Linux

Linux - pitanja i odgovori

Ana9 pon 5.4.2021 20:01

 

Evo uspjela sam!

 

Koristila sam

 

sudo -i

 

nakon toga

 

sudo chmod -R a+rwx /path/to/folder

 

 

uspjela sam sve prebaciti ali i sa stika mi se ubuntu cudljivo ponasa kad sam htjela kopirati citav folder za neke podfoldere je javio da ne postoje a naknadno sam ih normalno iskopirala samo njih dodatno.

 

Eto isla sam na predosjecaj koji je bio da cu uspjeti a sad nakon sto sam izvukla fileove boli me dzon ak crkne ssd jos je pod jamstvom a to je vec drugi koji su mi promijenili u tri godine tak da definitivno mijenjam servisera ak je do diska  jer je nemoguce da imam tolki peh  da odu dva za redom, sunjam da mi je rabljeni stavio - ponavljam ako je do diska ak ne, moje isprike serviseru

 

mada mi sve vuce na OS

 

Da ja sam radila instalaciju ubunta, ak sam si sama mjenjala komponente na starom kompu prije 15tak godina kvragu onda valjda mogu i ubuntu instalirat   i nisam ukljucila enkripciju u biosu jer mi od pocetka nije ni dao pristup BIOS-u... a nije ni da sam mislila nego sam pokusala uc da vidim dal mogu postelat da mi buta windowse sa externog harda.

 

Je sve je to ok sto ti pricas ali treba imat vremena za to sve...

 

Hvala puno na pomoci, sljedeci korak je instalirati ponovno linux... ak negdje zapne bicu slobodna crckat opet tu na forumu  

Ana9 pon 5.4.2021 20:45

p.s. neka preporuka za antivirus za ubuntu?  bez obzira sto ce neki rec da za linux nije potrebno, dal postoji sto dobro? vidjela sam na comodo stranici da imaju opciju za linux... koristi li tko?

 

Tnx

Ana9 pon 5.4.2021 22:53

Eto me brze nego sam mislila... napravila vec trecu instalaciju prvu sa automatskim updateom i 3rd party softverima, pa bez update pa zadnja bez updatea i 3rd party softvera, ali nista, instalaciju je uredno izvrsio, kad me pitao prije instalacije rekla sam mu da pobrise sav disk, potvrdeno da je instalacija uredno izvrsena ali nula bodova, ne boota, otvori samo neki prozor sa boot menijem u kojem nema nikakvih opcija, jos uvijek ne mogu uci u BIOS ni u GRUB2 meni... danas me kod prve instalacije pitao da li zelim popravak linuxsa, nakon toga vise ne nudi tu opciju isto tako kad sam prije par mjeseci instalirala sjecam se da je ponudio da napravim Swap particiju, danas ni u jednoj fazi kod insalacije nisam imala tu opciju  tako da su na ssd disku trenutno particije :

Partition 1. Filesystem 537MB FAT 

Partition 2. Extended partition 240gb

Partition 5. Filesystem 240 gb Ext 4

 

(Za sve particije pise: model: patriot burst SBFM61.3 Partitioning: Master Boot record

Not Mounted ) 

 

Ne znam kakva je ta extended jer mi ssd ima 240GB  Jel je problem sto nema swap particije? 

Za sve pise da su not mounted osim te vituarlne extended za nju nis ne pise. 

 

Mislim da je hardverski problem nebi mogla ni instalirati ubuntu na hard i napraviti nove particije...zar ne? ima tko kakvih idea u cem bi mogao bit problem? 

 

Puno hvala!

ihush uto 6.4.2021 08:55

- ClamAV ..

- moraš moći ući u BIOS tj moraš znati-podesiti željeni/potreban mod počevši s uefi-gpt.. ili mbr. To je kao dizel-benzin, ili-ili i moguć uzrok problema koji se dešava.

- disk dok je nov-prazan je neinicijaliziran, nema moda, kao ni FSa. Kod prvog particioniranja-inicijalizacije se to podešava-bira, tj prije uefi-gpta je postojao samo jedan-mbr mod a sad su dva i tri povezana dijela koja moraju biti jednaka-podešena/sukladna. BIOS, boot medij i disk (da je nov-sirov tad je nevažan). To čak nema veze s osom, zajedničko-jednako win-lin..

- nova računala, defalutno su postavke u biosu za uefi.. (uključen gpt, sec.boot, fast.boot.. itd.), starije od 10god je isključivo stari-klasik-legacy (kako god ga nazovemo, mbr mod), između je moguće svašta kao default ili postavke.

- zato moraš znati postavke biosa, tj podesiti potrebno .. ili ćemo nagađati da je gpt-uefi..

- ako je gpt trebaš gpt i boot-install-medij, jer mbr ne može čitati gpt. Moraš bootati u odgovarajućem modu, a to ovisi o postavkama biosa tj treba koristiti CMS-boot meni, ne bootorder jer je tad na ćoravo tj ovisi o samom biosu preferira li prvo gpt ili mbr. CMS-boot meni je obično F-nešto, npr f8-9-11-12.. ili esc pa dodatni meni, dok su bios obično f1-2-10.. neki laptopi imaju drugi poweron button, neki isključivo iz win-reboot-a (F7-opcije kod gašenja iz win).

 

-pošto je sad disk u mbr modu, do 2TB je nevažno tj to je granica za boot u mbr modu + stari standardi koji za rad-os-appse nemaju veze ali su osnova prije kreiranja particija, tj mod rada je prvi ili nulti korak..

-u mbr modu je staro ograničenje do 4 primarne (bootabilne) particije, dok se extended koristi ako želimo više particija ali nisu bootabilne.

-fat32 se koristi kao univerzalni boot-FS, free mada MSov, svi uređaji-osevi podržavaju i nema mod.

-svaki os za svoj FS koristi svoj nativni FS, neovisno što podržava druge, kao fat32 ili ntfs, pa je ubuntu na ext (2-3-4) i sl..

-ako je sad bios u gpt modu a disk u mbr, imaš problem, tj bootanjem si već u jednom modu .. možeš obrisati disk, reinicijalizirati i tad nastaviti ali ne može ostati ovako jer je to tad nekompatibilno-različito, ili-ili.

-boot medij treba biti u jednom od ta dva moda, naravno u onom koji želiš tj sukladno biosu.. pa ili podesiš bios ili kreiraš boot medij u gpt ili mbr modu, dok s fat32 moraš u bootu kroz CMS izabrati i tad znaš koji je mod, ili-ili ... a to može biti problem ako bios ne nudi CMS ili kad se koristi bios-boot order jer je tad na ćoravo, neovisno podržava li oba moda ili treba podesiti-omogućiti .. dok često laptop jednostavno nema dugi mod (wintelove igre s oemima, sad ne protiv linuxa nego starog win xp-w7... pa je opcija u biosu s jednom stavkom ili nema izbora).

-zato moraš ući u bios, vidjeti-podesiti-znati.. + napraviti odgovarajući boot-install medij + poželjno koristiti -ftipke za boot meni (jer tad vidiš boot mod i eliminiraš nagađanje koji je.. različito na različitim računalima-bios mada je isti stikić).

 

-swap, može/ne treba ... tj danas računala imaju dovoljno RAMa + trajnost SSDa, tj sad linux ima kao i win swap-file ili po starom particiju, koju tad koriste sve distre i live ako je vide.. ne treba.

-boot particija može kao fat32 ili ext.. to je stvar osa, za win može fat32 ili ntfs... itd.

-pošto stari legacy-mbr mod dozvoljava do 4 primarne-boot particije, tad ako treba više (boot+swap .. + npr os/root + user/home =4..) kreira se extended. U njoj se kreira neograničeno particija (mada se može koristiti do 16 po disku).

-ako gledaš brojeve, linux označava 1-2-3-4 prve 4 primarne, 5=extended.. i sve ostale u njoj su viši broj, neovisno imaš li ih manje od 4..

-poželjno je imati odvojeno os /root (na kojem može biti i boot) i /home-user .. tj tad preskačeš potrebu kopiranja-spašavanja particije/podataka ako se nešto zbrljavi.. kao što se desilo.

-zato je izmišljen novi gpt mod, nema ograničenja na kapacitet-broj ali je sad isključivo x64, praktički nema 32distre + cpu/bios moraju podržavati x64bit instukcije za adresiranje dok s +4gb rama nema smisla-razloga koristiti 32bitne oseve (i zato nestaju, time starija računala ostaju neupotrebljiva ili moraš odgovarajuću distru/izbor..).

-pošto imaš 240gb ssd, (pravila za hdd su slična ali zbog načina rada i 'čuvanja' TRIM.. drugačija)... poželjno je ostaviti što veću particiju u jednom komadu (hddu je nevažno, jednako što se tiče trajnosti-pouzdanosti), može sve na jednu particiju ili odvojeno /home.. tj možeš birati mbr ili gpt mod jer nemaš nikakvo ograničenje ili potrebu za više primarnih particija, multiboot oseva ili kapacitet +2tb.. tad bi morala na gpt, možeš i sad, izbor ali to moraš podesiti u biosu i znati + jednak boot medij, dok na disku vidimo drugo stanje tj mbr i time znamo da je nešto različito ili samo koristiti f-tipke za cms u odgovarajućem modu.

 

-za ssd je preporučljiv ahci mod kontrolera (brzina + uključen trim).. ali ako je potrebno + ovisno što nudi bios, može stari ide-legacy mod, opet ovisno što se nudi u biosu + kad se nešto mijenja lančano je povezano pa treba ponovo nakon izmjene (save&exit) ući-podesiti-provjeriti.. jer su tad neke opcije o(ne)mogućene i izmjenjene automatikom, kao ahci, sec.boot itd. dok se za sec.boot i fast.boot preporučava isključiti ih (jer su smetali installu, nekad..)

-promjena je išla od 2014-2018.. nakon tog više npr ubuntu nema boot problema s biosom-kompatibilnost i sl. (plaća ms-licencu..) ali ako čitaš neke upute pazi na datum-verzije, jer to su stvari koje vrijede trajno kao pravila ali jednako i izmjene staro-novo i tad upute-howto ne mora biti upotrebljiv za tvoje potrebe tj danas. Sve starije je za mbr, novije za gpt.. čitati selektivno s razumijevanjem dok oboje može jednako raditi ali to ovisi o biosu, tj na nekom računalu imaš opcije, na drugom nemaš.. i tad je različito, mada sve ostalo napraviš jednako istim os-install stikićem.

 

-installaciju radije 'ručno' tj nudi se automatika ili ručno-opcije.. automatika bi teoretski bila ok, ali tad je na ćoravo i možeš završiti npr bez boot menija.. ručno biraš sve, boot, root, user, swap.. sve moraš formatirati, obrisati-kreirati + zadati postavljanje gruba (jer ga inače nema, pa nema boot menija tj tad moraš s boot medija..).

 

-nakon installa, nekoliko updateova, ne dodavati ništa osim driveri-kodeci.. bez dodatnih appsa, dok se 'slegne'... tj upravo tako se ubije distra, jer outofbox je optimalno složeno, os+dll-verzije dok se korištenjem-updateovima + trećim appsima pomalo stvara dll-hell tj svaka app traži odgovarajući dependency, sys-file npr gcc, novije traže novo, a starije možda ne radi itd. pošto linux nema registry-centralizirano, svaka app je svemir za sebe pa ipak koriste i sys-dio.. time se kumulativno stvara problem (obično korištenjem kako vrijeme ide, verzije-updateovi appsa i osa.. pa dođe vrijeme za novu distru npr svakih 2-5 god LTS..). Početnik nakon installa obično krene klikati po softcentru i dodavati sve po redu.. teoretski to radi 'savršeno'.. u praksi ubiješ sys tj stvar sreće kao hodanje po minskom polju + bolje tad igrati loto ako već imaš sreće.

-zato, umjesto installa distre pa tad installa željenog softwarea.. možeš ići sigurnijim putem, tj potražiti distru koja outofbox ima željeno ili većinu, tj time preskačeš dodavanje + verzije i to radi dok samo teoretski možeš to jednako napaviti s čistom distrom pa nadodati appse-dependencyje.. tj to ovisi o appsima i njihovim ažuriranjima-verzijama. Mada je ubuntu-support odličan, postoji razmrvljenost, tisuće distri-guija-svačega.. tisuće filozofija i time verzija appsa. Kako će koja app raditi s kojim frontendom, npr gnome-kde-xfce..

 

+btw, ubuntu je ok, ali ako računalo podržava, tad je kde optimalan, koristi gui-gpu.. za ono za što se treba koristiti, nekad upravo zato problematičan, danas praktički nužan, pa tako browsanje više nije samo browsanje nego je to multimedija jednaka kao gaming, video-kodeci itd. a danas to glatko radi svaki mobač-tablet .. i računalo koje ima odgovarajući HW tj gpu.. ono koje nema, jednostavno je slabo-sporo ili ne može, neovisno što je možda neki zvijer-server i sl.

-kad su resursi ograničeni, tad se korsiti npr lubuntu-xubuntu .. pa čisto za usporedbu, možeš bootati-vidjeti tj na različitim računalima se različito ponašaju takve distre tj upravo zato i postoje (jer da je sve isto u čemi bi bila razlika..).

-kao i neke druge-popularne distre, npr mint, tj umjesto da uzmeš ubuntu + dodaš appse ista stvar je mint, naravno ako su dodani appsi ono što trebaš.. a tad je to optimalno-složeno i radi, sve ostalo s vremenom ide prema dllhellu dok distru možeš ažurirati svakih nekoliko mjeseci (beskonačno-ciklusi..), tj uvijek dolazi nešto novo i uvijek appsi dodatno love nove fičere, dok se neke app ne razvijaju (zamre support ili samo kasne).. pa ti za posložiti ponekad treba više mjeseci. Da su ciklusi duži-sporiji.. ovako je život prekratak da bi stalno slagala distru .. tj upališ postojeće i radi, koristiš. Ne da je nešto teško dodati-podesiti nego je to stalna izmjena i time stvoren problem. Sve ovisi o nečem trečemu... npr hevc-kodek za video, što realno nije stvar osa ili linuxa ili problem ubuntua.. 'nitko kriv' tj ako radi ok, ako ne radi imaš problem kao sad. Obrnuto, ubuntu 18.0 i 18.4 su različiti.. isti os, različit, kao i win10, svakih pola godine nova verzija tj tu ms kopira canonicala ali je win jedan os, jedan šef (sličnije macosu) dok je ovo za tisuće distri i appsa, timova koji svaki gura svoj fork forka i svoje želje umjesto korisnika. Zato je praktičnije uzeti distru koja ti outofbox radi ono što trebaš, potraži.. ne da je ubuntu loš, nego su distre nakupine softwarea koje je netko posložio i rade, samo izabereš.. obrnuto može i ne mora raditi, mada nije kriv ubuntu .. tj on je odličan, problem je kad prvi dan kreneš klikati sve dostupno u softcentru, bez tog bi radio ..

 

npr, na što se meni posljednjih godina svede install linuxa? .. na podešavanje pozadine-slike (na koju sam navikao) i ikone-shortcutsi.. ostalo 99% je tu, tj ne vežem se uz filemanager, browser ili mediaplayer kliknem-radi.. nema smisla stalno gurati neki omiljeni soft iz navike jer ako danas radi super, sutra je to samo možda a novu distru ne možeš ignorirati jer je sve kao s win postalo mandatorno-uvijet, update, update.. do problema tj čisto permutacijama ako je više apps-softa veća je šansa naletiti na problem-kombinaciju a tad umjesto korištenja računala imaš popravak-spašavanje.. dosadi. :)

Ana9 uto 6.4.2021 12:00

Kolko informacija 😁👍 Procitam na miru kad dodjem s posla. Nisam puno aplikacija skidala ali moguce da je neka zeznula stvar.

Da Mint sam i gledala sinoc da bi ga isprobala jer sam naisla na info da je stabilniji od Ubuntu-a. Na prijasnjem Hardu su bili Windowsi instalirani i sa F2 sam ulazila u Bios. Sad iz nekog razloga ne želi sve F tipke sam isprobala i esc - nista. Ssd sam skenirala sa Self test - kaze ok mada navodno on nije pouzdan ako postoje sitne greske na discu? memtest86 dodje do 63% i zablokira ali navodno moze biti bug u memori testu... probacu s friskom instalacijom minta pa cu vidjet dalje. Hvala

ihush uto 6.4.2021 12:49

bug u memtestu je skoro nemoguće.. to je provjeren soft klase 'tetris' (nema ništa novo) tj može biti neka nekompatibilnost s novim cpu-chipsetom ili postavkama biosa, inače radi na tosteru + stabilno jer inače test nema smisla tj mora raditi satima ako je potrebno. Zato, ako memtest ne prolazi, imaš problem.. moguć uzrok brljavljenja diska-particije, npr ako je novo (nova generacija cpu-chipset, ili amd vs intel..) moguće da je neka 'dosovska' promjena potrebna za normalan rad nestala-izbačena ili onemogućena, kao izbor gpt-mbr boot moda, npr VT, amd64, adresiranje odnosno sve simd instrukcije koje se odnose na baratanje s memorijom (a memorija nije samo ram tj to je čistav adresni prostor dostupan sustavu, uključujući i ram, disk, keš, kao i sve adrese-portove-irqove (u cpu registru su sve to samo adrese), rezultat jednak kao da imaš pogrešan driver..

 

-f2 je često bios tipka.. ti ako ne možeš znači da je uključen fastboot (pa preskače, prebrzo + ssd brža inicijalizacija i prije nego se pojavi slika na ekranu već procedura ode dalje..) .. tad se ovisno o računalu, snalaziš, npr odspojiš disk ili cmos reset.. + ne držati tipku, nego tipkati, od trenutka paljenja.. trebalo bi ući (osim modela koji to dozvoljava samo iz win-bootmenija..).

-kad nema npr boot diska tad automatika uđe u bios, tj opet to ovisi o samom biosu, nije pravilo.

 

-kako god, moraš ući u bios, znati postavke.. isključiti moguće smetnje (bar dok se instalira os, sec-fast..).

-memtest mora raditi, bez greške.. tj kad je sve ispravno tad je dovoljno par minuta.. kad se nešto ozbiljnije testira tad može i satima, jedna greška=neispravno, npr probati izvaditi-vratiti ram modul.. možda samo kontakt.

-ako postoji bilo koji problem povezan s memorijom, računalo jednostavno nije ispravno. (većinu problema ispravlja crc, dok greška jednostavno nakon tog ne smije biti, rezultat je npr smrzavanje, sve što cpu radi konstatno upisuje i čita u ram, neovisno što je uzrok, cpu-mbo-ram.. to mora biti 100% ne 99,999..)

 

+ moguće, npr powermanagment, pregrijavanje, rad ventilatora.. na laptopu je dovoljno da nije spojen na struju (baterija) i da se u dosu ili installu dešavaju problemi koje kasnije ne moraš imati jer kasnije to preuzme osov powermanager no između u limbu ga nema.. pa pregrijavanje može biti problem za vrijeme instalacije koji se kasnije ne pojavi itd. Opet razlog za ulazak u bios, podešavanje..

 

+ defaultno multimedijalne tipke ili classic.. tj ponašanje f-tipki, ovis o postavkama, pa f2 može biti uz kombinaciju fn tipke.. itd.

 

Ana9 čet 8.4.2021 09:52

Pozdrav, instalirala mint, ista stvar. Znam da trebam brzo tipkat F2 ili bilo koju drugu tipku za ulazak u Bios. Odspojila SSD nista nije pomoglo, ne ulazi u Bios, kratko napise wait...i opet otvori taj prazan Boot menu. Izvadila sam bateriju sa maticne i ostavila sat vremena da se Bios resetira te stavila novu, ništa, opet ista stvar. Na Usb butabilnom Mintu naisla na opciju boot repair ili tako nešto uglavnom nakon pokretanja izbacilo je ovo sa slike. Cini se da je ipak problem u Biosu (ako ne izbacuje taj  mintov repair boot to po defoultu) ali kako uc u njega... dal postoji opcija da Bios pokrenem iz terminala nekako?

Entry Point čet 8.4.2021 10:05
Ana9 kaže...

Pozdrav, instalirala mint, ista stvar. Znam da trebam brzo tipkat F2 ili bilo koju drugu tipku za ulazak u Bios. Odspojila SSD nista nije pomoglo, ne ulazi u Bios, kratko napise wait...i opet otvori taj prazan Boot menu. Izvadila sam bateriju sa maticne i ostavila sat vremena da se Bios resetira te stavila novu, ništa, opet ista stvar. Na Usb butabilnom Mintu naisla na opciju boot repair ili tako nešto uglavnom nakon pokretanja izbacilo je ovo sa slike. Cini se da je ipak problem u Biosu (ako ne izbacuje taj  mintov repair boot to po defoultu) ali kako uc u njega... dal postoji opcija da Bios pokrenem iz terminala nekako?

 Jel to dekstop, laptop? Ako laptop koji proizvođač i koji model?

 

Čini se da je legacy boot enable-an.

bunker čet 8.4.2021 10:29


Ana9 , kako reče kolega entry, napiši koja je matična ploča u pitanju te da li imaš uefi ili bios.

Fastboot i secureboot su opcije koje su nevažne u trenutku dok ti je disk odspojen ili formatiran. Fastboot je nešto poput sleep-a a secureboot je nešto kaj onemogućuje inicijalizaciju operativnog sistema bez odgovarajućih sigurnosnih ključeva i protokola. Dok nema osa , te funkcije su mrtve i ne rade probleme, bar zadnjih par godina ( mbu i laptopi proizvedeni zadnjih par godina ). Suvremene linux distre se znaju nositi sa secureboot i fastboot opcijama na matičnoj ploči. Ako imaš bios onda vjerojatno i nemaš nikaj od tih funkcija.

Kada radiš live instalacijski medij za linux, onda ga radi u hibridnom načinu tako da će on biti spreman i za uefi i za non-uefi postupak.

Gpt particijska tablica ima dva identična zapisa na različitim mjestima na disku ( mbr zapisuje particijsku tablicu samo na jednom mjestu ) pa je to bolji izbor ako ti se iz bilo kojeg razloga ošteti particijska tablica i naiđeš na probleme slične tvojima sa neprepoznavanjem datoteka ili dozvolama korisnika u obradi datoteka..


Linux distre su već godinama user friendly glede instalacije, najčešće je dovoljno samo bios/uefi staviti na default i imati hibridni medij za instalaciju ( npr u rufusu ne odaberete iso način ) , a mintov alat za kreiranje live medija defaultno radi hibrid mod.

Ana9 čet 8.4.2021 10:48

Laptop SAMSUNG NP300 E5X

Ssd je novi stavljen prije par mjeseci i Ubuntu je bio uspjesno instaliran gore par mjeseci i radio je bez greske dok se nije desilo da je poceo ulazit u taj boot menu ... 

bunker čet 8.4.2021 11:09


Rufus je pouzdan, bar zasada...

Na nekom win računalu kreirajte pravilno usb install medij, na vašem laptopu bios na default i onda probati. Ako tada izbaci greške, tada po opisu greške rješavati jedno po jedno pa probati instalirati nakon restarta....

Ili 1000 kn pa nekome ko zna.... 😉

Ana9 čet 8.4.2021 11:34

Etcher je preporuka Minta. Ubuntu usb je bio radjen sa Rufusom. Znaci instalacijski ubuntu USB koji sam prvi put koristila i s kojim je Ubuntu radio parmj normalno vise ne zeli, mislim instalira ga al izbacuje isti problem. Bio u servisu, vec sam napisala kazu maticna otisla al mi to ne drzi vodu.. Nego jel mogu pokrenut iz terminala bios? Nasla sam na netu da je moguce ulaskom u Grub menu. Trebala bi naredbe za pokrenut Grub menu putem terminala ako netko mozda zna jer mi neda drugacije...

 

Ana9 čet 8.4.2021 11:43

Ne izbacuje nikakve greske kod instalacije, samo kasnije napise da nije moguce bootat sa ssd-a kada ga bootam s live mint usba a kad ga butam bez udje u prazan boot menu i moram gasit na gumb

bunker čet 8.4.2021 14:28


Laptop ima bateriju koju vidiš izvana, no ima i onu malu cr2032 na matičnoj ploči. Kada nebi imao tu malu bateriju onda bi svaki puta izgubio postavke sata i sl nakon kaj se isprazni ona vanjska baterija. Znači, moraš doći do te male baterije. No zar ti nije lakše naći način kako ući u BIOS nego sad hardverski rastavljati laptop ??

bunker čet 8.4.2021 15:27


Samsung je obično f2 za bios i f4 za recovery.

Vjerojatno ste to sve probali, i ovako daljinski je teško znati zakaj nefunkcionira nešto kaj je po defaultu ( f2 ).

Možete flashati bios najfriškijom verzijom koju nađete na stranici proizvođača i uz malo sreće ćete nakon restarta pomoću f2 ući u BIOS. Ja sam prodao gomilu samsunga ( E5E , kupio povoljno na palete ) , imali su uefi, i sa f2 se bez problema ulazilo u uefi ( uefi ti je samo novija verzija biosa ).

Ana9 čet 8.4.2021 15:39

Da to sam upravo i ja mislila probat skinut najnoviju verziju biosa, nisam to nikad radila al za sve postoje upute na netu tak da nece bit problem al ne znam dal mogu to sa live usbom jer sam probala napravit upddate minta i sa live usbom to nije izvedivo. Da prije sam bez problema sa f2 ulazila u bios. Tnx

bunker čet 8.4.2021 17:07


Nuclear, možemo mi tu sad 5 stranica filozofije razviti no kada pogledaš osnovnu funkcionalnost uefia i biosa, srž je ista:

"Unified Extensible Firmware Interface ( UEFI ) [1] je specifikacija koja definira softver sučelje između jednog operacijskog sustava i platformi firmware . UEFI zamjenjuje naslijeđeno sučelje firmvera osnovnog ulazno-izlaznog sustava ( BIOS ) izvorno prisutno na svim osobnim računalima kompatibilnim s računalom IBM , [2] [3] većinom implementacija UEFI firmware-a pružajući podršku za naslijeđene BIOS usluge. UEFI može podržati daljinsku dijagnostiku i popravak računala, čak i bez instaliranog operativnog sustava."


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface


@ana9

Novi bios/uefi možete instalirati i bez operativnog sustava. Pritom možete i dovesti računalo u stanje iz kojeg se više sami nećete moći izvući pa oprezno čitajte kaj i kako....

Osim toga, nemožemo niti isključiti neki kvar. Na dijelu serije e5e su bile matične ploče sa tvorničkom greškom koja se manifestirala samo u specifičnim slučajevima kada se poklopi niz okolnosti... Ispočetka je samsung odbijao odgovornost, no vremenom je ipak zamijenio sporne ploče.

ihush pet 9.4.2021 10:51
Ana9 kaže...

Ne izbacuje nikakve greske kod instalacije, samo kasnije napise da nije moguce bootat sa ssd-a kada ga bootam s live mint usba a kad ga butam bez udje u prazan boot menu i moram gasit na gumb

 -svaki medij.. disk, hdd-ssd-m2-disketa-cd.. da bi bio bootabilan, mora imati odgovarajući boot-sektor-dio + mora biti kompatibilan-usklađen bios+bootmedij, tj do pojave uefija-gpt-a je bio samo jedan, legacy-mbr mod, sad su moguća dva i time problem biosa-medija i diska koji se treba pripremiti-promijeniti.

 

-brisanjem (ne formatiranje) se briše sve, particijske sheme, mbr/gpt .. i kreira se nova, tj to se može samo ako bios + medij rade, kad je sve ispravno i usklađeno.

-disk koji ima oštećen boot sektor (mehanički-fizički hdd) ne može biti boot disk, dok kod ssd-a ne postoji takav fiziški dio ali moguće da je interno 'zaključan', kvar diska, kvar kontrolera-mbo, potrošene ćelije-trim-alokacija.. ili zaštita-enkripcija koja postoji na različitim nivoima, npr interno u samom disku .. ako je otišla elektronika, ako je to nedostupno tad je disk neupotrebljiv no tad je ovo neobičan kvar.. za koji servis kaže matična, mada sve radi, čak i boota s vanjskog (boot) medija... to praktički eliminira kvar, tj ili je kvar ili nije.. ako je kvar tad ne može raditi tj matičnoj je nevažno nalazi li se boot na stikiću ili disku, sve bi bilo isto tj zaključujem da nije kvar matične-kontrolera-komponente.. ili banalno kabel-konektor i sl. nego soft problem biosa, uefi-key, enkripcija .. ili interno enkripcija u internom kontroleru diska.

 

-da bi sve radilo, npr otključati disk-medij, sve mora biti sukladno, bios-bootmedij i trenutni mod rada diska.

-vjerojatnije da je prije bio uefi mod, gpt, dok sad mint-poruka greške-terminala navodi legacy-mbr.. ali to je možda greška-pogrešan zaključak, tj gpt ima dodatnu tablicu koja recimo emulira prikaz kao mbr (spetljano, služi kao razlika između potrebe bootanja s medija-diska i storagea, tj uvođenje gpt-a je zbog medija većih od 2tb za boot, dok za storage nema problema pa time ni potrebe + sve ostalo što se kao 'sigurnost' nadodalo i zakompliciralo stvar.

 

-disk treba obrisati, do stanja bez ičega, ponekad se koriste alati za sigurno brisanje.. no ssd je problem za sve, jer zapravo nemaš pristup interno nego je sve tumačenje chipa prema van dok interno koristi npr TRIM. .. ali ako je to interno neispravno, zaključano, enkripcija ... tad s tim diskom ne možeš ništa, kao i to da bios i sve ostalo moraju biti sukladno-kompatibino podešeni, što uključuje i samu izradu boot medija tj mod mbr ili gpt .. odnosno superfloppy fat32 koji nema mod nego se u bootu bira, ali za to moraš imati mogućnost izbora u bootu, f-tipka 8-12.. itd. tek kad je sve jednako, tad možeš obrisati i kreirati novu gpt ili mbr particijsku shemu pa i boot sektor ili particije koje nudi gpt tj uklanja ograničenje mbr-a ..

-drugi povezani problem je što postoje defaulti, starost biosa-standarda.. tj postoje standardne adrese boot sektora npr h80, h81.. kao prvi, drugi.. disk. Laptop obično ne nudi takve izmjene, tj to nije order-broj diska, nego gdje se nalazi sektor-boot adresa za koju mora bios znati da bi u bootu skrenuo-poslao računalo na tu adresu, boot možda postoji ali je izgubljena adresa tj treba kreirati sve-novo a to se može samo ako je sve ispravno i kompatibilno, ne ako je različito tj prije ulaska u bios i podešavanja + boot medij ili ako je kvar matične-kontrolera ili interno diska. Ako nije kvar, klasičan, tad je povezan s enkripcijom.. bug, nešto.. tj i to se dešava s ssdovima, bugovita serija-firmware tj nije to klasična greška-bug nego ako se desi kombinacija, npr enkripcija (nešto aktivira) bez da je predviđen način kako korisnik do tog može doći, tj interno disk može imati logiku-chip-zaštitu ali da bi mogli to podesiti mora i bios nuditi te opcije pa je dovoljno da je u drugom računalu i ne možeš ništa

 

-npr klasično kao razlika desktop-laptop za matičnu-bios je opcija zaključavanja diska passwordom, laptop to većinom nudi, desktop manje ili poslovna klasa računala povezano s logikom kao krađa ili neovlašteni pristup što kućni korisnik većinom ne treba nego traži npr overclock i sl. .. te opcije, kao i dodatni chipovi, npr clr-cmos na laptopu ugl ima odvojen-eeprom koji ni vađenje baterije ne briše jer ne treba bateriju, tj da se tako obriše tad password u biosu nema smisla tj lako se zaobiđe tj to postoji s razlogom, sigurnost i smisao je da ako netko i dođe u posjed računala, diska, bilo čega, ne može do podataka osim uništiti..

 

-ako je problem interno u samom ssd tad bi drugi-ispravan bio riješenje .. ili ga sasvim izbrisati, no to se tad radi konkretnim alatom proizvođača za neki disk.

-ako postoji neko drugo dostupno računalo, npr desktop.. možeš na njemu probati, na taj disk (odspojiš ostale) instalirati. Ako je problem kvar matične na laptopu ili proble nemogućnosti ulaska u bios i podešavanja, to na drugom računalu neće biti problem tj tad se to može potvrditi-eliminirati dok se disk može tad vratiti u laptop i ako je postavka biosa kompatibilna, boota-radi.. tj tad se zna da nije klasičan kvar nego nešto soft, što više vuče na enkripciju neovisno na kojem nivou je pokrenuta, app, os, bios ili interno-uređaj..

 

+ probaj win, barem za brisanje-bootanje, možda jer defaulti su često upravo win, win8-10 itd.. dok se bios možda resetirao iz bilo kojeg razloga ili vađenjem baterije..

Ana9 sub 10.4.2021 12:05

Ma probala sam i win+F tipke, nista. Mislila sam da sam rjesila pitanje dal je u ssd-u kvar s time sto sam ga odspojila te ni nakon toga nisam uspjela uci u bios nego se isto bez spojenog ssd-a otvorio taj prazan boot menu po tome sam zakljucila (mozda krivo) da je problem u biosu. Vec se tjedan dana mucim s tim laptopom vec mi polako dosta... uglavnom  pricala sam sa tipom iz drugog servisa koji isto misli da nije rijec o maticnoj pa je rekao da ce ga pogledat. Nek pogleda, ima vise alata nego ja.. hvala svima na pomoci ak ni on ne uspije onda cu ja opet cackat pa kud puklo da puklo 🙈

Ana9 sub 10.4.2021 12:14

 

@bunker 

vezano uz Samsungovu zamjenu maticnih, to su radili predpostavljam samo u garancijskom roku? Ako su se meni tek sad te okolnosti poklopile mogu se slikat jel tako? 

 

Btw od Samsung supporta USA a i nasih nikakve koristi. Nasla na nekom stranom forumu da su nekom tipu rijesili slican problem nemogucnosti ulaska u Bios pa reko idem porobat (sa dozom skepse) uglavnom pitali su me kakav je to program Bios te nakon sto sam rekla da koristim Linux pita me koju verziju windowsa imam 🤪

 

Moje znanje je daleko od profi programera al si nemogu pomoc da me ne isfrustrira svaki put kad dozivim da support ima 1% mog znanja, to je globalno sad al se nikak priviknut na to, nekad to nije bilo tako...

 

Nekad je samsung imao Bios support kolko sam uspjela vidjeti, izgleda da to vise ne postoji...

redrum781 pon 12.4.2021 14:15

Obzirom da je taj model imao nekakav bug u BIOSu, ja bih prvo flešao zadnju dostupnu verziju BIOS-a: https://org.downloadcenter.samsung.com/downloadfile/ContentsFile.aspx?CDSite=UNI_UK&OriginYN=N&ModelType=N&ModelName=NP300E5X&CttFileID=5022258&CDCttType=FM&VPath=FM%2F201205%2F20120521162130818%2FBIOSUpdate.exe

 

Ali za to ti treba biti ili instaliran Windows na laptop ili možeš sa rufusom napraviti Windows2Go USB stick (ja koristim USB disk za to).

Možeš besplatno skinuti Win10 pa probaj instalirati i vidjeti da li Win radi na tom laptopu i istovremeno flešaš BIOS.

 

Nakon nadogradnje BIOSa podesi UEFI tako da je isključen Secure Boot (ako ga ima) i isključen CSM/Legacy, samo podešen UEFI boot.

 

Onda bootaj UEFI instalaciju Ubuntu ili Mint, reformatiraj disk i okini instalaciju. Prema ovome kaj sam ja pročitao problem je kod instalacije GRUBa na kraju instalacijske procedure, a sad da li ga uzrokuje bugovit BIOS ili neispravan SSD/matična to bi trebalo testirati.

 

 

Glede AV: 

ClamAV otvorenog koda i besplatan.

Eset NOD32 za linux

Sophos ima nekakvu besplatnu verziju za linux

Kaspersky

Po meni najbolji McAfee Endpoint protection

 

Ja inače koristim McAfee Virusscan enterprise CLI za manualno skeniranje tuđih Win diskova.

bunker uto 13.4.2021 21:40


Ana9 , da , ploče su zamijenjene unutar važeće garancije. No za neke su odbili, među takvima je bio i moj na kojega sam stavio linux. Odgovor samsunga je bio da oni na tom laptopu isporučuju windowse ( bio je oem ) , da se taj oem uređaj sastoji od hardvera i softvera sa kojima je isporučen, te da sam ja instalacijom linuxa u bitnome promijenio svojstva uređaja što je pogodovalo kvaru matične ploče. Nije pomogla niti prijava inspektoratu, a društvo za zaštitu potrošača i sl pojma nemaju o tim tehnologijama i nisu se željeli uvaljati u blato. Tamo di je bio win nisu radili probleme. Ali to je bilo tamo negdje oko 2013 godine....

Otkako se samsung povukao iz priče laptopa na eu teritoriju odtada nemaju više niti podršku za taj segment, a i prije toga im je podrška bila katastrofalna.

Znanje programiranja ti netreba za poznavanje osnova rada računala i operativnih sistem i najčešćih aplikacija. Programeri razvijaju aplikacije i često izvan toga ti pojma nemaju o ičemu drugome. Daj programeru shemu matične i zamoli ga da izračuna konturne struje na nekom chipu pa buš vidla 100 izgovora...

Uglavnom, za voziti automobil netrebaš znati brzinu vrtnje bendixa kada pokreće zamajac, a ti znaš i daleko više nego što treba za prosječno korištenje računala...

Nuclear_Phoenix sri 14.4.2021 08:24
bunker kaže...
Programeri razvijaju aplikacije i često izvan toga ti pojma nemaju o ičemu drugome. Daj programeru shemu matične i zamoli ga da izračuna konturne struje na nekom chipu pa buš vidla 100 izgovora...

Sunce, da znamo samo programirati i da nemamo pojma o ničem drugom, ne bi daleko dospjeli.

 

Ne računam na ove novokomponovane "web programere", naravno.