Internet

eBay - pitanja i odgovori

Jurassic Park sub 20.6.2020 15:57
Miki9 kaže...
Da, to je valjda tako sada, jer stari mi isto čeka neki paket iz US već skoro dva mjeseca, s time da se nešto kod njih tamo gubio i pojavljivao na trackingu, no on je to kupio na amazonu, neznam kako tamo funkcionira dispute služba. Inače zadnjih mjesec, dva se uopće ne može iz hrv. slati za ameriku, i još neke države.
---
A dalje za onaj nož, JP, imaš li uopće tracking broj?
Inzistiraj u priči na tome da se ovaj morao odma njima tužit, možda bi se mogao nekako i taj odredišni ured kontaktirat da se vidi kaj je bilo, možda oni imaju nešto oko praznog paketa zabilježeno za dan kad je pokupljeno. To bi lik trebao sam tamo ić na svoju poštu i njih pitat oko toga i angažirat se oko naknade štete, osim naravno ak nije scammer pa ne želi.

Bilo kak bilo, nažalost u krivo vrijeme ste se našli radit biznis uz ove zastoje i ostala sranja, a bit će i pouka za ubuduće da se kupca upozori, jer situacije nestanka kad ne dođe uopće se rješavaju sa naše strane bez beda, al ovo je samo kod njih rješivo, a ni tu neznam kako ide postupak i koliku bi naknadu taj dobio, al sigurno više nego u Hrvatskoj. Opet pod uvjetom pretpostavljam da je preporučeno ili označena vrijednost, jer obično pismo makar je označena masa, nema dokaza nikakvog kaj je unutra bilo ni ništa.

 Čudno da mi je paket iz Kine uspio stići u roku od 1 mjeseca,a iz SAD-a još nije.Ma da sam mogao tražiti refund za to jer još i danas vidim da stoji broj za praćenje i piše ''in transit'',ali fer je fer.

Miki,da imam broj za praćenje i tamo piše kad je poslano i kad je stiglo.Evo ti link od univerzalne stranice za praćenje i cijeli proces putovanja:

https://t.17track.net/en#nums=RC938994765HR

Iako sad vidim da piše ''left with individual'',pa možda i nije podigao to u pošti,ali sam je više puta tvrdio da je trebao potpisati preuzimanje iako on nikad ni u jednoj poruci nije napisao suprotno.

 

 

EDIT:znate li vi što se događa ako pošiljka stigne nakon što netko dobije refund i spor se završi?

Da li se to može zadržati i praviti se mutav iako piše na broju za praćenje da je stiglo,ili mogu nekako kontaktirati trgovca i reći mu da je stiglo i da bi platio?

Izabrao bi drugu opciju jer čist račun duga ljubav,ali me zanima da li se to ikome dogodilo?

Hacker002 sub 20.6.2020 16:49
Jurassic Park kaže...

EDIT:znate li vi što se događa ako pošiljka stigne nakon što netko dobije refund i spor se završi?

Da li se to može zadržati i praviti se mutav iako piše na broju za praćenje da je stiglo,ili mogu nekako kontaktirati trgovca i reći mu da je stiglo i da bi platio?

Izabrao bi drugu opciju jer čist račun duga ljubav,ali me zanima da li se to ikome dogodilo?

 Pošalješ poruku prodavaču da si primio paket, da ti pošalje račun i platiš nazad uredno. Neke pakete koji ne idu na potpis teoretski možeš zadržati i ne platiti nazad, no takvi paketi su uglavnom jeftini pa ne vidim razloga zašto ne bi ljudima dao njihove novce.

Damir22 sub 20.6.2020 19:51

Nista sto sam narucivao s ebaya nije islo na potpis, dakle, niti ebay, niti prodavac u nijednom momentu ustvari neznaju dali si ti primio paket ili nisi.

 

Oni fake kineski tracking brojevi ne sluze nicemu, imam pakete koji su vec odavno stigli, no kako onaj krajnji datum za koji je predvidjena isporuka jos nije prosao, paketi se jos vode kao "neisporuceni". 

 

Isto tako, cim taj datum dodje i prodje, paketi ce biti oznaceni kao isporuceni, dobio ti njih ili ne. Osim ako ne pokrenes "didn't recive item", ebay smatra da je paket stigao. Kad je stigao, njih ne zanima.

 

Dakle, na ovo pitanje, mozes apsolutno svaki paket male vrijednosti prijaviti uredno kao da nije stigao i dobiti povrat novaca, iako je paket u stvarnosti stigao, nema tu bas neke kontrole niti mogucnosti naknadne provjere, s obzirom da takvi "paketi" idu kao najobicnije pismo, bez pracenja, bez broja, bez ikakve evidencije nakon sto napuste kinu.

 

Naravno, pitanje je u kojem momentu bi postao sumnjiv, da ti bas niti jedan paket ne stize, ostaje pitanje i moralnosti takvog cina za par kn, o tome ne govorim, vec jednostavno o cinjenici da delivery status paketa odredjuje skripta, do tog datuma nije stiglo, poslije tog datuma je stiglo, ako nije pokrenut dispute i amen.....

Miki9 sub 20.6.2020 20:09

Po trackingu ispada da su mu doma dostavili, al nema mi nikakve logike da bi oni iz pošte dali poštaru da nosi primatelju doma kuvertu praznu sa vidljivom rupom, osim ak nisu totalni kreteni (što nažalost nije isključeno). Tak da možda tu poštu iz 30005 (il pošte) kontaktirat i pitat oko te dostave taj dan jesu li vidjeli paket s rupom, al nekak sam skeptičan za odgovor.
Kad se gledaju ta dva poštanska ureda u tom gradu na googleu, imaju ocjene 1.8 i 2.0 od 5, užas, al poznato je da su mnogi kivni na Usps.

S druge strane, ko zna, možda se kupcu uživo nije svidio taj custom super duper nož kojeg i nije baš prejeftino platio, tzv. buyers remorse, pa umjesto da ga vraća i riskira da ga odbiješ, je izmislio cijelu priču, pokvareno ponašanje, al klošara takve vrste ima svuda i uvijek.

edit.
malo sam čito po netu, znaju oni dostavljat prazne pakete, no onda na njih štambiljaju obavezno obavijest da su oštećeni ili da sadržaj nedostaje...

Nadimak.je.ime ned 21.6.2020 14:02
Jurassic Park kaže...
Miki9 kaže...
Isto je i meni, paket kao prošao aerodrom Sinsinati kod njih 22.5 a nije još stiglo (a kupljen početkom 5.mj.)

Poslije sam vidio da su ameri počeli slat sa brodom pošiljke prema Europi (!), no ovdje mi to nema smisla jer zašto onda piše aerodrom, to sam i prodavaču u disputeu napisao, no on me uvjerava da je to sve zbog korone i da će stić. Ugl. ak za koji tjedan ne dodje ide ebayu da oni presude jer će bit 2 mjeseca od kupnje.

Vezano uz onu PRETHODNU diskusiju za izgubljeni nož koji si slao, imao sam sličan slučaj prije par godina (u kojem sam popušio) na srećom puno manju lovu, uglavnom kupcu je stigla kuverta isto sa rupom i predmet je ispao, te ju je kupac preuzeo, kao silili su ga potpiše preuzimanje (jer sam slao ko preporučenu pošiljku).
E tu je bio glavni zajeb jer sam poslije malo pretraživajući crno na bijelo vidio na stranicama USPSa (čak i imam negdje taj tekst) da primatelj koji dobiva paket mora ODMAH pri preuzimanju u njihovoj pošti izjavit prigovor da nema sadržaja, a ne ga uzet, pa kud koji mili moji.
To sam poslao onda i kupcu, no on se izvlačio da su oni ga tjerali da potpiše da je preuzeo prije nego li su mu dali, sad jel to istina ili muljaža neznam, moguće da su na pošti pokvareni i da su se htjeli rješit formulara i zavrzlama sa izgubljenim sadržajem. Mislim da kupac nije klošar jer je poslije nudio da mu ispostavim novi račun, kad sam mu objasnio da je on zajebo stvar i da ću ja bit na gubitku jer mu moram novi predmet slat, no reko ok frende, lekcija za oboje.

Ugl. spomeni to kupcu i pitaj zašto nije odmah pri preuzimanju se njima tužio, jer to je jedini način za neki proces naknade štete. Ja sam poslije kod nas pokušao sa prigovorom da je stiglo bez sadržaja al nije prošlo, jer kao što sam rekao prije, kod njih tamo u američkoj pošti se odmah mora prijavit, naša ništa tu ne može, osim naravno ak paket nikad ne stigne, što ovdje nije slučaj jer je stigla prazna kuverta.

 Hvala na odgovoru.

Također i meni piše Sinsinati 30.5. i da je ''departed'.I mene prodavač uvjerava da je to zbog korone,ali također ako ne dođe uskoro morat ću tražiti refund.

 

Što se noža tiče,napisao sam da je mogao ne preuzeti ili preuzeti i napraviti prigovor u svom lokalnom poštanskom uredu.

Problem je što mi je tokom chata sa eBayom jedan zaposlenik rekao kako on ne vidi (dok je pregledavao slučaj) da je to potpisao dok je preuzimao.

E,sad zvao sam našu poštu i oni su rekli kako je on to morao potpisati.Sad kome da vjerujem nemam pojma,ali ja sam svaki put kad bi nešto primio bilo kod nas ili izvana morao potpisati.

 

 Ako si platio preko PP-a, onda si osiguran 6 mjeseci, drugim riječima nikud žurba.

Miki9 ned 21.6.2020 17:59

Ja osobno bi htio dobit predmet a ne nazad lovu, jer to kaj sam kupio, svjetiljku, je bila ok cijena i nemre se baš trenutno po toj naručit novo, tj. može al bar 30-40% skuplje, a oni od kojih sam kupio, taj ebay dućan mislim da nemaju više na lageru da opet pošalju.

birra sub 27.6.2020 15:43

Pozdrav svima. Već duže imam account na e-bayu ali nisam toliko čest korisnik. 
Evo trenutno imam situaciju da bih želio kupiti nešto od sellera iz UK (bidanje je u toku), no piše da je shipping za Hrvatsku 20+ $. 
Kontaktirao sam sellera i pitao ga je li se može taj shipping korigirati, pošto znam da artikl te težine i mjera može biti poslan za Hrvatsku za 5-6 $. 

Čovjek mi je odgovorio i napisao ovo:

Hi,
Yes no problem to post to Croatia, its about $10 for Tracked and signed for, $6 just posting?

Hope that helps? Let me know if you need more?
If you bid and win, I can send you an new invoice with the new postage included?


Sad imam nekoliko pitanja u vezi ovoga. Pošto se nikad nisam bavio bidanjem na iteme, ne znam kako stvari zapravo funkcioniraju. 
1. Bih li trebao čekati zadnjih par sati i onda bidati jer su manje šanse da netko ponudi više?
2. Ako konačni iznos bude malen, može li seller povući artikl iz prodaje i uopće ga ne poslati, ukoliko mu se ne svidi krajnja cifra koju je netko osvojio bidanjem. 
3. U slučaju da dobijem, jesam se "pretplatio" na onih 20+ $ poštarine, ili seller stvarno naknadno šalje invoice koji moram potvrditi i u kojem on može korigirati cijenu shippanja na 5-6 $? 
4. Jel pametnije uzeti "tracked and signed" opciju i platiti skoro duplo više, ili je dovoljan običan shipping? 

Unaprijed hvala.

Miki9 pon 29.6.2020 21:59

Na ebayu ti je nepisano pravilo da ako su atraktivni artikli, bida se doslovno zadnjih 10 sekunda, znači moraš pratit sam kraj aukcije, s time da ti ne plaćaš koliko si ponudio, nego koliko je onaj prije tebe ponudio plus malo više.

Znači recimo ti ponudiš 5 dolara, drugi bida 7 dolara, i ak istekne vrijeme bez novih ponuda on je osvojio, al plaća tipa 5.1 dolar.
No, ako ti bidaš poslije njega 6 dolara, on je još uvijek u prednosti, no plaća tih 6 dolara. Česte su ponude za par dolara gdje kupci hvataju ponudu konkurenta, ispipavaju, no ak im istekne vrijeme ništa.
E sad, svašta se može dogodit u tih zadnjih desetak sekunda, i da ti pukne veza il smrzne komp,
al uglavnom uvijek treba bidat točno koliko si spreman platit nešto, jer sad ak misliš bit pametan i puknut hrpu love pa da ćeš sigurno pobijedit druge ponude, mogao bi se iznenadit neugodno jer možda i netko drugi tak razmišlja, recimo nešto je na 10 dolara i ti staviš 90, misleći da ćeš platit možda 15,20, no onaj prije tebe je stavio isto tak 80, morat ćeš platit to makar predmet ne vrijedi.

Prodavač nemože odustat od prodaje, ak je stavio od dolara i bude samo 2 dolara kraj, mora ti prodat po toj cijeni, jer sam je pristao na rizik.
S time da za razliku od hrvatskih aukcija, na ebayu u pravilu nema shillanja, tj. da kurvanjski prodavač s lažnog accounta daje ponude i pumpa cijenu.

Jurassic Park sri 15.7.2020 20:16

Bok svima,

 

evo napokon je nakon više tjedana natezanja donešena odluka o onom nožu ako se itko sjeća (koga zanima ima postove na prijašnjoj stranici).

Ja sam otvorio slučaj i tražio eBay da se umješa i donose odluku,eBay je prvo odlučio staviti slučaj na čekanje do 4.7. pa su onda 9.7. donijeli odluku i presudili u moju korist.

E,sad pošto je taj nož koštao sa poštarinom i porezom $304,93,ja sam primio uplatu od $269,28.

Kad su mi oslobodili te novce (bili su blokirani dok eBay nije donio odluku)i kad sam ih probao prebaciti na karticu piše mi da imam  $232,32.

Sad mi nije jasno kako,pošto sam dobio $269,28,ne bi li trebao onda imati toliko?

 

Druga stvar koja mi nije jasna je to što je kupac danas zatražio povrat novca,te ga je i dobio,od koga-nemam pojma,od mene nije,ali na eBay-ju piše da je dobio refund od $304,93.

Kada sam bio na chatu sa eBay-ovim agentom,onda mi je rekao da sam dobio slučaj i da je on dobio povrat novca,ali mi nije rekao zašto.

 

Znate li vi zašto sam dobio $37 manje od onog što sam primio kad mi je novac uplaćen nakon što se oduzeo porez,i zašto je on također dobio povrat novca?

 

mbaksa sri 15.7.2020 20:49
Jurassic Park kaže...

Znate li vi zašto sam dobio $37 manje od onog što sam primio kad mi je novac uplaćen nakon što se oduzeo porez,i zašto je on također dobio povrat novca?

Zar si eBay ne uzme neku proviziju od prodavača (čak i ako se poništi transakcija)?

 

A opisana situacija je stvarno čudna. Možda mu je eBay nadoknadio, čist zato da obje strane budu zadovoljne? Možda eBay ima nekakvo osiguranje, možda su se obratili pošti?

 

Uglavnom, nek prođe još nešto vremena da budeš siguran, da ne bi ispalo da si na eBayu u minusu $304,93...

Jurassic Park čet 16.7.2020 02:46
mbaksa kaže...
Jurassic Park kaže...

Znate li vi zašto sam dobio $37 manje od onog što sam primio kad mi je novac uplaćen nakon što se oduzeo porez,i zašto je on također dobio povrat novca?

Zar si eBay ne uzme neku proviziju od prodavača (čak i ako se poništi transakcija)?

 

A opisana situacija je stvarno čudna. Možda mu je eBay nadoknadio, čist zato da obje strane budu zadovoljne? Možda eBay ima nekakvo osiguranje, možda su se obratili pošti?

 

Uglavnom, nek prođe još nešto vremena da budeš siguran, da ne bi ispalo da si na eBayu u minusu $304,93...

 Razgovarao sam danas sa službom za korisnike i evo što su mi odgovorili:

 

''Good day to you!

 

I received your contact about the (item# 143592200878) that you sold, with (case ID 5238699358). I understand you disagree that the buyer got refunded. I want you to know that I am here to take care of your situation.

 

We already closed the case in your favor on July 09 and we also issued a refund to the buyer. Yes, we are taking responsibility on this. Don’t worry, we did not hold you accountable in any way. We already initiated the release of your funds from this order and did not take it out of your account. It means, we shouldered the refund to him as a one-time courtesy. There is nothing else you need to do. Also, I made sure that there is no defect tagged on your account from this transaction.''

 

 

Znači li to da su meni ostavili lovu,a njemu dali povrat love kao ''one time courtesy'' te da smo obojca profitirali,ili sam nešto krivo shvatio?

 

Damir22 sri 12.8.2020 20:49

Evo jedan problem s kojim se dosada nisam susretao, mozda je netko imao iskustva, ili ima ideju sto dalje da napravim?

 

Dakle, item narucen i placen 02.06. Delivery estimated 19.06.-17.08. Dakle, stici ce, tracking broja nema, pa nisam niti provjeravao, vec i zaboravio na taj paket,  i sad maloprije razmisljam,  odem na ebay provjeriti, kad ono - This user is no longer registered on eBay.

 

Stoji kako je stajalo i prvi dan - item je placen, item je poslan. Seller i svi itemi iz storea su maknuti. Ebay mi nudi jedino opciju "contact seller" sto je besmisleno, kad je seller obrisan, koga da kontaktiram?

 

E sad, vjerovatno paket nikad nece niti stici, pa me zanima, kako u ovom slucaju otvoriti dispute? Preko ebaya ne mogu, nudi mi jedino da kontaktiram sellera, preko paypala mogu no jedino za "item not received", a to bih onda morao pricekati jos tjedan dana, da istekne taj datum...

 

Moze li ovo uklanjanje sellera biti razlog da ranije otvorim taj dispute na paypalu, ili da cekam jos tih tjedan dana, mogu li ga uopce vise otvoriti kad seller nije na ebayu, ili sam popusio? Mislim, nije puno, 6,50 USD, ali, da se ne baci....

 

Damir22 sri 12.8.2020 21:47

Tnx!

 

Paypal mi prvo nudi opciju da kontaktiram sellera, pa sam preko paypala poslao poruku, navodi da moram rijesiti situaciju do 02.09 (180 dana od placanja), ako ne, nakon toga ce se slucaj zatvoriti i nemogu ga vise ponovo otvoriti, stigao item ili ne.

 

Sacekat cu dan-dva, ako ne, klikam na ono da dispute prebacim na paypal....

 

 

Damir22 sri 12.8.2020 22:39

Ma nije mi zao novaca, nije to sad neki iznos, ali zao mi izgubljenog vremena, jbg....

 

No sto je tu je, ako ne stigne, narucit cu ponovo, dobio pare nazad ili ne....

 

Inace, seller je u momentu kad sam ja kupio imao 99,8 % positive feedback, sad kad gledam, srusio ga je na 69%, i ima puno komentara buyera da ih je izlevatio, mozda ga je ebay banao zbog toga....

 

A naknadno je promjenio i lokaciju, naravno item ide iz kine, seller je iz kine, no zadnje mu je stajalo da je iz UK, a item shippa iz kine....

 

Jbg, vise ni ta ebay reputacija nista ne znaci, ocigledno....

Damir22 sub 15.8.2020 14:07

Nista, cekam jos 2 dana, da vidim....

 

Jedino ne razumijem onaj dio, ako prenesem claim na paypal, oni imaju mjesec dana da odluce, a istovremeno kazu da ako slucaj ne bude zakljucen do 2.9, da se automatski zatvara i vise ga ne mogu otvoriti....

 

Odnosi li se to na moj rok za podnosenje zahtjeva, ili je u tome uracunato i tih njihovih mjesec dana da oni "odluce"?

Dex.pwn ned 16.8.2020 19:14

Item kupljen 18.6.
Tek je 8.8. došao kod nas. Jel to normalno? Nikad nije bilo ovako.
Čekam da ga pošta dostavi, a imam filing da će ga dostaviti kad budem na moru. Šta onda?
Tracking naše pošte uopće ne zna za Tracking number paketa.

CyberDemonVZ ned 16.8.2020 20:14
Dex.pwn kaže...
Item kupljen 18.6.
Tek je 8.8. došao kod nas. Jel to normalno? Nikad nije bilo ovako.
...

 Ne čitaš druge teme? Meni je nedavno stigao paket iz 4. mjeseca :D

 

Btw ako te nema doma i nitko ne preuzme paket, vraćaju ga natrag!

Obavezno ostavi nekome ključ/pristup sandučiću, pa nek pokuša pokupiti na Pošti u tvoje ime. Nitko ne bi smio pokupiti, ali ako nagovoriš tetu na šaletu, onda ide. Meni je mama uspjela podići paket kad sam bio na moru.

 

Osim ako ga ostave u sandučiću, onda nikom ništa, nek te čeka.

Jurassic Park ned 16.8.2020 21:40
nicky.sl kaže...

Može li se odustati od kupnje proizvoda osvojenog na aukciji ???

 Pošalji kupcu poruku da ti otkaže kupnju i nadaj se da će pristati jer ne mora,ali meni su uvijek pristali.

Mislim da imaš i opciju na kupljenom predmetu negdje s desne strane gdje piše ''more actions''.

Stisni to i nađi ''cancel order''.

 

dennocro pon 24.8.2020 15:48

osviojio sam aukciju na ebayu, volan za pc 130€, vec sam kupovao na taj nacin i osvajao al sad nisam pazio na sellera, korisnik je od 2020 i ima 12 feedbacka samo, u slucaju da me zezne a nadam se da nece, jel imam kakvo osiguranje od ebaya za povrat sredstava ili nesto?

CyberDemonVZ pon 24.8.2020 15:51
dennocro kaže...

osviojio sam aukciju na ebayu, volan za pc 130€, vec sam kupovao na taj nacin i osvajao al sad nisam pazio na sellera, korisnik je od 2020 i ima 12 feedbacka samo, u slucaju da me zezne a nadam se da nece, jel imam kakvo osiguranje od ebaya za povrat sredstava ili nesto?

 Da, na e-bayu je kupac uvijek u prednosti.

Za "obranu" ti može koristiti tracking broj, slika pristiglog paketa, artikla...

Jedino ne znam dal kod njih vrijedi snimka unboxinga, al kad i ako ti stigne snimaj kak otvaraš.

 

P.S. mislim da se ne moraš bojati, vjerojatno osoba otvorila account i prodaje svoje stvari.

dennocro pon 24.8.2020 15:56
CyberDemonVZ kaže...
dennocro kaže...

osviojio sam aukciju na ebayu, volan za pc 130€, vec sam kupovao na taj nacin i osvajao al sad nisam pazio na sellera, korisnik je od 2020 i ima 12 feedbacka samo, u slucaju da me zezne a nadam se da nece, jel imam kakvo osiguranje od ebaya za povrat sredstava ili nesto?

 Da, na e-bayu je kupac uvijek u prednosti.

Za "obranu" ti može koristti tracking broj, slika pristiglog paketa, artikla...

Jedino ne znam dal kod njih vrijedi slika unboxinga, al kad i ako ti stigne snimaj kak otvaraš.

 

P.S. mislim da se ne moraš bojati, vjarojatno osoba otvorila account i prodaje svoje stvari.

 ovo mi je treci volan i stvarno nisam imao problema uvijek su ibli korektni i sve, i sa ovim se dopisujem i stvarno brzo odg, ma da snimat cu sigurno samo radi tog novog acc, ne mora znaciti nista a opet nikad ne znas.

 

al ako je kupac u prednosti onda nevj da ce biti problema ako zariba.