Keso ned 5.7.2020 12:08

Maska ne smije usisavati zrak odozgora ni sa koje strane, mora proći "seal test":

https://www.youtube.com/watch?v=CoSb-HJJ5tk

Ukoliko maska usisava zrak sa strane (usisava zrak s virusima), ona vas ne štiti uopće!

Eventualno štiti samo druge ljude od vaših kapljica - što je pozitivno, ali vi ćete se zaraziti bez problema, jer maska "usisava viruse sa strane".

Viđam ljude koji metalni dio savinu samo na nosu (slovo "V"), dio prema licu zaborave savinuti, pa usisavaju zrak s virusima kroz ogromni otvor ispod očiju.

 

danen ned 5.7.2020 12:33

Nema bolje zaštite od vojne zaštitne maske. Osim od virusa štiti i od neugodnih mirisa, a štiti i oči (recimo od octa ili vrelog ulja kada se kuha). Gdje su te maske? Svi koji su bili u terotorijalnoj obarani su ih imali, neke još neraspakirane. Otvorilo se pravo tržište za njih.

Keso ned 5.7.2020 19:50

Pero Dinamit platnene i kirurške maske ne štište osobu koja ih nosi jer usisavaju sa strane zrak s virusima i zaraziš se bez problema.

Ali - štite sve druge osobe od tvojih mikrokapljica koje izdišeš kroz nos i usta, pa ako si zaražen, nećeš širiti zarazu - jako dobro za društvo.

Ako želiš da ne štitiš samo druge nego i sebe, trebaju ti maske s filerom P2 (FFP2) koje se u drugim područjima zovu N95, KN95, itd.

Takve maske su oble i ne propuštaju zrak okolo maske (ako su ispravno stavljene). Udisajni zrak prolazi isključivo kroz materijal maske i ne propušta viruse, pa si zaštićen.

Ulaz može biti i oko, pa trebaš imati zaštitne naočale. Ali jedna neopreznost pri skidanju maske (recimo, diraš vanjsku stranu na kojoj su usisani virusi), jedno češanje po licu blizu oka s rukama (ili rukavicama) koje su prethodno dirale recimo kvaku ili prekidač ili štogod je netko drugi dirao, i opet je moguće da se zaraziš. Samo je daleko manja vjerojatnost ako si zaštićen i svjestan koji je problem.

danen pon 6.7.2020 01:29

Najbolja je zaštita ipak držati se podalje od ljudi i ne ulaziti u gužve. Ne znam zašto se kod nas svatko svakome mora unosti u lice kad s njime razgovara. Normalni se govor čuje na 4 metra, a to je udaljenost koja je 2-3 puta veća od sigurne udaljenosti za viruse. A ovo s maskom je smiješno. Sjedim sam u kupeu, u polupraznom vlaku, a meni dođe kondukter pa mi kaže da moram staviti masku. A maska je jednoslojna, ne štiti ni od čega. Drugi je putnici drže samo preko usta ili, još gore, ispod brade - što nije samo neefikasno nego i krajnje ružno za gledati. Ipak, maske su ušle u modu. Lijepo je reći ženskom biću da joj maska lijepo pristaje. Može pripomoći i u propagaciji specifičnog ljudskog genoma. 

Keso pon 6.7.2020 10:12
danen kaže...

...kondukter kaže da moram staviti masku. Drugi je putnici drže samo preko usta ili, još gore, ispod brade...

 To je odličan pokazatelj prosječne inteligencije naroda. To, i izbori. Pametan čovjek ne bi nagrađivao lopova koji mu otme imovinu.