Grafičke kartice

GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

Lucidius uto 9.8.2016 02:41

Pa i mene zivcirakad neko vidi samo tuđe greske a svoje nikako. Nijedan ni drugi nisamo rekli da ce ista trotlati tako da to izbaci iz konteksta, rasprava se vodila iskljucivo oko zagrijavanja, ti si rekoa da ce se minimalno vise grijati od gtx 1080 (u mom svijetu je to 1-2 stupnja) a dobro se vidi po gaqmeplayima da se grije osjetno vise od toga. I sad ti meni govoris ja sam falijo, a ti kao nisi, e pa nemoze tako!

eywa33 uto 9.8.2016 03:06

Govorim o okladi, a ne o tome što smo između nagađali. Kad sam govorio o okladi, bio sam jasan (kartica neće imati problema) kao i ti(više od 10C). Ovo između je nagađanje i rasprava i tu mogu biti u krivu. Ali u to se nisam kladio. Velika razlika.

Lucidius uto 9.8.2016 05:01
eywa33 kaže...

Govorim o okladi, a ne o tome što smo između nagađali. Kad sam govorio o okladi, bio sam jasan (kartica neće imati problema) kao i ti(više od 10C). Ovo između je nagađanje i rasprava i tu mogu biti u krivu. Ali u to se nisam kladio. Velika razlika.

Pa ja sam prihvatio tvoju okladu na temelju onoga sta si pisao o zagrijavanju (minimalno vece), a to da grafa nece imati problema je bespredmetno posto ni ja to nisam tvrdio, tako da oko toga nije ni moglo biti oklade kada smo po tom pitanju imali jednako stajaliste 

Jedino o cemu sam ja i komentirao sa tobom je zagrijavanje, sve ostalo je nebitno i oklada se odnosila na kako sam vec rekao tvoju tvrdnju da ce razlike u zagrijavanju biti minimalne, a u mom slucaju 10 stupnjeva vece. 

Tonči uto 9.8.2016 07:20

Evo što kaže čovjek o TXP-u: "There's DEFINITELY a ton of thermal throttling, as when i up my temp limit to max the card hits 90C within a couple minutes flat! I'm honestly really concerned that there's something specifically wrong with my card, as i've already replaced the TIM with Thermal Grizzly kryonaut and it's STILL real high temps. "

Tako da... pričekajte s realizacijom oklade.

ansha uto 9.8.2016 08:50
Tonči kaže...

Dosadašnja iskustva pokazuju da AIB modeli 1080, adekvatno hlađeni (obavezno voda) hvataju 2114, 2179, 2205 stabilno i 2.3 za bench. Ja pod zrakom ne mogu stabilno preko 2114, iako s artefaktima (temp. 90ºC) hvatam 2166, ali nakon što lupnem 91, sruši se program.

Tonci izvini al pricas gluposti, gtx 1080 na 2.2ghz je izuzetno rijetka pojava a ne pravilo. Voda nema nikakve veze jer je i to u sustini zracno hladjenje i temperature su dosta iznad ambijentalnih.

Ljudi imaju primjerke 1070-ki i 1080-ki kojima gpu nije stabilan iznad 2ghz i nikakvo hladjenje ne pomaze.

Pa moja 1070-ka ni u ludilu ne moze preko 2080mhz iako je hladnjak na 100% ekvivalent vodenom posto grafa ne ide preko 50°C...

Tonči uto 9.8.2016 09:16
ansha kaže...
Tonči kaže...

Dosadašnja iskustva pokazuju da AIB modeli 1080, adekvatno hlađeni (obavezno voda) hvataju 2114, 2179, 2205 stabilno i 2.3 za bench. Ja pod zrakom ne mogu stabilno preko 2114, iako s artefaktima (temp. 90ºC) hvatam 2166, ali nakon što lupnem 91, sruši se program.

Tonci izvini al pricas gluposti, gtx 1080 na 2.2ghz je izuzetno rijetka pojava a ne pravilo. Voda nema nikakve veze jer je i to u sustini zracno hladjenje i temperature su dosta iznad ambijentalnih.

Ljudi imaju primjerke 1070-ki i 1080-ki kojima gpu nije stabilan iznad 2ghz i nikakvo hladjenje ne pomaze.

Pa moja 1070-ka ni u ludilu ne moze preko 2080mhz iako je hladnjak na 100% ekvivalent vodenom posto grafa ne ide preko 50°C...

Naravno da pričam gluposti. :) Ogroman broj 1080 kartica ne može niti 2GHz uhvatiti; znači li to da je nemoguće uhvatiti 2GHz tim čipom? Naravno da ne. Moguće je uhvatiti 2.1. Probao sam 6 1080 kartica, od čega su 4 mogle uhvatiti 2.1, a dvije stabilno ako je hlađenje dobro. Nisam oduševljen, ali nije ni toliko loše, ako uračunamo da će voda biti puno bolje rješenje.

Kako je sve više AIB kartica, postalo je evidentno da dobri čipovi mogu uhvatiti 2.1 na vodi vrlo stabilno. Na zraku je potrebno imati profile na visokim okretajima kad je ambijent vruć (ljetnih 30), ali pod vodom to nije problem. Hladnjak na 100% nije ekvivalent vode. Ono što je na zraku 90ºC to je na vodi 50ºC što daje znatno više prostora za overclock, u pravilu toliko da voda eliminira temperaturni limit.

Tekući dušik je u suštini zračno hlađenje, samo nešto hladnijim zrakom.

Da bude jasno: nisam oduševljen time da se većina ne može clockati i da su performanse de facto zanemarivo bolje od prošlogodišnjeg Titana, ali neki primjerci mogu i to solidno gore. Voda diže cijenu, ali to je očekivano i uobičajeno.

Ono što je iritantno je novi TXP - nije puno GP102 i to smeta (za razliku od Quadra 6000) što znači da nas čeka bolja kartica relativno brzo. Mislim da bi mogao sjesti 1080Ti po uzoru na Quadro 6000, ali s manje memorije...

fegelein uto 9.8.2016 10:34

Da se učlanim u klub.

Ja sam kupio MSI GTX 1070 Gaming X

To bi trebala biti najbolja 1070-ca.

Ukratko iskustva:

Nema coil whine (ili je vrlo tih) +++

Ventilatori u full loadu se ne čuju (+++).

Dual bootam Windowse 10 i Linux. Driver za Windows je dobar i drži grafičku na 42 C u idle (+), dok na linuksu kartica je 60 C u idle i stalno pali-gasi ventilator jer loš driver diže karticu stalno na više frekvencije (-)

Moj procesor je 3470 i5. Otkrio sam da je preslab za tu karticu.

Dok Doom i GTAV rade sasvim dobro, Arma3 šteka na 30 FPS-ova zbog procesora. Witcher 3 je prelijep sa svim detaljima. Oko 60 fps na 1440p.

Zadovoljan sam s karticom.

softwaremaniac uto 9.8.2016 11:18
8ax kaže...

2x GTX970 (već imam jednu), GTX980Ti ili GTX1070? Za 1080p60.

Jedna jača kartica uvijek bolje nego dvije, jer nemaju sve igre SLI podršku. Imao sam 980Ti i to je zvijer od grafičke. Jedino što ti treba snažan CPU.

eywa33 uto 9.8.2016 11:25
Tonči kaže...

Evo što kaže čovjek o TXP-u: "There's DEFINITELY a ton of thermal throttling, as when i up my temp limit to max the card hits 90C within a couple minutes flat! I'm honestly really concerned that there's something specifically wrong with my card, as i've already replaced the TIM with Thermal Grizzly kryonaut and it's STILL real high temps. "

Da, baš... Nabij temp limit na max i ostavi fanove na stock. I da će biti termal trotla, jok neće. Totalno glupo. Mislim da će svaka referentna raditi isto tako, prvenstveno mislim i na 1080ku.

Kartica na stock postavkama radi do 84, oc isto 84, a na drugom mjestu kaže: NVIDIA has kept the thermals in check with the new Pascal-based Titan X, with our sample running at a maximum of 69C. All I did was throw it in and load it with benchmarks and games at 1080p, 1440p, and 4K, and it kept under 70C without a problem. Although, it did get kind of loud.

Ovo mi je malo sumnjivo, i čini mi se da je ili bios ili driver na ovom testu pojačao fan profil značajnije pa stoga i ovako niže temperature, jer ne spominju da su mijenjali fan profil.

Uglavnom, pusti gajbu, ja je platim odma. No stvar je u principima i činjenici da se novi titan ne zagrijava 10C više od 1080ke na stock postavkama, a kamoli nakon malo uštimavanja fan profila. Obje se stabiliziraju na 82-84C, nakon čega uštimavaju taktove iznad stock i ispod max boost-a. To je predmet rasprave na koju je kolega povukao okladu i tu je točka.

Fanu uto 9.8.2016 11:49
fegelein kaže...

Dual bootam Windowse 10 i Linux. Driver za Windows je dobar i drži grafičku na 42 C u idle (+), dok na linuksu kartica je 60 C u idle i stalno pali-gasi ventilator jer loš driver diže karticu stalno na više frekvencije (-)

Moj procesor je 3470 i5. Otkrio sam da je preslab za tu karticu.

Dok Doom i GTAV rade sasvim dobro, Arma3 šteka na 30 FPS-ova zbog procesora. Witcher 3 je prelijep sa svim detaljima. Oko 60 fps na 1440p.

Zadovoljan sam s karticom.

42C u idleu mi se cini previse? 970 mi sjedi na 31C u idleu..

sto se tice Arma3 i bnecka, nek te to ne zabrinjava

svi procesori se pate s tom igrom

ali dobro je znati da i5 3470 bez problema pogoni 1070 posto imam identican procesor :)

Tonči uto 9.8.2016 11:57
eywa33 kaže...
Tonči kaže...

Da, baš... Nabij temp limit na max i ostavi fanove na stock. I da će biti termal trotla, jok neće. Totalno glupo. Mislim da će svaka referentna raditi isto tako, prvenstveno mislim i na 1080ku.

Kartica na stock postavkama radi do 84, oc isto 84, a na drugom mjestu kaže: NVIDIA has kept the thermals in check with the new Pascal-based Titan X, with our sample running at a maximum of 69C. All I did was throw it in and load it with benchmarks and games at 1080p, 1440p, and 4K, and it kept under 70C without a problem. Although, it did get kind of loud.

Ovo mi je malo sumnjivo, i čini mi se da je ili bios ili driver na ovom testu pojačao fan profil značajnije pa stoga i ovako niže temperature, jer ne spominju da su mijenjali fan profil.

Uglavnom, pusti gajbu, ja je platim odma. No stvar je u principima i činjenici da se novi titan ne zagrijava 10C više od 1080ke na stock postavkama, a kamoli nakon malo uštimavanja fan profila. Obje se stabiliziraju na 82-84C, nakon čega uštimavaju taktove iznad stock i ispod max boost-a. To je predmet rasprave na koju je kolega povukao okladu i tu je točka.

Dakle, prkosiš iskustvima ljudi koji actually imaju karticu u rukama? Nemoj mi vaditi recenzije, to je sve neuvjerljivo. Ja govorim o stvarnim iskustvima. Na visokim okretajima kartica throttla jer se jako grije. To je činjenica kao i to da se grije dosta više od 1080. Koliko je to? Ne znam, ali znat ću uskoro.

drakula789 uto 9.8.2016 12:04

Ja procitao da mogu slajder od voltaze do kraja gurnit.I sas tako fino power tager na max,core 140,memory 600 testirao jedno 20 minuta heavena i proslo.Upalim csgo sve u redu,zavrsim,upalim bf4 i crni ekran.Restart,nema signala(ledice rade),maknem cmos bateriju i jumper,vratim i nece bootat.Ak sredim ovo(i ak nije sjebana) vama gajbu pive,a meni jedna lekcija da ne clockam vise..

picajzla0707 uto 9.8.2016 12:22
drakula789 kaže...

Ja procitao da mogu slajder od voltaze do kraja gurnit.I sas tako fino power tager na max,core 140,memory 600 testirao jedno 20 minuta heavena i proslo.Upalim csgo sve u redu,zavrsim,upalim bf4 i crni ekran.Restart,nema signala(ledice rade),maknem cmos bateriju i jumper,vratim i nece bootat.Ak sredim ovo(i ak nije sjebana) vama gajbu pive,a meni jedna lekcija da ne clockam vise..

ae, jbga kad se bf4 nemere igrat na 85 fps-a, treba barem 86-87 koliko dobiješ s tim dodatnim ocanjem... 

sad ga hebi, napravi se blesav i pošalji grafu na reklamaciju

MEGATAMA uto 9.8.2016 12:27
drakula789 kaže...

Proguglaj si malo sto se tice overclocka na pascalu,zadnjih dana citam da se ekipi na nekim igrama kresha grafa sa bilo kakvim overclockom....

drakula789 uto 9.8.2016 12:39
Tonči kaže...

Ako nisi dirao po BIOS-u, nema tog overclocka iz MSI/EVGA softvera koji može oštetit karticu. Voltaža tamo je prihvatljiva.

Nista bios(ni ne znam kak se to radi haha),samo msi.Imam dva problema,ne mogu upalit pc i ne mogu u safe mod da maknem msi ab i drivere.

Almin94 uto 9.8.2016 12:42
drakula789 kaže...
Tonči kaže...

Ako nisi dirao po BIOS-u, nema tog overclocka iz MSI/EVGA softvera koji može oštetit karticu. Voltaža tamo je prihvatljiva.

Nista bios(ni ne znam kak se to radi haha),samo msi.Imam dva problema,ne mogu upalit pc i ne mogu u safe mod da maknem msi ab i drivere.

Ugasi potpuno pc, iskljuci kabal napajanja i nakon toga drzi power button minutu-dvije. Zatim ukljuci napajanje opet pa vidi hoce li upaliti.

eywa33 uto 9.8.2016 12:50
drakula789 kaže...
Tonči kaže...

Tako mi je nešto slično bilo kad bi mi se srušio driver na jačem nestabilnom oc-u. MSI ab bi se zbrljo i postavio neki abnormalni oc broj na core i memu. Svaki put na restartu bi se upalio msi ab i sve bi se smrzlo. Jedino rješenje je safe mod i reinstal msi ab kompletno, bez sačuvanih postavki. Probaj pa javi.

Tonči kad mi pokažeš da kartica na stocku pada ispod stock frekvencija (termalno trotla) i da ide iznad 84-85C, odn. 94-95C kako je kolega govorio, onda mi možeš reći da sam u krivu. Međutim oboje znamo da obje kartice rade unutar zadanih tvorničkih postavki i to sam tvrdio od početka. Da se grije više je glupa izjava, jer kartica ima dosta veći tdp, što konzekventno znači da će imati neminovno veću emisiju topline. Ne razumijem s kim i zašto se raspravljaš. Kad budeš imao karticu, nabij je na 22C ambijenta, nabij load i pusti dok se ne stabilizira.

drakula789 uto 9.8.2016 12:52
eywa33 kaže...

Tako mi je nešto slično bilo kad bi mi se srušio driver na jačem nestabilnom oc-u. MSI ab bi se zbrljo i postavio neki abnormalni oc broj na core i memu. Svaki put na restartu bi se upalio msi ab i sve bi se smrzlo. Jedino rješenje je safe mod i reinstal msi ab kompletno, bez sačuvanih postavki. Probaj pa javi.

.

Tesko da mogu u safe mod kad ne mogu upalit komo jer sam dorao bateriju i jumper.

Tonči uto 9.8.2016 12:56
JozoBozo121 kaže...

Pascal je već maksimalno overclockan s GPU Boostom 3.0. Dalje se može vrlo malo dobiti i to će često rezultirati crashanjem drivera.

Može se nešto dobiti malo, ali uglavnom traži fan na 100% da se dobitak i održi (recimo, na normalnom fanu FTW se clocka sam jako fino, na 1950-1980-2025, ali za sve više od toga trebaš nabiti i PL i TL na max s fanovima na 80%+. Drži 2012-2025 s fanovima na 75%, ali ne predugo, jer se toplina digne u okolini...

eywa33 kaže... 

Tonči kad mi pokažeš da kartica na stocku pada ispod stock frekvencija (termalno trotla) i da ide iznad 84-85C, odn. 94-95C kako je kolega govorio, onda mi možeš reći da sam u krivu. Međutim oboje znamo da obje kartice rade unutar zadanih tvorničkih postavki i to sam tvrdio od početka. Da se grije više je glupa izjava, jer kartica ima dosta veći tdp, što konzekventno znači da će imati neminovno veću emisiju topline. Ne razumijem s kim i zašto se raspravljaš. Kad budeš imao karticu, nabij je na 22C ambijenta, nabij load i pusti dok se ne stabilizira.

Gore sam ti napisao iskustvo čovjeka koji je karticu kupio. Nedostupna je u Hrvatskoj i pritom je nemaju AIB partneri pa mi je istu malo teže nabaviti, ali grije se više. Veći TDP = više grijanja. To je osnovna fizika. 22°C? Tko ikad ima 22°C? Ja sam na 29°C pod klimom.