[FAQ] Android flash, custom ROM, root

Uspio sam, hvala na videu pomogao je.
Sad bih jos samo pitao za kernel. Naime custom rom, točnije ovaj: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1245424 je u drugom ili trećem postu jako jednostavno objasnjen kako instalirati i stvarno se nadam da u vezi toga nebih trebao imati problema, dok je za anryl kernel http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1468960 dosta konfuznije objasnjeno i ne znam, (odnosno ne snalazim se u objasnjenju) kako tocno napraviti to pa ako imas mozda neki step-by-step video ili nesto slicno puno bi mi pomoglo :)

Imam Prestigio MultiPad 7070c (Archos 70IT), moze mi tko preporucit neki custom rom za njega al da je dobar?
Trenutno imam stock Android 2.2 od Archosa.
Htio bih nešto što nije stock, nije UrkuDroid, ili OpenAOS...
Da je brz, i da je vise/manje skoro pa potpuno funkcionalan.
I po mogućnosti Android 2.3+ ali može i 2.2 ili 2.1, glavno da je brz i stabilan.
Nervira me to što ovaj stock postane strahovito strahovito i nesnosljivo spor nakon sto se instalira oko cca 15 aplikacija pa nadalje. Sto ih je vise, to je nesnosljivije. O radnom freezeima nakon nekog vremena da i ne govorim.... STRAŠNO.
UrukDrodi mi je super, ali ima onaj neki bug, a to je white screen koji se posjavljuje nasumicno nakon locka/unlocka uredjaja, i moguce je maknuti ga tek nakon reseta tableta. I onda kad se opet pojavi.... Aqrghhh.... Da nema taj shugavi bug, bio bi mi dovoljan.
OpenAOS je fora, ali iz nekog razloga na mom uredjaju se nezeli bootat, jednostavno radi boot loop....
Bump!

Imam Prestigio MultiPad 7070c (Archos 70IT), moze mi tko preporucit neki custom rom za njega al da je dobar?
Trenutno imam stock Android 2.2 od Archosa.
Htio bih nešto što nije stock, nije UrkuDroid, ili OpenAOS...
Da je brz, i da je vise/manje skoro pa potpuno funkcionalan.
I po mogućnosti Android 2.3+ ali može i 2.2 ili 2.1, glavno da je brz i stabilan.
Nervira me to što ovaj stock postane strahovito strahovito i nesnosljivo spor nakon sto se instalira oko cca 15 aplikacija pa nadalje. Sto ih je vise, to je nesnosljivije. O radnom freezeima nakon nekog vremena da i ne govorim.... STRAŠNO.
UrukDrodi mi je super, ali ima onaj neki bug, a to je white screen koji se posjavljuje nasumicno nakon locka/unlocka uredjaja, i moguce je maknuti ga tek nakon reseta tableta. I onda kad se opet pojavi.... Aqrghhh.... Da nema taj shugavi bug, bio bi mi dovoljan.
OpenAOS je fora, ali iz nekog razloga na mom uredjaju se nezeli bootat, jednostavno radi boot loop....
Bump!
Pozz !!!!
Evo koliko sam vidio na Xda-forumu sve si već vidio i isprobao za 70it nije baš da se trude koliko za 8 i 9 verzije i da budemo iskreni nema ti roma koji nije bugovit za tvoj Archos ima nekakav Cyanogen rom ali je isto sa problemima i bugovima tako da ako ti je stock rom najbolkja verzija za sada.
Pozz !!!

Uspio sam, hvala na videu pomogao je.
Sad bih jos samo pitao za kernel. Naime custom rom, točnije ovaj: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1245424 je u drugom ili trećem postu jako jednostavno objasnjen kako instalirati i stvarno se nadam da u vezi toga nebih trebao imati problema, dok je za anryl kernel http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1468960 dosta konfuznije objasnjeno i ne znam, (odnosno ne snalazim se u objasnjenju) kako tocno napraviti to pa ako imas mozda neki step-by-step video ili nesto slicno puno bi mi pomoglo :)
Drži se ovog prvog roma LeeDrOiD jer ima i kernel i rom , a za ovaj drugi nisam siguran da bi ti bio dobar jer ima drugi naćin recoverya iz kojeg stavljaš, a i koliko msam vidio dosta je spor. Stavi ovaj prvi ako si mislio promijeniti rom, napravi backup stock roma to prvo iz Recovery kojeg si dobio, a onda se uvijek možeš vratiti na orginalni rom opet iz recoverya sa restore backup.
Pozz !!!

*********************TUTORIAL CWM BACKUP I RESTORE*********************
Imao sam par upita šta i kako se koristi CWM (ClockwordMod Recovery) za backup ROMa i restore postojećeg backupa. Pa evo kratki tutorijal,većina vas to zna a za one koji ne znaju dobro će im doći.
Zašto je koristan "CWM backup"? Izradom takvog backupa radite KOMPLETAN backup svog mobitela! Znači backupira se ROM,kernel,sve postavke,aplikacije,sms,kontakti,znači apsolutno sve! Kao da "uslikate" trenutno stanje svoga mobitela u jedan jedini backup.
Imate neki ROM na svom uređaji,sve ste poštimali,sredili,sve vam dobro funkcionira ali vam vrag neda mira pa želite flashati neki drugi ROM? Budući da ne znate dali će vam nakon flashanja novog ROMa sve raditi kao što ste zamislili zašto nebi napravili backup postojećeg stanja prije flashanja,pa ako vam nešto ne štima,lako se vratite nazad na stari ROM.
Tu na scenu stupa CWM recovery i opcija backupa koja se tamo nalazi.
Da bi imali CWM recovery morate biti rootani (neću u detalje).
- U CWM ulazite držanjem tipki ( svaki android ima drugačiji ulaz u Recovery).
- Nakon što ste "ušli"u CWM navigirate se na sljedeći način: Volume + vas diže gore u stavkama,Volume - dolje,a svoj odabir potvrđujete pritiskom na tipku Potvrdu(ovisno o modelu mobitela).
- Spustite se na opciju backup i restore
- Odaberite opciju backup
- Automatski će početi kompletan backup mobitela (naravno,ne i SD kartice)
- Backup traje cca 5 minuta i na vašoj internoj memoriji ili ext. memoriji (Sd card) što će zauzeti xx MB ovisno o modelu mobitela (ako nemate dovoljno mjesta prije backupa će te biti upozoreni na to)
- Kada završi backup možete slobodno restartati uređaj ili raditi dalje po CWM što ste planirali (tipa wipe-ati prije instalacije novog ROM-a)
Postupak restora (povrata) već backup-iranog ROMa:
- Jednak postupku backupa,samo u točki 4 birate restore
- Ako imate više backupa,odaberete onaj koji želite vratiti i stisnete tipku za Potvrdu što ovisi o modelu mobitela koja je to tipka ali u većini slučajeva je Power ili Home tipka (svaki backup označen je datumom i vremenom kreiranja)
To je to,postupak je jednostavan,praktički nema mjesta za pogrešku a ta mogućnost je jako korisna za ljude koji češće flashaju.
Backup-irajte neki stabilni ROM koji ste lijepo podesili,i uvijek mu se možete vratiti!
Tutorijal kopiran i malo izmijenjen ali napisao ga forumaš @DwightSchrute.

ja bi htio x8 srediti.. sto sve trebam napraviti> pokusao sam sa oneclick i on mi cresha kada stisnem root

ja bi htio x8 srediti.. sto sve trebam napraviti> pokusao sam sa oneclick i on mi cresha kada stisnem root
Prvo probaj po ovom tutorijalu link:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=921652, a SuperOneClick skini sa ovog linka http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=803682 i stavi na Desktop Pc-a. I dobro prati sto se traži da bi uspio.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Drugi naćin, ako ne uspiješ sa prvim.
Skini sa ovog linka SuperOneclick http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=906195.
1. Instaliraj PC Companionsa stranice Sony Ericsson.
2. Spoji mobitel na Pc i kad te pita Program Companions da instalira mob i skine drivere, nemoj mu dati neka Windowsi instaliraju i skinu drivere.
3. Uključi Usb debugging, jedan ili dva drivera će još naći Pc.
4. Pokreni SuperOneclick kojeg si prije skinuo na komp i klikni na Root, te čekaj oko 10 sec da završi rootanje.
5. Instaliraj Busybox s Google playa.
Ovo vrijedi ako si na win7 i imaš na X8 2.1 Froyo.
Evo ti link na forumu tamo je za tvoj mob sve što te zanima http://www.bug.hr/forum/topic/recenzije-komentari-mobitela/sony-ericsson-xperia-x8/75376.aspx?page=73&jumpto=2857701&sort=asc&view=flat

pomagajte. Nov sam u svijetu androida pa ima jedna stvar koja me muci. Naime po specifikacijama na netu Sony Ericsson Ray ima 512 mb Ram?
Meni pise po android task manageru, android info, i mobu da imam 330mb? jel znate o cemu se radi? sto bi moglo bit?
hvala unaprijed!

pomagajte. Nov sam u svijetu androida pa ima jedna stvar koja me muci. Naime po specifikacijama na netu Sony Ericsson Ray ima 512 mb Ram?
Meni pise po android task manageru, android info, i mobu da imam 330mb? jel znate o cemu se radi? sto bi moglo bit?
hvala unaprijed!
Pa pretpostavka je da ne možeš koristiti svih 512mb jer ga koristi sistem vrlo jednostavno.Tebi je omogućeno 330 mb.

Imam pitanje. Koja je razlika zmeđu ROM-a i Kernela ? Baš sam dobio mob s Androidom , neke stvari sam pohvatao ali ima ih i koje nisam... Pomagajte :(

Imam pitanje. Koja je razlika zmeđu ROM-a i Kernela ? Baš sam dobio mob s Androidom , neke stvari sam pohvatao ali ima ih i koje nisam... Pomagajte :(
Što je to kernel?
Kernel je nešto poput BIOS-a vašeg računala. On određuje kako se ponaša hardware u kojoj situaciji, regulira brzinu vašeg procesora i još mnoge druge stvari. Po meni je on najvažniji za brzinu i uglađenosti rada vašeg androida. Svaki kernel se razlikuje od drugog po optimiziranosti koda.
Proizvođač izda originalni kernel za vaš uređaj, a svi ga naknadno samo optimiziraju i uglađuju kako bi mobitel radio što bolje i što brže, a pritom trošio što manje baterije.
Da li se stavljanjem pogrešnog kernela može skurit mobitel? Može ukoliko isprobavate nesigurne kernele koji su još u alpha i beta fazama! Pored svakog kernela je izričito napisano tko ga smije koristiti i da li je za sve ili samo za developere! Zato ČITAJTE SVE ŠTO PIŠE!
ROM sam po sebi je Android, ajmo reći, kao OS mobitela, nešto kao windowsi ili linux na vašem računalu.
Što je to firmware?
Firmware je verzija software na mobitelu zapravo, primjerice Android- Gingerbeard 2.3.4 ili Froyo 2.2.

Imam Samsung Galaxy 5 GT-I5500. Android 2.2 froyo. Stavio sam Cyanogenmod v7.1 (preko odina sam ga flashao) i sad se više neće pokrenuti, tj. kad ga pokrenem piše android i tako stoji sve dok se baterija ne potroši. Dal se to još može popraviti ili je gotov??

Rebootaj ga u download mode i flashaj neki drugi ROM s Odinom opet. I ovaj put neki ISPRAVAN. Provjeri je li ROM za tvoj uređaj i flashaš li ga dobro.

Imam Samsung Galaxy 5 GT-I5500. Android 2.2 froyo. Stavio sam Cyanogenmod v7.1 (preko odina sam ga flashao) i sad se više neće pokrenuti, tj. kad ga pokrenem piše android i tako stoji sve dok se baterija ne potroši. Dal se to još može popraviti ili je gotov??
Preko Odina staviti samo CWM recovery i EUROPA_v1.0.ops file.Nisi radio baš sve kako je pisalo jer si trebao napraviti wipe data/factory reset iz Cwm recoverya
http://www.madteam.co/2011/10/02/cyanogenmod-7-installation-guide-for-g5-users/#comment-5299 evo ti link pa pogledaj.
Daj ako možeš staviti link da vidim kako si radio i od kuda si skinuo rom pa ću ti probati pomoći.
Jesi napravi sve kako ti je pisalo na postu od kuda si skidao rom. Uđi u Cwm recovery pritiskom tipki za tvoj mobitel i napravi full wipe data/ factory reset pa ćeš vidjeti, a onda opet iz mobitela staviti rom u zip fajlu i još druge fajlove koji su potrebni također zip.

jel znate koji je rom dobar za se ray ili neke nacine za ubrzat mobitel? Citao sam po xda, ali ako neko zna iz iskustva sto bi bilo najbolje.

jel znate koji je rom dobar za se ray ili neke nacine za ubrzat mobitel? Citao sam po xda, ali ako neko zna iz iskustva sto bi bilo najbolje.
Prijatelju bolje ne diraj ništa jer vidim da si novi i da se ne snalaziš u tim vodama. Prvo proući i pročitaj kako i što to ti je moj savjet, a onda razmisli i sam odlući što tebi odgovara i koji Rom bi stavio te postaj link ako ima kakvih nejasnoća da ti pomognemo ovako ti nije baš dobro postavljat pitanje, jer šta drugome valja možda tebi neće odgovarati i onda opet ponovo isprobavanje nekog roma i tako u nedogled.
Prvo moraš Rootat mobitel, a onda staviti ClockWorkMod Recovery, a možda i otkljućati bootloader da bi to mogao raditi zato pročitaj temu od poćetka nekoliko stranica i nekoliko stranica unazad možda već ima što za tvoj mobitel, a ako nema potraži na Xda forumu kako se što radi jer isto se ovdje prenose tutorijali ili informacije sa određenih foruma.
Pozz !!!!

Prijatelju bolje ne diraj ništa jer vidim da si novi i da se ne snalaziš u tim vodama. Prvo proući i pročitaj kako i što to ti je moj savjet, a onda razmisli i sam odlući što tebi odgovara i koji Rom bi stavio te postaj link ako ima kakvih nejasnoća da ti pomognemo ovako ti nije baš dobro postavljat pitanje, jer šta drugome valja možda tebi neće odgovarati i onda opet ponovo isprobavanje nekog roma i tako u nedogled.
Prvo moraš Rootat mobitel, a onda staviti ClockWorkMod Recovery, a možda i otkljućati bootloader da bi to mogao raditi zato pročitaj temu od poćetka nekoliko stranica i nekoliko stranica unazad možda već ima što za tvoj mobitel, a ako nema potraži na Xda forumu kako se što radi jer isto se ovdje prenose tutorijali ili informacije sa određenih foruma.
Pozz !!!!
Hvala na odgovoru! :). Citao sam i nasao sam upute na xda. Mislio sam ako neko ima mobitel i probao je neki rom pa da kaze jel se isplati. Jer kad mob rootam gubim garanciju zar ne? Ako ne dobim nesto puno sa rootanjem i stavljanjem custom roma, onda ga bolje ne bi ni dirao. Ali ako se dosta stvari promjeni onda bi ga rootao :P. I onda cu zatrazit pomoc ako zapnem :)

Ako ste rootani isprobajte RooT Explorer. Ne samo da sluzi kao file manager vec mozes upravljati systemskim datotekama (brisat nezeljene zvukove zvona,notifikacija,poruka te nepotrebnih jezika......).

Preko Odina staviti samo CWM recovery i EUROPA_v1.0.ops file.Nisi radio baš sve kako je pisalo jer si trebao napraviti wipe data/factory reset iz Cwm recoverya
http://www.madteam.co/2011/10/02/cyanogenmod-7-installation-guide-for-g5-users/#comment-5299 evo ti link pa pogledaj.
Daj ako možeš staviti link da vidim kako si radio i od kuda si skinuo rom pa ću ti probati pomoći.
Jesi napravi sve kako ti je pisalo na postu od kuda si skidao rom. Uđi u Cwm recovery pritiskom tipki za tvoj mobitel i napravi full wipe data/ factory reset pa ćeš vidjeti, a onda opet iz mobitela staviti rom u zip fajlu i još druge fajlove koji su potrebni također zip.
neznam dal se to može više popraviti. kad sam prvi put stavljao taj cyangenmod nisam updejtao baseband, a ta verzija androida nije bila kompaktibilna s cyanogenmodom i sad imam bootloop. i kad sam u recovery modu isto se ništa ne događa, piše downloading i samo tako stoji, mislim da bi se trebao resetirati
btw ne mogu naći ove linkove

neznam dal se to može više popraviti. kad sam prvi put stavljao taj cyangenmod nisam updejtao baseband, a ta verzija androida nije bila kompaktibilna s cyanogenmodom i sad imam bootloop. i kad sam u recovery modu isto se ništa ne događa, piše downloading i samo tako stoji, mislim da bi se trebao resetirati
btw ne mogu naći ove linkove
Prvo ne znam jesi li ponovio postupak ili nisi, drugo ako je u recovery modu onda nije i u download modu, treće ne radi ti jer nisi stavio ClockworkMod recovery i Europa_v1.0 ops. Odinom i ćekao da se restarta mob i onda ga odspojio sa Pc-a.
Nakon toga se reboota u ClockWorkMod Recovery i tipkom D-Pad navigiraš do Wipedata/factory reset obavezno ako si na Eclair ili Froyo, a što se tiće Basebanda koliko sam vidio mora se samo flashati ako si na Eclair.
Nakon svega toga samo sa mobom stavljati sa sd card iz ClockWorkMod Recovery sve romove ili pacheve ili fixeve ako ti tako stoji u tutorijalima i gledati dali traži bilo koji Wipe.
Ako možeš u download mod onda se vrati na Orginalni rom i flashaj ga putem Odina. Potraži na Xda forumu za tvoj mob stock rom Froyo 2.2 Europe.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1087402 Evo ti link pa radi točno po tom tutorijalu i imaš rom za Hrvatsku ali gledaj da provjeriš koja verzija Firmwarea si imao ako si ga kupio kod operatera ili je bio otkljućan na sve mreže. Možeš vratiti samo prati postupak i mani se custom romova jer nisi pratio tutorijal, a ako već i stavljaš imaš Xda forum i prvo skini što ti je potrebno pa onda radi jer se linkovi nekada zatvore i nemožeš skinuti ništa više kao u ovom tvom slućaju.
Ako bude problema pošalji mi na Privatnu poruku pa ću ti probati pomoći.

Pozz !!!!
Hvala na odgovoru! :). Citao sam i nasao sam upute na xda. Mislio sam ako neko ima mobitel i probao je neki rom pa da kaze jel se isplati. Jer kad mob rootam gubim garanciju zar ne? Ako ne dobim nesto puno sa rootanjem i stavljanjem custom roma, onda ga bolje ne bi ni dirao. Ali ako se dosta stvari promjeni onda bi ga rootao :P. I onda cu zatrazit pomoc ako zapnem :)
Što je to ROOT?
ROOT na Androidu je otprilike kao Jailbreak na iPhonu. Root-anjem vašeg Androida dobivate admin ovlasti na uređaju koje prethodno kao normalni korisnik niste imali.
ROOT ne znači otključavanje vašeg mobitela na sve operatere.
ROOT-anjem se nekad gubi garancija (ne nužno, molio bi nekog malo informiranijeg da provjeri ovo), ali postoje i načini da se makne root, kao i da se vrati tvornički software vašeg androida, a time se garancija dobiva natrag. Znači ukratko, prije nego idete na servis, trebali bi maknuti root sa vašeg mobitela, kao i sve custom romove.
ROOT također znači korjen mape sistema. Primjerice, kada uđete u "my files" ili "datoteke" u mobitelu, vi se nalazite u mapi /root/sdcard, dok root folder sadržava sve one system mape.
U uputama u stavljanju custom ROM-ova često piše nešto tipa "datoteku stavite u root mapu vaše sd kartice". To znači da na vašem računalu otvorite sd karticu vašeg telefona i stavite direkt na nju (znači ne u neku drugu mapu). Primjerice root mapa moje kartice spojene na komp je K:/
ROOT-anjem mobitela ne mjenjate ništa vezano uz kupnju aplikacija na Android marketu, što znači da ćete i dalje morati platiti aplikacije koje su se i prije plaćale. Primjerice, ukoliko aplikacija X košta 5 kn, ta cijena je ista i za rootan i ne-rootan mobitel.

evo jedno pitanjace Service Info /Configuration/ Rooting Status kod se ray mi pise Bootloader unlock allowed: No. Jel to znaci da ga ni nemogu otkljucat? :/.
Jer sam procitao na jednom siteu ovako:
Bootloader unlock allowed: Yes - može da se otključa (najverovatnije će ovo da piše, to nam treba)
Bootloader unlock allowed: No – ne može da se otključa (ubijte se)
Bootloader unlocked: Yes – otključan je
Sorry na glupom pitanju, ali svako kaze svoje :S

Istina sve što si napisao. Ako stoji No onda se ne može unlock napraviti ali ako si na Ics 4.0.3 onda i ne moraš i da ti baseband završava se brojkama zadnja tri .562 mislim. Budem ti provjerio i javim ti. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1600728.
Pozz.

Ima kakva navigacija (varaždin) a da ne koristi podatkovnu vezu samo gps ili nesto, ak toga ima znaci da se skinu podaci na mob i onda samo furaj gps

Evo ti link za pomoć pa pitaj tamo za Android Apk. za tvoj mobitel.
http://www.bug.hr/forum/topic/rucna-racunala/android-borbeni-komplet/53483.aspx.
Bok !!!

ajoj kriva tema, sorry

Kako rootati galaxy 5? probao sam universal androot- ne radi (no fu goo), z4root- zamrzne se i moram resetirati mob-ne radi. i još jedno pitanje. otkad sam na 2.2 verziji baterija traje 3-4 h a kad sam imao 2.1 verziju baterija je trajala do 2 dana ili više. da se vratim na 2.1 ili na 2.2 stavim cyanogenmod pa će baterija trajati duže?

Kako rootati galaxy 5? probao sam universal androot- ne radi (no fu goo), z4root- zamrzne se i moram resetirati mob-ne radi. i još jedno pitanje. otkad sam na 2.2 verziji baterija traje 3-4 h a kad sam imao 2.1 verziju baterija je trajala do 2 dana ili više. da se vratim na 2.1 ili na 2.2 stavim cyanogenmod pa će baterija trajati duže?
Probaj rootat sa SuperOneClick1.9.1, a baterija hm je takva kakva je i samo bi riješio sa 2.1 ili drugi rom sa kernelom mada Cyano romovi isto koriste dosta bateriju i najduže traje na stocku.

Ja ne vjerujem kakvo je ovo smeće od moba...ne mogu ga rootati, baterija je govno, imam postavljen wlan i kad idem u drugu sobu signal je 70 posto slabiji..btw može procjena za ovo?
Dakle, krenuo sam rootati uredaj htc evo 3d po
http://cafe.mobil.hr/threads/73984-HTC-Evo-3D-S-OFF-root-recovery-unroot... ovom turorialu. HBOOT verzija mi je 1.49-0018, ali kada sam ugasio mobitel i pritisnuo volume down + power shvatio sam da vec imam s-off. Naravno odmah u prvom redu velikim tiskanim rozim slovima mi pise LOCKED pa pretpostavljam da uredaj nije rootan vec samo ima s-off (kao sto i pise zapravo :D ) pa sad nisam siguran od kojeg koraka krenuti kako bih napravio root?
Logično bi bilo da radim od petog koraka no za svaki slučaj evo tu pitam.
Isto tako bih zamolio nekoga da mi malo poblize objasni sto se tocno misli u 8. i 10. koraku. Naime u 8. se spominje cwm recovery - pita li me to u revolutoinary programu s yes ili no ili se to nekako posebno mora namjestiti? Također u 10. koraku je samo navedeno te zatim flashajte superuser. To je dosta "šturo" pa je meni malo novijem to teze za shvatiti. Dakle kada bootam u hboot-u i odaberem recovery hoce li se proces flashanja sam pokrenuti ili je potrebno napraviti jos neke radnje nakon odabiranja recovery-a kako bi se flashao superuser?
edit:typo
Pogledaj ovaj link i poćni od 5. koraka ako ti je S-off http://www.youtube.com/watch?v=OTGgzhWn8s8&feature=player_embedded#!, ali on je ovdje išao na downgrade HBOOT jer mu je S-ON. Probaj kako je na videu jer je isto kao i tvoj link samo prati korake i to bi trebalo biti uredu.
Pozz