Grafički programi

Algebra tecaj 3D dizajner. Iskustva?

leo_91 čet 1.10.2015 14:09

Pozdrav.
Zanima me dal tu ima netko ko je zavrsio 3D u algebri?
Trenutno imaju popust od 25% pa tecaj dode nekih 5100 kuna.
S jedne strane to mi i nije veliki problem platiti ali imam veliku averziju na trosenje novaca na nesto sto cu moci odraditi sam, kvalitetno i iz fotelje uz pomoc youtube-a i Lynd-e(ili nekog drugog online servisa).

Svako hvali svoga konja pa cu i ja sebe.
Moj tempo rada i brzina ucenja je na poprilicnoj velikoj razini pa me strah da cu vecinu vremena na tecaju gubiti vrijeme.
A sa druge strane me strah da uz yt i lyndu mozda necu dobiti dobru osnovu za daljnji napredak, dok uzivo mogu postaviti bilo kakvo pitanje...a i sam popis tema koje se obrade na doticnom tecaju je poprilicno impresivan i neznam dali mogu to sve "dobiti" online tecajem kao cjelinu.

Bilo kakav savjet je dobrodosao, bilo da ste zavrsili 3D u algebri ili ne :)
Hvala unaprijed.

th0r-vz čet 1.10.2015 19:25
leo_91 kaže...

Pozdrav.
Zanima me dal tu ima netko ko je zavrsio 3D u algebri?
Trenutno imaju popust od 25% pa tecaj dode nekih 5100 kuna.
S jedne strane to mi i nije veliki problem platiti ali imam veliku averziju na trosenje novaca na nesto sto cu moci odraditi sam, kvalitetno i iz fotelje uz pomoc youtube-a i Lynd-e(ili nekog drugog online servisa).

Svako hvali svoga konja pa cu i ja sebe.
Moj tempo rada i brzina ucenja je na poprilicnoj velikoj razini pa me strah da cu vecinu vremena na tecaju gubiti vrijeme.
A sa druge strane me strah da uz yt i lyndu mozda necu dobiti dobru osnovu za daljnji napredak, dok uzivo mogu postaviti bilo kakvo pitanje...a i sam popis tema koje se obrade na doticnom tecaju je poprilicno impresivan i neznam dali mogu to sve "dobiti" online tecajem kao cjelinu.

Bilo kakav savjet je dobrodosao, bilo da ste zavrsili 3D u algebri ili ne :)
Hvala unaprijed.

A sto ti je tocno cilj? Samo nauciti izradjivati 3d modele, animacija, ili mozda nesto drugo, da li bi te to dovelo do posla ili boljeg posla, ili cisto to zelis raditi iz eto aj recimo hobija?

Luka123 pet 2.10.2015 14:13

Algebra bilo sto je cisto gubljenje vremena! Eto ja imam zavrsen graficki dizajn u njoj ima godinu ipo dana, mislis da ima posla... svaku molbu koju sam poslao na mozda 1,2 su mi odgovorili da je radno mjesto popunjeno ili hvala sto ste se javili automatska poruka i onda nista.

Naucit ces doslovno brzinski onu pocetnu kocku rastezati namjestati, onda ce ti on dati neke jednostavne oblike za vjezbu, i opa za 3 tjedna pređes na novo animacije, pa malo napravis neko "kolo" pa da se rotira, i nakraju photoshop za izgradu materijala (textura).

Najbolje ti je skinuti, blender, gimp i unreal engine 4. I gledati tutorials na internetu nego gubiti novac i vrijeme na algebru, placa se ko fakultet i dobijes glupi certifikat s kojim se neces nigdje zaposliti, jer za neki model uzmi u obzir obican covijek sa detaljima etc, se trosi mjesec dana na modeliranje, a kasnije animacije i texture raditi je jos zafrkanije.

ROFLOLMAO pet 2.10.2015 15:19

U svim ajmo ih nazvati "umjetničkim" poslovima ti treba dugo vrijeme vježbanja za postići rezultate, tečaj ti može pomoći ali jako malo. Pogotovo je besmisleno ići u neke efekte i animacije ako neznaš izmodelirati dobar i kvalitetan model. 

Kod zapošljavanja će te tražiti da im pokažeš neke svoje radove, a ne certifikate. 

flpmyslf pet 2.10.2015 17:04
Luka123 kaže...

Algebra bilo sto je cisto gubljenje vremena! Eto ja imam zavrsen graficki dizajn u njoj ima godinu ipo dana, mislis da ima posla... svaku molbu koju sam poslao na mozda 1,2 su mi odgovorili da je radno mjesto popunjeno ili hvala sto ste se javili automatska poruka i onda nista.

Naucit ces doslovno brzinski onu pocetnu kocku rastezati namjestati, onda ce ti on dati neke jednostavne oblike za vjezbu, i opa za 3 tjedna pređes na novo animacije, pa malo napravis neko "kolo" pa da se rotira, i nakraju photoshop za izgradu materijala (textura).

Najbolje ti je skinuti, blender, gimp i unreal engine 4. I gledati tutorials na internetu nego gubiti novac i vrijeme na algebru, placa se ko fakultet i dobijes glupi certifikat s kojim se neces nigdje zaposliti, jer za neki model uzmi u obzir obican covijek sa detaljima etc, se trosi mjesec dana na modeliranje, a kasnije animacije i texture raditi je jos zafrkanije.

da li si zavrsio samo edukaciju ili si nakon toga jos i platio certifikat? Jer ceritifikat je onaj se gleda i kaj se cijeni, ak nemas puno ces teze nac posao.

Sto se tice Algebre mislim da bi kod tih vrsta edukacija trebale postojati 2 opcije, za one koji se nikada nisu susreli sa programo i za one koji jesu, znaju nesto i zele bit expert. Ali opet, ono kaj ti naucis je sam pocetak, oni tebe uce da ti naucis osnove, da znas ikonice i sve je to okej, ali moras znat da je zapravo sve na tebi da ti taj program kroz svoju ambiciju dofuras do expert levela. Kaj ti bi njima platio 4500kn+100€ certiikat, oni bi ti pokazali program od 0 do 100 i nasli posao i sve i da to bude tak jednostavno? Je kak da ne...:)

Luka123 pet 2.10.2015 23:48
flpmyslf kaže...

da li si zavrsio samo edukaciju ili si nakon toga jos i platio certifikat? Jer ceritifikat je onaj se gleda i kaj se cijeni, ak nemas puno ces teze nac posao.

Sto se tice Algebre mislim da bi kod tih vrsta edukacija trebale postojati 2 opcije, za one koji se nikada nisu susreli sa programo i za one koji jesu, znaju nesto i zele bit expert. Ali opet, ono kaj ti naucis je sam pocetak, oni tebe uce da ti naucis osnove, da znas ikonice i sve je to okej, ali moras znat da je zapravo sve na tebi da ti taj program kroz svoju ambiciju dofuras do expert levela. Kaj ti bi njima platio 4500kn+100€ certiikat, oni bi ti pokazali program od 0 do 100 i nasli posao i sve i da to bude tak jednostavno? Je kak da ne...:)

Ajde molim te nemoj znas sto... jesi ti neki iz algebre? Bacanje novaca, pa da "znas ikonice", mogu help procitati i znat cu sto su "ikonice" kako ih nazivas, ima miljon tutorijala na youtubeu, program im je uzasan i gubljenje vremena.

flpmyslf sub 3.10.2015 00:23
Luka123 kaže...
flpmyslf kaže...

Ajde molim te nemoj znas sto... jesi ti neki iz algebre? Bacanje novaca, pa da "znas ikonice", mogu help procitati i znat cu sto su "ikonice" kako ih nazivas, ima miljon tutorijala na youtubeu, program im je uzasan i gubljenje vremena.

ali kaj bi ti htio da oni tebe nauce? Ako odaberes jedan program oni tebe uce samo o njemu, a ti kad sve pohvatas radis sam projekte, jer ako ces ic trazit posao imat ces vjerojatno i neki test ili ce te trazit da dofuras neki svoj projekt. Pa nejdes na taj tecaj da bi ti sada naucio osnove programa i cekao da nađeš posao kako bi ti oni dali neki projekt na kojem bi ti mogao radit. Znaci ti mozda i jesi u pravu da se ne isplati dat tak puno novaca za savladavanje opcija programa, ali ljudi ili idu tamo jer nemaju nikakvog znanja ili zbog certifikata da moze radit projekte za firme. 

th0r-vz sub 3.10.2015 03:49
flpmyslf kaže...
Luka123 kaže...
flpmyslf kaže...

ali kaj bi ti htio da oni tebe nauce? Ako odaberes jedan program oni tebe uce samo o njemu, a ti kad sve pohvatas radis sam projekte, jer ako ces ic trazit posao imat ces vjerojatno i neki test ili ce te trazit da dofuras neki svoj projekt. Pa nejdes na taj tecaj da bi ti sada naucio osnove programa i cekao da nađeš posao kako bi ti oni dali neki projekt na kojem bi ti mogao radit. Znaci ti mozda i jesi u pravu da se ne isplati dat tak puno novaca za savladavanje opcija programa, ali ljudi ili idu tamo jer nemaju nikakvog znanja ili zbog certifikata da moze radit projekte za firme. 

Tim certifikatom mozes guzicu obrisati ukoliko nemas znanja iz neke specificne grane kojom se zelis baviti profesionalno, ustvari taj certifikat je manje bitan od samog fakulteta ili nekog zanatskog smjera.

Youtube je ustvari daleko daleko bolja opcija, ali tu nije samo YT, postoje i ostali siteovi i forumi gdje se mozes obuciti od totalnog pocetnika do experta dakako ako imas dovoljno volje. Na forumima postoje hrpe vec odgovorenih pitanja koja se cesto postavljaju, a ukoliko trebas nesto specificno uvijek mozes pitati, ili dodjavola googlati . Vjerujem da postoji dosta ljudi i ovdje na bugovom forumu koji ti mogu takodjer pomoci.

Bacanje novca po mom misljenju.

flpmyslf sub 3.10.2015 11:27
th0r-vz kaže...
flpmyslf kaže...
Luka123 kaže...
flpmyslf kaže...

Tim certifikatom mozes guzicu obrisati ukoliko nemas znanja iz neke specificne grane kojom se zelis baviti profesionalno, ustvari taj certifikat je manje bitan od samog fakulteta ili nekog zanatskog smjera.

Youtube je ustvari daleko daleko bolja opcija, ali tu nije samo YT, postoje i ostali siteovi i forumi gdje se mozes obuciti od totalnog pocetnika do experta dakako ako imas dovoljno volje. Na forumima postoje hrpe vec odgovorenih pitanja koja se cesto postavljaju, a ukoliko trebas nesto specificno uvijek mozes pitati, ili dodjavola googlati . Vjerujem da postoji dosta ljudi i ovdje na bugovom forumu koji ti mogu takodjer pomoci.

Bacanje novca po mom misljenju.

naravno, to nije upitno. 

fler sub 3.10.2015 13:18

@ leo_91

Par natuknica:

- Certifikat ti znači jako malo (do te mjere da se može reći da je nebitan) ako nemaš znanje kojim možeš potvrditi da poznaješ navedeni softver (o čemu god se radilo); ozbiljan poslodavac će te tražiti da to znanje demonstriraš, a papir je .. papir. Bez obzira što na njemu pisalo.

- Cilj je, dakle, sastaviti kvalitetan portfolio, a do toga nećeš doći samo tečajem - ključ je teorijska osnova + rad, rad, rad, i onda još rada (na svojim ili tuđim projektima; bitna je praktična primjena naučenog, da osim poznavanja alata znaš i kad i kako najefikasnije koji upotrijebiti).

- Ako imaš viška novaca, tečaj koji spominješ neće škoditi, no ne očekuj čuda (zapravo, ne očekuj ništa osim osnova osnove, jer se u 3D-u ništa ne postiže za tako malo vremena - ono što ti obećavaju u promo materijalu je .. više-manje smijeh) i računaj da ćeš se uz to morati JAKO puno sam potruditi (dakle, ovo gore: rad, rad, RAD).

- IZNIMNO bitno: nemoj misliti da možeš proći nekakvu edukaciju, i to je to, miran si do penzije - alati/tehnike stalno evoluiraju, i da bi bio u toku moraš biti spreman na konstantno učenje; s iskustvom novi koncepti lakše sjedaju, no svejedno zahtjevaju učenje (uz praktičnu primjenu). Standardni (balkanski) "ja bih se negdje uvalio, da ništa ne radim a plaća sjeda" pristup .. ne bi išlo, pa to odmah u startu zaboravi.

Nisi naveo koji ti je cilj, hobi ili baš traženje posla?

O tome ovisi planiranje pristupa.

Luka123 sub 3.10.2015 14:02
Darko1983 kaže...

th0r-vz i Luka123

dakle tebi izgleda super u CV-u:

-iskustvo: n/a

-edukacija: gledao sam Youtube + SSS

good luck

Certifikat od algebre, zagarantiran posao... Eto imam ga u CV-u, nitko te nece zaposlit sa time, svi traze iskustvo + fakultet, sa certifikatom mozes otvoriti jedino obrt.

Iz iskustva mogu reci da im je program ucenja jako los, svodi se na osnove upotrebe alata, da bi kreirao nesto kako treba, to treba sate i sate provoditi za racunalom i 3d programu, a da nespominjem ako radis animacije + teksture (normal map, diffuse map etc.)
Jesi ti svjestan koliko vremena treba da se modelira jedan profesionalan uradak sa svime sto sam naveo? Algebra te to sigurno nece nauciti, tamo ucis osnove upotrebe alata i dobijes glupi certifikat na kojem pise da si ti to zavrsio, a kad poslodavac vidi algebra odmah ce te preskocitii, barem bi ja tako napravio, jer jednostavno ljudi koji to zavrse nemaju nikakvo iskustvo.

West sub 3.10.2015 14:37
Luka123 kaže...
Darko1983 kaže...

th0r-vz i Luka123

good luck

Certifikat od algebre, zagarantiran posao... Eto imam ga u CV-u, nitko te nece zaposlit sa time, svi traze iskustvo + fakultet, sa certifikatom mozes otvoriti jedino obrt.

Iz iskustva mogu reci da im je program ucenja jako los, svodi se na osnove upotrebe alata, da bi kreirao nesto kako treba, to treba sate i sate provoditi za racunalom i 3d programu, a da nespominjem ako radis animacije + teksture (normal map, diffuse map etc.)
Jesi ti svjestan koliko vremena treba da se modelira jedan profesionalan uradak sa svime sto sam naveo? Algebra te to sigurno nece nauciti, tamo ucis osnove upotrebe alata i dobijes glupi certifikat na kojem pise da si ti to zavrsio, a kad poslodavac vidi algebra odmah ce te preskocitii, barem bi ja tako napravio, jer jednostavno ljudi koji to zavrse nemaju nikakvo iskustvo.

Mislim da je svima jasno da je fakultet bitan hrvatskim poslodavcima, iskustvo poželjno (negdje i obvezno), ali ne možeš reći da su dodatne edukacije za bacit. Dodatna edukacija ti je samo prednost pred onima koji ju nemaju, odnosno imaš više šanse da te pozovu na razgovor da svoje znanje možeš i pokazat.

leo_91 sub 3.10.2015 16:53
th0r-vz kaže...

A sto ti je tocno cilj? Samo nauciti izradjivati 3d modele, animacija, ili mozda nesto drugo, da li bi te to dovelo do posla ili boljeg posla, ili cisto to zelis raditi iz eto aj recimo hobija?

Prvo hvala svima koji su prokomentirali. Odgovorio bih i prije ali me zesca glavobolja uhvatila pa sam imao pauzu. :)

Cilj ukratko receno bi bio da naucim nesto novo. U svojoj kratkoj karijeri dotakao sam se audio/video obrade, web dizajna(povise front-end, manje back-end, grafickog dizajna, marketinga, malo treniram fotografiju u zadnje vrijeme(mozes pronaci par mojih fotki u pohvalama i kritikama fotografija na forumu) itd da ne nabrajam..i radno iskustvo koje trenutno imam tice se photoshop-a  (cca 40 000 fotografija obradenih) :)

Sada sam dosao u poziciju kada bi se trebao uhvatit necega i drzat se toga, a ja neznam sto odabrati..neznam cime bi se volio baviti.
I onda sam naisao na algebru i njihov popust od 25%, pa reko hajde, mozda bi se isplatilo probati. 3D-a sam se dotakao malo davnih dana, prosao par tutorijala i jednostavno stao. Podrucje samo po sebi mi je jako interesantno i volio bih ga nauciti, makar kasnije nikada profesionalno ne radio u toj bransi. Trenutno mi je najveca motivacija to sto zelim razumjeti kako stvari sa 3d-om funcioniraju, zanima me workflow. Pa malo iza toga stoji zelja za biti sposoban odraditi nekakve svoje ideje koje imam, a mozda i tude za $$ :) ukratko, primarni cilj mi nije zarada, vec razumjevanje i znanje.

Moze cak spadati u kategoriju "da me dovede do boljeg posla".

Inace uskoro otvaram vlastitu firmu pa trenutno poliram svo dosad dobiveno znanje, i zelim ga prosiriti u nove branse. Pa okusati srecu i biti sam svoj sef. :)

@fler - puno hvala na savjetima, u jednu ruku si samo potvrdio sto sam vec dosada mislio i to mi puno znaci. Hvala :)

I za nekakav zakljucak, odlucio sam isprobati lynd-u cisto zbog cinejnice sto tamo mogu uciti svojim tempom godinu i pol dana za iste novce koje bih dao algebri, a i zbog same cinjenice da lynda ima pregrst tecajeva u razlicitim bransama sto mi se jako svida.

Sto se tice certifikata..pokusao sam i ja na faks..kao ajmo po diplomu..al nisam mogao izdrzati nebuloze koje sam tamo slusao koje nemaju apsolutno nikakve veze sa logikom i poslom. Vjerujem da dobar porfolio i iskustvo u radu pobjeduje certifikate i diplome u vecini slucajeva.

Jos jednom, hvala svima koji su prokomentirali i ugodan dan zelim :)
Pozdrav!

th0r-vz sub 3.10.2015 21:43
Darko1983 kaže...

th0r-vz i Luka123

good luck

I tebi sinko gl sa tvojim 5100kn certifikatom s kojim ces nauciti jedva i osnove.

Meni su tutsi pomogli i knjige. Svoje vremeno dok je AutoCad bio tabu (recimo) uzeo sam knjigu i ucio iz knjige sve sto sam mogao honorarno radio za jednog arhitekta premda mi je struka strojarstvo a kasnije se zaposlio u strojarskoj firmi kao cnc programer, zanimljivo nisam imao znanja u cnc programiranju nista ali sam naucio vrlo brzo, skocio na Catiu naucio je, skocio na NX Unigraphics naucio ga presao raditi u konstrukciju. A razlog je firma koja je gledala koliko je netko sposoban a ne kakav certifikat ima, istina gledali su da li sam strojarac sto mi je bio plus i eto.

flpmyslf pon 5.10.2015 01:21

Algebra je bacanje novaca za one koji nemaju nikakvog znanja o pojedinom programu za koji se zele educirati. A ono kaj se i jedino gleda i posebnim struka (geodezija, arhitektura, strojarstvo..) je certifikat, samo izgleda da ne pricamo o istome. Kada zavrsis Algebrin tecaj ti ne dobijes nikakav certifikatvec uvjerenje o odslusanom tecaju, a onda ti imas mogucnost ''dobiti'' certifikat koji kosta cca 100€ i traje mislim 3 godine, a mozda i nema vremenskog ogranicenja i onda za taj certifikat polazes jos neke dodatne ispite. I naravno da struke koje traze takve određene programe (autoCAD, 3DMax) zanima upravo taj cerfikat i ti ces gotovo sigurno imati koji zadatak u tom programu na razgovoru za posao. Kum mi radi sa mrezama (firewall, etc...) i svake 2,3 godine si placa certifikat za usavrsavanje i na razgovoru za posao su imali neki problem koji su im zadali pa su ga morali rjesit da oni stvarno vide da li zna radit bez obzira na certifikat. Kak je netko rekao, bzvz tebi certifikat ako ti konstantno nisi u tom programu. Ljudi koji su radili recimo u autocadu 2004. npr, zapravo i ne znaju baratat autocad-om 2016. 

th0r-vz pon 5.10.2015 01:58
flpmyslf kaže...

Ljudi koji su radili recimo u autocadu 2004. npr, zapravo i ne znaju baratat autocad-om 2016. 

Err pricas za sebe mozda, radio sam u acadu 10 i znam raditi u svakom sve do 2016. To sto su nabacali ribbone pa je sad drugacije uopce nije problem.

Luka123 uto 6.10.2015 06:33
th0r-vz kaže...
Darko1983 kaže...

th0r-vz i Luka123

good luck

I tebi sinko gl sa tvojim 5100kn certifikatom s kojim ces nauciti jedva i osnove.

Meni su tutsi pomogli i knjige. Svoje vremeno dok je AutoCad bio tabu (recimo) uzeo sam knjigu i ucio iz knjige sve sto sam mogao honorarno radio za jednog arhitekta premda mi je struka strojarstvo a kasnije se zaposlio u strojarskoj firmi kao cnc programer, zanimljivo nisam imao znanja u cnc programiranju nista ali sam naucio vrlo brzo, skocio na Catiu naucio je, skocio na NX Unigraphics naucio ga presao raditi u konstrukciju. A razlog je firma koja je gledala koliko je netko sposoban a ne kakav certifikat ima, istina gledali su da li sam strojarac sto mi je bio plus i eto.

"Sinko", ja sam to besplatno dobio od biroa i zavrsio bez problema... kao sto si sam rekao nema dok nesjednes i sam radis, a danas radim posao koji nema veze sa grafickim dizajnom.

A "autocad", necu ni komentirati koliko je glup i lagan program... a ti govoris koda je vrh necega. A to da ce gledat koliko je netko sposoban mos mislit, preko koje si veze dosao do posla neces reci, jer svi traze fakultet i magisterij od ozbiljnijih firmi, a ne "sposobnost". w/e

th0r-vz uto 6.10.2015 17:41
Luka123 kaže...

"Sinko", ja sam to besplatno dobio od biroa i zavrsio bez problema... kao sto si sam rekao nema dok nesjednes i sam radis, a danas radim posao koji nema veze sa grafickim dizajnom.

A "autocad", necu ni komentirati koliko je glup i lagan program... a ti govoris koda je vrh necega. A to da ce gledat koliko je netko sposoban mos mislit, preko koje si veze dosao do posla neces reci, jer svi traze fakultet i magisterij od ozbiljnijih firmi, a ne "sposobnost". w/e

Sine vjerojatno sam stariji od tebe, a autocadom se prije svojih 20tak godina sigurno nije svatko bavio. Preko veze nisam dosao do posla jer NEMAM KUMOVA, a to sto ti osobno smatras da je fakultet "must" a ne sposobnost samo pokazuje di je hrvatska. Imao sam sefa mojih godina, isao s njim u osnovnu, koji je radio u istoj firmi samo je bio diplomirani inzinjer strojarstva, nije znao beknit engleski a ljudi su mu se smijali jer mu je jedan lik prisao i pitao ga da mu kaze formulu za izracun opsega valjka na sto je on odgovorio da nezna nit ga je briga. Ti slobodno zaposljavaj takve fakultase ja radije nebih.

cardadule uto 6.10.2015 17:52
th0r-vz kaže...
Luka123 kaže...

Sine vjerojatno sam stariji od tebe, a autocadom se prije svojih 20tak godina sigurno nije svatko bavio. Preko veze nisam dosao do posla jer NEMAM KUMOVA, a to sto ti osobno smatras da je fakultet "must" a ne sposobnost samo pokazuje di je hrvatska. Imao sam sefa mojih godina, isao s njim u osnovnu, koji je radio u istoj firmi samo je bio diplomirani inzinjer strojarstva, nije znao beknit engleski a ljudi su mu se smijali jer mu je jedan lik prisao i pitao ga da mu kaze formulu za izracun opsega valjka na sto je on odgovorio da nezna nit ga je briga. Ti slobodno zaposljavaj takve fakultase ja radije nebih.

Slucajno videh temu...Radim u firmi koja se bavi unutrasnjim dizajnom 3dm..sef nam je Nemac debil nevidjeni,sem Nemacog ne zna nista sektarica mu trazi i prevodi nesto sa Engleskog kuca u tast ko corva baba a vidi covok je diplomirani elk.inz.Sa druge strane u mojoj grupi imam Rusa 22god zovemo Casio ;)) Isterali ga sa faksa zbog batina covek ne zna kojim programom ne barata ono je cudo ne vidjeno..Sretao sam u zivotu mnogo ljudi koji nema "skolsko stucno znaje" ali su ebeni elektonski geniji i veliki bi se postideli pored njih.Onaj ko misli da je skolski sistem merilo znaja grdno se vara...

Berko pet 23.10.2015 21:42

želiš naučiti 3D? Sjedni, skini tutoriale i primi se posla. U toj branši se posao ne dobiva na temelju nekog papira, nego na temelju portfolija. 

Kvaliteta radova ti je najbolja garancija za dobiti posao, a za to treba vremena, volje i znanja, a to koliko bi te naučili na nekom tečaju je čisto gubljenje vremena. Jer glavni faktor u cijeloj priči je koliko netko ima za to volje; a ako ima volje, onda može bez problema sam naučiti.

Evo da ne dajem svoj primjer, primjer jednog mog kolege; završio je školu za kemijskog tehničara, a usput je radio 3D... okrenuo se 100% 3D-u, radio dane i noći, na šrotu od kompa kojeg je tada imao, uspio složiti solidan portfolio, te je, čim je napunio 18 godina, dobio posao u jednoj firmi u Zg-u, preselio se tamo, a sad ima 23 godine, stan, auto, svoju firmu, radi svjetski priznate igre koje dobivaju hrpetine nagrada, a nije ni minute proveo na nikakvom tečaju. I realno, od relativnog početnika do toga da ima kvalitetan portfolio mu je trebalo cca 2 godine modeliranja u slobodno vrijeme.

ModriSkelar sub 12.12.2015 21:15

Ovako, ja znam podosta u vezi kompa, programa, 3D i ostale sheme...ali zanima me nešto drugo...što je sa recimo Ivorom i ostalim mini "školama"...daje li mi to neku prednost...odnosno, potvrda kako sam završio taj i taj tečaj, pa da se sada mogu negdje zaposliti ili nešto otvoriti (karikiram)...dakle, ako netko ima iskustva sa ovim tečajevima, ima li ih smisla uopće upisivati? Hvala :P

Berko uto 15.12.2015 23:13
ModriSkelar kaže...

Ovako, ja znam podosta u vezi kompa, programa, 3D i ostale sheme...ali zanima me nešto drugo...što je sa recimo Ivorom i ostalim mini "školama"...daje li mi to neku prednost...odnosno, potvrda kako sam završio taj i taj tečaj, pa da se sada mogu negdje zaposliti ili nešto otvoriti (karikiram)...dakle, ako netko ima iskustva sa ovim tečajevima, ima li ih smisla uopće upisivati? Hvala :P

Pročitaj si moj post koji je direktno iznad tvojeg posta. Mislim da je u tom postu odgovoreno više-manje sve što te zanima.