MGloc čet 21.10.2021 19:54

I7 7700hq se ne moze usporedit sa 8750h jer je cak slabiji i od i5 8300h.7700hq se moze usporedit po snazi sa i7 2600 iz 2011 mozda ima kakve nove feature naspram te starudije ali eto tak je kako je.Jasno je da ce radit procesori zadnje 2-3gen.

 

Ne planiram na win 11 jos barem 2 godine a dotad ce ovaj i7 7700hw izgurat i bit taman za adekvatnu zamjenu npr. i7 13700H sa 16 jezgri i ddr5.

Ajar čet 21.10.2021 20:07
dd.inc kaže...

Imam TPM 2.0 i Intel 7700HQ (najjači 7th gen CPU za laptope) i CPU nije podržan. Koja je razlika mog i nekog 8th gen CPU za laptope, odnosno zašto moj CPU nije dovoljno dobar, što mu fali?

 pogrešno pitanje: ispravno je "što fali dosadašnjim verzijama windowasa i koji će mi q 11?" 

Zaporožac pet 22.10.2021 08:28
Ajar kaže...
pogrešno pitanje: ispravno je "što fali dosadašnjim verzijama windowasa i koji će mi q 11?" 

baš tako..

razumijem ljude koji vole biti testeri, odn. Insideri, ali većina se zaleti s nadogradnjom bez ikakve potrebe.

ne radi im ovo, pa ono, pa opet ovo, pa ruše windowse, pa im opet ne radi ... ne razumijem tu vrstu "Insidera".

ihush pet 22.10.2021 09:32
dd.inc kaže...

Imam TPM 2.0 i Intel 7700HQ (najjači 7th gen CPU za laptope) i CPU nije podržan. Koja je razlika mog i nekog 8th gen CPU za laptope, odnosno zašto moj CPU nije dovoljno dobar, što mu fali?

 razlike nema, osim u datumu-godini i oznaci serije-generacije. Sve fičere koji se odnose na cpu, sse-instrukcije, avx, ... podržava, tj to je nespretno-nejasno pa i pogrešno navedeno kao cpu-kriterij, dok je stvarno kriterij mbo-chipseta (da postoji tpm 2.0 modul na mbo+bios) a pošto je tpm2.0 tek od 2015te u 2018moj je recimo bio u proizvodnji, što se poklapa s gen8 serijom računala. Tako kao generičko pravilo imaš generaciju ili godinu a pošto cpu određuje mbo-socket to im je bilo recimo zgodno. Da su to naveli kao kriterij mbo bilo bi manje nesporazuma, jasnije.

-ima i razlika.. naravno, a to je (i nije) dio cpu-a.. vga, tj promjena jezgre cpu gen7-8 i intel hd 5xx-6xx je granica za dx12-wddm2.0.. ono što po novom win traži kao uvjet. Ako se koristi interna-intelica tad je dio cpu-a, ali je funkcionalno odvojen dio, tj može se koristiti dodatna-disktetna (vanjska) vga.. i po tome cpu jednostavno nije kriterij tj ostaje vga, no ok može se reći da je..

-a na to dodati problem lančano-stepeničastih promjena generacije-jezgre intel cpua, pa i3 postane pentium iduće serije-gen, pentium postane celeron itd.. i naravno o tome ovisi koja jezgra, tj ne to što piše na cpu nego ispod haube.. pa sad imamo blentavo-na-kvadrat situaciju da ms navodi pojedine konkretne cpu jer je jedno tako moguće pobrojati koji radi, koji ne.. tj nije cpu, nego vga, tpm, i nije generacija 7-8 nego sve to zajedno kao računalo, npr laptop ili brand-računalo koje ima sve fičere-uvjete koje win11 traži.

-primarni kriterij.. nije cpu, nije vga.. nije ram, disk, osnovne stvari-hw računala, nego bios-uefi-gpt-tpm-sec.boot .. ako je to zadovoljeno tad može dalje, tek tad dođeš do installa i pitanja cpu-ostalo kompatibilnosti.

.. a problem, npr tpm ili sec.boot nije stvar samo postoji li nego i jeli uključeno, nema nikakvog razloga za os-win11 ili razlike u radu ako je na npr gpt ili mbr particiji, nema nikakve razlike ako ne koristiš secboot itd. tj to nisu uvjeti osa, nego microsofta tj wintela.. os je isti, win10+1, kao što su i cpu-generacije iste tj renumeracija-naziv, ispod haube isto, iznad novi skin + novi uvjeti koji nemaju veze s osom.

 

Zaporožac kaže...
Ajar kaže...
pogrešno pitanje: ispravno je "što fali dosadašnjim verzijama windowasa i koji će mi q 11?" 

baš tako..

razumijem ljude koji vole biti testeri, odn. Insideri, ali većina se zaleti s nadogradnjom bez ikakve potrebe.

ne radi im ovo, pa ono, pa opet ovo, pa ruše windowse, pa im opet ne radi ... ne razumijem tu vrstu "Insidera".

 -sad više nisu insideri.. no i dalje su iste muke. Do sad je barem to bilo ok. Sad imamo situaciju da je win11 normalan-vani, dok tek sad kreće pravo krpanje npr amd-cpu jer tek izlaskom službene verzije na tržište proizvođači imaju recimo obvezu supporta kao driver.. a bez drivera nemaš ništa, a svi kasne i to im je trošak tj dok nije normalna vezrija nego insider ne trude se previše a pošto je sam w10 u polugodišnjim ciklusima proizvođači su često prisiljeni održavati nekoliko paralelnih verzija drivera za isti win10.. po buildovima, što je klasična bedastoća takve ms-politike i proizvođačima je to tlaka.. pogotovo za proizvod koji nije novi nego par godina star tj uvjek se fokusiraju na novo pa tek kad to odrade dođe na red starije i tako ovih dana izlazi driver za amd koji fixa problem .. to je tako, kašnjenje, želje, politika kompanija koja svaka ima svoj cilj ili novac.

-zato nije dobro ići u prvu rundu, sačekati mjesec+.. dok prođu dječje bolesti. To nije problem osa, nego drivera-oema tj biznisa i sinkronizacije svih u lancu.

syncmaster245b sri 6.7.2022 23:37

Nisam, majke mi forumski nekrofil, no nisam htio otvarati novu temu kada je vec ova ovdje.

 

Silom prilika zapalo me da slozim narudzbu za poprilican broj PC-ija, a s obzirom da firma ima sve workstatione na Micorosft ekosistemu (trenutno 10 Enterprise) i nema naznaka da ce se mijenjati u buducnosti, osim upgradea na 11, isao sam malo gledati sto tocno MS trazi za 11 (osim famoznog TPM-a)

 

S obzirom da u narudzbi trebaju biti i laptopi, moram priznati da sam se iznenadio kada sam doznao da od 1.1.2023. za sve uredjaje, koji nisu desktop (laptopi, tableti) prednja kamera je obavezna.

*Starting from January 1, 2023, all Device Types except Desktop PC, are required to have Forward-facing camera which meets the following
requirements. A rear-facing camera is optional

 

Priznajem tri puta sam citao, pa onda isao traziti po netu... i stvarno ljudi su o tome pisali jos prosle godine u 6 mjesecu.

 

Cijeli dokument

 

Jesam li ja propustio to na BOL-u ili stvarno nitko nije ni spomenuo?

silvio3105 sri 6.7.2022 23:41

*Starting from January 1, 2023, all Device Types except Desktop PC, are required to have Forward-facing camera which meets the following requirements[1]. A rear-facing camera is optional

[1] For user security.

😆

Je l ima negdje objašnjenje zašto?

ihush čet 7.7.2022 00:31

treba znati 'čitati' .. tj što je pisac htio reći, što je napisao .. i kad.

karikirano, uzmem desktop-workstation računalo ili server, stavim ga u krilo i 'postao' je laptop, tako nešto.. da, glupasto (namjerno) ali jednako tako ms propisuje ''minimalne req.'' koji veze ni sa čime nemaju, dok sam os naprosto radi i uopće ne ovisi o recimo tpm-u, uefi-gpt-u itd.. jer osu to naprosto nije važno, mogućnost ne uvjet.

.. ali oni ga žele i zato pišu da je uvjet (mada nije za istač). Npr, naravno da računalo treba miša-tipkovnicu-monitor.. ali nije uvjet (bez kojeg ne može) kao i rezulicija monitora koja je čak bliže uvjetu jer izbornici moraju stati na ekran da bi se neka tipka-opcija mogla kliknuti i niža rezolucjia tad nije adekvatna pri čemu računalo uopće ne mora imati monitor za rad (kao server-remote)..

-drugi uvjeti, npr ako netko želi virtualizaciju tad hw treba to podržavati i uključiti u biosu vt-x i sl. .. to je uvjetni-uvjet .. ako-ovo-tad-ono, opet ne za sam os ili instalaciju, zapravo kao da kažemo da za utrku biciklima moramo imati bicikl.. da, naravno, ne možemo bez ili s traktorom ili ako želite surfati internetom morate imati internet-liniju.. da, naravno itd. -jesu li to uvjeti osa?

 

-w11 je i dalje = w10, .. može isto, traži isto.. kao svi ostali osevi unazad desetljeće i duže, identično. Kao igre-appsi koje traže recimo gpu ili ram ili storage-mjesto.. os pri tome traži najmanje, odnosno u tom kontekstu mada je navedeno 2-4gb kao minimum, može raditi s manje, za guiinstaller svi traže 512+ dok nakon instalacije može s 64-128 no to je muka, sprojie od magle neovisno da je ostatak zvjer... i beskorisno jer npr browser taži +2gb i više. .. dok mbo kao minimum kreće od 4gb pa se novije računalo ni ne može složiti s manje rama ili ukidanje 32bitnih verzija svih oseva pa od ove godine nema ni 10-11 osim za partnere-direktno itd.

 

-kamera je stvar mobitela-tableta i laptopa.. pošto os podržava sve i desktop, server i sl. tad to nije uvjet (pravi) odnosno to je više stvar licence-cijene (dio koji se refoundira oemima 5-9$ od cijene 15-20$ po licenci-uređaju, tj zato postoji definirana dimenzija do 9 inča.. dok tablet može biti bilo koje dimenzije i naravno veći.. no tad nema popust-povrat i tad svi proizvođači koji instaliraju win nude do 9 inča .. razlika je cijena, ne os-mogućnost-uvjet.

 

-uvjet.. npr internet, odavno postao uvjet za korištenje win .. ili mreža, jer linux je rođen u mreži i naravno da to podrazumjeva, dok internet kao uvjet ms koristi za aktivaciju-provjeru licence.. bez interneta nema aktivacije. Zato je uvjet + killswitch ako duže od 180 dana.. no to nije stvar osa neko odluka-interes-želja-politika ms-a.. kao i installera-skripte tj hardkodiranih 'uvjeta' koje se može zaobići-isključiti, npr po uputama ms-a ili klikanjem u rufusu ili iz win editiranjem reg-stringa.. što će reći, umjetno ograničenje-uvjet, od tpm-a, uefija, gpu, .. što god vam padne na pamet do nabrojanih uvjeta praktički ni jedan nije istinit-uvjet (bez kojeg ne radi..) .. macos je tu barem konkretan, za recimo generaciju cpu-gpu ako se želi novija macos verzija.. no oni nemaju potrebu kemijati oko licence kao ms i zato su u tome 'normalni' .. izmišljotine-gluposti, realnost.