Arkham ned 16.9.2012 13:36

Pozdrav svima,

 

stvarno vas ne bi gnjavio s ovim da mi se problem sa sobnom antenom nije ''popeo na vrh glave''. Naime, imamo digitalni receiver i nekakvu sobnu antenu koja je neko vrijeme dobro služila (iako zapravo nikad nije služila). Cura je ima još prije nego što sam se ja doselio, cca 4 godine, i dok je možda očigledno riješenje da kupimo novu sobnu antenu, postoje još neki problemi koje bi htio sa stručnjacima na forumu proći prije kupnje. 

 

Naime, živimo u kući na tri kata (u prizemlju) i antena je smještena zbog toga dosta nisko a oko nas su sve druge veće kuće/zgrade. svaki puta kada prolaze ljudi ispred našeg prozora 8a prolaze često, turisti prvenstveno jer su blizu morske orgulje) signal se pokvari, slika se počne tresti, proizvode se zvukovi itd. Ponekad nema ništa na ekranu a često kada namjestimo antenu imamo ILI hrt1hrt2rtlnova ili rtl2domasptvkapitalcmc, rijetko kada imamo sve. Anteni smeta kad radi mikrovalna, kad zapuše, kada mobitel svira, ponekad i neki laptop (zavisi koji).

 

Očito treba nova antena sa nekim pojačalom pa sam vas htio pitati za savjet, od toga koja antena po kojoj cijeni do toga mislite li da će to riješiti probleme koje imamo (da ne potrošimo puno za antenu koja će se isto ponašati)..

 

Hvala vam puno, nadam se da ćete mi pomoći riješiti ovaj naš dugogodišnji problem:-)

 

 

AF139 sub 2.4.2022 11:37

Ništa interesantno, to što je napravio je dipol (ali nevalja impedancija) a dipol ima 2,15dBi dobiti i za horizontalnu polarizaciju treba biti položen horizontalno ( normalno ne na metalnu površinu.).

Lakše je napraviti Quad (2,5dBi) , uzmeš ~ 45-50 cm žice (prečnik od 3-5mm) , smotaš u kvadrat i na krajeve spojiš koaks ( srednji vodič na jedan kraj a oplet na drugi kraj kvadrata). Nađeš na zidu čavao i objesiš na suprotni čošak od spojeva. Umjesto žice može poslužiti i metalna folija pa zaljepiš na plastičnu podlogu i dobiješ "flat" antenu koju nam kinezi prodaju obično sa pojačalom koji ne mora biti u sklopu antene već na koaksu.

Spiridon uto 26.4.2022 01:43

Kolega AF139 , uspjelo mi je malo uhvatiti tri tv kanala s koaksijalcem - napravio sam otprilike kao u videu dva posta iznad...

 

Ali ipak sam taj koaksijalac spojio na "riblju kost" pa na DVBT2 marke Devia D501...

E sad, imam sliku ali nemam zvuk (uhvatio sam hrvatske FTA kanale, slika odlična)...

Uputstvo kaže da podesim TV...

Na daljinskom od starog CRT-a sam stisnuo tipku "video in" , slika daljinskog je priložena...

Kad sam prije par dana samo s kablom uhvatio HTV 1 i 2 i RTL, nisam koristio tipku "video in", bilo je zvuka...

Tipka "video in" je treća od vrha, skroz desno...

 

Oba puta sam koristio automatsko traženje kanala...

 

Ako netko zna rješenje, molio bih da mi kaže...

 

Hvala.