Ico_Zg sri 6.10.2021 15:20
gocc01 kaže...

Jučer mi zvoni poštar, veli ima mali paket da moram platit 21,5kn. Samo jedan paketić mi još nije stigao, neke naljepnice koje sam naručio sa Aliexpressa polovicom 5. mjeseca i platio 1,29$. Reko hvala lijepo al neću preuzet. Paket je stigao u Hrvatsku 29.5. 

 

Nabijem ih i carinu i poštu.

 
Teško da je paketić od 1,29USD stiglo u HR za 15 dana, to je onaj klasični fake tracking tipa Sunyou i sličnih.

MrBlc sri 6.10.2021 16:00
Visak kaže...

 Poanta je da kupac bez IOSS broja ne zna je li PDV uplaćen njegovoj državi ili nije. Znamo pravila, ali ne znamo kako su realizirana.

 

Postoji li pravilnik koji HP brani da naplaćuje 4.5 kn - postoji. Je li HP ipak naplaćivao, a HAKOM to odobrio - jesu. Znači postojanje nekog propisa nije garancija njegovog provođenja, stoga bez uvida u IOSS broj ostaje opravdana sumnja vrši li se u svakom slučaju uplata u proračun RH. Kao što bez fizičkog računa u kafiću ne znaš je li konobar fiskalizirao transakciju. 

Sustav nije ni zamišljen da kupac to provjerava. Za razliku od kafića, IOSS pošiljke prolaze kroz sustav pošte i moraju biti praćene, pa nasumična provjera carine na pošti koja rezultira izbacivanjem iz IOSS sustava one koji ne plate kaznu ili su više puta uhvaćeni u muljaži može funkcionirati.

 

Ne kažem da je sustav dobro zamišljen, svakako je poželjno da ti kao kupac imaš IOSS broj u svrhu žalbe ako ti je naplaćen PDV dva puta, ali za sam nadzor nije ključno.

samurai82 pet 26.11.2021 17:38

Pozdrav! Ovako, narucio sam jedan VHS player iz japana, i to mi prijatelj salje, tako da nije kupljeno preko ebaya i sl. Mene sada zanima carina, mada sam citao o tome, ali kako oni odrede koliko jedna stara stvar moze kostati, posto sam prijatelju rekao da stavi cijenu oko 8000 yena, sto je oko 500 kuna.. Samo, mene zanima koliko bi me carina dosla od prilike, i kako to carina racuna??

Ag008 sub 27.11.2021 13:18

Zašto Aliexpress pošiljke, kojima je pdv plaćen na Aliju, imaju dvostruko oporezivanje od HPa ako je poslano Sunyou poštom tj SY*** ili odredišni UV****UZ
Zašto samo za ****UZ naplaćuju 18kn+pdv?

Je se tko probao žaliti pošti i dobio povrat 18kn + pdv?
Naručio sam 0.99$ CR2032 baterije, platio 0.2$ pdva i tracking je
UV482832233UZ

Tek je poslano no uvijek su se vraćale u Kinu jer ja odbijam platiti pdv 2x.

Do sada svaki put *UZ pošiljku u HPu ne podnose i žele naplatiti oko 21kn za pošiljku od 1$.

mbaksa sub 27.11.2021 17:25
Ag008 kaže...
Zašto Aliexpress pošiljke, kojima je pdv plaćen na Aliju, imaju dvostruko oporezivanje od HPa ako je poslano Sunyou poštom tj SY*** ili odredišni UV****UZ
Zašto samo za ****UZ naplaćuju 18kn+pdv?

Pitao sam "tako nešto" HP (pitao sam zašto rutinski naplaćuju PDV umjesto da prvo provjere preko IOSS-a je li isti plaćen), ali nisam dobio odgovor.

 

Preporučio bih ti da ubuduće naručuješ koristeći AliExpress Standard ili AliExpress Super Saver, jer takve pošiljke ulaze u Hrvatsku alternativnim kanalima. A osobno došlo mi je bez naplate i naručeno Yanwen Economic Air Mailom.

 

Ag008 kaže...
Je se tko probao žaliti pošti i dobio povrat 18kn + pdv?

Žalio sam se (prvo moraš platiti što traže od tebe i preuzeti paket), dobio sam samo povrat PDV-a, ali ne i 18,5 kuna (čini mi se da je netko u nekoj temi napisao da je dobio i povrat ovih 18,5 kuna, no ne mogu biti siguran). Moraš ići na https://obrasci.posta.hr/kontakt i mukotrpno ispunjavati grozni obrazac, slati dokumente i dobiješ na kraju uplatu PDV-a na svoj račun u banci.

 

U novom Bugu bit će detaljne upute i opisano moje iskustvo.

 

Ag008 kaže...
Do sada svaki put *UZ pošiljku u HPu ne podnose i žele naplatiti oko 21kn za pošiljku od 1$.

Prepostavljam da litijske baterije ne smiju slati običnom poštom (da se to mora slati kao opasna roba) - malo sam sad pogledao kako šalju, i većina ih nudi "Seller Shipping Method", te eventualno "Cainiao Super Economy for Special Goods", a ne nude AliExpress Standard.

 

Na tvom mjestu pobrojio bih kakve sve vrste baterija mi trebaju pa onda sve to naručio od jednog prodavača - povrat duplo PDV-a možeš dobiti, a i s ovih 18,5 kuna i dalje bi sve koštalo daleko manje nego kupljeno kod nas.

ihush sub 27.11.2021 19:00

.. zanimljivo, netko naručuje stvar koja košta par kuna (desetak) u bilo kojoj trgovini, plaća 18 kn (carinskih)troškova i čudi se.. istina, do sad je to prolazilo bez ikakvih naplata, primarno zbog pdv-a.. ali ni sad nije stvar u pdv-u nego u trošku, carinski trošak, koji je hp dobio kao posao ali ekšli ne radi ništa, automatika kao sa svim paketima tj samo ovisi o etiketi (što na njoj piše, osim adrese, ioss..) ili kojim kanalom stiže u eu, kroz koje skladište gdje čarobnim štapićem paket dobije eu etiketu i tad je običan paket na koji je poštarina već plaćena i dostava ga mora isporučiti bez dodatnih naplata, nema veze s porezom-carinom.. tj samo za ioss + hp..

-robe koje su ispod 50-100kn nema smisla tako kupovati, jer je naknada ono što utječe na iznos, ne porez-carina nego fixni trošak klasične papirologije-birokracije i jedan spešl fičer koji ne postoji nigdje u svemiru, osim naravno kod nas, usmena carinska deklaracija jer pošta ekšli ne radi baš ništa, čak ne printa ni papirić.. ništa i to naplati nešto 18-38kn ovisno o granici 150€ cijene robe..

unky sri 27.4.2022 09:05

Evo moj problem.

Prijatelj mi iz amerike pošalje rabljenu igračku i stavi na paket da je dar(Gift)

Ali stavi vrijednost 250 dolara a sama vrijednost je 250kn!I sad mi žele naplatiti pdv i carinu u iznosu od 565 kn!

Sta da radim? (usput paket je otvoren jako uništen)kutija je razdrapana?

Nisam htio preuzeti paket zovem carinu i napisao sam mi mail ima jos tko kakav savijet?By the way na telefonu od carine se nitko ne javlja do sad sam zvao barem 50 puta!!

Da pišem prigovor na stanje paketa?

Amer je stavio osiguranje na pošiljku e sad vrijedi li to išta? u iznosu od 200 dolara

GSP sri 27.4.2022 17:02

Dobro ste se dosjetili te fore sa prijateljem.ja sam isto to objasnjavao carini da mi je pola honk kong uvale i zapadni dio shenzena sve rod,u najgori slucaj prijatelji, ali nista.brutalno me oderaše.heretici

Damir22 sri 27.4.2022 17:28

Nista.....

U ovom slucaju kao osnovicu da te oderu koriste navedenu vrijednost u carinskoj deklaraciji, carina ne poznaje pojam."poklon", samo mogu li i na osnovu cega nesto naplatiti.....

Da je stavio vrijednost 2$ i pod opis stavio "koristena djecja igracka", vjerovatno nista nebi platio.

Te fore s giftovima su prolazile zbog malih vrijesnosti paketa.... Sve gdje je bila navedena neka svota koja po pravilu prelazila granicu za carinjenje - uredno sam platio.

Jedini paket koji je prosao bez placanja, iako je bila navedena vrijednost od 500$, i placeno jos dodatnih 500$ za express shipping iz kine je bio popracen obilnom dokumentacijom od strane posiljatelja iz koje je bilo jasno da se radi o slanju reklamacije, dijela za uredjaj koji se pokvario zbog greske proizvodjaca u navedenom dijelu.

Carina otvorila, pregledala, pustila.....