Marko :D uto 8.9.2020 14:16
CyberDemonVZ kaže...

Napokon da se napravi neki standard kojeg će, nadam se, svi mobiteli imati po defaultu.

Ja se nadam da će RCS zaživjeti i da će biti uključen svima po zadanim postavkama. Ali trebali bi napraviti nešto u vezi potrošnje baterije jer kažu da RCS dosta koristi iste. Ako je WhatsApp to mogao srediti, pa onda se valjda može i za RCS.

CyberDemonVZ kaže...

Jedino što me brine su ove informacije koje vidim: Malo testirao, kasne 5 minuta. Ili nije mi radio Wifi pa uopće nije stiglo.. itd.

Ne bih rekao da je zamjena. Ja na to gledam kao MMS2 jer se u biti i radi o malo poboljšanom MMS-u. Jedina razlika je što poruka ide preko interneta na poslužitelje Google-a, a ne operatera iako se i to može promijeniti. Ako operator želi implementirati da poruke odlaze na njihove poslužitelje umjesto Google-ove, onda bi to radilo kao MMS.

 

Inače RCS poruke dolaze instantno; vjerujem da je došlo do neke poteškoće s internetskom vezom.

CyberDemonVZ kaže...

Ako je to zamjena za SMS, onda baš nije dobro. Pa SMS se koristi za parking, autetikaciju za bakovne transfere, login na razne web usluge... Doslovno treba biti iste sekunde do tebe.

Dobro je da postoji SMS fallback, ali i on će se aktivirati tek nekon nekog vremema ako ne prođe RCS...

SMS još uvijek nema pravu zamjenu. To da RCS radi preko mobilne mreže i da ne moraš imati upaljen internet za poruke, to bi bilo vrh. 

 

RCS šalje SMS ili MMS nakon 5 minuta ako poruka nije uspješno dostavljena (druga strana ima isključen internet). Po mom mišljenju, taj bi interval trebalo biti manji 1 ili 2 minute; 5 minuta mi je nekako previše. Ne znam kako je to izvedeno kod iMessagea.

Marko :D uto 8.9.2020 14:25

To je na Androidu trebalo biti već odavno implementirano, ali koliko sam skužio nije jer su operateri odbijali surađivati s Google-om radi implementacije standarda. Onda je Google sam, na svoju ruku krenuo implementirati RCS puštajući ga probno u nekoliko zemalja EU, da bi tek onda neki operateri izrazili interes za suradnju. Sve to stiže jako kasno kada su WhatsApp i Viber pokorili svijet. 

 

U slučaju da RCS postane end-to-end šifriran, ne bude trošio previše baterije i stvarno bude prisutan na svakom uređaju, riješio bi se WhatsAppa i koristio isključivo aplikaciju za poruke. Ovako sam do daljnjeg na WhatsApp-u.