68% Hrvata plaća beskontaktno, 95% koristi kartice
Vezano uz: 68% Hrvata plaća beskontaktno, 95% koristi kartice

Nevjerojatno koliko dobroga je Kolinda donijela

PIN je potreban za iznose preko 100 kn. Istina, uvijek netko može nabiti račun više manjih kupovina, ali time povećava rizik da ga uhvate na djelu, pa nije baš vjerojatno.

Je toliko dobro da nekad pomislim da cu prije docekati smrt nego doci na red jer likovi vade po 5 kartica sve prazne, pa drugi kupuje zvaku nema 50lp, trecem upada u neku rupu na blagajni, cetvrtom odbijena itd itd..uzas!lp

..ali time povećava rizik da ga uhvate na djelu, pa nije baš vjerojatno.
-ne.

ja sam sretan kad imam uopće čime platiti ono što mi je potrebno ili nametnuto.

-ne.
Ok, ipak ne. Pred takvim argumentima nemam drugog izbora osim promijeniti stavove ;-)

PIN je potreban za iznose preko 100 kn. Istina, uvijek netko može nabiti račun više manjih kupovina, ali time povećava rizik da ga uhvate na djelu, pa nije baš vjerojatno.
Ono što je istina je da su bankari trebali limit za neukucavanje pina staviti na 0 kn, a ne na 100 kn (ili da taj limit barem mijenjaju na zahtjev korisnika).

Još bolja opcija bi bila da se može dogovoriti dnevni limit koji ide bez PIN-a. Tako bi mogao plaćati male račune bez tlake oko PIN-a, a u slučaju krađe bi lopov mogao ukrasti ograničen iznos.
Isto tako, može se riješiti da samo ona prodajna mjesta koja imaju videonadzor mogu koristiti plaćanje bez PIN-a.

Još bolja opcija bi bila da se može dogovoriti dnevni limit koji ide bez PIN-a. Tako bi mogao plaćati male račune bez tlake oko PIN-a, a u slučaju krađe bi lopov mogao ukrasti ograničen iznos.
Isto tako, može se riješiti da samo ona prodajna mjesta koja imaju videonadzor mogu koristiti plaćanje bez PIN-a.
.. vidiš, zato je gore kratki 'ne' .. jer znaš ostalo :)
ili ako postoji sumnja, za novac u banci, krađu, mora biti odgovorna banka, za korištenje bez pina se nikako ne može reći da je zaštićen korisnik, tj iznosom je zaštićena banka od tužbe za nedozvoljenu transakciju-krađu. Ako ti netko ukrade npr 10.000kn ili 1.000kn.. primijetit ćeš, žaliti se itd., ako ukrade 100kn, što ćeš? Dokazivati što-kako? itd. zaštita u rangu izbora printa-designa na kartici.

Zanimljiv trendovi. Pokazuju da ljude vole trošiti. To je O.K..
Ionako živimo u potrošačkom okruženje, te je svatko odgovoran za svoje pare.
CL je super, jer nema čekanja, samo prisloniš, te obaviš transakciju.
Što se tiče autorizacije, hm, da a tko sada autorizira ipak još uvijek najčešći oblik plaćanja sa gotovinom???
A, ona gđa na blagajni ako se plaća gotovinom nikada ne traži autorizaciju, odnosno osobnu iskaznicu. Tako da ove zahtjeve pojedinaca za potrebom autorizacije shvaćam kao iracionalnost, jer nije naglasak na autorizaciju, nego na brzini plaća. A, upravo tu CL trx rulaju...
Svatko je odgovoran za svoje pare. Kada govorimo kako doći do njih(zaraditi iste), te kako čuvati i naposljetku trošiti iste.
Nije naglasak na sigurnosti, nego na brzini i efikasnosti plaćanja, a ionako ste prije CL imali svajpanje kartica.
Stoga ljudi, slobodno koristite svoje pare, jer uvijek vam netko može uzeti ono što zaradite. Bilo da se radi o tome da vam ukrade karticu ili pak da vam kako nekada ukrade ovce.
Future je u mobilno plačanju, te je tu ipak veća sigurnost plačanja, ali ako želite cjepidlačiti uvijek vam netko može uzeti i mobitel, pa tako u krug....

..
Nije naglasak na sigurnosti, nego na brzini i efikasnosti plaćanja, a ionako ste prije CL imali svajpanje kartica.
..
slažem se (kao među trollovima, take one to know one) .. :)
.. i kao proširenje kratkog ne, mrblicu, kao cilj ili sigurnost.

Račun u banci služi i za nekakvu štednju da čovjek ne drži novac u kući ili u novčaniku. Imam karticu baš zato da nemam više od 100 kn u novčaniku, a ovako sam na istom jer ako mi netko ukrade karticu, može me "olakšati" po 500 kn svaki dan. I nakon tjedan dana kad idući put zatrebam karticu i kad primijetim da je nema, ode 3500 kn. Hvala, ali ne hvala.
Uostalom, ako netko želi takav rizik, neka mu, ali valjda kako oni koji to žele imaju pravo na to, tako i ja imam pravo da to ne želim (i da mi banka omogući da ne želim kad već Hrvatska ucjenjuje svoje građane da se plaća ne može isplaćivati u gotovini).

@BMT
Frende, bez želje za krivim shvaćanjem mog odgovora..Nije bitno kaj ti želiš, ali neki ne žele osobnu iskaznicu imati iz svojih uvjerenja, ali bez ne mogu ništa rješiti, te im slijedi kazna ak' ih uhvati murjak na cesti...
Ako ti ukradu karticu, uvijek istu možeš blokirati telefonskim pozivom. Dok ako ti ukradu novac, njegovo trošenje ne možeš zaustaviti.
Čak i u Indiji gdje je masovna nepismenost običnog puka koristi ATM, odnosno bankomate, ali ne sa abecedom, nego sa sličicama i glasovim porukama, kao da je ATM neka dječja audio-vizualna igračka.

Račun u banci služi i za nekakvu štednju da čovjek ne drži novac u kući ili u novčaniku. Imam karticu baš zato da nemam više od 100 kn u novčaniku, a ovako sam na istom jer ako mi netko ukrade karticu, može me "olakšati" po 500 kn svaki dan. I nakon tjedan dana kad idući put zatrebam karticu i kad primijetim da je nema, ode 3500 kn. Hvala, ali ne hvala.
Uostalom, ako netko želi takav rizik, neka mu, ali valjda kako oni koji to žele imaju pravo na to, tako i ja imam pravo da to ne želim (i da mi banka omogući da ne želim kad već Hrvatska ucjenjuje svoje građane da se plaća ne može isplaćivati u gotovini).
Kartica rizik, lol u kojem ti vijeku zivis.

Zanimljiv trendovi. Pokazuju da ljude vole trošiti. To je O.K..
Ionako živimo u potrošačkom okruženje, te je svatko odgovoran za svoje pare.
CL je super, jer nema čekanja, samo prisloniš, te obaviš transakciju.
Što se tiče autorizacije, hm, da a tko sada autorizira ipak još uvijek najčešći oblik plaćanja sa gotovinom???
A, ona gđa na blagajni ako se plaća gotovinom nikada ne traži autorizaciju, odnosno osobnu iskaznicu. Tako da ove zahtjeve pojedinaca za potrebom autorizacije shvaćam kao iracionalnost, jer nije naglasak na autorizaciju, nego na brzini plaća. A, upravo tu CL trx rulaju...
Svatko je odgovoran za svoje pare. Kada govorimo kako doći do njih(zaraditi iste), te kako čuvati i naposljetku trošiti iste.
Stoga ljudi, slobodno koristite svoje pare, jer uvijek vam netko može uzeti ono što zaradite. Bilo da se radi o tome da vam ukrade karticu ili pak da vam kako nekada ukrade ovce.
Future je u mobilno plačanju, te je tu ipak veća sigurnost plačanja, ali ako želite cjepidlačiti uvijek vam netko može uzeti i mobitel, pa tako u krug....
Trenutno radim chat bota u Pythonu. Nema jos neku osobnost, ali zelim da ljudi primjete da pricaju sa pomalo udarenim botom. Tvoji postovi su kao zlato, dobre ce mi doci u razvoju.

ili ako postoji sumnja, za novac u banci, krađu, mora biti odgovorna banka, za korištenje bez pina se nikako ne može reći da je zaštićen korisnik, tj iznosom je zaštićena banka od tužbe za nedozvoljenu transakciju-krađu. Ako ti netko ukrade npr 10.000kn ili 1.000kn.. primijetit ćeš, žaliti se itd., ako ukrade 100kn, što ćeš? Dokazivati što-kako? itd. zaštita u rangu izbora printa-designa na kartici.
Ako je transakcija provedena nakon prijave krađe, svaka transakcija, bila ona s PIN-om ili bez je blokirana - ako nije, to ide na štetu banke.
Lopov može karticu iskoristiti do prijave krađe za iznose do 100 kn. Međutim, ne može ti ni tu nabiti par tisuća kuna računa jer u slučaju da sustav uoči sumnjivo ponašanje ili općenito više malih transakcija u nizu, PIN se traži i za manje iznose. Dok ne ukucaš ispravan PIN, i beskontaktno je zaključano.
Dakle, ideja je da umjesto gotovinom dnevne troškove plaćaš bez PIN-a, a ako ti netko i ukrade karticu, može iskoristiti okvirno koliko bi gotovine za dnevne troškove inače nosio.
S druge strane, bez beskontaktnog plaćanja, kartice se najčešće kradu tamo gdje ih i koristiš. Ne znam da li si primjetio, ali blagajnice u svim dućanima koji imaju bilo kakvo educiranje zaposlenika i posvećuju imalo pažnje na detalje, karticu ti daju u ruku. Postoji dobar razlog - ako ti je odmah da i ti je odmah spremiš, najsigurniji si od krađe. U dućanima u kojima se na to ne pazi, spusti ti zajedno sa slipom i računom na pult, pa je to idealna prilika lopovu da skupi karticu dok ne gledaš. Malo bezobrazniji bi mogao napraviti i zamjenu, pa ti uvaliti blokiranu ukradenu karticu, tako da i ne skužiš da to nije tvoja, već uredno spremiš, dok on pegla tvoju. S obzirom da si prije toga ukucao PIN, imao ga je priliku vidjeti, pa može uredno peglati.
P.S. U Hrvatskoj je veća šansa da ti lova s računa nestane putem neosnovane ovrhe nego putem ukradene kartice.

laž, prokleta laž i statistika.
banda ne govori o volumenu; beskontaktno bi bilo na 2%.
milijarda pos-ova koji ne podržavaju ovu mogućnost ili nije implementirana (petrol, npr.)
Inače meni odlična stvar, mislim da upravo ovaj fičer sprječava pola zloupotreba jer karticu zadržavam u svojoj ruci, nema šanse gubitka, potajnog skeniranja itd. Em je nekoliko puta brže i kartica se ne oštećuje...

Meni je gotovina najjača.
💪
Trošim koliko imam. Ni centa više. Nedam banci ništa.

💪
Ne mogu svi primati plaću u kešu. Kad već imam račun, netbanking je sasvim korisna stvar, npr. I tako to krene... :(

Mene zanima koliko trgovci placaju proviziju kada mi placamo karticom? I drugo ne volim kartice jer uvijek imam sve novce uz sebe i to potice impulsivno kupovanje. Mnogo puta mi se desilo da pozelim nesto kupiti al uz sebe nisam imao dovoljno love. I nakon prespavane noći shvatim da meni to ne treba i da je bolje da to ulozim u nesto drugo.

Istina, ja se napijem pa kad dodjem kuci potrosim 5-6 tisuca kuna online. Sutra me cekaju paketi, glavobolja i ljuta zena.

Ako ti ukradu karticu, uvijek istu možeš blokirati telefonskim pozivom. Dok ako ti ukradu novac, njegovo trošenje ne možeš zaustaviti.
Problem je u tome što može proći dug period dok ja shvatim da mi je kartica ukradena.
Iz novčanika mi mogu ukrasti samo onoliko novca koliko ga u njemu ima, a na kartici 5 × 100 kn svaki dan dok ne primijetim da mi kartice nema. To je već u dnevnom slučaju kod mene više novca, a o tjednom da i ne pričam. Netko možda provlači karticu na dnevnoj bazi pa primijeti brzo. Meni ona ne treba na dnevnoj bazi. Mojim roditeljima treba 4 puta godišnje. Shvaćate li koliko je to potencijalno opelješenog novca dok se primijeti nestanak kartice?
Meni se iznimno svidio sistem u Španjolskoj prije 10 godina (ne znam je li i sad tako) gdje sam osim unosa pina morao dati i identifikacijsku ispravu (putovnicu/osobnu iskaznicu).

💪
Ne mogu svi primati plaću u kešu. Kad već imam račun, netbanking je sasvim korisna stvar, npr. I tako to krene... :(
U Hrvatskoj nitko ne može legalno primati plaću u kešu i to je drugi problem s ovom pričom.
Sad je još dobra situacija jer postoji dosta banaka koje nemaju beskontaktne kartice. Dobro je i što se u Zagrebačkoj banci, kod koje nema biranja, može posve zabraniti beskontaktna naplata. Iako, meni beskontaktna naplata ne smeta. Smeta mi naplata bez pina.

💪
Također, plastika mi je kao backup plaćanje hotela vani ili na internetu za koje nastojim koristiti prepaid kartice. Keš je priceless u novčaniku. Kad ga ponestane plastika služi samo za dobar dan bankomatu.

Ja čekam kad će naše banke uvesti Android Pay. Nasloniš mobitel, otisak prsta i gotovo...

U nas previše. Ovisi o banci izdavaču, kartici i načinu plaćanja (jednokratno, rate itd.), od 2.5 pa čak do 6%. Još gora stvar je za web shopove koji najčešće plaćaju i gateway paušalno i/ili postotak na iznos. Vani su provizije puno niže.

@PzKpfw
Nije osobna iskaznica bez vraga... Pukne te auto na ulici, who you gonna call? pita se policajac... Ili odgovaraš opisu nekog lopova a drot te sretne slučajno na ulici...
On topic, nisam procitao clanak ali "mirise mi" da je anketa rađena u centru Zagreba... Isprike ak sam fulao, procitat cu clanak kasnije, sad odoh.
Fala, đenja i smijete mi malo zamjeriti.

To je još mutna voda. Kada se jasno odrede prema trgovcima i korisnicima o uvjetima onda možda zaživi u nekoj mjeri. Ovako po sistemu "za sad je besplatno, a kasnije ćemo vidjeti" nema šanse za iole širu implementaciju

Postoji već duže za android pbz wave2pay. Super stvar.
Protiv beskontakntnog plaćanja imam toliko što ne postoji nikakav oblik autorizacije.