ihush sri 23.4.2014 18:44
Syke kaže...

Ako ti prodaje neka firma, reci da ti naslove račun na firmu, obavezno se moraju vidjeti podaci o OIBU (PDV broju) obe firme.

 -lol.

@ autor,

firme posluju preko žiro, ne preko paypala, nema R1... tj svaki račun je za zapad jednak. Samo naši traže oibe i jirove. Nije ebay za firme, kupi direktno od proizvođača (kontejner..).

Syke pet 25.4.2014 17:08
ihush kaže...
Syke kaže...

Ako ti prodaje neka firma, reci da ti naslove račun na firmu, obavezno se moraju vidjeti podaci o OIBU (PDV broju) obe firme.

 -lol.

@ autor,

firme posluju preko žiro, ne preko paypala, nema R1... tj svaki račun je za zapad jednak. Samo naši traže oibe i jirove. Nije ebay za firme, kupi direktno od proizvođača (kontejner..).

 

Meni se račun od Paypala prizna pod trošak. Plaćeno sa žiro računa

leo_g sub 23.2.2019 02:32

Pozdrav,

 

Pročitao sam prijašnje poruke na ovu temu, al' još uvijek mi nije sve jasno. Mene zanima mogu li za potrebe poslovanja firme naručiti proizvod sa Aliexpressa i pritom dobiti R1 račun. Naime, proizvod bi naručio preko službenog online dućana tvrtke čiji proizvoid želim, a koji se nalazi u sklopu Aliespressa. 

 

Prodavatelj nije iz HR, pa me zanima kako ću dobiti taj R1 da sve bude čisto u knjigama, a pritom kupujem putem Aliexpressa tj njihobog dućana na aliexpressu.

 

Hvala!

izith sub 23.2.2019 14:21

Možeš, naravno. R-1 kao takav vani ne postoji, kod nas se priznaje kao trošak račun naslovljen na tvoju firmu, a na kojem su navedeni podaci firme (VAT no. / OIB), kao i podaci prodavatelja. Na takav se račun mora obračunati hrvatski PDV i carina na uvoz, ovisno o državi iz koje roba dolazi, i to je to.

ihush ned 24.2.2019 10:46

-r1 služi obračunu plaćenog poreza, tj povratu poreza.. besmisleno je kupovati nešto bez poreza i to knjižiti na trošak firme jer se samo plaćeni porez priznaje kao pretporez-kompenzacija-odbitak.. tj koliko platiš poreza toliko možeš umanjiti plaćanje državi, ako ne platiš porez državi (hrvatskoj) tad nemaš što dobiti kao povrat, tj ako porez platiš npr bangladešu tad od njih traži povrat. Za firmu, n aračun firme kao trošak, kupuješ tu. Ostalo kupuješ privatno. Ako ti je razlika u cijeni tu-tamo tolika da se isplati, tad kupiš ono što ti je isplativo ali ne tražiš tad i porezni dio trošak.. jer ga nema. (kruha preko pogače..).

pošto r1 ne postoji tj to je naša formulacija, naši podaci koje globalno nitko ne zna/nema kao npr oib koji ništa ne znači nekom iz pakistana ili madagaskara, ukinut ulaskom u eu (kao obveza)... možemo reći da r1 ne postoji, tj svaki račun je račun a porezna prevara je porezna prevara, tj ako imaš pravo na povrat tad imaš neovisno jel to na komadu škarnicla napisano.

 

-kupi u trogovini i ne talasaj. :)

 

npr:

leo_g kaže...

..

račun. Naime, proizvod bi naručio preko službenog online dućana tvrtke čiji proizvoid želim, a koji se nalazi u sklopu Aliespressa. 

..

-malo-vele prodaja, to je razlika kako posluju firme vs običan mali kupac, + firme posluju preko žiro računa (ne tekući građana, keš i sl osim kao izuzetak koji se tad posebno kontrolira).

-proizvođač je jedna pravna osoba, trgovac je druga pravna osoba, ti si firma, treća pravana osoba dok si kao fizička osoba četvrti..

-firma može kupiti-naručiti direktno od proizvođača kroz veleprodaju, tamo ćeš dobiti sve potrebne podatke za R1 tj WAT-porezni broj ili korz trgovinu ako ima veleprodaju (ako je isključivo maloprodaja tad ne mora imati R1.. a webshop + globalno.. pa ako nema tih podataka jednostavno nema i ne možeš kupiti kao velerpodajno pa time ni imati potrebne podatke kao oib na računu. Ali račun se može priznati, knjižiti.. naravno, inspektor-država ga ne mora priznati itd.

-kod takvog računa, za proizvođača je to izvoz, prisjetiti se npr meverštoja-austrije.., ti ne plaćaš porez države iz koje uvoziš, nego na carini prijaviš i platiš uvoznu carinu, poreze za HR. Tad na računu ne može biti cijena robe + (naš ili njihov) PDV, jer njihov ne plaćaš, a naš ne plaćaš njima nego nama. Tad zasebno uplatiiš porez poreznoj i tad je takav račun OK, iznosi odgovaraju itd. .. time se npr bave uvoznici-cistributeri, ne male firme/obrti ili osobe na sitno..

-naši trgovci imaju (često) osim maloprodaje i veleprodaju, pošto su naši, tad je i sve što se tiče poreza jednostavno, kad bi kupovao iz vana ukupno papirologija mora biti jednaka kao kupljeno tu. Roba koja je izvan EUa mora proći carinu, homologaciju, ateste.. bezbroj sitnica i zato to ne radi mala firma za pojedinu potrebu kupnje nego to rade uvoznici ili oni koji direktno od proizvođača uvoze neke potrebne dijelove/sirovine za praoizvodnju. Ne kupuju firme tako npr televizore, aute, šećer.. nigdje u svijetu. Prekomplicirano, rizik zbog mogućih problema s poreznom jer se u svakom poslu griješi a tad je kazna opaka.

Ako si pak trgovac, tad uzimaš od distributera (velikog trgovca koji se bavi i time, špedicija, carina..). Ako želiš biti distributer, tad imaš sve to ali tad ne kupuješ komad u webshopu nego kontejnere od proizvođača. itd itd..

-ne možeš razmišljati kao običan mali kupac (četvrti..) u poslovanju, nisu ista pravila.

-ako ti je isplativo, kupiš za sebe i koristiš, bez knjiženja na firmu. Tad nema problema s porezom jer nije ni knjiženo kao trošak. To ima smisla ako je razlika u takvoj cijeni dovoljna da ti pokrije plaćanje iz džepa, više od recimo 40-50%.. u odnosu na naše trgovine, ali računaj da ćeš na nabavnu cijenu vjerojatno platiti carinske troškove cca 42% (ili manje). U usporedbi vidiš koliko te košta poreza kad novac (profit-višak) želiš izvući npr kao plaću sa žiro računa.. npr 40-50% bruto-neto. Ako je ukupno podjednak iznos, tad nema smisla kemijati, osim ako konkretna roba nije dobavljiva u lokalnim trgovinama pa moraš..

mzopg ned 24.2.2019 12:50
bunda kaže...

Pozdrav, zanima me ako zna itko zna jeli moguce naruciti neke nekakvu robu iz nekog ebay ili amazon shopa i nauciti kao nekakvi R1 racun, ili mozda ga napraviti nekako naknadno ? 

 

Možeš. Na ebayu je pored svakog trgovca naznačeno je li u pitanju "business seller", ukoliko nema tu oznaku prodavač je privatna osoba. Većina business sellera će ti uz proizvod isporučiti i račun.

R1 je njima nepoznat pojam, to je naša izmišljotina. :)

 

Ukoliko naručuješ od EU poslovnog prodavača ili trgovine moraš im dostaviti svoj VAT ID koji će staviti na račun. Ako su oni u VAT sustavu onda će ti "skinuti" svoj "PDV" pa ćeš platiti manje. Ukoliko nisu u VAT sustavu neće ti "skinuti" svoj "PDV" jer nije ni obračunat, ali taj račun svejedno možeš koristiti za troškove i smanjiti će ti godišnji obračun poreza na dobit/dohodak. Ovo se odnosi samo na EU trgovanje.

 

Za poslovne trgovce izvan EU je drugačije pravilo, ti im dostavljaš svoj VAT ID, oni će ti isporučiti račun, prilikom uvoza u HR kontaktirati će te špedicija kojoj ćeš dostaviti potrebne podatke i oni će odraditi carinjenje i tom prilikom ti obračunati carinu (ukoliko je ima, na IT proizvode nema carine) i platiti ćeš PDV 25%. Taj PDV naravno možeš "iskoristiti" kasnije. Račun se također može koristiti za smanjenje godišnje prijave.

 

Privatne osobe ti ne mogu izdati račun tako da od njih nema "koristi" kod kupovine.