Fotoaparati

Isplativost: photoshot fotoaparat vs smartphone

Kobe24 sub 2.12.2017 11:12

Pozdrav,

 

u fotografiju se ne kužim nešto posebno, možemo reći da sam amater koji svakih 2-3 mjeseca okine nekoliko obiteljskih slika.

 

Osobno koristim fotoaparat Canon PowerShot SX220 HS:http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx220_hs_review. Znam da klasični aparati imaju neke prednosti jer više svjetla može ući u leću, vjerojatno je i izoštravanje na daljinu daleko bolje, noćne slike su vjerojatno bolje rade bljeskalice i svjetla koje može ući u leću.

 

Ovaj fotoaparat koji ja imam je iz rane 2011 godine. I sada se mislim, koliko su mobilni telefoni sustigli ove obične foto aparate za kućnu upotrebu (ne DSLR aparate). Da li je moderni smartphone, recimo iphone7/8, galaxy 7/8 već sada bolji u kvaliteti slike od aparata kojeg imam.

 

Došlo je vrijeme i da promjenim mobitel, a i fotoaparat ima već lijepih 6 godina, da li se više isplati ulagati u ove klasične obiteljske foto-aparate, ili su mobiteli postali bolji, pa je bolje kupiti malo kvalitetniji mobitel. Moguće da moj aparat iz 2011. koji ima samo jednu namjenu više nije bolji od mobitela koji ima mnogo namjena, i daleko manju leću.

 

Nisam siguran što je bolje napraviti, pa da vas pitam koja je situacija na tržištu.

fer-de-lance sub 2.12.2017 12:23

Ne samo top modeli, nego i 90% mobitela srednje klase ima znatno bolje slike od tog tvog fotića.

I sam si si odgovorio, budući da kupuješ ionak novi mobitel, dodatni fotoaparat niske klase ti ne donosi ništa, a DSLR tebi ne treba.

 

fer-de-lance sub 2.12.2017 13:49

Prevario bi se, bez brige.

Badava tom fotiću velika leća kad je senzor šrot u odnosu na moderne.

Daleko od toga da je loš, ali ono kaj vidim na linku kaj si dao po primjerima slika izgleda ko slike s osrednjih kamera na nobitelu u današnje doba.

 

mbaksa čet 14.12.2017 00:59
Kobe24 kaže...

Teško da imaju znatno bolje slike, leća je premala da bi to bilo moguće tek tako. Uz sav softver, procesiranje i stabilizaciju slike, leća je jednostavno premala. 

Leća ne mora biti veća, s obzirom da su objektivi na mobitelima fiksne žarišne duljine. Vanjska leća na objektivu fotoaparata ti je veća primarno zato jer je to zum objektiv.

 

Ako staviš brojke na papir, neugodno ćeš se iznenaditi. Recimo popularni Xiaomi Redmi Note 4 ima kombinaciju senzora i objektiva koja je svjetlosno jača od tvog fotoaparata!

 

Naime, taj mobitel ima senzor veličina 1/3", što znači da ima crop-factor 7,2x, a objektiv mu ima otvor blende f/2, što znači da je ekvivalentni otvor blende f/14,4. iPhone 7 ima senzor iste veličine, a još malo veći otvor blende.

 

S druge strane, tvoj fotoaparat na najširem kutu ima otvor blende f/3,1, ima senzor veličine 1/2,3" čiji je krop-faktor 5,64, što znači da je kod njega ekvivalentni otvor blende f/17,48. Iliti, na njegov senzor pri maksimalnom otvoru blende padne malčice manje mjesta svjetla nego na senzor spomenutog mobitela.

 

 

Dakle, ako ignoriraš zumiranje, današnji mobiteli u pogledu mogućnosti prikupljanja svjetla ne zaostaju za takvim fotoaparatima - ne samo to, nego su usporedivi, a zapravo možda i u maloj prednosti. Moguće je, naravno, da se fotoaparate ugrađuju kvalitetnije leće, da noviji fotoaparati imaju malo veći otvor blende, a tu je i zum te optička stabilizacija, no zar se zaista sa sobom radi toga isplati nositi još jedan uređaj te to iskustvo platiti petsto, tisuću ili koliko već kuna ili je bolje taj novac uložiti u mobitel?

 

Jel imaš neki konkretni model fotoaparata koji ti je zapeo za oko?

Kobe24 uto 2.1.2018 12:50

Nemam neki konkretni fotoaparat na umu, hvala na odgovorima. Bitno mi je da sad znam da nema više smisla bacati novce na amaterski fotoaparat, pametnije je kupiti bolji mobitel koji je multifunkcionalan.