Zechina sub 18.11.2017 13:13

Obzirom da se već sad kuća nanovo ziđa, doduše od krova prema dolje (ali bitno je da se dela), moja pretpostavka je da BUG namjerava obnoviti i redizajnirati i forum.
Najočigledniji razlog je što Silverlight ide na džigericu čak i onima koji imaju istetovirano MS ispod lijeve miške.
U tako lijepo obnovljenom forumu, za pretpostaviti je da bi se našlo mjesta i za privlačnije i strukturiranije Linux sekcije. Oblikovane s više pažnje, truda i s/m ljubavi. A moglo bi se s inventurom krenuti i prije face liftinga foruma.
Ja vjerujem da je to u bitnom obostranom interesu čuvara Bugovog pečata kao i Linux publikuma. No obzirom da čuvari drže pečat, na njima je da takvog što učine.
A evo i zašto.

 

Imam osjećaj za feeling da će slijedeća godina biti godina Linuxa (pun intended), ili pak ona odmah potom. Onaj koji to shvati prije, ubere dvije ... nešto (vreće bitcoina recimo, bitno je da rima štima).
OK, neće biti baš tako, ali za očekivati je neočekivani nagli porast korisnika i interesa u jednom trenutku. Naknadno ću to (jednom...) objasniti, argumentirano u granicama moje intelektualne nemoći, no pretpostavimo za sad slučaj da se to desi: očekujmo neočekivano.


Zašto bi sad Bug tu trebao preventivno i proaktivno djelovati?
Pa zato jer Bug okuplja preostalo pismeno stanovništvo po forumu u većem krdu od preostalih foruma. A kad Linđo naglo postane sexy, da žitelji Bugovog foruma ne odlutaju na tamo neki drugi hippy forum kojeg inače posjećuju samo hippy žitelji. A kad hipiji postanu sexy, naši hipsteri će uteč i postati tamošnji hippy žitelji. A onda će ih sljediti drugi hipsteri, jer su tamo još boljiji pravi hippy hipsteri. A Bug to ne bi štel, no-no. E sad, treba li čekati Ballmera da nam objasni što se to bilo desilo ili čuvari pečata mogu biti i generali prije bitke?

 

Budući da mi je pisanija krenila, nastavit ću u istom ali malo ozbiljnijem revijalnom tonu.
Ovo mi je bio neposredan povod:

većina bugovih forumaša su desktop useri pa ih kao takve najviše i zanima desktop sustav.
Ako se nadaš nekom velikom uzdignuću linuxa na desktopu uzalud se nadaš

Desktop izumire, budućnost je mobile i internet apps.

Smijali smo se ljudima sa ciglama na uhu, danas ne možeš naći telefonsku govornicu. Pa usporedi(te).
Ako Bugovci zaključe "svi danas slušaju samo cajke, ajmo i mi u našoj birtiji" - ok, što se mene tiče, mogu i zabraniti spominjanje *nixa.
Bug se može profilirati kao što je i krenuo, sa poticanjem N. Raosa, N. J. Dauenhauera, D. Hrupeca, D. Horvatića i drugih znanstvenika... a s druge strane (paralelno) s clickbait naslovima i kuruza temama za široke mase. Ako zaključe da im je unosnije profilirati se kao i isključivo kao e-tabloid, ok.


Koliko ja vidim, u BUGu se trenutno stravično trude "restrukturirati firmu".
Kažu da slika govori 1K riječi. Vizualno, prvi nedavni pokušaj redizajna Bug portala je bio po Microsoft Metro / Fluent Design System receptu. Uključujući i amatersku promjenu logotipa, van svih design gestalt načela.
Međutim, apsolutno profesionalno su to vrlo brzo revidirali, detaljno osluškujući bilo korisnika (a i dalje korigiraju). Sada imamo night-shift mode, izbačeni su pretjerani zoom-in FX na fotkama, ogromni zrakoprazni prostori... a vraćeni originalni logo, pa čak i prepoznatljiva bubamara ( > firme se inače grozomorno trude izmisliti prepoznatljivi "stari brand", a ovdje su skoro eutanizirali unique legacy id).
Mislim da je Bug na dobrom putu da ostvari "drveno željezo", "vuk sit a ovce sve na broju", kvantitet i kvalitetu (članaka/autora/korisnika). Prijemčljivo za "polupismene mase", a zadovoljavajuće za "napredne korisnike", "znalce". E sad, tko bi im trebao dovući nove korisnike, "polupismeni" ili "znalci"? Po čemu bi se Bug trebao razlikovno profilirati, po copy&paste novostima ili autorskim člancima?


Ne zaboravimo još jednu stvar: Bug ima odlična profesionalna pera u svojoj ekipi. Svi su oni prije (da ne spominjem imena) s obožavanjem puhali u MS rog, a polu-sadistički se sprdali sa Linuxom. Ballmer je bio, ono, cool tip, faca, pravi domaći krkan, ideal.
Što se promijenilo?
Kao u onoj igri sa stolicama, kad svi plešu, a kad muzika prestane svirati svi moraju sjesti - ali jedna stolica fali... E, ovdje je falilo puuno stolica. Samo je MS uvijek zgrnuo paru, a mnogi su, direktno ili indirektno, u tom piramidalnom happy-lineu popušili.
Kome sad prodati stari WinPhone, Surface, diplomice za "univerzalne" Win/WinRT/WinPhone 8x ? Ballmeru koji umire od smijeha na iPhone?


Skeptični su danas Bugovci, s razlogom, na "next big thing" iz Redmonda ili Cupertina, masno bi ih se danas trebalo (pot)platiti da prljaju svoj obraz, a "gazde" su škrte - zato i jesu gazde. Rado bi se Bug prištekao na MS, Apple itd, bio njihov oglasnik i samo od tog živio, ali - to više ne ide. Nekad si sa iščekivanjem čekao poštara s Bug mjesečnikom, danas pastir na Jahorini/Velebitu u sekundi, 24/7, potezom prsta, provjeri što ima novog u Silicijskoj dolini. Pa ti laži da se Surfejs prodaje izvan svih očekivanja i da su Continuum i UWP već standard u USA... ako se usudiš.
Da se razumijemo, i dalje je MS ogroman cash-machine, ali je sve teže ekskluzivno izvlačiti paru (samo) na račun toga.

 

Kad rootaš Android, radiš to u Linuxu. Jer je ispod Linux. Najprodavanija računala u USA, sa uzlaznim trendom, su Chromebook (a ne Surface, ni blizu). To je Linux. Kad na ChromeOS-u odeš u Crosh - to je Linux konzola. Treba ti 15 minuta da zajedno sa ChromeOS vrtiš i npr Ubuntu Linux. Ispod iOS / OSX je Unix. Na tvojem smart tv-u, bez obzira je li LG (WebOS) ili Samsung, Sony... (Android) - oba su Linux. Imaš Playstation 4? ispod je BSD Unix. Znači: Cairo, jQuery, Lua, Mono, OpenSSL, WebKit... sve što imaš i za skoro svaki Linux.

 

E sad, ako pogledaš ovo gore, i izvučeš uzorak: nije bitno je li Unix ili Linux, već to da SVE osim starih desktop računala NIJE Windows. A ona izumiru (ne doslovce i definitivno, naravno). Budućnost je mobile, a Bug bi trebao biti okrenut prošlosti ili budućnosti?


Mislim da zato Bug radi na dobrom "drvenom željezu", i da pokušava zadržati armije staro odgojenih "desktopaša", ali i pridobiti "milenialse" za koje mahom mislimo da su priglupi i ADHD, ali... čovjek bi se iznenadio.
Ti klinci u USA si na svom "dječjem" Chromebooku masovno, "lijevom rukom", instaliraju s croutonom Ubuntu kako bi pored imali Steam. Pa Libre Office. Pa onda što im treba... da, iz naše perspektive su očajno površni, ali ti klinci na drugačiji način apsorbiraju i apsolviraju ono što im treba ili što ih zanima. Oni više nemaju "topli osjećaj" Windowsa i "kante". MMO igrice se igraju na Playstationu i Xboxu, a "partner" im je Chromebook. A sad i Android. Ima toga još, vezano uz Linđo, ali neću sad o tome.
Pitanje nije sad hoće li se to, već kad će se isto preliti na EU? Hoće li Bug čekati da Index, Telegram i Nacional počnu pisati o tome (i otimati im publiku) ili misle proaktivno djelovati?

 

Zaboravio sam spomenuti u toj priči ona dva budalaša koji su neku tražilicu napravili - "ooo" nešto, nije yahooo već.. gooogle. Gle, dok smo se mi češali po Ballmeru, oni su napravili carstvo na vrlo specifičnom modelu iskorištavanja open sourcea i Linuxa! Fuj, fuj, fuj, nije to linux, već Android, Chrome OS, Smart TV, ...Raspberry Raspbian... mda.
Da, uredništvo Buga je toliko glupo, da im je sigurno promaklo što leži ispod svega toga, a "internet of things" je valjda baziran na UWP... ne bih rekao. "Au contraire" bi rekao Delboy.

Kako hebati a ostati nevin; kako tu okrenuti paricu a ne spomenuti o čemu se radi? Pa Microsoft je jedan od platinum sponzora Linđa, a sami sad govore da je Open Source business model budućnosti. No, ono što je dopušteno Jupiteru nije volu (pa ni bubamari).

 

Paralelno, postoji poslovni dio koji je vezan za desktop računala. Naprosto iz poslovno-legalno pragmatičnih razloga, dobar dio traži open-source soft riješenja. Jedan (manji) dio poduzetništva drži dio svog poslovanja na Linđu. Taj dio je mizeran, ali konstantan i u blagom porastu, "tinjajući". Ne treba slijepo vjerovati "službenim" brojkama o udjelu Linuxa: skoro svako računalo se prodaje sa OEM Windowsima koji ulaze u statistiku (makar oni odmah bili i izbrisani), a starija računala koja su "zaživjela" sa Linuxom se tu ne broje. Kad bi MS počeo imalo stiskati oko legalnosti kopija winsa naokolo (to je ono o čemu je ihush pisao), Linđo bi naglo "skočio" na 20%. A tada bi car bio gol, točnije u haljinici i "skidajmo se do kraja" ulozi.

Status quo odgovara skoro svima ovdje, a prvenstveno MS-u, Appleu i - Google-u (!!!).


Pitanje je koliko će se taj status quo moći održati - ja pretpostavljam još točno godinu dana, no neću sad o tome zašto.
Interes publike za open source i Linux postoji, pitanje je za Bug kako i koliko to može "unovčiti". Može li (i smije li) Bug biti informatička avangarda kao nekad, ili će se držati business modela XX stoljeća? Koketiranja sa Red Hatom postoje (bar preko Algebre), no RH ima prešutni dogovor da se ne zadire u Pandorinu kutiju malih usera. Ubuntu je starmalo ocvala udavača koja sama ne zna bi li piškila ili kakila, bi li se udala pod svaku cijenu ili glumila nevinost i sjedila na dvije stolice. Juzeri si sami instaliravaju Ubuntu i Mint, a prije će Bug sponzorirati Lefebvrea nego li Mint Bug. Osim ako se s nekim veleučilištem neki deal ne napravi, a Jupiterovo oko zažmiri na to (ne znam zašto bi). No vjerujem da bi npr Python mogao malo lakše zaživjeti od Swifta, pa se indirektno dopustiti i neki Linđo kao "nužno zlo" u paketu. Postoji i mogućnost da Google sponzorira neki "Chromebook switch", ali to će također ići tako da se ne spominje riječ na L.

 

No postoji mogućnost da Bug ipak odluči biti Jupiter a ne vol i krene onako kao što je i nekad, kao stari Bug, Računari, Moj Mikro... sjeća li se tko Galaksije?
is.gd/galaksija (Ke? Yes, it is)
Pa tog ne bi bilo pod današnjim uvjetima. Čitava redakcija je stajala iza toga, stvorili su novu platformu iz nule, a dobavljači i riješenja "od Vardara do Triglava". Najvjernija publika ikad, čitav community iz nule. Danas nema Galaksije, ali danas imamo Raspberry Pi i Raspbian.

Evo teme iz glave: može li se npr napraviti POS "kasa" s RPi, poput ovog, sa lotPOS ili Openbravo Web POS? A onda koristiti mob, tablet ili tać krombuk s istim? I povezati (Linux) računala? Pa Bug može samo na takvim projektima stvoriti svoj community i interni samoodrživi mini-business model. A RPi i krombuka će biti sve više, s Bugom ili bez njega.

Sad je status quo (s "nevidljivim" Linuxom) ali postoji momentum, prekretnica, kao i uvijek.
Sve je moguće, i da Trump nakon Busha postane predsjednik, da Bandić bude doživotni ZG-krpelj, i da Farage izlobira Brexit i onda zatraži njemačko državljanstvo.
https://youtu.be/qx83obfO89E
Moguće je i da Bug može drugačije.
Ako meljemo o STEM revoluciji (hajdmo zatvoriti i ukinuti Filozofski i sve društvene znanosti, oni samo tamo nešto filozofiraju, za razliku od naših ekonomista i pravnika koji nas vode na ispravan put - sarcasm allert), učinimo nešto po tom pitanju. Mislim, micro:bit je super, malo prekompliciran za našu saborsku i društvenu elitu doduše, ali mladi koji razumiju više su ovdje ionako samo zato da bi ih hranili. Ili može drugačije? Ako ne može, molim zadnjeg da ugasi svjetlo.
PIPL MAST TRAST AS!