ICT školovanje

Kako postati programerom igrica?

CommonNobody čet 26.11.2020 11:33

Trenutno sam 3. razred gimnazije tak da je normalno da moram razmišljat što upisati. Već znam od 6. razreda da me zanima informatika, programiranje i takve stvari. Htjela bih programirati igrice (da, znam da to nije bajno kako se inače zamišlja). Prošla 2 razreda sam prošla sa 4.5. Zanimaju me FER, TVZ i FOI. Jedini problem je da su mi fizika i matematika slabija strana (i svjesna sam da upis na takve fakultete je suđeno na propast). Prvi sam razred matematiku i fiziku imala 4, a u drugom me uhvatio štrajk i online škola, matematiku sam i dalje izvukla 4, ali fizika mi je pala na 3. Sad u 3. razredu sam odlučila da je dosta zezancije i moram se ozbiljno uhvatit matematike i fizike i ostavit predmete koji me ne zanimaju na miru (ahem biologija ahem). Bojim se mature, pogotovo kako su nas zeznuli s tom reformom. Imamo rupe u gradivu (i zbog štrajka i online škole i reforme u koju su nas ubacili).
Da ne duljim... kako se usmjeriti putem programera igrica? Za fiziku i matematiku se sad posebno trudim da upišem jedan od gore navedenih škola (u idealnom slučaju FER ako ne onda TVZ). Ne znam što drugo upisati, ništa me ne zanima osim računala i programiranja.
Imate li neke savjete?

nekinik čet 26.11.2020 11:45

Ocjene su ti prilično nebitne u životu. Imaš ljudi koji su imali strašno loše ocjene i igrali se i provlačili dvojkama na faksu, a sada su vodeći manageri. Možda se nisu "istrošili" kao oni koji su ganjali ocjene i sada rade neke prosječne poslove. Većina profesora na višim školama i fakultetima ne znaju ni sami programirati igrice pa će te oni to teško naučiti. Oni će ti reći "mi smo tu da te naučimo osnove, a ostalo ćeš kroz rad i iskustvo". Naravno da je osnove još lakše naučiti sam, ako želiš. Barem danas kada ima pregršt izvora. Oni te u biti malo usmjere da naučiš te neke osnove i eto to je faks. Sve ovisi o tvojim afinitetima, strpljivosti i želji da nešto naučiš i da investiraš dosta vremena u to. Mislim da sama matematika i fizika nisu toliko presudni kod programiranja igrica. To sam onako općenito rekao, ali nek me ispravi i nadopuni netko tko se stvarno tim bavi i tko zna nešto više o toj specifičnoj temi.

ihush čet 26.11.2020 13:21

-ako se sad primiš programiranja, za desetak godina možeš biti profesionalac (kao sve ostalo što se radi-uči), dok formalna škola-struka s tim imaju jako malo veze, skoro ništa.

-tako su ocjene nevažne da ne spominjemo anštajn-dvojku iz fizike.. no škola i učenje = znanje, ne samo vezano za programiranje, nego šire-sve, logika koja se razvija maštom čitanjem romana i gledanja filmova pomaže jednako kao vježbanje korjenovanja, dok je diploma samo dokaz da si nešto započeto-završio, kao i kriterij kad se traži stručnost-osposobljenost kao papir-dokaz ili javni natječaji klasičnih uhljeba, dok programer samo mora bit programer ili imati ideju dok će ostatak tima napraviti igru.

 

-igre nisu igrice (deminutiv) tj industrija koja je pretekla hollywood nije nešto umanjeno-pejorativno. To je ozbiljan biz.

-ne učiš programirati igre, nego programirati. Logika-pravila su ista, početak je isti, čak i razvojna platforma može biti ista.. no specijalizacije se razlikuju kao što se svaki alat razlikuje, npr kjluč po veličini-obliku za maticu ili šarafciger.. ali to su samo alati, koji su bolji za neki konkretan task kao što nećeš čekićem šarafiti.

-programiranje igara se radi na nekom gaming engineu, po čemu je npr poznat i seriousteam-serioussam.. tj igra je jedno, alat je drugo, isto-povezano kao što ti treba računalo i npr os, soft, driver..  a ne možeš baš sve od nule, tj ne rade se više stvari da jedna osoba napravi sve (kao manufaktura) nego rade timovi u koje se moraš uklopiti.

-tako možeš recimo raditi u studiju za igre, kao programer-hardkoder, možeš kao monkycoder, možeš raditi koa crtač-grafićar-animator, možeš kao acad-strojar kinetixom pokretati lutku, možeš crtati lolovkom na papiru ideju kao što se crtaju haljine za modne piste, ili skladati glazbu, uređivati reklame ili biti portir-čistačica opet u istoj firmi, dio tima ili knjigovodstvo-manager-direktor koji je možda (karikiramo) pravnik ili nešto deseto.

 

-ideja je jedno, ostavriti je nešto drugo.. za programiranje treba logika, no današnji alati te oslobađaju dosta toga, klik-next ... tj što da želiš biti scenarist-snimatelj filmova? Moraš li napraviti kameru ili struju? ne.. uzmeš kameru i snimaš, editiraš.. ali sve kreće od ideje, što je u autorskim stvarima zapravo osnova, kao knjiga harrypotter ili pjesma-film.. jer ista su pravila, + software licence-patenti tj ne možeš uzeti tuđu pjesmu dok ne platiš-ugovor za igru, film.. ili copyrati sadržaj-plagijat ili software pa čak ni korsititi piratski jer tad je tvoj rad nelegalan u startu odnosno copyright+autorski koji su osnova te branše

-npr možeš napraviti neki klon igre (igrice) tetris, možeš prodati na steam-apple-msstoreu.. sama ili kao tim, no da bi došla do tog moraš biti korisnik npr applestorea, ugovor itd. ne samo imati ideju ili soft, moraš imati sve, pa i recimo firmu, registraciju.. odnosno zaposliti se u takvoj firmi-timu.

-igre? sav soft je soft, neovisno što porgramiraš.. tj igre zvuče zabavno, no sav soft je isti, rad je isti-sličan, jedino se razlikuju ciljani kupci-korisnici, nrp neka app za banke, za plaćanje mobitelom kao zet-karta ili pakring, ili bilo što što ti padne na pamet, tad je i ciljana publika drugačija. Npr za igre vidiš kakav PC trebaš, npr koliko rama, koja gpu .. i koji os. Tad kao programer biraš hoćeš li raditi igre za pc-win (linux, macos..) ili za mobitele-andorid a to ti određuje koje alate-platformu ćeš koristiti, kao što kad kupuješ traktor za oranje nije isto kuiti autobus za putnike ili šleper za teret mada su sva vozila 'ista' s kotačima-motorom-volanom..

 

-gdje se u tome vidiš? porgramer igara? .. recimo da to ne postoji, tj kad to radiš tad to jesi ali to se ne postaje čarobnim prahom pa čak ni učenjem, nego programiranjem, neovisno u kojem alatu ili platformi. Ako želiš biti nogometaš(ica) lupaš loptu danima-satima .. nakon desetak godina si profesionalac (ili nisi), jednako je za sva zanimanja, tvoja stručnost, znanje-sposobnost da nešto napraviš a to nije samo škola ili recimo nema veze s kemijom, zemljopisom.. no ima, jer je to sve znanje koje daje ideje-maštu banalno kako ćeš u igri putovati do središta zemlje po žilvernovoj knizi ili kako ćeš kupiti franšizu-pravo za snimanje tog filma ili izradu igre, koju glazbu.. možda trebaš pravni fax, možda strojarski, .. odnosno programer igara ne postoji, tj počneš sad a za neko vrijeme vidiš gdje stigneš, možda postaneš programer appsa za plaćanje računa komunalaca ili izdavanje osobnih iskaznica, bankomate, možda prikaz voznog reda tramvaja ili neka igra-igrica koja se prodaje u nekom storeu za par dollara .. ili shema gangamstylea gdje nešto tako napraviš i brojem klikova postaneš tražena, neovisno što radiš, igricu ili nešto veće.

 

... a što je to, to moraš otkriti sama, ne netko drugi. No nećeš biti programer ako ne počneš programirati, kao hello world, što god je idući korak ili cilj + vjerojatno će se alati i ciljevi vremenom mijenjati-prilagoditi tj nemaš danas sve što će postojati za par godina i čitav IT je prebrz za 5-10 godina usporedbe i time nekog pravila pa i dobrog-lošeg savjeta, npr python i java ili nešto treće. Moraš učiti sve-više i prolagođavati se, tj kad znaš osnove tad je to kao novi auto-mobač-alat.. i tako koristiš a osnova-glavno je u glavi, ideja pa nakon tog kako je izvesti.

-jesi li već napisala hello world? jesi li napisala neki for-next, grananje-uvjete.. znaš li što se desi kad stisneš tipku miša ili kontrolera? Kako? To je početak programiranja, kao što je i kuhanja jela, a koje jelo ovisi što se želi + sastojci kao što se istim ciglama zida različita kuća-objekt. Cigle su iste, rezultat je ono što programer stvori, to može biti igra ili ništa a možeš jednako cratati olovkom likove i biti dio takvog tima gaming industrije ili svirati klavir-gitaru-glazba.. itd.

CalvinRi čet 26.11.2020 13:40

Ja programiram vec preko 15 godina. Nisam zavrsio nikakvu informatiku, pomorski fakultet samo. Osnove programiranja sam naucio doma, uz malu pomoc prijatelja programera, a sve ostalo znanje kroz praksu na poslu i vlastito istrazivanje i ucenje online. Uspio sam dobit prvi posao nakon cca 2 god, a sad radim kao senior dev/team leader. Znaci, volja za ucenje i istrazivanje je po meni najbitnije. 

 

Faks nije na odmet definitivno. Kod mene rade i decki sa FERa, i vidim da znaju neke stvari vise od mene, tj. imaju sirinu znanja, i dugorocno se fax isplati. Ja sam sam naucio ono sto mi je trebalo + ono sto me zanimalo, dok na fakultetu dobijes razna znanja iz raznih podrucja, i svaka stvar moze biti korisna (ali i ne mora). 

 

Programiranje igara je svim programerima pocetnicima cool, dok ne skuze sto sve stoji iza toga, a onda 99% njih idu raditi nesto drugo. 

 

 

 

neampojma čet 26.11.2020 15:01
CommonNobody kaže...
Trenutno sam 3. razred gimnazije tak da je normalno da moram razmišljat što upisati. Već znam od 6. razreda da me zanima informatika, programiranje i takve stvari. Htjela bih programirati igrice (da, znam da to nije bajno kako se inače zamišlja). Prošla 2 razreda sam prošla sa 4.5. Zanimaju me FER, TVZ i FOI. Jedini problem je da su mi fizika i matematika slabija strana (i svjesna sam da upis na takve fakultete je suđeno na propast). Prvi sam razred matematiku i fiziku imala 4, a u drugom me uhvatio štrajk i online škola, matematiku sam i dalje izvukla 4, ali fizika mi je pala na 3. Sad u 3. razredu sam odlučila da je dosta zezancije i moram se ozbiljno uhvatit matematike i fizike i ostavit predmete koji me ne zanimaju na miru (ahem biologija ahem). Bojim se mature, pogotovo kako su nas zeznuli s tom reformom. Imamo rupe u gradivu (i zbog štrajka i online škole i reforme u koju su nas ubacili).
Da ne duljim... kako se usmjeriti putem programera igrica? Za fiziku i matematiku se sad posebno trudim da upišem jedan od gore navedenih škola (u idealnom slučaju FER ako ne onda TVZ). Ne znam što drugo upisati, ništa me ne zanima osim računala i programiranja.
Imate li neke savjete?

 Savjet ti je da kreneš sama kod kuće preko tutorijala, pa ćeš i lakše saznati je li to za tebe. Najpopulatniji alati su ti Unity koji radi sa C# i Unreal Engine sa C++, pa kreneš sa osnovama tih programskih jezika.
Na ovoj stranici imaš udemyjevih tutorijala koji se inaće plaćaju pa si pronađeš što bi učila: https://freecoursesdownload.com/

Što se tiče fakseva FER je najbolji samo treba upast i završit, a po pričama poznanika bolji ti je TVZ za programiranje od FOI jer na FOI imaš više ekonomskih predmeta, iako ima Mladen Konecki kod kojeg možeš pravit igru za završni rad. Znam da na fakultetu u Puli ima kolegij za igre u Unity-ju al tek na 5. godini, pa ako ne upadneš na ova 3 pogledaj si za Pulu. Dobar savjet je što god da upisala prijaviš se u neku firmu na neku praksu koja te zanima, to bi ti puno pomoglo za buduće zaposlenje.
Ako imaš mogućnosti za otići u inozemstvo studirati pogledaj si ovu priču kako upisati Game development na Coventry Universityju : http://gustin.info/coventry/ 

petarjukic čet 26.11.2020 15:15

Trebaš poznavati neki od jezika, većina ovih poznatijih engine-a koristi neki c jezik, npr Unity-c#, Unreal engine-c++, nisam siguran za ostale

Dobro izuči taj neki jezik, sve funkcionalnosti mada dosta toga neće trebati, no ne škodi.

Onda ne bi bilo loše da se i algoritmima malo pozabaviš, shvati kako rade, pa probaj sama napisati što optimiziraniji kod ili ako to još ne možeš, probaj naći pseudokod pa napiši u jeziku koji učiš.

To je osnovno, onda se dalje specijaliziraš za nešto što želiš raditi.

Top Bugovac pet 27.11.2020 14:08
CommonNobody kaže...
Trenutno sam 3. razred gimnazije tak da je normalno da moram razmišljat što upisati. Već znam od 6. razreda da me zanima informatika, programiranje i takve stvari. Htjela bih programirati igrice (da, znam da to nije bajno kako se inače zamišlja). Prošla 2 razreda sam prošla sa 4.5. Zanimaju me FER, TVZ i FOI. Jedini problem je da su mi fizika i matematika slabija strana (i svjesna sam da upis na takve fakultete je suđeno na propast). Prvi sam razred matematiku i fiziku imala 4, a u drugom me uhvatio štrajk i online škola, matematiku sam i dalje izvukla 4, ali fizika mi je pala na 3. Sad u 3. razredu sam odlučila da je dosta zezancije i moram se ozbiljno uhvatit matematike i fizike i ostavit predmete koji me ne zanimaju na miru (ahem biologija ahem). Bojim se mature, pogotovo kako su nas zeznuli s tom reformom. Imamo rupe u gradivu (i zbog štrajka i online škole i reforme u koju su nas ubacili).
Da ne duljim... kako se usmjeriti putem programera igrica? Za fiziku i matematiku se sad posebno trudim da upišem jedan od gore navedenih škola (u idealnom slučaju FER ako ne onda TVZ). Ne znam što drugo upisati, ništa me ne zanima osim računala i programiranja.
Imate li neke savjete?

 Imam nekoliko prijatelja koji se sad bave razvojem igara pa prenosim ono sto sam ja uocio i cemu su me oni poucili :)

Razvoj igara je siroko podrucje, a ovo o cemu cu ja pricati je razvoj game enginea.

 

Ono sto znam je da su u firmama u kojima moji frendovi rade, svi ukljuceni u vecinu procesa razvoja igre. Svi davaju prijedloge za level design, likove, fiziku i slicno.

 

Sto se game enginea tice, bez faksa danas tesko da mozes biti konkurentan. Linearna algebra (matrice u srednjoj su dio te grane; potrebno ti je znanje o transofmacijama, kinematici, inverznoj kinematici), numericke metode optimizacije (matematicka analize - potrebno ti je primjer Newton-Raphsonova metoda za inverznu kinematiku, aproksimaciju rjesenja diferencijalnih jednadzbi) i fizika (optika, dinamika, kinematika, hidrodinamika) i to samo da bi pokrila teoretske osnove.

 

Nakon toga moras biti dobra u C++ i poznavati arhitekturu racunala (nauciti graficki protocni sustav i zasto se stvari ne vrte na CPU)

Podrucje je jako zanimljivo, sve gore navedeno ces nauciti na faksu i nista od toga nije nemoguce nauciti, ali sam i od doma je to skoro pa nemoguce.

nekinik pet 27.11.2020 14:43

Vidi se da kolega iznad ne programira igrice, kao ni ja. Možda ćeš naučiti fiziku i matematiku, koje je naravno itekako moguće i samostalno naučiti, ali definitivno nećeš naučiti programirati na faksu - a još manje programirati igrice. Osim ako nisi na nekom baš specijaliziranom studiju uz rad na konkretnim projektima, gdje sate drži mlađa ekipa iz te industrije. Postoje tečajevi i to besplatni koji te vode korak po korak kroz razne oblasti uz provjeru znanja (ne možeš ići na sljedeći chapter ako ne 'položiš') kao npr edx.org i slični. Komentar kolege iznad me podsjetio na priču Frke-Petešić o matematici, dok su se ljudi koji se bave programiranjem (pa i igrama) suzdržavali da ne prasnu u smijeh. Da, naravno da možeš uvijek ići dublje i dalje u sve fenomene, do kvantne fizike, kako bi programirala igre. Samo ti treba puno vremena i netko tko će plaćati godine i godine učenja općih stvari, da bi onda nakon završetka studija tek počela učiti programirati igre. Druga varijanta je da kreneš u ozbiljne projekte a studiraš onako pomalo usput te opće stvari, takvi su obično najuspješniji.

Top Bugovac pet 27.11.2020 15:45
nekinik kaže...
Vidi se da kolega iznad ne programira igrice, kao ni ja. Možda ćeš naučiti fiziku i matematiku, koje je naravno itekako moguće i samostalno naučiti, ali definitivno nećeš naučiti programirati na faksu - a još manje programirati igrice. Osim ako nisi na nekom baš specijaliziranom studiju uz rad na konkretnim projektima, gdje sate drži mlađa ekipa iz te industrije. Postoje tečajevi i to besplatni koji te vode korak po korak kroz razne oblasti uz provjeru znanja (ne možeš ići na sljedeći chapter ako ne 'položiš') kao npr edx.org i slični. Komentar kolege iznad me podsjetio na priču Frke-Petešić o matematici, dok su se ljudi koji se bave programiranjem (pa i igrama) suzdržavali da ne prasnu u smijeh. Da, naravno da možeš uvijek ići dublje i dalje u sve fenomene, do kvantne fizike, kako bi programirala igre. Samo ti treba puno vremena i netko tko će plaćati godine i godine učenja općih stvari, da bi onda nakon završetka studija tek počela učiti programirati igre. Druga varijanta je da kreneš u ozbiljne projekte a studiraš onako pomalo usput te opće stvari, takvi su obično najuspješniji.

 Nauciti ili nenauciti programiranje za vrijeme faksa je osobni izbor, barem na FERu. A i napisao sam da se radi o razvoju game enginea, a ne o koristenju Unreal Enginea.

 

Inace, nije programiranje game enginea vezano samo uz igre, vezan je i uz iskoristavanje obradjenog videa. Primjer su razni filteri (snapchat). Pitas se ima li ih i u RH? Ima. Prave se razni AR enginei, infotainment u autima i slicno...

 

Primjer jedne u kojoj mi radi prijatelj: https://www.kodbiro.com/

Sto radi? C++, graficki pipelineovi i optimizacije

nekinik pet 27.11.2020 15:53

Ako je nešto što djevojka želi raditi i od čega želi živjeti "osobni izbor na FER-u" onda FER i nije pravo mjesto. To bi trebala biti centralna točka učenja a sve ostalo nadogradnja i nadopuna, osim ako imaš beskonačno vremena i novca da slušaš otrcane fraze starih profesora. Oni iz godine u godinu čitaju ista predavanja i tupe o tome kako će te oni "uputiti osnovama, a dalje ćeš sam učiti kroz rad". Naravno, jer oni većinom ne znaju, pa te i ne mogu naučiti programirati konkretne stvari. Pogotovo igre.

Top Bugovac pet 27.11.2020 16:09
nekinik kaže...
Ako je nešto što djevojka želi raditi i od čega želi živjeti "osobni izbor na FER-u" onda FER i nije pravo mjesto. To bi trebala biti centralna točka učenja a sve ostalo nadogradnja i nadopuna, osim ako imaš beskonačno vremena i novca da slušaš otrcane fraze starih profesora. Oni iz godine u godinu čitaju ista predavanja i tupe o tome kako će te oni "uputiti osnovama, a dalje ćeš sam učiti kroz rad". Naravno, jer oni većinom ne znaju, pa te i ne mogu naučiti programirati konkretne stvari. Pogotovo igre.

 FER ce ti dati mogucnost da naucis programirati. Na tebi je da to prihvatis ili odbijes. Programiranje ne treba biti centralna tocka ucenja. Programiranje je alat. Predavanja na feru su neobavezna i nitko te ne tjera da na njih dodjes ako iz njih ne mozes izvuci znanje. Profesori ne znaju? Ima i takvih, ali ih nabroji na prste jedne ruke.

 

Naucit ces praviti igre na diplomskom (racunalna grafika, arhitektura racunala, algoritmi, inteligentni agentski sustavi (botovi), virtualna okruzenja (3 predmeta)), a na preddiplomskom ces nauciti sve prethodno sto je potrebno (arhitektura racunala, algoritmi, linearna, analiza, fizike)

 

Ovo iznad je potrebno za napraviti graficki engine (game engine).

 

Da bi naucila samo praviti igre u Unityju ili u Unrealu, Blenderu i slicnom, dovoljno ti je gledati YT videe. Samo se pitaj koliki ti je onda doseg s tim znanjem.

nekinik pet 27.11.2020 16:27

Te bajke kako će te naučiti ovo ili ono i kako profesori tamo znaju programirati pričaj mlađima i neinformiranima. U svakom slučaju nakon što završiš to formalno obrazovanje gdje većina čita ista stara predavanja i vježbe kao zombiji, ćeš tek krenuti učiti programiranje. Pametnije ti je da puno prije kreneš učiti ono što želiš ili kontaktiraš firmu gdje ćeš raditi praksu ili part-time sa znalcima, a onda možeš odlučiti jel formalno peglanje nešto na što želiš (kao sporedno) utrošiti svoje dragocijeno vrijeme da dobiješ taj papirić ili nije vrijedno toga. Budućnst obrazovanja je online, a formalni cijelodnevni odlasci na fakultete su stvar prošlosti. Naravno da ti stari dinosuri žele zadržati svoj kolač pričama kako ti "daju širinu" i bla bla bla. Samo ti ne daju zanat koji ti treba. Pri tome riječ 'zanat' ima vrlo pozitivno značenje. Mi inače imamo malo 'zanatlija' i znalaca, a puno ljudi koji 'imaju širinu i titule' i tupe li tupe. Svaki dan po jedan novi analitičar. Zato nam BDP pada najviše u EU, čak 10%.

Top Bugovac pet 27.11.2020 16:32
nekinik kaže...
Te bajke kako će te naučiti ovo ili ono i kako profesori tamo znaju programirati pričaj mlađima i neinformiranima. U svakom slučaju nakon što završiš to formalno obrazovanje gdje većina čita ista stara predavanja i vježbe kao zombiji, ćeš tek krenuti učiti programiranje. Pametnije ti je da puno prije kreneš učiti ono što želiš ili kontaktiraš firmu gdje ćeš raditi praksu ili part-time sa znalcima, a onda možeš odlučiti jel formalno peglanje nešto na što želiš (kao sporedno) utrošiti svoje dragocijeno vrijeme da dobiješ taj papirić ili nije vrijedno toga. Budućnst obrazovanja je online, a formalni cijelodnevni odlasci na fakultete su stvar prošlosti. Naravno da ti stari dinosuri žele zadržati svoj kolač pričama kako ti "daju širinu" i bla bla bla. Samo ti ne daju zanat koji ti treba. Pri tome riječ 'zanat' ima vrlo pozitivno značenje. Mi inače imamo malo 'zanatlija' i znalaca, a puno ljudi koji 'imaju širinu i titule' i tupe li tupe. Svaki dan po jedan novi analitičar. Zato nam BDP pada najviše u EU, čak 10%.

 Pricas iz iskustva jer si zavrsio FER po FER2 programu ili jer si vidio kolege s kojima radis pa tvrdis da oni nisu dovoljno dobri dosli s faksa?

nekinik pet 27.11.2020 16:52

FER može završiti svaka budala. Ja sam nebitan (zaključi sam). Treba pružiti što više informacija mlađima da ne odu na faks s lažni očekivanjima pa se razočaraju i izgube 4-5 godina. Ako i odu, da sami uče zanat za to vrijeme koliko god mogu i rade prakse i kontaktiraju firme i ljude iz te industrije. Još bolje barem part-time poslove. Nikad nije prerano. Ukoliko se oslonu smo na fax misliće kako 'imaju titulu' i onda skuže da je njihov vršnjak već stručnjak iako nema formalnu titulu - a oni tek počinju učiti zanat. Također ne trebaju imati previše poštovanja prema predavačima tamo koji su se odvojili od industrije i tupe po svojim ustaljenim predavanjima i vježbama. Tu i tamo objave neki prosječan ili ispodprosječan rad, često na domaćim konferencijama gdje ne može biti odbijen. Ipak je to uvjet da ostanu na faksu. Tako glavu gore i imaj samopouzdanja, lako ih pretekneš. Malo je pravih zanatlija, a puno titula i "ljudi sa širinom". Nek ti zanatlije budu uzor. Jer ako se opustiš i provedeš 5 godina na faksu sa predavačima zombijima, bez da ganjaš svoje snove i ciljeve barem paralelno s tim, zaboravit ćeš i na snove u tih pet godina.

Top Bugovac pet 27.11.2020 23:03
nekinik kaže...
FER može završiti svaka budala. Ja sam nebitan (zaključi sam). Treba pružiti što više informacija mlađima da ne odu na faks s lažni očekivanjima pa se razočaraju i izgube 4-5 godina. Ako i odu, da sami uče zanat za to vrijeme koliko god mogu i rade prakse i kontaktiraju firme i ljude iz te industrije. Još bolje barem part-time poslove. Nikad nije prerano. Ukoliko se oslonu smo na fax misliće kako 'imaju titulu' i onda skuže da je njihov vršnjak već stručnjak iako nema formalnu titulu - a oni tek počinju učiti zanat. Također ne trebaju imati previše poštovanja prema predavačima tamo koji su se odvojili od industrije i tupe po svojim ustaljenim predavanjima i vježbama. Tu i tamo objave neki prosječan ili ispodprosječan rad, često na domaćim konferencijama gdje ne može biti odbijen. Ipak je to uvjet da ostanu na faksu. Tako glavu gore i imaj samopouzdanja, lako ih pretekneš. Malo je pravih zanatlija, a puno titula i "ljudi sa širinom". Nek ti zanatlije budu uzor. Jer ako se opustiš i provedeš 5 godina na faksu sa predavačima zombijima, bez da ganjaš svoje snove i ciljeve barem paralelno s tim, zaboravit ćeš i na snove u tih pet godina.

 Mislim da drobis bez da citas sto ja pisem i da si a priori protiv faksa pa da ti to generira postove.

nekinik sub 28.11.2020 06:41
Top Bugovac kaže...
nekinik kaže...
FER može završiti svaka budala. Ja sam nebitan (zaključi sam). Treba pružiti što više informacija mlađima da ne odu na faks s lažni očekivanjima pa se razočaraju i izgube 4-5 godina. Ako i odu, da sami uče zanat za to vrijeme koliko god mogu i rade prakse i kontaktiraju firme i ljude iz te industrije. Još bolje barem part-time poslove. Nikad nije prerano. Ukoliko se oslonu smo na fax misliće kako 'imaju titulu' i onda skuže da je njihov vršnjak već stručnjak iako nema formalnu titulu - a oni tek počinju učiti zanat. Također ne trebaju imati previše poštovanja prema predavačima tamo koji su se odvojili od industrije i tupe po svojim ustaljenim predavanjima i vježbama. Tu i tamo objave neki prosječan ili ispodprosječan rad, često na domaćim konferencijama gdje ne može biti odbijen. Ipak je to uvjet da ostanu na faksu. Tako glavu gore i imaj samopouzdanja, lako ih pretekneš. Malo je pravih zanatlija, a puno titula i "ljudi sa širinom". Nek ti zanatlije budu uzor. Jer ako se opustiš i provedeš 5 godina na faksu sa predavačima zombijima, bez da ganjaš svoje snove i ciljeve barem paralelno s tim, zaboravit ćeš i na snove u tih pet godina.

 Mislim da drobis bez da citas sto ja pisem i da si a priori protiv faksa pa da ti to generira postove.

 Protiv sam ideje da budućem programeru programiranje ne treba biti centralna točka učenja što si ti rekao. Čak bih dodao da budućem programeru igrica, programiranje igrica treba biti centralna tema. Jer to je ono što ga motivira, a sve ostalo su pomoćni alati. I matematika i algoritmi su samo pomoć. Ne mora nužno prije toga 5 godina hodati po faksu da bi dobio neko 'magično' znanje i hvalio se se kolegama da ima širinu i papirić. A što se FERa tiče to je tako-tako, većina predavača skinu ta svoja predavanja i vježbe s interneta i prepriča ih. Ništa posebno, kao i bilo kakvi tečajevi. Na svjetskoj razini daleko ispodprosječan fakultet s ispodprosječnim predavačima od kojih ne znam tko je bitan na svjetskoj razini. Skoro su svi prilično nebitni.

 

Sve ovisi o afinitetu osobe. Ako je netko zaista kreativan i željan da krene nešto konkretno raditi, slušanje ispodprosječnog reproduciranja s interneta 5 godina ga može uspavati da zaboravi što je htio. Za manje ambiciozne je ok, 5 godina ima neki cilj, druži se, polaže i ima osjećaj da napreduje. Radi ono što očekuje okolina od njega. Još ako ima super ocjene...jer to se "pika". E da, samo da dodam da i svaka ispodprosječna osoba može nagurati 5 prosjek, ali malo tko može osnovati uspješnu firmu i biti vrhunski u zanatu. Za ocjene ne treba kreativnost, nego obrnuto..reprodukcija. Da, i rješavanje vježbi i zadataka je manje više reprodukcija. Riješiš one stare zadatke i skužiš foru. Nema tu previše mjesta za kreativnost.

Top Bugovac sub 28.11.2020 12:16
nekinik kaže...
Top Bugovac kaže...
nekinik kaže...
FER može završiti svaka budala. Ja sam nebitan (zaključi sam). Treba pružiti što više informacija mlađima da ne odu na faks s lažni očekivanjima pa se razočaraju i izgube 4-5 godina. Ako i odu, da sami uče zanat za to vrijeme koliko god mogu i rade prakse i kontaktiraju firme i ljude iz te industrije. Još bolje barem part-time poslove. Nikad nije prerano. Ukoliko se oslonu smo na fax misliće kako 'imaju titulu' i onda skuže da je njihov vršnjak već stručnjak iako nema formalnu titulu - a oni tek počinju učiti zanat. Također ne trebaju imati previše poštovanja prema predavačima tamo koji su se odvojili od industrije i tupe po svojim ustaljenim predavanjima i vježbama. Tu i tamo objave neki prosječan ili ispodprosječan rad, često na domaćim konferencijama gdje ne može biti odbijen. Ipak je to uvjet da ostanu na faksu. Tako glavu gore i imaj samopouzdanja, lako ih pretekneš. Malo je pravih zanatlija, a puno titula i "ljudi sa širinom". Nek ti zanatlije budu uzor. Jer ako se opustiš i provedeš 5 godina na faksu sa predavačima zombijima, bez da ganjaš svoje snove i ciljeve barem paralelno s tim, zaboravit ćeš i na snove u tih pet godina.

 Mislim da drobis bez da citas sto ja pisem i da si a priori protiv faksa pa da ti to generira postove.

 Protiv sam ideje da budućem programeru programiranje ne treba biti centralna točka učenja što si ti rekao. Čak bih dodao da budućem programeru igrica, programiranje igrica treba biti centralna tema. Jer to je ono što ga motivira, a sve ostalo su pomoćni alati. I matematika i algoritmi su samo pomoć. Ne mora nužno prije toga 5 godina hodati po faksu da bi dobio neko 'magično' znanje i hvalio se se kolegama da ima širinu i papirić. A što se FERa tiče to je tako-tako, većina predavača skinu ta svoja predavanja i vježbe s interneta i prepriča ih. Ništa posebno, kao i bilo kakvi tečajevi. Na svjetskoj razini daleko ispodprosječan fakultet s ispodprosječnim predavačima od kojih ne znam tko je bitan na svjetskoj razini. Skoro su svi prilično nebitni.

 

Sve ovisi o afinitetu osobe. Ako je netko zaista kreativan i željan da krene nešto konkretno raditi, slušanje ispodprosječnog reproduciranja s interneta 5 godina ga može uspavati da zaboravi što je htio. Za manje ambiciozne je ok, 5 godina ima neki cilj, druži se, polaže i ima osjećaj da napreduje. Radi ono što očekuje okolina od njega. Još ako ima super ocjene...jer to se "pika". E da, samo da dodam da i svaka ispodprosječna osoba može nagurati 5 prosjek, ali malo tko može osnovati uspješnu firmu i biti vrhunski u zanatu. Za ocjene ne treba kreativnost, nego obrnuto..reprodukcija. Da, i rješavanje vježbi i zadataka je manje više reprodukcija. Riješiš one stare zadatke i skužiš foru. Nema tu previše mjesta za kreativnost.

 Slazem se da postoje losi predavaci - ali zato, jos jednom kazem, predavanja nisu obavezna

FER svake godine upise 650 ljudi. Od njih ima sigurno i onih koji su karakterno jadni pa im papir i "status" u drustvu predstavlja sve u zivotu, isto tako ima i buducih ubojica, lopova, ali i pametnih, vrijednih i marljivih.

 

Dok si na faksu, sam se mozes okruziti s najvise 6-7 osoba, na sirem popisu ti moze biti njih 20, i sam biras koliko ce koje vrste biti na tom popisu.

 

Slazem se i da postoje ljudi s destorziranim pogledom na ocjene, da ih vijaju bez nekog znanja.

 

Ono s cim se ne slazem je da je FER beskoristan. Beskoristan je za ljude koji imaju gore navedene mane, ali takvi bi jos gore prosli bez FERa. Za "ispravne" ljude, FER moze biti pun pogodak samo ga moraju znati iskoristiti

neampojma sub 28.11.2020 13:49
Top Bugovac kaže...
nekinik kaže...
Top Bugovac kaže...
nekinik kaže...
FER može završiti svaka budala. Ja sam nebitan (zaključi sam). Treba pružiti što više informacija mlađima da ne odu na faks s lažni očekivanjima pa se razočaraju i izgube 4-5 godina. Ako i odu, da sami uče zanat za to vrijeme koliko god mogu i rade prakse i kontaktiraju firme i ljude iz te industrije. Još bolje barem part-time poslove. Nikad nije prerano. Ukoliko se oslonu smo na fax misliće kako 'imaju titulu' i onda skuže da je njihov vršnjak već stručnjak iako nema formalnu titulu - a oni tek počinju učiti zanat. Također ne trebaju imati previše poštovanja prema predavačima tamo koji su se odvojili od industrije i tupe po svojim ustaljenim predavanjima i vježbama. Tu i tamo objave neki prosječan ili ispodprosječan rad, često na domaćim konferencijama gdje ne može biti odbijen. Ipak je to uvjet da ostanu na faksu. Tako glavu gore i imaj samopouzdanja, lako ih pretekneš. Malo je pravih zanatlija, a puno titula i "ljudi sa širinom". Nek ti zanatlije budu uzor. Jer ako se opustiš i provedeš 5 godina na faksu sa predavačima zombijima, bez da ganjaš svoje snove i ciljeve barem paralelno s tim, zaboravit ćeš i na snove u tih pet godina.

 Mislim da drobis bez da citas sto ja pisem i da si a priori protiv faksa pa da ti to generira postove.

 Protiv sam ideje da budućem programeru programiranje ne treba biti centralna točka učenja što si ti rekao. Čak bih dodao da budućem programeru igrica, programiranje igrica treba biti centralna tema. Jer to je ono što ga motivira, a sve ostalo su pomoćni alati. I matematika i algoritmi su samo pomoć. Ne mora nužno prije toga 5 godina hodati po faksu da bi dobio neko 'magično' znanje i hvalio se se kolegama da ima širinu i papirić. A što se FERa tiče to je tako-tako, većina predavača skinu ta svoja predavanja i vježbe s interneta i prepriča ih. Ništa posebno, kao i bilo kakvi tečajevi. Na svjetskoj razini daleko ispodprosječan fakultet s ispodprosječnim predavačima od kojih ne znam tko je bitan na svjetskoj razini. Skoro su svi prilično nebitni.

 

Sve ovisi o afinitetu osobe. Ako je netko zaista kreativan i željan da krene nešto konkretno raditi, slušanje ispodprosječnog reproduciranja s interneta 5 godina ga može uspavati da zaboravi što je htio. Za manje ambiciozne je ok, 5 godina ima neki cilj, druži se, polaže i ima osjećaj da napreduje. Radi ono što očekuje okolina od njega. Još ako ima super ocjene...jer to se "pika". E da, samo da dodam da i svaka ispodprosječna osoba može nagurati 5 prosjek, ali malo tko može osnovati uspješnu firmu i biti vrhunski u zanatu. Za ocjene ne treba kreativnost, nego obrnuto..reprodukcija. Da, i rješavanje vježbi i zadataka je manje više reprodukcija. Riješiš one stare zadatke i skužiš foru. Nema tu previše mjesta za kreativnost.

 Slazem se da postoje losi predavaci - ali zato, jos jednom kazem, predavanja nisu obavezna

FER svake godine upise 650 ljudi. Od njih ima sigurno i onih koji su karakterno jadni pa im papir i "status" u drustvu predstavlja sve u zivotu, isto tako ima i buducih ubojica, lopova, ali i pametnih, vrijednih i marljivih.

 

Dok si na faksu, sam se mozes okruziti s najvise 6-7 osoba, na sirem popisu ti moze biti njih 20, i sam biras koliko ce koje vrste biti na tom popisu.

 

Slazem se i da postoje ljudi s destorziranim pogledom na ocjene, da ih vijaju bez nekog znanja.

 

Ono s cim se ne slazem je da je FER beskoristan. Beskoristan je za ljude koji imaju gore navedene mane, ali takvi bi jos gore prosli bez FERa. Za "ispravne" ljude, FER moze biti pun pogodak samo ga moraju znati iskoristiti

 ako nekog zanima pravljenje igara u 3. srednje zar nije logičnije predložit neke tutorijale za jednostavne igre u nekom programskom jeziku, pa korištenje nekog popularnog enginea, sumnjam da bi ikoga zanimalo nešto ako mu kažeš da mora ići 5 godina na fer da bi mogao pravit igre? 

EpicFailGuy sub 28.11.2020 15:56

Hm...

Ak fakat voliš igrice, najbrži način da ih zamrziš(il da ti se bar zgade) je da ih počneš proizvodit...

 

No, mislim da bi ti najbolje bilo da si skineš Unity3d i Unreal Engine, fino se s tim igraš, nešt sitno tipa Snake i gledaš kaj bi ti dobro došlo ...

Ne želim rezat krila, no šanse da ces programirat novi engine u Rockstar-u il CDPRu su relativno niske.

 

Kolko se meni vidi, baš tam negdje kad postaneš dio stada radne snage(znači, za nekojih 3-5 godina?!) puno ce se cijenit serverside/cloud gaming i to ce utjecat i na dizajn igara i na

znanje i iskustvo potrebno da se zaposlis u nekom dobrom dev team-u.

EpicFailGuy sub 28.11.2020 16:08
Top Bugovac kaže...
nekinik kaže...
Top Bugovac kaže...
nekinik kaže...
FER može završiti svaka budala. Ja sam nebitan (zaključi sam). Treba pružiti što više informacija mlađima da ne odu na faks s lažni očekivanjima pa se razočaraju i izgube 4-5 godina. Ako i odu, da sami uče zanat za to vrijeme koliko god mogu i rade prakse i kontaktiraju firme i ljude iz te industrije. Još bolje barem part-time poslove. Nikad nije prerano. Ukoliko se oslonu smo na fax misliće kako 'imaju titulu' i onda skuže da je njihov vršnjak već stručnjak iako nema formalnu titulu - a oni tek počinju učiti zanat. Također ne trebaju imati previše poštovanja prema predavačima tamo koji su se odvojili od industrije i tupe po svojim ustaljenim predavanjima i vježbama. Tu i tamo objave neki prosječan ili ispodprosječan rad, često na domaćim konferencijama gdje ne može biti odbijen. Ipak je to uvjet da ostanu na faksu. Tako glavu gore i imaj samopouzdanja, lako ih pretekneš. Malo je pravih zanatlija, a puno titula i "ljudi sa širinom". Nek ti zanatlije budu uzor. Jer ako se opustiš i provedeš 5 godina na faksu sa predavačima zombijima, bez da ganjaš svoje snove i ciljeve barem paralelno s tim, zaboravit ćeš i na snove u tih pet godina.

 Mislim da drobis bez da citas sto ja pisem i da si a priori protiv faksa pa da ti to generira postove.

 Protiv sam ideje da budućem programeru programiranje ne treba biti centralna točka učenja što si ti rekao. Čak bih dodao da budućem programeru igrica, programiranje igrica treba biti centralna tema. Jer to je ono što ga motivira, a sve ostalo su pomoćni alati. I matematika i algoritmi su samo pomoć. Ne mora nužno prije toga 5 godina hodati po faksu da bi dobio neko 'magično' znanje i hvalio se se kolegama da ima širinu i papirić. A što se FERa tiče to je tako-tako, većina predavača skinu ta svoja predavanja i vježbe s interneta i prepriča ih. Ništa posebno, kao i bilo kakvi tečajevi. Na svjetskoj razini daleko ispodprosječan fakultet s ispodprosječnim predavačima od kojih ne znam tko je bitan na svjetskoj razini. Skoro su svi prilično nebitni.

 

Sve ovisi o afinitetu osobe. Ako je netko zaista kreativan i željan da krene nešto konkretno raditi, slušanje ispodprosječnog reproduciranja s interneta 5 godina ga može uspavati da zaboravi što je htio. Za manje ambiciozne je ok, 5 godina ima neki cilj, druži se, polaže i ima osjećaj da napreduje. Radi ono što očekuje okolina od njega. Još ako ima super ocjene...jer to se "pika". E da, samo da dodam da i svaka ispodprosječna osoba može nagurati 5 prosjek, ali malo tko može osnovati uspješnu firmu i biti vrhunski u zanatu. Za ocjene ne treba kreativnost, nego obrnuto..reprodukcija. Da, i rješavanje vježbi i zadataka je manje više reprodukcija. Riješiš one stare zadatke i skužiš foru. Nema tu previše mjesta za kreativnost.

 Slazem se da postoje losi predavaci - ali zato, jos jednom kazem, predavanja nisu obavezna

FER svake godine upise 650 ljudi. Od njih ima sigurno i onih koji su karakterno jadni pa im papir i "status" u drustvu predstavlja sve u zivotu, isto tako ima i buducih ubojica, lopova, ali i pametnih, vrijednih i marljivih.

 

Dok si na faksu, sam se mozes okruziti s najvise 6-7 osoba, na sirem popisu ti moze biti njih 20, i sam biras koliko ce koje vrste biti na tom popisu.

 

Slazem se i da postoje ljudi s destorziranim pogledom na ocjene, da ih vijaju bez nekog znanja.

 

Ono s cim se ne slazem je da je FER beskoristan. Beskoristan je za ljude koji imaju gore navedene mane, ali takvi bi jos gore prosli bez FERa. Za "ispravne" ljude, FER moze biti pun pogodak samo ga moraju znati iskoristiti


Mislim da(naravno, uz nekakve temelje koje FER ipak pruža) daje šansu da se ko što kažeš, okružiš s ljudima sličnog mišljenja i kad imaš "ekipu", neko je bolji u poslovnom pogledu, netko je dobar programer, netko dizajner, netko je dobar u donošenju "teških" odluka  itakdalje...

Možda ce više naučiti jedni od drugih nego profesora, no, da , to mjesto kao okupljalište mladih umova s nekim novim  idejama , ak svaka generacija proizvede 1 il 2 samostalna dev tima, dobra berba :)

 

No, đabe ak ne zna riješit problem, a još veči problem ak nit ne zna da ima problem