BinHex čet 13.8.2020 20:17
T700 kaže...

skrivanje cijelog linka mi ne zvuči dobro. ponekad baš brišem link samo da bi došao do željene lokacije ili nečeg. 

 

 Vjerujem da će se pokazati cijeli link kad se odradi focus na polje web adrese.

 

Dosta jednostavna metoda a sigurno će dati rezultata.

syncmaster245b pet 14.8.2020 02:33
Bitanga kaže...

 

I chrome to ima tako.

Eto ga na sad. Cemu onda ovaj potez?

 

Domena pa i ona (po)phishana nalazi se u prvih ~20tak karaktera URL-a. Ako sada ne primjeti tvvitter.com , nece ga ni onako.

 

Mozda zele sakriti da sve i jedan link na Google pretrazi nije direktan link, nego indirektan?

 

 

 

fromcelltohell pet 14.8.2020 04:46

Pa Chrome to i ima tako, ili sam ja iz ne znam kojeg razloga, privilegiran.

 

Chrome Version 84.0.4147.125 (Official Build) (64-bit)

 

OK, jest up to date, ali nije ni Canary ni Dev inačica preglednika.

 

Edit: Referiram se na ovo :

 

syncmaster245b kaže...

Nikome nije palo na pamet staviti domenu u drugu boju ili barem bold, kao sto recimo Firefox radi?

ihush pet 14.8.2020 08:52
syncmaster245b kaže...
Bitanga kaže...

 

I chrome to ima tako.

Eto ga na sad. Cemu onda ovaj potez?

 

Domena pa i ona (po)phishana nalazi se u prvih ~20tak karaktera URL-a. Ako sada ne primjeti tvvitter.com , nece ga ni onako.

 

Mozda zele sakriti da sve i jedan link na Google pretrazi nije direktan link, nego indirektan?

 

 

 

 .. ''dobro jutro''. (ili, naravno da ono što rade nije baš ono što govore-najavljuju, kao u svakoj reklami..).

-tj skraćivanje adrese nije stvar koju rade, nego popis-blacklistanje, tj žele 'monopol' nad pristupom stranici za koji će kao za addse vlasnik plaćati ili korisnik neće doći do stranice iz recimo sigurnosnih razloga dok su stvarni razlog uvjek-jedini, novac-zarada-milijarde koje google mlati tim biznisom + interesi supervelesile koja stoji iza svega i kontrolira sve.

-ili, pitaj se kako skraćuju (način rada-tehnologija-algoritam), izmišljaju postojeće ili samo time žele zamaskirati ono što rade?.. tj kao što primjer prikazuje, domena je i dalje ista, ako si na pravoj stranici-domeni tad ostatak kobasice-sadržaja-podstranica nije važan osim u slučaju da je neki redirect kojeg u skraćenom prikazu ne možeš ni vidjeti pa tako ni prevenirati kao korsnik tj to će sad raditi dobroćudni google za nas..

-fičer već radi u chromeu i derivatima kao edge.. što google želi? (novac + kontrolu sadržaja/pristupa kao interesi koji stoje iza takvih biznisa ili ideja-želja).. što će biti s nekom stranicom koja je recimo u kini-indiji-rusiji? Hoće li biti nedostupno iz političkih razloga? Što s alternativnim izvorima softwarea kao torrent i sl.? hoće li google search voditi do sadržaja ili će klik na link voditi do neke googlom odlučene lokacije gdje google/unclesam žele?

 

-ponavljaj boldani citat, pitaj se.. i koji odgovor je moguć? Koji je tad razlog-cilj ovog fičera? Kako ili što će raditi? Transparentnost? Sloboda-filtriranje-nadzor sadržaja? Jedan problem svih vlasti je što žele kontrolirati korisnike-sadržaje, dok se tražilicom upravo najefikasnije to ostvaruje tj umjesto pristupa sadržaju-webu, ograničiš rezultat-link do sadržaja + imaš kontrolu jer sve je prošlo kroz njihovo računalo-logove i može se traceati kad to unclesam poželi. Daleko lakše nego zabranjivati-blokirati web-sadržaje/domene koje netko može svaki dan promijeniti kao što rade s torrentima i sl.

-u filtriranju podataka, rankiranju, već je par puta plaćena kazna za namještanje rezultata tj plaćeno favoriziranje neke firme-branda tj rezultata searcha koji tad utječe na izbor korisnika npr za kupnju robe.. u čemu je razlika osim što ovo ne mora biti za neku robu nego za sadržaj-informaciju tj kao ideal slobode-pristupa informacijama još gore.

 

-što rade, zašto? Kako se tad nameće i zapravo je sporedno.. kao i fičer koji se sad reklamira jer već je tu (skraćivanje) kao i opcija da su adress i search jedno polje ili (staro) odvojeni što već teže nalaziš i možda nestane kao opcija. Zašto? Štite mene kao korisnika, od čega.. ili kompanija koja zarađuje milijarde brine o meni ili o idućoj milijardi?

Ajar pet 14.8.2020 11:17

izvrsno, jer budale su zaštićena vrsta (i, kao što znamo, što jedan takav zajebe, sto pametnih ne popravi). ni za moga miloga ne informatički opismenjavati/obrazovati/odgajati/informirati. neeee. to fuj. 

ibazulic pet 14.8.2020 14:31

Zaista ne razumijem, molim da mi netko objasni: kako ovaj potez stiti od phishinga? Hoce li to sprijeciti ljude da krivo upisuju ime domene? Naravno da nece. I dalje ce upisivati krivo naziv domene u URL. I dalje ce se na taj nacin korisnici reroutati na krive sajtove. Ovaj potez ce samo raspametiti devove i sysadmine i support inzinjere. Primjerice, idete debugirati Oauth flow i imate ogroman URL koji treba razbiti po dijelovima da se lakse debugira. I sad vam browser namjerno skriva one dijelove URLa koji su vam bitni za debugiranje because reasons. Kretenizam.