Posmatrač uto 15.9.2020 12:31
Yo Momma kaže...

Billions. Izbila me iz cipela. Ide ravno u prvih 3-4 serije svih vremena, a pogledao sam praktički sve što je ikad vrijedilo pogledat.

 A joj pa gdje si bio do sada....

Fenomenalna serija koja maltene ne gubi na tempu kroz sve sezone....

 

cvaja997 uto 15.9.2020 17:41

Preacher, tek počeo. Kao razonoda prije spavanja ili kao odmor mozga. Loše zasada, dobra tematika, volim okultno, mistično, religijsko. Iako ne vjerujem, svida mi se tematika. Radnja je užasno spora. Sad sam na 3. epizodi i vjerojatno ću stat.

ursusc355 uto 15.9.2020 19:40
cvaja997 kaže...

Preacher, tek počeo. Kao razonoda prije spavanja ili kao odmor mozga. Loše zasada, dobra tematika, volim okultno, mistično, religijsko. Iako ne vjerujem, svida mi se tematika. Radnja je užasno spora. Sad sam na 3. epizodi i vjerojatno ću stat.

 Pogledao sve sezone i to 2 puta. Jedna od najboljih serija koje sam ikada pogledao. Hvala

Hexfire uto 15.9.2020 20:41
Yo Momma kaže...

Billions. Izbila me iz cipela. Ide ravno u prvih 3-4 serije svih vremena, a pogledao sam praktički sve što je ikad vrijedilo pogledat.

 Krenuo i ja tek nedavno, prve dvije sezone su stvarno odlične. Nakon prve mi je izgledalo da će možda dalje biti samo "more of the same", ali iako donekle je, ispada da to nije loša stvar. Nadam se da je tako i dalje.

Hyperion uto 15.9.2020 21:32

Babylon 5 - po drugi put gledam.

 

Ovo je jedna od legendarnih sci-fi opera iz 90-ih koja ima jako puno sličnosti (ili bolje rečeno the other way around) sa Star Trek: Deep Space 9. O tome možete na googleu pronaći i zašto.

 

Ako ste gledali DS9 i svidio vam se, vrlo vjerojatno će vam se svidjeti i ovo. Jako su slične serije po radnji, pa i po characterima.

 

Npr. ono što su Garak i Quark u DS9, to su ovdje Londo i G'Kar. Kada su u pitanju side characteri, njih četvero su mi na vrhu i bez njih serije ne bi bile upola dobre.

    

 

Radnja je serijalizirana za razliku od većine serija iz ranih 90-ih, baš kao i DS9.

 

Radnja (kao i DS9) koja je jako dobro složena, u početku se klupko polako odmotava. Nekada su to samo hintovi, male stvari u stand alone epizodama u 1. sezoni, a onda kreće sve brže i brže, veće i veće. Puno je misterija, pitanja, nepoznanica i ono najbolje sve ti odgovore na kraju.

 

Sami characteri spominju evente i charactere iz prošlih epizoda, nije kao u Treku da se u idućoj epizodi cijeli svemir resetira (većinom). It feels satisfying.

 

 

Što se tiče atmosfere, za DS9 kažu da je mračan, ali ovo je 3 koplja iznad po tom pitanju. Prikazuju skitnice u "Downbelow" koji zapeli na stanici, u kojem jadu, bijedi i kriminalu žive. Pa onda razne nepravde, podmetanja, spletke, ubojstva, propaganda itd.

 

 

Serija me kao i Trek ponekad natjera na razmišljanje, ima dosta dobrih quoteova i poruka. Nekad na kraju epizode se zabuljite u zid i razmišljate prije spavanja, to mi je veliki plus jer nije isprazno.

 

 

Babylon 5 nače ima 5 sezona, ali ajmo reći da glavni plot završava do kraja 4. sezone koja je i najavljena kao zadnja zbog čega su i požurili radnju malo. Međutim glavešine su na kraju četvrte naručili još jednu sezonu i zeznuli sve. Ta zadnja je navodno zbog toga nešto slabija sezona, nisam je iz nekog razloga ni gledao prvi puta, ali ovaj put budem.

 

 

Efekti i budžet nisu ni blizu na razini Star Trek serija koje koriste fizičke modele još u to doba i to se vidi. Svi efekti su rađeni na Commodore Amigi.

 

Međutim zato su borbe, dizajn brodova i stanica, sitni detalji i kretnje u svemiru jako dobro odrađeni. S obzirom da je sve CGI, ponekad prikazuju zanimljive kutove brodova i stanice kakvi zakon izgledali sa današnjim efektima.

 

 

To je isto jedna od rijetkih serija (pogotovo u to vrijeme) koja na Zemaljskim brodovima, a ujedno i na glavnoj stanici u seriji Babylon 5 rotacijom dijelova broda postiže gravitaciju. Na drugim dijelovima broda gdje nema rotirajućih dijelova nema gravitacije i potrebne su magnetne čizme. Većina drugih rasa ima umjetnu gravitaciju. Spominju ponekad i "high G's" i onesvještavanje, ali to baš i ne izgleda tako na ekranu.

   

 

Prva sezona je malo sporija, ali ima cool stvari. Ne bih rekao da ima užasnih epizoda kao što ih ima u Star Treku poput Shades of Grey (TNG) ili Sub Rosa (TNG), možda su neke malo lošije, ali dosta je konzistentno.

 

Imaju mislim dvije epizode sa razine TV vijesti/reportera (samo dio epizode) i podsjeća na nešto kao TV propaganda iz Starship Troopersa. To su mi bile zanimljive epizode :D

 

 

Uglavnom bližim se kraju 4. sezone i preporučam svima Babylon 5 koji vole stariji sci-fi do ranih 2000-ih (npr. TNG, DS9, VOY, Enterprise, SG-1, SG Atlantis, BSG, Farscape), a nisu još gledali.

CVET2 uto 15.9.2020 22:51

The Wire (2002 - 2008, 5 sezona)

 

Vjerovatno postoji već 100 recenzija za ovu seriju na ovoj temi, no ipak bih htio i ja napisati svoj dojam o njoj. Dugo sam čitao i slušao o ovoj seriji, međutim nisam ju htio pogledati zbog toga što je snimana već relativno davno (light spoiler: serija se zove the wire - "žica", zbog toga jer policija pokušava raskrinkati dilere prisluškujući telefonske govornice, a one se danas više ne koriste). Serija na jako realan način prikazuje kako većinsi crnačko stanovništvo u gradu Boltimoreu ima velikih problema sa konzumacijom droge na svojim ulicama. Naravno, serija pokušava odgovoriti i na pitanje zašto se droga tamo nalazi na prvom mjestu. Bilo mi je potrebno pogledati nekoliko epizoda da pohvatam o čemu se u seriji radi i tko su glavni likovi. Tek nakon par odgledanih epizoda, serija mi je legla i shvatio sam da u njoj nema jednog, ili dva glavna lika, već su svi likovi podjednako važni (i policajci, i dileri, i drogeraši). Mnogi ovu seriju smatraju najboljom serijom svih vremena i ja sam blizu toga da se sa time složim. Čak ju je svojedobno hvalio i Barack Obama. U njoj nema one pretjerane drame, neočekivanih obrata i drugih trikova na koje smo navikli u modernim serijama od Netflixa i kompanije. Naprotiv, sve se čini jako, jako realnim i nekima će se možda ispočetka zbog toga činiti i malo dosadnim. Također, ovu seriju ne možete gledati ako vam se spava. Morate biti usredotočeni na nju. Ne možete malo svratiti pogled da napišete neku poruku na mobitelu, ili nešto tome slično. Ne možete ju tako gledati, jer ćete tada vjerovatno propustiti neku suptilnu poruku, neki dijalog koji će imati svoju poveznicu u drugom dijelu epizode, ili u nekoj drugoj epizodi, ili čak u drugoj sezoni. Nisam nešto previše istraživao je li se u Boltimoreu od snimanja ove serije stanje popravilo, ali sam nedavno čitao u Economicu da SAD ima jako velike probleme sa drogam i da se broj smrtih slučajeva zbog nje svake godine povečava. Tako da su problemi iz serije još uvijek, čini se, aktualni. Moja preporuka svima koji žele pogledati nešto kvalitetno.

mzopg sri 16.9.2020 11:08
maxy0 kaže...

Jel ima kakva novija sci fi serija, a da nije bas previse fantasy ili neka mystery a da je dobra?

Raised by Wolves
https://www.imdb.com/title/tt9170108/

*nisam još počeo gledati, čekam cijelu sezonu, ali djeluje obećavajuće

 

The Expanse
https://www.imdb.com/title/tt3230854/

*čisti SF, meni odlična

 

Altered Carbon
https://www.imdb.com/title/tt2261227/

*prva sezona odlična, dalje nisam gledao

 

Electric Dreams
https://www.imdb.com/title/tt5711280/

*još nisam počeo gledati, ali rađeno je prema pričama Philip K. Dicka, tako da se to mora pogledati

 

Black Mirror
https://www.imdb.com/title/tt2085059/

*pogledao tri sezone, ima odličnih epizoda

 

Away
https://www.imdb.com/title/tt8787802/

*trenutno gledam, tek dvije epizode pogledao i nisam oduševljen, ovo je više romantična SF drama gdje je fokus na onome što me previše ne zanima kad je u pitanju SF. Previše patetike i umjetnih scena. Vidjeti ćemo kako će se dalje razvijati, ali nemam prevelika očekivanja. Spominjem jer je nova serija...

mzopg sri 16.9.2020 11:09
prorok kaže...
maxy0 kaže...

Jel ima kakva novija sci fi serija, a da nije bas previse fantasy ili neka mystery a da je dobra?

 Devs

 Ovo bi moglo biti dobro, Alex Garland ima odličnih filmova... dodano u listu za gledanje. 

Damir22 sri 16.9.2020 21:58
cvaja997 kaže...

Preacher, tek počeo. Kao razonoda prije spavanja ili kao odmor mozga. Loše zasada, dobra tematika, volim okultno, mistično, religijsko. Iako ne vjerujem, svida mi se tematika. Radnja je užasno spora. Sad sam na 3. epizodi i vjerojatno ću stat.

 Preacheru moras dati sansu, je da ima tupavih epizoda, ali sve u svemu, serija odlicna, naravno o ukusima se ne raspravlja, no odgledaj jos koju...

 

Sto se tice komentara za Lovecraft country, evo pogledao i petu epizodu....

 

Ovo je ocigledno prica o rasizmu i americi u to doba, tu i tamo se ubaci malo neke magije, "cudovista", ili necega tek tolikog da opravda svrstavanje u neki horror zanr, a Lovecraftovo ime se ovdje ne koristi u smislu svijeta i settingsa, vec cestog povezivanja njegovog imena sa rasizmom, pa tako i cijeli ton te serije....

 

Nazalost i dalje nemamo dobre serije u lovecraftovom svijetu.....

Envy pet 18.9.2020 10:51
SuperHeroj kaže...

Izasle 3 epizode Raised by Wolves, svaki tjedan ce izlaziti po 2, valjda zadnji tjedan zadnja epizoda.

Upravu nju gledam. Iskreno nemam pojma kako bi ocjenio ovu seriju.

CVET2 pet 18.9.2020 11:47
Envy kaže...

Upravu nju gledam. Iskreno nemam pojma kako bi ocjenio ovu seriju.

Pogledao sam prvih 5 epizoda Raised by Wolvesa. Radnja se čini zanimljiva, u nekim trenutcima predvidljiva, u drugim pak potpuno neočekivana. U prvih par epizoda sam već više puta mijenjao stranu tko je dobar, a tko zao. Bilo je i napetih trenutaka tipa - nemoj ići tamo, tamo nije sigurno.  Za sada mi je najveća zamjerka što je serija snimana možda sa malo premalim budžetom pa neke stvari izgledaju jefitino napravljene. Npr. nikako ne mogu smisliti androide obučene od glave do pete u lateks odijela. Ženski android nema grudi (ili su nekakve male bez bradavica) i to mi izgleda dosta uvrnuto, ali možda je to poanta da ih razlikujemo od ljudi. Par događaja mi se također učinilo da su over power i već sam se bojao da će radnja otići u smijeru Marvelovih filmova, ali srećom to se još nije dogodilo. 

HCMAA pet 18.9.2020 13:18

Doom Patrol...super heroji s više mana nego vrlina...međutim problem mi je što recimo sve se to dešava u svijetu u kojem postoji Superman...Batman....i ostali A liga super heroji...pa onda imaš epizodu di spašavaju svijet od uništenja...A sami kažu da nisu dorasli zadaći...zar nebi Superman ili Batman tribali biti zaduženi za te opasne zadaće.

Ono Superman spašava mačku s stabla A malo dalje svijetu prijeti opasnost od uništenja.

Sve to meni narušava čaroliju...tako da imaju poklonjenu 7/10 samo radi tog prikaza da i super heroji mogu biti sivi

mzopg pet 18.9.2020 14:37
HCMAA kaže...
Doom Patrol...super heroji s više mana nego vrlina...međutim problem mi je što recimo sve se to dešava u svijetu u kojem postoji Superman...Batman....i ostali A liga super heroji...pa onda imaš epizodu di spašavaju svijet od uništenja...A sami kažu da nisu dorasli zadaći...zar nebi Superman ili Batman tribali biti zaduženi za te opasne zadaće.

Ono Superman spašava mačku s stabla A malo dalje svijetu prijeti opasnost od uništenja.

Sve to meni narušava čaroliju...tako da imaju poklonjenu 7/10 samo radi tog prikaza da i super heroji mogu biti sivi

Jesi gledao Boyse?

Meni su baš tu superheroji pravo osvježenje. 

mar123 pet 18.9.2020 16:44

Boysi su super al otkako sam procito sve stripove mi je sve to tak tak. Nije mi jasno zasto su neke stvari mjenjali, npr pas terror u stripu je s njim a tu ga vidimo u jednoj sceni samo, a pas je vrh. 

Isto prica sa zenom u stripu i u seriji je bitno razlicita, to dosta mjenja stvari. 

Ful me zanima sto planiraju s black noirom u seriji jer iskreno ne znam kako bi odradili ono iz stripa. 

I ono sto mi najvise fali su druge, slabije, ekipe superheroja koje butcher i ekipa odu istrazit i "slucajno" ih izmasakriraju sve. Serija se bazira samo na ekipu the seven.

 

Uz sve to serija je jako dobra, al napravio sam taj "zajeb" da sam cekajuc drugu sezonu procito sve od pocetka do kraja. 

dreadmoore sub 19.9.2020 22:03

Poceo gledati Boyse i Raised by Wolves sto se tice prve bas mi je legla malo komedije itd, ali sto se tice druge volim inace SF ali da sam nesto opcinjen ovom pa i ne bas s obzirom koliko je nahvaljena.Sto se tice glumacke postave sve je dobro samo iz Raised by Wolves Travis Fimmel jos uvjek glumi Ragnara on se nikako nemoze oprostit od tog lika.

Ezio pon 21.9.2020 22:54
CVET2 kaže...

Slušam već dosta dugo vremena o njemačkoj seriji Dark. Sve recenzije su pozitivne, ljudi pišu da se moraš baš "ufurati" da bi mogao pratiti radnju, sve je napeto itd. I ja sam tako počeo gledati seriju prije tjedan dana, odgledam prvu epizodu i bilo mi je bljak. Sve je usporeno (kao ono nešto cinematografski), svi dijalozi među likovi su toliki klišej (čim jedan lik započne razgovor, već se može predvidjeti koju će mu frazu sugovornik odgovoriti), glumci izgledaju kao da ne mogu prikazati svoje emocije. Ovaj vikend sam, usprkost razočaranju prve epizode, odlučio pogledati drugu epizodu i moje razočaranje je bilo još veće. Serija se još više usporila, do te mjere da mi se nije dalo pogledati epizodu do kraja. Nakon toga sam malo tražio po internetu i vidio sam da ljudi pišu kako se radnja počinje zahuktavati u 3. ili 4. epizodi. E sad mene zanima, ima li stvarno smisla ulupati još 2 sata vremena u gledanje dosadnog tamnog njemačkog predgrađa da se nešto počne događati?

 odustani. nećeš valjda protratiti sat svojeg vremena na tamo nekakvu sporu njemačku cinematografiju... imaju njemci bržih stvari, npr:

brza njemačka serija

nije njemačka serija ali je glavni glumac švabo. i brzo je

 

mar123 uto 22.9.2020 05:13

imam osjecaj kao da svi ovdje traze neke "brze" serije, pa zar nitko vise ne uziva u sporijoj radnji? cim se u prvoj epizodi ne desi nesto spektakularno odma se prekida gledanje. nije mi jasno kako nikom vise nije stalo do izgradnje same radnje serije. pa kako vam nije jasno da kompleksnu radnju nije samo tako razradit u par epizoda. dark je upravo to, razradnja totalno kompleksne radnje i onda rasplet svega toga. 

 

nisam jedan od onih koji ce tjerat nekog da gleda nesto sto mu ne pase, ali evo cisto me zanima ima li ovdje ljudi koji su pogledali dark od pocetka do kraja i misle da su popusili vrijeme? ili im se serija ne svida nakon sto su ju pogledali? ja osobno znam 5-6 ljudi koji su pogledali seriju, ljudi koji imaju inace razlicite ukuse, i koji kazu da im je serija u top 5 svih serija koje su gledali. 

meni osobno je bila spora, uzimao sam cak i pauzu od gledanja na prvoj sezoni, al nikad necu moc nikome opisat koliko je serija dobro sklopljena. jednostavno sam fasciniran time da je netko napravio seriju od 3 sezone gdje je do predzadnje epizode sve totalni mindfuck i onda u epizodu dvije razjasne 3 sezone radnje, nevjerojatno, masterpiece. ponavljam se, al kazem da je serija americka sigurno bi bila proglasena za jedno od najboljih dijela ikad snimljenih. 

 

 

mbaksa uto 22.9.2020 10:37

Netko traži atmosferičnost, netko akciju. Ili isti čovjek u jednom razdoblju života traži amosferičnom, u drugom akciju.

 

Zbog užurbanog načina života, vjerojatno je sve manje onih koji traže atmosferičnost. Nekako mi se čini da smo sve dalje sve više opterećeni raznim stvarima i teže nam se prepustiti nekoj slow-burning seriji. Imamo sve manje strpljenja.

 

Ja recimo nisam imao baš strpljenja za Better Call Saul. Jest, odgledao sam sve dosad objavljeno, ali zadnjih par sezona više sam slušao usput surfajući, a neke dijelove valjda i premotao. Al netko tko uživa u sporom razvijanju radnje, netko tko uživa u stilu kojim je serija rađena - valjda će ga držati prikovanog za naslonjač cijelo vrijeme. Mene je recimo tako držala Rectify, koja je isto bila prilično spora. Bi li me i danas mogla tako zaokupiti? Nisam baš siguran, jer mi je još sto stvari na pameti, a onda se teško udubiti, posvetiti gledanju.

Minneyar uto 22.9.2020 10:57
dreadmoore kaže...

Poceo gledati Boyse i Raised by Wolves sto se tice prve bas mi je legla malo komedije itd, ali sto se tice druge volim inace SF ali da sam nesto opcinjen ovom pa i ne bas s obzirom koliko je nahvaljena.Sto se tice glumacke postave sve je dobro samo iz Raised by Wolves Travis Fimmel jos uvjek glumi Ragnara on se nikako nemoze oprostit od tog lika.

 Covjek jednostavno ne zna glumit, ni Ragnara, ni ovdje. Uvijek je standardno los, nesto kao muska Kirsten Stewart :D

SuperHeroj čet 24.9.2020 16:10

Succession  https://www.imdb.com/title/tt7660850/  Serija je zanimljiva i uvijek se nesto dogada. Medutim, uvijek, ali bas uvijek se mora dogoditi neki glupi problem, znaci za ovu seriju nema sanse da ce biti dosadno. Taj problem o kojem govorim je da bilo tko u obitelji moze nesto izvaliti (doslovno bilo tko) i od toga napraviti dramu, sto je glupo jer ako razmisljas svi imaju sve, a izgleda kao da nemaju nista i svi se bore postati ceo^^, stvarno su pretjerali s time i nadam se da ce se smiriti s time u trecoj sezoni iako je druga zavrsila napeto za p0pizdit, bit ce svacega. Vidim po scenama da su snimali dio s jahtom na mljetu :)

BeLLicus uto 29.9.2020 19:15

Ja pogledao 2 sezone Better Call Saul i jednostavno ne mogu više. Smor iz epizode u epizodu 90% sama drama, odvjetnistvo. On kao lik je super ali radnja mi je predosadna. Breaking Bad sam odgledao 2 puta... Mozda kasnije postane bolje ali za sad odustajem. Rekao sam sam sebi ukoliko me serija ne vuče da palim iduću epizodu nije za mene i to je to. Ne vrijedi se mučit i davat šansu. Idem probat sa Boardwalk Empire.