Monitori

Problem sa rezolucijom

L10N3 uto 7.1.2020 12:24

Pozdrav kolege forumasi, imam jedan problem. 

 

Nedavno sam zbog nadogradnje kupio graficku karticu RX570 koja na sebi ima samo dva hdmi porta i dva dp-a za spajanje na monitor. Inace sam koristio obicno vga ili dvi konektore nikad hdmi, a i nisam mogao jer je monitor poprilicno star.

 

 

E sad, kad sam ubacio grafu unutra, nabavio sam kabel hdmi to dvi i spojio. Ulaskom u windows rezolucija je smanjena na 1024x768 iako je nativna(preporucena) rezolucija monitora 1680x1050. Medjutim, kad odaberem njegovu standarnu rezoluciju, monitor se zacrni odnosno ostane bez signala, i onda opet moram preko safe moda smanjiti rezoluciju da bih mogao bootati komp.

 

Zna li netko u cemu bi mogao biti problem? Svaki savjet ili pomoc je dobrodosla

 

Inace radi se o monitoru Syncmaster 225BW

 

 

ihush uto 7.1.2020 12:58

-1680x1050 @60 hz... važni su i hz. (važnije od rezolucije)..

-ako je tako, tad ili nisi instalirao driver, ili kvar na vga/monitoru (npr dvi konektor).. tj sad je ovako, na vga je hdmi, na monitoru dvi? .. to može raditi ako je ispravno, tj ako ne radi tad imaš kvar ili nemaš driver.. a kvar može biti na vga, kabel ili monotor (tri dijela lanca) + možda i ostale postavke kao npr kloniranje ekrana i sl, možda ..

+ po opisu i safemodu vjerojatno imaš win7.. vjerojatno je problem driver i kad ga instaliraš tad će možda sve samo podesiti-raditi.

L10N3 uto 7.1.2020 13:40

1680X1050 60Hz je radio do sad ali preko vga konektora. Na monitoru imam samo vga i dvi, ali dvi nisam prije koristio jer sam bio spojen preko vga.

Inace koristim win10, svi su driveri updejtani, preko radeon software-a sam iskljucio opciju virtual super resolution i sada mogu prebaciti na 1280x960, ali nikako na njegovu standarnu rezoluciju.

Inace kabel je kupljen nov, jedino ostaje upitna ispravnost dvi konektora na monitoru, sto mi je malo cudno jer normalno radi na manjim rezolucijama 

ihush uto 7.1.2020 13:49

-problem može biti i sam kabel ... stari dvi kablovi su relativno skupi (u odnosu na hdmi).. pa je praktičnije-jeftinije kupiti hdmi kabel + adapter (20+20kn.. možda 50 ukupno, dok su dvi kablovi ugl skuplji) i tad možeš na većinu novih monitora-tva... pa barem ispobati da otkriješ gdje je problem, npr što ako je na vga-izlazu.. (jer i novo ne mora raditi) reklamirati itd..

 

-svaki kabel ima neku svoju propustnost, rezoluciju kao granicu.. dvi ima single-dual link pa i broj pinova koji se (ne)koriste.. ako si platio taj kabel manje od 100kn tad je vjerojatno nekvalitetan.. možda. :) tj tek kad otkriješ-potvrdiš možemo to znati, ovako je samo nagađanje-logika a ponekad i (ne)sreća npr neispravan-škart kabel jer to je takva roba, zamjeniš za isti-drugi i možda radi.