Memorije

8GB DDR3 - koju memoriju kupiti i gdje?

Gleeson sri 16.10.2019 17:45

Nisam kupovao novi hardver godinama i više ne znam koja je dobra memorija niti gdje ju kupiti. Koja mi možda ni nije tolko bitno, budući da kom koristim samo za surfanje i gledanje filmova, ne igram igre niti radim s obradom videa ili nešto tako zahtjevno, ali svejedno, koji brand bi preporučili (dobar odnos cijene i kvalitete, više prema cijeni) i gdje kupiti.

 

Htio bih kupiti jedan stick od 8 umjesto 2x4, jer ću možda kasnije još proširivati.

 

Npr. gledao sam ovdje:

 

https://www.uzishop.hr/46-ddr3-memorije

 

Najjeftinija 8GB je Patriot Sig.,D3, 1600Mhz, 8GB (1x 8GB)

 

https://www.uzishop.hr/ddr3-memorije/25347-patriot-sigd3-1600mhz-8gb-1x-8gb.html

 

Jel to dobar izbor? Jel bi mogao negdje jeftinije to nać?

Ajar sri 16.10.2019 17:56

ma za to što navodiš svaka je dobra. pogledaj, ako još imaš papire, je li uskladiva s matičnom. i kupi odmah više jer pitajboga hoće li biti toga (isti proizvođač, latencije, broj čipova, bla) poslije. ako misliš kombinirati s postojećom (sve nakrcati) onda bi moglo biti problema (jer moraš sve mđusobno uskladiti). skupi lovu, kupi 2 x 8 i u dva kanala. 

ihush sri 16.10.2019 18:19
Gleeson kaže...

..

Htio bih kupiti jedan stick od 8 umjesto 2x4, jer ću možda kasnije još proširivati.

..

 -to se ne radi tako, tj ako sad imaš 2x4 tad ili proširuješ s 2x8 ili ostavljaš. ''možda'' nije dobar razlog.

-drugi mogući problem je što podržava mbo-chipset-cpu (jer je mem.kontroler u cpu i s početnim ddr3 može biti problema oko kompatibilnosti pogotovo kad kupuješ noviji-brži-veći kojeg možda mbo ne podržava jer nije postojao u to vrijeme, kao i problem max kapaciteta koji je možda 8gb .. itd itd.).

-ako imaš 1x4 tad možeš dodati 1x8 i imati 12 ili prodaš 4 ili što već.. ali je staro pravilo da ja nejbolje imati identičan par a ako ne kupiš sad 2 komada u budućnosti 99% neće biti identičan i mogući problemi tj ovisno koliko će ti trebati rama, 8-12 može biti dovoljno za sve.. i realno možda nikad nećeš dodati drugi keks, pa to ne treba ni pretjerano planirati. Važno je što ti sad treba, ne neko buduće možda, jer možda ti za godinu crkne mbo i tad nemaš ništa.

 

edit.. i da, ne kupuje se neka ''bolja'' nego isključivo ono što radi, kompatibilna, a tek kad imaš izbor biraš po boji-brandu i sl. dok su teoretski sve iste pa i kompatibilne.. no praksa pokazuje probleme, bugove, ograničenja chipseta pa ovisi kakvu mbo imaš itd. Gledati u budućnost, sad je ddr4, već je tu i ddr5, za godinu će ddr3 biti manji izbor kao sad ddr2.. i još veća generacijska razlika od biosa pa time i moguća nekompatibilnost onog što ćeš moći kupiti u trogivini (od ponuđenog) jer trgovci će tad više nuditi ddr4-5.. itd. i novi će biti brži-bolji i jeftiniji dok starije tad poskupi jer je mala količina u nabavi. Možda je sad zadnji trenutak za kupnju? To je nagađanje i ne vriedi tako razmišljati, ako trebaš-kupiš, ako ne trebaš tad je tvoj izbor kockati se sad ili čekati..

ihush sri 16.10.2019 20:49

Supports two unbuffered DIMM of 1.5 Volt DDR3 800/1066/1333 DRAM, 16GB Max

 

.. to je ono što znaš. tj mora biti ddr3 (normalan, ne low, ne ecc..) i podržava do 16 tj to znači da će vjerojatno prepoznati 8gb modul (ali ne mora, tj tu nema definirano SS/DS-Rank shemu tj pročitaj u manualu od mbo.

-nije važan proizvođač nego specifikacije + ono što ugl ne nađeš a to je od kojih chipova je složen modul, noviji su većeg kapaciteta i tad ih treba manje, npr stari je bio 8 chipova dvostrano (obje strane rama) dok je movi možda dva chipa s jedne strane.. i tad ne znaš može li to bios korisiti. Važan je napon 1.5v (ignoriraj reklame kao OC..) i nema smisla kupovati brež od navedenog za FSB tj plaćati više ako će raditi na brzini sporijeg. Može patriot, može bilo koji.. ali hoće li raditi to ćeš znati tek kad uključiš i vidiš ili ako proizvođač ima specificirano-testirano s konkretnim modelom (a za novije to nemaju jer ne brinu o starijim mbo..).

+ uvjek možeš provjeriti noviju verziju biosa tj pročitati changelog i većina updateova je upravo za support novijeg modula rama (ili novi cpu..). Kad to pročitaš tad se nadaš da s novijim biosom može podržavati ako sa starijim ne podržava ali i dalje dok ne probaš nisi siguran.

 

-možda najsigurniji način, u manjoj trgovini kupiti s ugradnjom, tj tad ako radi kupiš.. ili oni probaju par modela koje imaju i sl. veće trgovine to ne radie, ali pitaj.. možda.

ihush sri 16.10.2019 23:59
Gleeson kaže...

Kažeš mora biti normalan DDR3, ne low, to znači ne neki koji je na manje od 1.5 V?

 - normalna' memorija u tvom slučaju je DDR3-FSBmhz (ili PC3-brojpropustnost) i podrazumijeva se standardni napon 1.5V, čim ne piše ništa iza oznake nasuprot npt DDR3L ili ECC i sl, dok je za laptop SODIMM (i niži napon..) manji format. pošto je navedeno 800/1066/1333.. to bi trebalo raditi, ali tu već počinje moguć problem.

- realno ddr3-800 skoro da ne postoji tj to je bila brzina ddr2 dok je ddr3 išao i dvostruko, drugi moguć problem je 1333 kao gornja granica tvoje mbo, jer tad s max kapacitetom, max brzina.. može biti nestabilno, dualchanel i sl.. i najvjerojatnije radi na prvoj nižoj brzini tj 1066, ali po trgovinama ćeš najviše pronaći npr 1333-1600 .. i teoretski bi sve to trebalo bez problema raditi na nižim clockovima ali nikad nije sigurno dok ne probaš i vidiš (ili da je navedeno u specifikacijama proizvođača tj testirano).

 

kad tome dodaš da su noviji chipovi od kojih se slaže modul veći (kapacitet) tj manje komada (8-4-2..) bilo bi najsigurnije kupiti neku stariju memoriju  iz tog vremena, ali tad je 8gb bilo puno-skupo.. pa ih nema baš, dok imaš otpadaka od 1-2-4gb za bagatelu ali ti to ne treba tj u dva dimm utora ne možeš ubosti više npr 2gb x2 kom.. kad već imaš 4gb i želiš više.. upravo zato ostaju neiskorišteni stariji moduli (i zgodno ih je imati pokoji komad zbog kompatibilnosti i sl.)

 

samo za primjer (ne znači da neka memorija tebi radi.. registered-parity!..)

-kingston ima kvalitetan support, podatke-info, sa slikom-shemom rama i chipova s obje strane.. pogledaj malo module, usporedi 4gb-8gb.. iz tog vremena tad već vizualno možeš zaključiti koja memorija bi ti mogla raditi kad kupuješ.. pc3-8500-8-reg.p. i pc3-10600(133)

GSP sub 23.11.2019 20:53

Molim pomoc

 

Sad u kompu imam 2x4gb ddr3 gskill sniper series (prva slika) i stoji u dual chanel modu.sad mi se nudi prilika za jos 2x4 gb ddr 3 (druga slika)

 

Ako to ubacim hoce li to sve skupa raditi ili bolje sve prodati pa uzeti 2x8 gb

 

Hvala

ihush ned 24.11.2019 11:39

-možda, možda.

tj teoretski radi svaki kompatibilan modul i kombinacija unutar onog što podržava bios-chipset,..

-moduli su jednakih teh.spec pa je to OK koliko može biti (ali ne znači da su identični chipovi-gustoća.. i ne mora biti isto a to već može biti problem), + stabilnost kad je više modula, napajanje (jer svaki chip traži struju) pa i sami kontakti koji par godina stoje prazni oksidiraju i pitanje kako će raditi kad dodaš ram.. po tome je bolj imati 2x8 nego 4x4 ali može biti i obrnuto ovisno o chipsetu-propustnost kao dualchanel pa možda bolje rezultate da 4 kom. .. ali za max overclock se uvjek koristi manje, jedan ili dva modula jer s više je problem pravilne sinkronizacije tj rezultat je niža max stabilna brzina busa ali za noramalan rad bez OCa je to ok..

-jedinni problem s većim modulom je podrška-kompatibilnost bios-chipseta s dimmovima tj gustoća chipova (koliko je fizičkih chipova na modulu, stariji su manjeg kapaciteta, više ih je za 4-8gb.. npr 8kom, dok su noviji većeg kapaciteta i tad ih je dvostuko manje komada na pojedinom modulu + single/double sided.. tj ranks i tad ovisno o biosu ponekad ne može prepoznati noviji modul od recimo 8gb dok možda stariji modul prepozna, ili novij prepozna s 50% kapaciteta itd. .. tj to je problem koje se primjeti kad dođeš do max granice kao najvećeg podržanog modula i ukupno podržanog kapaciteta. U pravilu kad kupuješ istu generaciju (sve od jednom) tog problema nema ali se može desiti kad naknadno dodaješ mada je ''sve isto''.. nije, nisu isti chipovi modula, gustoća. Svakih par godina se podigne kapacitet x2 ...

 

-jedino si siguran da ako je pc-mbo 100% ispravna, updejtan bios (u changelogu piše točno što je updateano, najčešće ram..) jedino si siguran da ono što proizvođač navede i atestira to radi, popis podržanih dimmova, ali to proizvođači ne updejtaju s testovima novih modula i tad to ne možeš znati nego moraš probati (ili googalti pa negdje nađeš info da nešto radi ili ne..).

-ali pošto problem može biti i sma kontakt, ponekad treba obrisati gumicom, par puta iizvaditi-ubaciti.. tko zna, dok ne probaš ništa nije sigurno, još manje je sigurno što je od tog bolja kombinacija.

+ako imaš 4x4 tad si popunio utore i ne možeš dodati još ako zatrebaš, s 2x8 možeš, ali ni to ne znači puno jer je 16 dovoljno za 99% i male su šanse da ćeš trebati 32gb .. tj vjerojatnije da ćeš za par godina zamijeniti mbo-sys na ddr4-5.. s većim kapacitetom + povoljnijom cijenom jer to je tako.. i zato ne treba blegati u budućnost nego ono što ti sad treba i što sad radi. Tako ćeš vjerojatno ostati na 4x4..

Anđeo bez falinge uto 26.11.2019 11:36
GSP kaže...

Molim pomoc

 

Sad u kompu imam 2x4gb ddr3 gskill sniper series (prva slika) i stoji u dual chanel modu.sad mi se nudi prilika za jos 2x4 gb ddr 3 (druga slika)

 

Ako to ubacim hoce li to sve skupa raditi ili bolje sve prodati pa uzeti 2x8 gb

 

Hvala

 slobodno kupi ako ti nije bitno da je prva memorija 1886 a druga na 1600...računalo će prihvatiti sva četiri modula, no nećeš vjerojatno moći dići ove na 1600 na 1886,računalo/windows će dozvoliti 1600 i to je to... nemoj čitati rat i mir od ovoga @ihusha

Tino_TA ned 1.12.2019 09:13

Na matičnoj ploči imam 4 utora za memorije u dual chanel modu. Dva utora su popunjena (2x4GB).. Sada bi kupio jedan modul od 8GB.. Utor 4 je prazan. Hoće li to funkcionirati, ili baš i prazan utor 4 mora biti popunjen zbog toga što je u pitanju dual chanel

3n3m1 ned 1.12.2019 11:14

Sa 3 popunjena utora vise neces moci koristiti dual chanel jer treci modul od 8gb ti to ne dozvoljava jer radi u single chanelu,jedina opcija je da da nabavis istih jos 2 ×4 gb i popunis sva četiri utora sto je pametnija odluka.

3n3m1 ned 1.12.2019 11:14

Sa 3 popunjena utora vise neces moci koristiti dual chanel jer treci modul od 8gb ti to ne dozvoljava jer radi u single chanelu,jedina opcija je da da nabavis istih jos 2 ×4 gb i popunis sva četiri utora sto je pametnija odluka.

3n3m1 ned 1.12.2019 11:15

Sa 3 popunjena utora vise neces moci koristiti dual chanel jer treci modul od 8gb ti to ne dozvoljava jer radi u single chanelu,jedina opcija je da da nabavis istih jos 2 ×4 gb i popunis sva četiri utora sto je pametnija odluka.

Tino_TA ned 1.12.2019 13:26

Hvala na odgovoru.

Mislim da ću ići na soluciju da kupim 2x8GB. Ako će raditi sa 2x4gb, super; ako ne, pomirit ću se radom računala sa 16 gb memorije.

 

Još imam pitanje:

Sadašnja memorija (2x4gb), prema Speccy prikazu ima "Max Bandwidth PC3-10700 (667 MHz)".

A onu koju mislim kupiti (2X8gb) ima: Specs: DDR3 PC3-12800 • CL=11 • Unbuffered • NON-ECC • DDR3-1600 • 1.35V • 1024Meg x 64 •

Hoću li sa novom memorijom osjetiti ikakvo ubrzanje, ili je to neprimjetna razlika?

ihush ned 1.12.2019 17:43
3n3m1 kaže...
Sa 3 popunjena utora vise neces moci koristiti dual chanel jer treci modul od 8gb ti to ne dozvoljava jer radi u single chanelu,jedina opcija je da da nabavis istih jos 2 ×4 gb i popunis sva četiri utora sto je pametnija odluka.

-da, -u pravilu.. ali, ovisi o mbo-biosu tj neke mbo podržavaju i 'virtualni' DC.. tj može i neparan broj modula (interno preplitanje banaka..) tako da pravilo je dual=par ali ovisi o mbo pa može jednako raditi u DC modu s neparnim brojem ovisno o mbo..

 

Tino_TA kaže...

Hvala na odgovoru.

Mislim da ću ići na soluciju da kupim 2x8GB. Ako će raditi sa 2x4gb, super; ako ne, pomirit ću se radom računala sa 16 gb memorije.

 

Još imam pitanje:

Sadašnja memorija (2x4gb), prema Speccy prikazu ima "Max Bandwidth PC3-10700 (667 MHz)".

A onu koju mislim kupiti (2X8gb) ima: Specs: DDR3 PC3-12800 • CL=11 • Unbuffered • NON-ECC • DDR3-1600 • 1.35V • 1024Meg x 64 •

Hoću li sa novom memorijom osjetiti ikakvo ubrzanje, ili je to neprimjetna razlika?

ddr3 standardno radi na 1.5V, dok je 1.35V za L (low voltage) tj tad je oznalka DDR3L ili PC3L.. i ta oznaka je na svim generacijama jedankoznačna tj -10% nominalnog napona.

-ovisno o mbo može podržavati razne tipove, ddr3, L, non-ecc ili ecc, registered unbuffered itd.. i to je sve navedeno u spec.mbo.. Pročitaš i tad znaš, ne nagađaš.

+ ugl lako ddr3L može raditi na višem naponu, tj kao overclock-overvoltage ali obrnuto može biti nestabilno.. ili se jednostavno mbo ne pali ako ne podržava specy možda prijavljuje točno, možda pogrešno, možda je mbo undervoltana ili powermanagment .. i zato umjesto vjerovanja softu pročitaš oznaku s konkretnog modula (rama) ili barem s par različitih utilsa kao cpuid i sl. jer jedan soft može iz bilo kojeg razloga dati pogrešan info..  i ta možda kupiš pogrešan nekompatibilan ram ili ako sad i radi, pitanje što će se desiti ako dodaš .. možda sad radi smao jer mbo ima određenu toleranciju (kao za OC, sve može +/- 5-10-15%..).

 

-umjesto nagađanja ili 'možda' provjeriš specifikacije mbo na stranicama proizvođača + pročitaš oznaku na modulu i tad 100% znaš, ovako je možda točno, možda nije i .. i najgore, tad možda radi, možda ne.. ili ako se iz nekog razloga mbo zblentira kod paljenja, može lako krenuti s pogrešnim naponom a tad možda sve crkne. Zato to treba 100% znati, ne nagađati ili zadovoljiti se s 99%..