Iamdanny pon 14.1.2019 00:44

Pozdrav svima

Kao što sami naslov govori, zanima me što umjesto faksa ..

Trenutno sam student FOI-a (PITUP, 1.godi) ali jednostavno je za mene previse ekonomije koja me stvarno ne zanima i nisam nešto pretjerano jak s matematikom zbog jako loseg predznanja.

Vjerovatno bi ga i zavrsio al ne u roku a ne zelim starcima radit troskove, smatram da je pametnije na vrijeme odustati nego provesti par godina i ne zavrsiti. Ima tko da je to zavrsio? Ima posla opce kakvog s tim posto je to stručni trogodišnji faks? Znam da ima dosta ovakvih tema al sve informacije koje sam našao su već starije dosta.

Zanima me što bi mi vi preporučili umjesto faksa?

Završio sam Tehničar za računalstvo-novi strukovni kurikulum

U srednjoj su mi super isli stručni predmeti osim programiranja

To mi nejde

Super su mi išle mreže

Imali smo 3. godine razne predmete vezane uz njih i radili smo dosta u Cisco packet traceru i na zivoj opremi

Gledam ovaj CCNA certifikat i do 3. modula mi sve poznato i vjerujem da bi se, ako se malo prisjetim, to znao. Ovaj 4. modul bas i ne kuzim sta je al ne vjerujem da je nesavladivo. Sto mislite o tom? Vrijedili li to ic polagat? Ima posla kakvog s tim za početak? Ili je bitniji faks? I koliko je uopce bitan faks na tržištu rada? 

 

Preko student servisa sam 2 mjeseca radio ko operater na CNC stroju (glodalici) pa mi nije bilo loše, a i svasta sam naučio pa mi se dopalo i sad i o tome razmišljam dal bi upisao prekvalifikaciju, pa kasnije za CNC programera..al me zanima kolko je to ustvari programiranje? Dal je to klasično programiranje ili je to onaj G kod, jer to mi se ne čini previse komplicirano.

 

Imate li koju drugu preporuku?

HTML/CSS su mi isto poznato i super je išlo do PHP-a ali mislim da bi i to savladao da je bio kvalitetniji nastavnik. Ima li s tim šta pametno za nastaviti? 

 

 

PzKpfw sri 13.11.2019 19:12

@lamdanny

Hm, pa počni rokati po svojim skillovima. HTML/CSS/JavaScripit, frotend, backend, ovisno koji te područje IT zanima.

 

Faks je okay imati, ali ak' ga nemaš. Nema beda. U IT ionako rade oni koji su pored svojeg obrazovanja, rokali po tehnologijama.

 

CNC ti je više neki zanatski posao, a manje rad sa razvojem i tehnologijama. Ovo nije napad na zanatalije i mjastorstvo kao takvo. Dapače, sve je dobro znati.

 

Najbitnije je kaj tebe konkretno zanima, te koliko je to plaćeno. Jer, ne možeš živjeti od nečega koliko god to bilo zanimljivo, ako to nitko ne plaća. Logično. Onda to možete biti samo hobiji.

 

Probaj krenuti sa web devom.

boatenga sri 13.11.2019 20:19

Možda učiti jezike..

Engleski obavezno (nepoznavanje engleskog danas je jednako nepismenosti), njemački također..Pa potražit sreću u švabiji..

 

Ostanak u hrvatskoj je gubljenje vremena..U hrvatskoj se ne isplati raditi..Da, u hrvatskoj se ne isplati raditi, ponavljam da se dobro pročita što sam napisao..

Osim ako se ne dolazi iz familije sa utjecajem ili već razgranatim poslom, ili mogućnosti nekog uhljebljenja pri državi..

Naime, trend je zaposliti se pri državi, te od tamo se šalje na fakultet gdje također država pokriva troškove studiranje..Naravno, to je za odabrane..

 

Najgora moguća solucija je rad u realnom sektoru u hrvatskoj, na ogovore na određeno, sa nekom srednjom stručnom spremom na nekom takvom poslu, za neku prosječnu plaću, čitaj 4 tisuće kuna..

Godine brzo lete..

 

I tako dalje..

 

 

 

Frzzt čet 14.11.2019 19:36

Da se nadovezem na temu, spomenuo je i ccna, i ja sam sam skoro pri kraju sa ucenjem i ubrzo idem na ispit. Medutim koliko vidim u hrv ponuda za posao koje traze amo rec samo ccna za pocetak ne postoje, te moras uz to jos i znati servere, i ostale raznorazne stvari.  Nista nije problem naucit, medutim pitanje glasi kako i dali je moguce samo uz ccna pronaci neki pocetni posao, poslje je lako uciti dalje, medutim treba novaca za zivit :).  Ako ima netko iskusan u tom podrucju volio bi cut koji komentar vezano za mreze i posao.  Lp