Igre - općenito

Legends of Runeterra (PC/Mobile)

AmonZero čet 11.6.2020 18:44

Legends of Runeterra iliti LOR.

Šokantno kako ovakva igra nema svoju pravu temu na forumu.

Vrijeme je da bacim kratki osvrt na igru i što nudi u odnosu na druge TCG (Trading Card Game) igre ovog tipa i da pokrenemo neku raspravu ovdje na forumu.

Mlatim po igri nekih mjesec-dva i igra je full zabavna.

 

LINKS:

Službena stranica: https://playruneterra.com/en-us/

Youtubehttps://www.youtube.com/legendsofruneterra

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=TNhKAJwlj04

 

 

Gameplay:

https://www.youtube.com/watch?v=RDPhHpyZIck

 

UVOD:

Naravno igru developa vrlo poznati Riot Games, a izašla je nedavno u full verziji, a do tad da je bila testna faza u kojoj su pokušali ispeglat igru što je najbolje moguće i mislim da su u tom uspjeli.

Prethodno sam igrao sve moguće igre ovog tipa od fizičkih verzija: Pokemona, Yugioh, MTG pa sve do digitalnih HS, Gwent, Duelyst, MTG. Najviše sam mlatio Hearthstone (zbog kojeg sam odustao nakon jedno 3 godine zbog contenta kojeg nisi mogao sustić kao F2P igrač), a sad, prije LORa, sam igrao MTG Arena.

Već sam se polako zasitio MTG, iako je MTG imao bolji sustav skupljanja karata od HS i dalje si nisam mogao craftat više kompetitivnih deckova koje sam htio igrat. Bacio sam malo oko na Legends of Runeterra i moram priznat da mi se sve svidjelo unutar igre i mislim da ću se ovdje zadržat dosta dugo.

 

O IGRI:

LOR je moguće igrat putem PC ili mobilnog uređaja. Igra na svakoj opciji radi besprijekorno. Na mobilnom uređaju preglednost i funkcionalnost je vrlo dobra iako se radi o malom ekranu, a internet promet kao i bateriju, praktički da i ne troši.

Igra je neki mix između HS i MTG kad se gleda izgled i kompleksnost, ali to sve prezentira na neki svoj unikatan način što može odmah u prvog gameu vidjet na način kako igrači izmjenjuju poteze. Na prvu mi se ovo nije svidjelo jer odskaće od standardnog načina igranja kod ostalih TCG, ali s vremenom sam zavolio tu mehaniku, tako da ak se i vama ne svidi na prvu dajte joj šansu. Dojam je isti bio i kod mene i kod ostalih mojih kolega.

U igri trenutno postoji 7 unikatnih regija iz League of Legends Lore-a na temelju kojih kombinacijom (max) dvije ili korištenjem jedne regije craftate svoje deckove. Svaka regija nudi nešto jedinstveno, a međusobnom kombinacijom broj mogućnosti i tipova deckova je velik. Svaka karta ima smisao i moguće ju je kombinirat sa drugim regijama i kartama kako bi se napravio funkcionalan deck.

 

Deck se sastoji od 40 karata, a karte se po rijetkosti dijele na Common, Rare, Epic and Champion. Champione, dobro poznate iz League of Legends možete imati max 6 (3 x 2) u decku (jer su to jake karte oko kojih se većinom radi deck), a tu su još i followeri (stvorenja nižeg power lvla od championa) te spellovi. Karte dobijate iz nagrada, a možete ih i kraftat pojedinačno sa shardovima ili sa Wildcards. Trenutno nema nikakvih RNG karata koje lome igru u što se HS pretvorio. 

 

SKUPLJANJE KARATA:

Mislim da LOR nudi najbolji i najefikasniji način skupljanja karata. Rekao bi da trenutno piša po MTG, a pogotovo po HS što se tiće ovog dijela. Karte možete skupit na više načina. Svaki game koji odigrate vam daje EXP na temelju kojeg otključavate nagrade za odabrane regije, a uz to vam se taj EXP računa i u tjednom Vault-u. Svakog utorka je vaš Vault moguće otvoriti i što ste više exp skupili u zadnjih 7 dana to će nagrada biti veća. Nagrade su fantastične, od karata, shardova (valuta s kojom kraftate karte), wildcards (biraš koju god kartu hoćeš određenog tipa) itd. Svakodnevno dobijate Daily Questove koje možete rerollat i dobijete 3 x PvP WIN exp bonus. Ako svakodnevno odradite samo daily quest i pobijedite 3 puta neke igrače, skupit ćete brdo EXP, a vaš Vault će biti praktički ma Max Lvlu i dobit će te najbolje nagrade i karte ćete skupit vrlo brzo. Questove je moguće odradit i protiv AI i protiv PvP sa vašim prijateljima. Na ovaj način vrlo brzo možete skupit karte za svoj najdraži deck. Kad vaš Vault pređe određeni lvl dobijate garantirani Champion Wildcard (s njim kraftate championa kojeg vi želite) što je veliki plus te još dobijete i Expedition token.

Expedition mode  je neki tip drafta u kojem platite upad (nekom valutom iz igre ili tokenom kojeg dobijete kao nagradu u Vaultu) te igrate do 7 Winova ili ak izgubite 2 game-a zaredom (znači ne 2 izgubljene partije ukupno, nego zaredom). Na kraju ovisno o broju WIN-ova koje ostvarite dobijete nagrade. Svaki put kad krenete ekspediciju možete napravit 2 runa i onda vam se gleda onaj koji je bolji i na temelju njega dobijete nagradu. Znači ak u prvom runu odigrate loše i skupite 3 Wina, možete pokrenit 2. run i tamo kraftate novi deck s kojim napravit 7 Winova i vaša ukupna nagrada će bit bazirana na 7W, a ne na 3W.

Ja koji sam krenio igrat taman prije službenog izlaska igre već sada mogu napravit deck koji god želim sa kartama koje sam dosad skupio i kraftao. A mi se slučajno igra neka druga kombinacija championa/regija za koju nemam karte, skupim bez problema kroz tjedan-dva.

Sa izlaskom igre imate čak i EXP boost kad otključavate za svaku regiju od lvl 24. Riot je to dodao kako bi novi igrači mogli lakše sustići ove koji igraju igru od testne faze. Sa ovim ćete još brže skupljat EXP, a samim time i karte.

 

UPDATES/PATCH/META

U igri je sada trenutno najbolje stanje što se tiće mete. U rankedu ljudi igraju brdo različitih deckova i nema onog da se vrte samo 2-3 decka i to je to. Sa vrlo jednostavnim skupljanjem karata igrači imaju mogućnost igranja više različitih deckova i samim time eksperimentiraju i otkrivaju nove strategije. Nedavno je sa izlaskom igre došla i prva ekspanzija u obliku nove regije i novih karata postojeće regije. Riot je već napomenio da će nove karte i regije dolazit svakih nekoliko mjeseci kako bi igra bila uvijek sviježa. Svaka 2 tjedna se radi Patch na igri gdje Riot prateći stanje u igri buffa ili nerfa neke karte za koje na temelju statistike koju prate misle da je to potrebno. Ovaj dio su dosad radili fantastično i nakon svakog tag malog update gdje izmjene koju kartu igra bude praktički nova i novi deckovi i strategije se pojave na temelju izmjene par karata. Ukoliko se neka karta uopće ne koristi, nju malo buffaju, ukoliko se neka karta koristi previše i sa njom igrači imaju mnogo veći Win rate, onda naprave blagi nerf i tako. Kao što rekoh ovo su super radili dosad. Nema onog da naprave nerf i ubiju kartu u pojam.

 

TIPS & TRICKS:

Kak najbrže skupit karte, exp i takve stvari

  • Daily quest vam može dat max 1500EXP tak da ak dobijete neki quest sa manje exp uvijek ga rerollajte kako bi se potencijalno dobili 1500
  • Nagrade za regije otključavajte u intervalima od 4 lvla. Odaberete regiju koja vam se najviše sviđa i dovedete ju do 4lvla. Zatim se prabacite na drugu regiju i nju dovedete do 4 i tako sve dok nemate sve regije na 4lvlu. Onda isto ponovite ali sada vam je cilj lvl8. Na ovaj način najbrže dolazite do nagrada (karata) i kolekcija će vam vrlo brzo biti krcata.
  • Preporučam da shardove trošite samo na champion karte. Ostale tipove karata ćete lako skupit kroz nagrade i wildcards. A champion karte (i champion wildcards) su dosta rijetke za skupit tako da na njih forsirajte shardove.
  • Questove kao sto sam napomenio možete odradit preko AI. Tak ak danas nemate previše vremena za igru, uvijek možete napravit deck na temelju kojeg ćete moći brzo riješit quest i samo odradite brzinski game protiv AI.
  • Ak ne znate što biste igrali, imate na netu brdo stranica koje nude kodove za provjereno dobre deckove i samo bacite import unutar game-a.

 

STORE:

Postoji naravno i store, ali on je totalno drugačiji od ostalih koje smo dosad vidjeli u sličnim igrama. Tu osim Wildcards, možete sa pravom lovom kupit Emote, izgled Boarda, skinove za Karte i takve kozmetičke stvari. Kad vidimo kak je full jednostavno skupljat karte, kupovina Wildcards vam nije niti potrebna, a ak vam je stalo do toga koja će glazba svirat tokom game-a i kak će vam karte ili board izgledat onda dajte koju kintu.

 

ZAKLJUČAK:

Mislim da LOR ima jako svijetlu budućnost. Kada vidim kako je igra susretljiva prema F2P igračima, kak se brzo karte skupljaju, te kako Riot hendla update, buff/nerfs i dodavanje novih karata igra može biti samo zanimljivija u budućnosti. Već su najavili nekoliko novih modova unutar igre te u kojim mjesecima ćemo dobit nove regije i karte. Nadam se da neće upast u zamke kao HS i da za koju god ne dobijem RNG fest i P2W igru. 

 

Igra netko od vas ? Koje deckove/ regije preferirate ?

Ja volim sve što ima veze sa Shadow Isles i više volim Control orijentirane deckove. Je da su sada u trenutnom stanju u manjini ovakvi tipovi deckova (jer večinom samo SI ima control orijentirane karte), al nadam se da će se to pomijenit sa idućom ekspanzijom.

Trenutno pićim neki Endure deck kojeg mi je baš gušt igrat.

 

 

 

Xeroth ned 14.6.2020 21:19

Ja igram prebacio se s heartstone-a koji je unisten s RNG,a i ne stignem ga vise pratit. Na runeterri isto  f2p igram,skupio sve karte.

 

Trenutno igram jedan deck s Sejuani i Miss Fortune,Heimer / Vi i jedan deck s Yasuom.

 

Svida mi se manjak RNG-a,vrlo je zahvalna F2P,cesci balance update,gameplay opcenito ( Mogucnost odgovora na protivnikom potez,i dizajn deckova)

AmonZero ned 28.6.2020 17:08

Jeste probal Gauntlet ?

Ja ga rijesio iz druge.

 

Prvi put sa Sej/MF dosao do nekih 5 pobjeda, a sad sam ga zavrsio sa Ledros Control. Izgubio jedan game na 4W protiv nekog burna kod kojeg mi je trabao jos samo jedan turn da se stabiliziram i pobijedim.

Ikonica je brutalna.