M G, 2X 8 GB RAMa, SSD 240 Crucial BX500, 2X Seagate IronWolf 4 TB. Diskove spojim na kontroler LSI 9211-8i P20 u IT modu (nije kopija jer usporedio sam), stavio BeQuiet SW3 140 mm ventilator da puše po kartici.

Normalno instaliran TrueNAS Core, podesim pool sa dva diska u RAID 1, podesim share, korisnike, privilegije i radi super, nakon par dana vidim da prikazuje "pool degraded". Pogledao po serijskom broju koju je disk, njega spojio na Win računalo i pregledao sa Hard Disk Sentinelom, vidio da mu je zdravlje 99 posto i da prijavljuje greške u komunikaciji. Iz mašine izbacio LSI karticu, diskove spojio na ploču, upalio sustav, odradio scrub, odradio opciju "pool clear" i od tada radi bez greške.

ihush sri 31.1.2024 19:48
Valentin17 kaže...
..

.. LSI 9211-8i P20 u IT modu..

 -ponovo, za učenje trebaš 'pravi' raid kontroler, u raid modu, ne soft-it-hba.. (tad to radi os-soft, ovisi o cpu-mbo-chipsetu itd..) kao i to da 'moraš' učiti s modelom koji ima i raid5.. 0-1 su onak, 'za djecu' :)

-pribavi odgovarajuće pa probaj.. dok zbog starosti-podržanog kapaciteta tad vjerojanto ne možeš s većim diskovima no za učenje je to ok pogotovo na 'odbačenim' diskovima 500-1000gb..

-npr 9267 i sl. + key.. može se pronaći za 30-40€ komplet s kablovima..

Quantum ned 4.2.2024 16:37
Valentin17 kaže...
Složim konfiguraciju i5 4670k, ASUS B85M G, 2X 8 GB RAMa, SSD 240 Crucial BX500, 2X Seagate IronWolf 4 TB. Diskove spojim na kontroler LSI 9211-8i P20 u IT modu (nije kopija jer usporedio sam), stavio BeQuiet SW3 140 mm ventilator da puše po kartici.

Normalno instaliran TrueNAS Core, podesim pool sa dva diska u RAID 1, podesim share, korisnike, privilegije i radi super, nakon par dana vidim da prikazuje "pool degraded". Pogledao po serijskom broju koju je disk, njega spojio na Win računalo i pregledao sa Hard Disk Sentinelom, vidio da mu je zdravlje 99 posto i da prijavljuje greške u komunikaciji. Iz mašine izbacio LSI karticu, diskove spojio na ploču, upalio sustav, odradio scrub, odradio opciju "pool clear" i od tada radi bez greške.

 

Pool moze biti degradiran zbog niza razloga - SMART fail, greska prilikom citanja/pisanja ili greska u komunikaciji sa s driverom. Jesi li iskljucio SMART failure?

 

LSI 9211-8i P20 u IT modu je dobar HBA za TrueNAS (LSI 2008 cip), ako je to SAS varijanta sa SFF-8087 portovima, jos par stvari za provjeriti:

- breakout kablovi/konektori za SFF-8087 -> SATA mogu biti losi. Ljudi su gubili kosu zbog banalnih problema sa konektorima koji su krivo tvornicki spojeni (na kablu) ili su se razlokali na samo HBA kartici (dosta su osjetljivi),

- koji je driver za karticu ucitan? Sto vraca grep -i 'mpr\|mps\|mpt' /var/run/dmesg.boot ? Ako nista, onda je FreeBSD odlucio ucitati krivi/nestabilan driver sto se _moze_ desiti ako je kartica fake ili neispravna,

- pogledaj sto vraca smartctl -a /dev/<disk_koji_je_padao>? Osobito pogledaj linije #197 i #198 - ako te vrijednosti nisu 0, disk odmah zamijeniti i baciti u smece,

- ako je sve to u redu, onda je problem dublji. Ne-serverski hardver za ovakve stvari je uvijek nezgodan, jer se proizvodjaci ne trebaju rigorozno drzati specifikacija i kada dodje do bilo kakvih problema ili konflikata, shvatiti sto je korjenski uzrok moze biti nocna mora.

 

Za nabavku ovakvog hardvera sa ebay-a preporucio bih prvo trgovca - theartofserver . Covjek zaista mari za proizvode, odrzava ih, ima tehnicko znanje i iskustvo te pruza tehnicku podrsku u slucaju problema. Povrat robe je isto moguc. Nekoliko stvari sam od njega uzeo tijekom godina i sve te stvari jos uvijek danas rade. Covjek ima i svoj YouTube, vrlo informativan, kanal.

Quantum ned 4.2.2024 16:50
ihush kaže...

 -ponovo, za učenje trebaš 'pravi' raid kontroler, u raid modu, ne soft-it-hba.. (tad to radi os-soft, ovisi o cpu-mbo-chipsetu itd..) kao i to da 'moraš' učiti s modelom koji ima i raid5.. 0-1 su onak, 'za djecu' :)

 

Oprez - za ZFS, iskljucivo HBA u IT/IR modu, nikada RAID (i nikojeg tipa). ZFS je sofisticiran file system koji trazi low-level pristup diskovima, a RAID kontroleri "lazu" ZFS-u gro stvari (tip hardvera, geometrija, error correction protokoli itd.). Dublji razlozi i odlican primer ovdje.